Keresés

Részletes keresés

ZsuR Creative Commons License 2020.09.30 0 0 57968

Jajj... es a hazak kulso festek szine... hogy a fakulas mit tesz veluk!!!  Orulet. 

Előzmény: szuszetti (57962)
ZsuR Creative Commons License 2020.09.30 0 0 57967

A kinai (koreai, japan) tinta ko tinta rud... csodalatos... a koreai  kolleganom ugy mondta, hogy a tinta elokeszitese (hagyomanyos) "spiritualis experience".  Hat igen.  Nem a mai rohano vilage...

Előzmény: szuszetti (57965)
szuszetti Creative Commons License 2020.09.30 -1 2 57966

Még offabb :) A festett szőke hajnál viszont a sárgulást lila és/vagy kék színezővel szürkítik ki, így lesz a sárga+lila= a szürkével, ezüstös ősszel

Előzmény: Soká (57964)
szuszetti Creative Commons License 2020.09.30 -1 1 57965

Hát na :)

A tinta persze külön világ, oldat, nem pigmentes lötty. 

De pigmentből sincs?! Ott a bazalt, a kátrány, az égetett csont és fa színei, csak azok, amik hirtelen beugranak
Nyilván olcsósítás, hogy a fekete alapszín színező is kevert. Mondjuk, itt legalább korrekt kék a hígítás, több festéknél nálam is kijött a zöld eredmény (a sárga miatt). 

Mostanában kerestem fára, kerítésre is festéket, mindegy lett volna, hogy lazúr/vékonylazúr/"vékony bevonó", csak legyen antracit/grafit rokona az árnyalat. Itt is több márka elhasalt. Sadolinék mostanában hoztak ki 3 szürke vastaglazúrt -  borzalmas. Már a színmintán kettő vizeletsárgának hat a háromból.


Most a Tikkurilát szeretném kipróbálni, 2018-as paletta:
https://www.piktorfestek.hu/szaktanacsok/tikkurila-minerals-szinkollekcio/

 

Bizakodó vagyok :)

Előzmény: rferi (57963)
Soká Creative Commons License 2020.09.30 0 0 57964

Ez már off lesz: a faipari pácoknál is sok gondot okoz, hogy a fekete nem fekete, hanem sokszor van ilyen-olyan "mellékíze", jellemzően lilás. Az Adler pácokkal nincs ilyen gond.

Előzmény: rferi (57963)
rferi Creative Commons License 2020.09.30 0 0 57963

A világ legelső gyorsan száradó töltőtolltintája a húszas évekből kékből és sárgából áll.

Onnan tudom, mert a két színösszetevő különbözőképpen injektálódik be szerves anyagokba, emiatt önmagában alkalmas differenciálfestésre a mikroszkópiában, és kék-sárga differenciált csinál.

A tinta színe fekete! :)))

Előzmény: szuszetti (57962)
szuszetti Creative Commons License 2020.09.30 0 0 57962

nem véletlenül kérdeztem, hogy van-e olyan gyűjtemény, ami valós, működő, "rende(ze)tlen" enteriőröket mutat, ami százszor jobban érdekel, mint egy belsőépítészek és fotósok által kimunkált falanszter látvány.

 

Már az első kérdésedkor is beugrottak az ingatlanos oldalak. Ott aztán valós nyers enteriőröket látni. :)

 

A szürke egyébként sok tekintetben a legkényesebb ügy. Ezt még fotós munkáim kapcsán tanultam meg, tudniillik a legeslegnehezebb a fekete és fehér árnyalatait állítani elő anélkül, hogy annak bármilyen egyéb színárnyalata is lenne.

 

Ez nálam így hangzik:

A szürke egyébként sok tekintetben a legkényesebb ügy. Ezt még fotós festős munkáim kapcsán tanultam meg, tudniillik a legeslegnehezebb a fekete és fehér árnyalatait állítani elő anélkül, hogy annak bármilyen egyéb színárnyalata is lenne.

Az utóbbi években kb. 15-20 különböző gyártó (és/vagy) különböző árnyalatát próbáltam ki, majd feketének nevezett színezőpaszta+fehér festék keverékeit...- most van sok-sok kék-skálás helyiségem :))

Előzmény: Soká (57958)
ZsuR Creative Commons License 2020.09.28 0 0 57961

"kontraszt (főnév)Fájl:Kontraszt.jpg

 

1. Átvitt értelembenSzembetűnő különbség, éles eltérés; erősen kifejeződő, élesen elhatárolt ellentét, jól felismerhető ellentét.

