Keresés

Részletes keresés

psziholebeny Creative Commons License 2009.03.21 0 0 2610
Üdv mindenkinek!
Megtudhatom vannak-e fejlemények az ügyben?
Hrtlein Creative Commons License 2009.03.09 0 0 2609
Kedves Mungo!

Borbás Miklóssal nem találkoztam még, a konferencián is csak a "dublőre" volt ott. Az oldalt amit idéztél nem ismertem. Átfutottam, és a következőket tudom mondani: Vitályos Gábor a "dublőr" szerintem nagyon távol álló nyilatkozatot tett az itteni állításoktól. Hallgasd meg mit mond a konferencián, van már archívum. (Nem hergelésként mondom, de Egely neve szóba sem jött, itt meg hivatkozás van rá. Tehát van már egy dolog amit mind a ketten vizsgáltunk!) Én próbálom úgy megfogalmazni a mondandómat, hogy érezhető legyen az, hogy a nagyfeszültség nagy problémát tud okozni, és nagyot lehet vele tévedni.

"Ha a bezárt töltések (ionok) térben és időben aszimetrikus elektromos térben helyezkednek el, nem érvényes az impulzusmegmaradás törvénye (ekkor az energiamegmaradás törvénye sem érvényes). Ez dr. Egely György állítása, és a kisérleteim bizonyítják hogy ez igaz! Ezt a "lyukat" a fizikában ki lehet használni egy forradalmian új meghajtásra a világűrben, mert működéséhez nem szükséges anyagot, csak energiát szállítani, amely nagy mértékben szállítható!"

Ilyen első mondatok szinte sugallják a csalhatatlanságot.

"A kisérleteimben bezárt ionokat használok, (Ezt én vitatom! Szerintem ionszél hajtja a forgonyt, mégpedig a kar szigetelése körül van hiba, szigetelő szalaggal van betekerve 50KV!) olyan elektróda elrendezésekkel hogy 3D-ben aszimetrikus legyen az elektromos tér." ( Az elektrosztatikus tér forrásos, és örvénymentes vagyis konzervatív ahogy mifelénk mondjuk. )

"A vákuum kamra 2006. 03. 30.-án készült el dr. Egely György laboratóriumában Budapesten. Az ezáltal elérhető legjobb vákuum 0,7 Torr (1 atmoszféra az 760 Torr). Ez a vákuum sajnos még nem tökéletes, nagyon vezető, és a tápegységem feszültsége ilyen légnyomáson az 50kV-ról 5kV-ra leesett. Így a készülék nem működött. A forgó mindössze 180 Torr nyomásig működött, ekkor a tápom feszültsége már csak 15kV volt. Kisebb nyomáson már olyan kicsire leesett a feszültség, hogy a forgó nem forgott. Levegőben sem forog 15kV alatt."

Írja Borbás, ezt persze meg lehet magyarázni, csak sötétíteni kell és látszik jópár jelenség, ezt már a 1900-as évek elején is tudták. Valahol 40 torr környékén indul a jelenség. Végül, ha kellően tudjuk ritkítani a gázt, (itt levegő) akkor elkészült a katódsugárcső. A mi szikrainduktorunk 6KV-ot ad, és működik a cső!

Hivatkozás, kijelentőmódban (tévedés lehetősége eleve kizárva) van Mr. Allan Alderson-ra. Akinek a honlapján számos csacsiság van. Pl http://electricimage.com.au/allan/Electrostatic_Beam_files/electrostatic_beam.jpg ábrán az elektrosztatikus erővonalak ugyanazon a töltésen végződnek.

Ezen felül, élek a gyanúval, megkockáztatom a vákuumharang lehet, hogy valahol át vezetett, de lehet, hogy a hanyagul lelógó vezeték a fém alap mellett áthúz...

A http://www.freeweb.hu/bmiklos2000/vacuum1.jpg képen lévő vákuum kamra átvezetőjére nem bíznám magam. (Mégiscsak 50KV feszültség van!!!) Ahogy nézegetem a képet, én ilyen elrendezésű vákuumkamrát nem használnék, a fala szerintem nem üveg, így a tömítettsége (ekkora felületen a műanyag komoly diffúziot produkál, ha mégis üveg cső lenne akkor ez a rész törlendő) és az átvezető korrektsége is kérdéses. Itt már kis szigetelési hiba is nagy változást okozhat. Nem értem azt sem, hogy minek az a 6db acél pálca, a nyomáskülönbség is összetartaná a szerkezetet. Viszont a teteje és az alja azonos potenciálon lesz és ez a levegőbéli helyzethez már csak kicsit hasonlít.

