Most erre mit mondjak? Azt, hogy én meg majd akkor nevetek, ha nekicsattansz valaminek (vagy valakinek) a nagy száguldozásban? Valahogy nincs hozzá kedvem...
"(4) Lakott területen lévő, párhuzamos közlekedésre alkalmas olyan úttesten, amelyen a forgalmi sávok útburkolati jelekkel vannak megjelölve, a belső forgalmi sávban (sávokban) 3500 kg megengedett legnagyobb össztömeget meg nem haladó gépkocsival és motorkerékpárral folyamatosan is szabad haladni feltéve, hogy ezzel a jármű a mögötte gyorsabban haladó járművek közlekedését nem akadályozza."
Konkrétan ezért van igaza a jobbra tartás kérdésében, de ez nem változtat az alapfeltevésen, miszerint a gyorsabbat el kell engednie. Mivel azt tudjuk, hogy ő juszt se fogja, ezért ő továbbra is barom, én meg elmegyek mellette, és kinevetem :)
Neked is milliószor magyarázták már ezeken a fórumokon, hogy nem muszáj komplexusos rendört játszani. Ha az akarsz lenni, elötted a pálya, de akkor vállald fel, ülj a bóbitás autóba.
"Kivéve, ha több sávos úton halad, lakott területen, személygépkocsival, mert ebben az esetben nem vonatkozik rá. Mint ahogy másokra sem."
Ühüm... Hát akkor lássuk hogy is van ez...
"36. § (1) Olyan úttesten, amelyen az azonos irányú forgalom számára két vagy több forgalmi sáv van (párhuzamos közlekedésre alkalmas úttest) - a (2)-(4) bekezdésben említett eseteket kivéve - a külső (jobb szélső) forgalmi sávban kell közlekedni. "
Akkor te mit is keresel a belsőben, mondd csak?
De nézzük tovább.
"(2) A párhuzamos közlekedésre alkalmas olyan úttesten, amelyen az azonos irányú forgalom számára két forgalmi sáv van, az előzés befejezése után a külső forgalmi sávba vissza kell térni. "
Ejj ejj... tán nem tetszett olvasni a KRESZT, mielőtt vitatkozni tetszett?
"Ha 3500 kg megengedett legnagyobb össztömeget meg nem haladó gépkocsival, motorkerékpárral vagy - lakott területen - távolsági, illetőleg gyorsjáratú autóbusszal a vezető több járművet kíván előzni, megmaradhat a belső forgalmi sávban feltéve, hogy ezzel a mögötte gyorsabban haladó járművek közlekedését nem akadályozza; ha pedig a forgalom olyan sűrű, hogy a külső forgalmi sávba visszatérni nem lehet, a belső forgalmi sávban folyamatosan is haladhat."
Tehát HA nem akadályozod a gyorsabban haladót ÉS nem lehet jobbra tartani.
Ha azonban az van hogy én nemhogy utolérlek, de még jobbról meg is tudlak előzni, akkor neked bizony két szempontból is jobbra kéne tartanod...
Ja most már veszélyességről vitatkozunk? MErt én arról egy szót sem szóltam. Én csak azt mondtam, hogy szabálytalan barom vagy, ezt továbbra is tartom :)
nagy elánnal hirdeti, hogy a másik mekkora köcsög, aztán közben ő se kisebb
Természetesen ez sem igaz. Már magyaráztuk neked többen is, hogy nem kötelező tovább száguldozni annak, aki utolér valakit. Arról is volt már szó, hogy ha én nem állok félre, hogy nyugodtan száguldozhass tovább, az nem veszélyeztet másokat annyira, mint az, hogy te száguldozol. De természetesen ezt sem tudtad felfogni.
Hát, franc se tudja, amikor valaki nagy elánnal hirdeti, hogy a másik mekkora köcsög, aztán közben ő se kisebb, akkor néha érzem magamban az ingert, hogy megvilágítsam a gerendát :) Itt épp felszínre is tört :)
Nem is várom el. Én csak szeretném benne tudatosítani, hogy úgyamúgy, amikor száguldozós barmozik, akkor épp szabályt sért ő is, mert egyfelől még őDulifuliságára is vonatkozik a jobbra tarts, és az még párhuzamos közlekedésre alkalmas úton is érvényes, márpedig ha én jobról meg tudtam előzni, akkor volt helye kimenni, másfelől pedig a 36/2 alapján engem sem tarthat fel.
Az egyetlen kivételt az az eset képezi, ha annyira sűrű a forgalom, hogy nem tud kimenni. Ezesetben viszont én sem tudom út megelőzni jobbról, nemde?
Különösen azért, mert mivel te tudatosan szabályt sértesz a gyorshajtással, nincs semmiféle jogalapod elvárni, hogy a Dulifuli szabályosan reagáljon a te szabálysértésedre.
Nem írom le neked századszor is uganazt. Hagyjuk, az egész vita teoretikus. Ha nem mész ki, megelőzlek jobbról, aztán max ütöd vörös fejjel a kormányt, hogy bunkóköcsög.
Én nem is akarom felmérni hogy te mennyivel mész, mert rohadtul irreleváns a szituban. Elég annyi, hogy lassabban, semmi más nem szükséges a jogszabály értelmezéséhez.
És EZ hol van leírva? Mert szerintem sehol. És nemrég már írtam, hogy igenis, gyakran mérlegelni KELL. Például akkor is, amikor meglátod, hogy sárgára vált a lámpa: el kell dönteni, hogy meg lehet-e még állni egy nem túl erős fékezéssel a lámpa előtt, vagy nem (no meg, hogy nem fog-e beléd rongyolni hátulról valami barom, akinek esze ágában sincs fékezni semmilyen sárgánál). Vagy ha egy sima országúton előz valaki, akkor is meg kell becsülni minden résztvevő sebességét, legalábbis nagyjából. Hát miért éppen akkor ne lehetne, ha hátulról közeledik valaki?