A képen a színek kontrasztja jól kifejezi az ellentétet. Az egymással vitázók látásmódjainak kontrasztja nyilvánvalóvá válik érvelésüket hallgatva.


2. Fizika, optika, fényképészet: A megvilágítás különbsége; egy időben vagy egymás után megfigyelt felületek világossági különbsége, az árnyalatok élesen elhatárolódó eltérése.

A fekete-fehér kontraszt érdekes hatást kelt a régi képen. A nyári verőfény éles kontrasztot okoz a napos és árnyékos területek között. Ködben alig észlelhetők a kontrasztok.


Eredet [kontraszt < angolcontrast (ellentét) < latincontrasisto (ellentétben van) < contra (szembe) + sisto (állít) < sto (áll)]"

 

:)  Jol latom?!  Szinkor??? :)  Johannes Itten nem lehet messze... :))  Jo baratom a szinkor :))

 

Ugy latom, azonos a szo jelentese...

 

Vannak szinek.  Vannak kontrasztok. De... nem erosek, nem harsanyak... 

 

Kivetel a furdoszoba, ahol grafit szurke es feher van - nesze nekem kontraszt.  Szoval nem szeretem az eles ellentetet.  Amikor kicsi helysegrol van szo - jobban kerulom, mert minel "csendesebb" a paletta, annal nyugodtabban erzem benne magam.  Ez nem jelenti azt, hogy nincs szin az eletemben, es kontraszt a szobaimban.  Pl... egy vendegszoba borvoros - a butor szine nagyon kozel all hozza... a sotetito fuggony alapszine szinten mint a fal - aranysarga csikkal...  viszont a hofeher fuggony es az anynemu kontrasztja kicsit kiemeli a szobat az egyhangusabol...  Ha tobb szin lenne benne - volt, nem tetszett - akkor a kis szoba nagyon nyuzsi lenne nekem...

 

Szoval keves ellentetes szin, es ha megis akkor visszafogottan... csendes ellentetben...

 

Előzmény: Soká (57960)
Soká Creative Commons License 2020.09.28 0 0 57960

"Nekem az alapszabaly, hogy minel kevesebb kontraszt legyen."

 

Lehet, hogy a szavak nem ugyanazt jelentik. A kontrasztra szükség van. Persze van olyan a képzőművészetben, hogy fehér alapon fehér négyzet :))) de azért a gyakorlatban nem árt több kontraszt.

Itt felsorolják a 7 színkontrasztot. Ezekkel érdemes tudatosan operálni.

Előzmény: ZsuR (57959)
ZsuR Creative Commons License 2020.09.27 0 0 57959

A szinek... hat nagyon szendvedek addig mig megtalalom azt ami a legkenyelmesebb szin... ugy vettem eszre, hogy az eveim alatt, a szinek ugyanazok maradtak, csak az arnyalataik valtoztak... par uj azert jott, mert a drapp az egy elso az eletemben, a szurke szinten.  De... a ketto egyutt nagyon kellemes.

 

Megtanultam a musorokbol, hogy a legegyszerubb a harmoniat bevinni a lakasba szinekkel ha kivalsztasz egy alapot, ami mar letezik.

Lehet egy terito, egy diszparna, egy kancso - midegy, ha a szinek jol esnek a szemednek. 

 

Az arany az masik kerdes.  Nekem az alapszabaly, hogy minel kevesebb kontraszt legyen.  Igy aztan van egy 70% alapszin (ami nem feltetlenul jelent egy szint, pl egy szobaban a ko es a fal... drapp... nem pontosan egyforma, de azonos szincsalad) es a maradek 30-on lehet vitatkozni. a lenyeg legyen egy olyan kiegeszito szin, amire szivesen nezel, ami magara vonja a figyelmet, de nem viszi tulzasba :))...

 

A konyha ezzel indult... a pult. Ezt fogom nehezen kicserelni - nagy a lehetosege, hogy egyaltalan, a konyhako szinten... marad. A fal szine valtozhat - de most ez lett, eletemben eloszor!  A rolo sotetbarna - kellett, kiszuri a napfenyt ami ebben a szobaban nagyon eros...