Megjegyzem, hogy a válaszom, kissé sietve adtam, nem olvastam el végig az egyébként nem rövid oldalt, és a filmeket sem néztem végig... De a kamrát jól megnéztem.

Borbás Miklóssal való találkozást várom.

Härtlein Károly
Előzmény: Mungo (2608)
Mungo Creative Commons License 2009.03.08 0 0 2608

Borbás László soha sem mondta azt, hogy a találmánya tiltott, nem állította, hogy sérti azokat a törvényszerűségeket amelyeket tanítunk, de nem érti a forásának a mikéntjét.

 

 

Itt a következő olvasható egyebek között:

 

"Ha a bezárt töltések (ionok) térben és időben aszimetrikus elektromos térben helyezkednek el, nem érvényes az impulzusmegmaradás törvénye (ekkor az energiamegmaradás törvénye sem érvényes). Ez dr. Egely György állítása, és a kisérleteim bizonyítják hogy ez igaz! "

 

Azért ez mégis csak kelt némi gyanakvást az emberben...

Előzmény: Hrtlein (2607)
Hrtlein Creative Commons License 2009.03.07 0 0 2607
Kedves 57jstn!

Nemtudom, hogy személyesen, vagy neten keresztül nézte a Konferenciát, aki személyesen ott volt és megkérdezett annak elmondtam, amit addig meg tudtam állapítani. Két nappal a Konferencia előtt kaptuk meg az eszközt. Arra jutottam, hogy meg kéne ismételni a mérést vákuumban. Azért, hogy eldönthessük a porszemcsék és a levegő molekuláinak szerepét. Ha eljön szívesen megmutatom, azt hogy szerintem mitől forog abba az irányba, amelyikbe nem kellene.

Szerintem: Ha forgásában megakadályozzuk a kart, – én egy hurkapálcával támasztottam ki – akkor lehetőség nyílik kimutatni azt, hogy a kar különböző pontjain a csúcshatás – annak ellenére, hogy szigetelővel bevont – nem elhanyagolható.

A rendelkezésemre álló vákuumharang jóval kisebb, mint a „Borbás-féle forgony” – nevezzük így. Jelenleg még nincs a vákuumharangunk elektromos átvezetőkkel ellátva. Van olyan vákuum berendezésünk ami mindezt tudja, csak azok nem átlátszóak, ott a forgást nem tudjuk megfigyelni. Én vállalom, hogy elkészítem az átvezetőket, de nem gondolom, hogy a forgony kisebb változatát is nekem kellene elkészíteni.

Borbás László soha sem mondta azt, hogy a találmánya tiltott, nem állította, hogy sérti azokat a törvényszerűségeket amelyeket tanítunk, de nem érti a forásának a mikéntjét. Ebben szívesen segítünk neki.

Szívesen veszem a további bírálatokat a szkeptikus hozzáállásunkkal kapcsolatban.

Härtlein Károly
Előzmény: 57jstn (2588)
egy mutáns Creative Commons License 2009.03.05 0 0 2605

Nos, ha ez ilyen remekül tud takarodót üzenni a víznek, akkor sokkal nagyobb buli lenne az árviízvédelemnek eladni.

1m

Előzmény: VEE (2604)
VEE Creative Commons License 2009.03.04 0 0 2604

Nos, az újak kedvéért sokadszorra elmesélem a falszárító esetet, de szerintem itt, és leginkább egy szomszéd topicban (Aquapol) már évek óta részletesen kitárgyaltuk.

 

Létezik min. féltucat olyan falszárító, amelyik rádióhullámokkal üzen a sok méterre lévő vizes falban a víznek, hogy takarodjon. A talán legrégebbi márka az Aquapol és az Aquabrill, amelyeknél egy dobozt kell lelógatni a pince mennyezetéről és áram nélkül veszi a földmágnességet és adja tovább a vizes falaknak... De van olyan készülék is, amelyiknél a padlásra kell tenni az eszközt és onnan hajtja ki a vizet a pincefalból.

 

Egy erről szóló ÉMI megbeszélésen próbálta ismertetni a pécsi főiskola (ma már egyetem) docense, kandidátusa - építőmérnök, tehát nem fizikus és nem vegyész - a működést, de 20 perc múlva a három tudós (köztük Orosz László) felállt azzal, hogy az előadásban még a mértékegység is idiótaság volt, csak amiatt megbukna egy érettségiző.

 

Egy korábbi szkeptikus konferencián szétszedve - bár a gyártó tiltja a szétszedést - bemutatták az Aquapolt, hogy mindenki láthassa a csodakészülék össze-vissza drótjait.

 

Ezzel és a többi csodakészülékkel (csőre szerelhető vízkőmentesítők, gázkazán táltosítók, mosógolyók, sugárzáselhárító karperecek, mágneses derékaljak stb.) nemcsak az a baj, hogy a hiszékeny emberek pénzt költenek rá, hanem hogy közös pénzből is milliók mennek rá.

 

Az Aquapol például a Parlament képét nyomtatta a prospektusának címoldalára, mint fő referenciahelyet. De az elmúlt napokban a vári Hadtörténeti Múzeum előtt is minden nap ott volt a kis teherautójuk, mert a HM is több megbízást adott nekik.

 

Egy másik cég készülékből pedig a Hadtörténeti szomszédságában lévő I. kerületi Polg. Hiv. vett többet is. Annál a falra kell tenni egy kétarasznyi dobozt, ami sugározza a vizkergető üzeneteit. Ez ugyan kicsit gyanús az illetékes, ezt megrendelő irodavezetőnek, ezért oda nem mert ilyent tenni, ahol emberek is tartózkodnak.

 

A plébános utalás alább azt jelenti, hogy a fogyasztóvédelmi hatóság címeres levelében azt írta több évvel ezelőtt, hogy az Aquapol elleni vizsgálatot befejezi, mert a sopronhorpácsi plébános szerint ez kitűnően működik.

Előzmény: Törölt nick (2602)
astronom Creative Commons License 2009.03.04 0 0 2603
Úgy működik, hogy a plébános hitet tesz mellette. (Ez nem vicc, halál komoly.)
Előzmény: Törölt nick (2602)
Törölt nick Creative Commons License 2009.03.04 0 0 2602
mi ez a falszárító? és mi köze a szkeptikus konferenciához? hogy működik?
Előzmény: szomi_szomi (2599)
pint Creative Commons License 2009.03.04 0 0 2601
csak annyit bátorkodtam beleböfögni, hogy ezzel a magyarázattal kiegészítve már én is egyetértek. az eredeti állításodat nem így "fogtam" én se.
Előzmény: szomi_szomi (2600)
szomi_szomi Creative Commons License 2009.03.04 0 0 2600

Ezt most nem értem.

Előzmény: pint (2598)
szomi_szomi Creative Commons License 2009.03.04 0 0 2599

"Igazad van, de a szkeptikus konferenciákon ( és ezeken kívül ) sem nyúlnak "komolyabb dolgokhoz". Falszárító..."

 

A falszárító véresen komoly dolog ugyanis az egyik magyarországi vidéki egyetemen a fizika tárgy (vagy a fizikához kapcsolódó tárgy nem emlékszem) keretében tanítják.

Előzmény: 57jstn (2595)
pint Creative Commons License 2009.03.04 0 0 2598
ez így jó. egely "vak tyúk" györgy is találhat szemet, de ma már a fizikában a szemek ritkán vannak elszórva, tehát gyanús, hogy nem talált mégse semmit
Előzmény: szomi_szomi (2597)
szomi_szomi Creative Commons License 2009.03.04 0 0 2597

"Szerintem komoly ember nem állít olyat, hogy "itt hülyeséget beszélt, tehát minden más is hülyeség, amit mond". Mondjuk ekkora hülyeség esetén sejteni azért lehet :)
..."

 

Én nem ezt mondtam. Hanem azt, hogy bebizonyította, hogy hülyeségeket beszélt, mert _alap dolgokban_ tévedett, tehát innentől fogva minden más amiről Egely beszél azzal nem foglalkozik _csak azért mert Egely beszélt róla_. És ehhez tökéletesen elég folyamatosan orra alá dörgölni EG-nek azt a bizonyos kettősingás kísérletet.

Előzmény: _Fefe__ (2594)
_Fefe__ Creative Commons License 2009.03.04 0 0 2596
> De ennél jóval több jelenség létezik, amihez nem tudnak (mernek) hozzászólni.

Vagy nincs mihez. Hol vannak a dokumentált, reprodukálható kísérletek, amik ezen jelenségeket kimutatják?

Előzmény: 57jstn (2595)
57jstn Creative Commons License 2009.03.04 0 0 2595
Igazad van, de a szkeptikus konferenciákon ( és ezeken kívül ) sem nyúlnak "komolyabb dolgokhoz". Falszárító, kettős-inga, fényterápia, és hasonló teljesen primitív témákhoz
lelkesen döngölnek a földbe. De ennél jóval több jelenség létezik, amihez nem tudnak (mernek) hozzászólni. Egely egyébként nem releváns ....
Előzmény: szomi_szomi (2593)
_Fefe__ Creative Commons License 2009.03.04 0 0 2594
Szerintem komoly ember nem állít olyat, hogy "itt hülyeséget beszélt, tehát minden más is hülyeség, amit mond". Mondjuk ekkora hülyeség esetén sejteni azért lehet :)

Nincs erre szükség. Egy kísérletéről bebizonyosodott, hogy zöldség, a többin meg nincs is mit cáfolni. Ha egyszer hoz egy korrekt kísérletet, majd érdeklődünk. Persze egyre inkább rá hárul majd a bizonyítás feladata, mert másoknak egyre kevésbé lesz kedvük foglalkozni az ellenőrzéssel.

Előzmény: szomi_szomi (2593)
szomi_szomi Creative Commons License 2009.03.04 0 0 2593

"Orosz László szerint a kettős-inga kísérletnél olyan nagy hibát vétett Egely,
(csatolás) , amire egy első éves hallgató is könnyedén rájön.
Ez kicsit arra enged következtetni, hogy ő is csak olyan dolgokat tud megmagyarázni, amelyek ilyen szinten mozognak."

 

Szerintem a helyes interpretáció a következő: Orosz László bemutatta, hogy Egely már az "ilyen szinten mozgó" dolgokban is hibákat vétett, tehát nem érdemes Egely, a te szóhasználatoddal élve, magasabb szinten mozgó felvetéseivel foglalkozni. 

Előzmény: 57jstn (2588)
titkom Creative Commons License 2009.03.03 0 0 2592
"értesüléseim szerint" - tévesek az értesüléseid...
Előzmény: _Fefe__ (2589)
_Fefe__ Creative Commons License 2009.03.03 0 0 2591
Ezt én is így gondolom, igazából demonstrációs céllal lehetne egy-egy népszerűbb "zöldséget" kivesézni. Mindig találni olyat, ahol írnak valami számítást, ami persze rossz, ezek alkalmasak annak demonstrálására, hogy milyen könnyen hibába fut és becsapja magát, aki egyedül próbálja megváltani a világot.

És eközben persze folyamatosan lehetőséget kell biztosítani az esetleges tényleg működő találmányok demonstrálására (még ha ilyenekből hiány van is :)

Kedvenc példám, amire egy "hívő" hívta fel a figyelmem és az ő kedvéért nyálaztam át, egy "nagy hatékonyságú vízbontás" volt. 1% kitöltési tényezővel küldött rá a srác áramimpulzusokat az elektródákra, majd a bevitt teljesítményt úgy számította ki, hogy az átlagos (csúcs/100) feszültséget az átlagos (csúcs/100) árammal szorozta, lazán eltévedve két nagyságrenddel :)

Előzmény: pint (2590)
pint Creative Commons License 2009.03.03 0 0 2590
nem nagyon lehet ezeket cáfolni. egely elkövette azt a hibát, hogy pontos mérési összeállítást és számításokat közölt, amik nagyrészt helyesek voltak egy hibától eltekintve. de a legtöbb ilyen "újfizikus" értelmetlen zagyvasághegyeket ír, vagy a lényeget eltitkolja, mondván hogy ellopják különben. sem értelmetlenséget, sem titkos dolgokat nem lehet cáfolni. de pusztán mennyiségileg is cáfolhatatlan, van olyan oldal az interneten, ahol százszámra van a sületlen elmélet, gép és nemtommi. évek kellenének, mire az ember az egészet egyáltalán végigrágja, és hol van még az ellenőrző mérés, elemzés, hiányok pótoltatása, stb.
Előzmény: _Fefe__ (2589)
_Fefe__ Creative Commons License 2009.03.03 0 0 2589
Akkor most már csak egy kérdés maradt: a felhívásnak megfelelően a "szkeptikusok" elé tett valaki valamilyen "egyszerű szerkezetet" és demonstrálta a működését? Vagy ezek a készülékek a szkeptikusok csúnya nézésének kereszttüzében nem működnek?

(ettől függetlenül értesüléseim szerint túl részletes, komoly cáfolatok nem szoktak elhangozni ezen a konferencián, leginkább csak "jó társaságban nevetünk egy kicsit a hülyéken", amit szabad, de a "szkeptikus" jelző ebben az esetben nem igazán jogos)

Előzmény: 57jstn (2588)
57jstn Creative Commons License 2009.03.03 0 0 2588
Kedves Hartlein Károly,


Érdekes hogy nincsenek eltitkolt találmányok és eltiport feltalálók legalább is ezt állították a szkeptikus konferencián. Bár ha eléjük tesznek egy egyszerű szerkezetet mint pl Borbás Miklós reakció mentes erő hajtóművét ahhoz sem nagyon tudnak hozzászólni és megmagyarázni. Semmit ...


Orosz László szerint a kettős-inga kísérletnél olyan nagy hibát vétett Egely,
(csatolás) , amire egy első éves hallgató is könnyedén rájön.
Ez kicsit arra enged következtetni, hogy ő is csak olyan dolgokat tud megmagyarázni, amelyek ilyen szinten mozognak.
Neki nem ilyen dolgokat kellene magyarázni, hanem az összes többi működését leleplezni.
És persze a taktika az : "láthatják ez teljesen rossz, a többi is ilyen" itt van
az ő részükről egy óriási csúsztatás.
2 évente adja ki cáfolatait könyv formában !
Mégis csak a műszaki egyetem docense.
57jstn Creative Commons License 2009.03.03 0 0 2587
e
Hrtlein Creative Commons License 2009.02.05 0 0 2586
Tiltott Találmányok Tárlata


Az ide vonatkozó összeesküvés elmélet szerint a lényeges találmányokat a tehetségtelen és irigy tudomány felvásárolja, ellopja majd letagadja, és közben úgy tesz, mintha természettörvények tiltanák az antigravitációs eszközöket, örökmozgókat, vízautókat és biomagnetikus auranövesztő eljárásokat Mindig akadtak azonban olyanok, akik nem törődtek a veszélyekkel, és megvalósították a tiltott találmányokat. Ők azonban (a gravitáción kívüliek, az E. G.-k, akiket nem köt semmi a földhöz) vagy fiatalon elhunytak, vagy vízautójukkal nem tértek vissza a sivatagi próbaútról, netán a kompenzálatlan antigravitációs hatás következtében elhagyták a földi légkört.

A Szkeptikus Konferenciának (http://szkeptikus.bme.hu) sikerült elérnie, hogy február utolsó napján jelentős életben maradási esély mellett bárki bemutathatja tiltott találmányát, annyit árulva el a lényegből, amennyit feltalálói érdekei megengednek. Egyetlen feltétel, hogy legkésőbb február 20-ig a szervezőkkel ismertesse bemutatója magyarázatát, hogy a szkeptikus észrevételek kialakítására legyen elegendő idő. Jelentkezés a konferencia honlapján.
Hrtlein Creative Commons License 2009.01.29 0 0 2585
Meghívó!

Budapesti Szkeptikus Konferencia 2009. február 28.
BME Fizikai Intézet F29-es tanterem

A szkeptikusság nem kereső foglalkozás. Nem állíthatjuk, hogy nem jár haszonnal, ha az ember nem vásárol vízautót, mágneses takarót, nem vesz részt piramisjátékokban, de a kiadás elmaradásán túl bevétellel nem jár.

Szkeptikusnak lenni nem világnézet, de még csak annak a tagadása sem. Végképp nem politikai mozgalom, amelynek elvakult párttagokra van szüksége, nem latolgatókra, netán kételkedőkre.

Demokráciában a szkeptikusság megtűrt álláspont. De csak tűrt, mert bizonytalanságot kelt. Gyakran azonosítják a gyanakvással, mert a gyanakvó sunyi, negatív figura, alkalmas a hozzá hasonlók lejáratására is. Pedig a szkeptikus nem feltétlenül visz magával esernyőt, azonban elereszti a füle mellett a hosszú távú prognózisokat.

A szkeptikusnak nincs ellenére, ha valami nem egyértelmű. Nem ragaszkodik hozzá, hogy a dolgok feketék vagy fehérek legyenek, azonban törekszik annak megállapítására, hogy milyen valószínűséggel fehérek vagy feketék. Nem akar választani a „mobiltelefonok ártalmasak az egészségre” és a „mobiltelefonok semmilyen hatást nem gyakorolnak az élő szervezetre” állítások között, inkább arra kíváncsi, milyen vizsgálatok történtek a mobiltelefonok egészségkárosító hatására nézve.

A szkeptikus is társas lény, és örül, ha gondjait, észrevételeit minél több emberrel oszthatja meg. Ezért szervez alkalmanként konferenciákat, amelyek résztvevőiben az átlagosnál nagyobb a szkeptikus alapállás elfogadása. Ennek persze megvan az a veszélye, hogy kialakul bizonyos belterjesség, az összekacsintás lehetősége, ami a kívülállókra elidegenítő hatású.

Különösen erős a klubhatás, ha a helyszín nem semleges, hanem a Műegyetem fizikai nagyelőadója. Ez tette lehetővé az eddigi konferenciákon egyes témák feldolgozásának jó hatásfokát, de automatikusan korlátozta a más szakmájú hallgatóságot. Ez utóbbi elkerülésére idén gondunk lesz rá, hogy minden előadás lényegét középiskolai érettségi színvonaláról meg lehessen érteni – ha kell, „jeltolmácsot” alkalmazunk.

A szkeptikus álláspont hatásos terjesztésének módja a média bevonása, segítségének igénybevétele. Ezt szolgálta az eddigiekben az internetes helyszíni közvetítés, majd a neten, illetve DVD-n való hozzáférés a konferenciák anyagához. Ugyanakkor a konferenciákon számos bírálat hangzott el a média áltudományt erősítő szerepvállalása miatt. (áltudomány = antiszkeptikus marketing tevékenység, amely csalárd módon a tudományra hivatkozva használja ki az emberi hiszékenységet) Idén is nagyon fogunk ügyelni arra, hogy csak az arra érdemes médiával foglalkozzunk.
bolhabetu Creative Commons License 2008.12.20 0 0 2584
A filmrészlet az "Enemies of reason" című kétrészes filmből van.

http://video.google.com/videoplay?docid=-7218293233140975017&ei=wGJNSa2ZEqW82wKt4MH2Cg&q=enemies+of+reason

http://video.google.com/videoplay?docid=-4720837385783230047&ei=wGJNSa2ZEqW82wKt4MH2Cg&q=enemies+of+reason

Egy kis Derren Brown magyar feliratokkal:

http://www.indavideo.hu/video/Derren_Brown_A_siraso_valasztasa
Előzmény: pint (2583)
pint Creative Commons License 2008.12.18 0 0 2583
bolhabetu Creative Commons License 2008.12.01 0 0 2582
Pedig ebből a témából akár még jó előadás is lehetett volna.
Nem is éreztem, hogy ugyanabban a világban él, mint én.
Az a sokszor elővezetett tétele, hogy a Nyugat elzárkózik az Ősi Kelet tudásától. Tessék már szétnézni egy könyvesboltban. Vagy egy ajándék és lakberendezésboltban. Vagy kinyitni egy színes magazint. A keleti kultúra itt van a probléma sokkal inkább az erre való reflexió hiánya, amit ez az előadás nem szolgált, lévén ebből is hiányzott mindenfajta kritikus látásmód.

Valaki a végén egy perc alatt jobban összefoglalta a két kultúra különbségét. Orosz László hozzászólásával pedig semmit sem tudott kezdeni az ürge.
Az én rövid zanzám:
Az előadó szerint a Nyugat Kelethez való viszonyát mindörökkön-örökké a posztkolonialista bűntudatnak kell meghatározni.
Ez pedig nem lehet jó senkinek
Előzmény: mmormota (2576)
Helem Creative Commons License 2008.11.30 0 0 2581
Energia helyett, hőcsere. Részemről lezárva.
Előzmény: Belekotty (2580)
Belekotty Creative Commons License 2008.11.30 0 0 2580
"Az adiabatikus tágulás azt jelenti, hogy egy gázmennyiség úgy tágul, hogy a környezete között és a gáz között a tágulás ideje alatt nincs energia csere"

No most vegyél elő egy fizika könyvet és olvasd el a gázegyenleteket, Carnot ciklust, stb! Ha ilyeneket leírsz, ne várd hogy bárki is komolyan vegyen! Szerinted a robbanomotorban hogy tágul a gáz? Az nem végez munkát?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!