 

Ez az alap - es persze TV fekete, kandallo fekete - de ott a sotetbarna sotetito rolo is, ami kicsit tompitja a feketet, nem bverseng vele, de baratsagosabb tole a szoba. 

 

A berendezes... a konyhabutor regi fa.  Megtartotm, idonkent atfestem.  Most a granite szurkeje alul, felul feher, belefut a mennyezet feherjebe. A szurke alap drappos arnyalat, es meg elviseli kontraszt nelkul a rozsdamentest mellette...

 

 

Hat igy epitem fel egy-egy helyseg szinvilagat... nagyokat dontom el elobb, amiket nehezen illesztenek mas szinhez - aztan... kellemes jatek :)...(ha mar kesz).

 

Előzmény: Soká (57958)
Soká Creative Commons License 2020.09.27 0 0 57958

Az, hogy divat a szürke, az nekem nem vonzó, sőt, de miután megunhatatlan, így divat ide-oda, sosem lesz ciki.
Én azért igyekszem nem túlzásba esni a színek válogatását illetően, mert nagyon nem cél egy folyóirat lakásbelsőt produkálni. :) nem véletlenül kérdeztem, hogy van-e olyan gyűjtemény, ami valós, működő, "rende(ze)tlen" enteriőröket mutat, ami százszor jobban érdekel, mint egy belsőépítészek és fotósok által kimunkált falanszter látvány.

A szürke egyébként sok tekintetben a legkényesebb ügy. Ezt még fotós munkáim kapcsán tanultam meg, tudniillik a legeslegnehezebb a fekete és fehér árnyalatait állítani elő anélkül, hogy annak bármilyen egyéb színárnyalata is lenne.
Most lefotóztam a nappaliban található textíliákat és engem is meglepet, hogy a fotó mennyire kiemeli az egyes "beütéseket".
Felteszem ugyanazt színesben és szürkeárnyalatosban, látni lehet, hogy mi mennyire tér el a valóban szürkétől.

Egyébiránt, azt kell mondjam a fotó kíméletlenebb mint a valóság, meg nem mondtam volna, hogy a középen feljebb lévő asztali kis futó ennyire rózsaszínes beütésű. (most megpróbáltam telefonnal is, de az is ugyanezt az eltérést mutatja, furcsa)

Előzmény: ZsuR (57954)
ZsuR Creative Commons License 2020.09.22 0 0 57957

Azt hiszem a furdoszobamat ez a haz "ihlette meg"...  

https://variety.com/gallery/jennie-garth-studio-city-contemporary/jenniegarth_sc3/

Előzmény: ZsuR (57956)
ZsuR Creative Commons License 2020.09.22 0 0 57956

En ebbe szerettem bele... a konyhabutor also reszet festettem ilyenre, mert ez illeszkedik a pult szineihez... aztan annyira beleszerettem,  hogy a hazat kivulrol is ilyenre festettem.

 

Bennt a kiegeszito szin a feher - felso szekrenyek - es a narancs, voros-narancs, nem sok belole, de kell.  A ko drapp, hasonlo szin van belole a pultban is... 

 

A kinnti szurke sokkal masabb erzes a feny massaga miatt - es egy kek kiegeszito szin van hozza... az ablakok kerete feher,de a falon levo keret az kek.

 

https://www.google.com/search?q=elephant+skin+paint&oq=elephphant+skin+&aqs=chrome.3.69i57j0l7.9100j0j4&sourceid=chrome&ie=UTF-8

 

A masik szerelem :) a sotetebb szurkehez az eredeti fanak a szine! ...amit te is mondsz... nekem nem annyira a sargas tonus mint inkabb az egetett cukor fele hajlo az ami megdobogtatja a szivemet...

 

Előzmény: ZsuR (57955)
ZsuR Creative Commons License 2020.09.22 0 0 57955
Előzmény: ZsuR (57954)
ZsuR Creative Commons License 2020.09.22 0 0 57954

...szurke... most nagy divat... milyen szurke?  Mennyire szurke?  Mennyi van/lesz belole? Milyen kiegeszito szin lesz vele? 

Előzmény: Soká (57951)
Soká Creative Commons License 2020.09.21 0 0 57953

Tudtok esetleg olyan gyűjtőoldalt, ahol nem a szokásos élettelen, tip-top dizájn lakásbelsőket lehet látni, hanem valódi, belakott otthonokat?
Ez a kérdés akkor jutott eszembe, amikor olvastam ezt a cikket és a felső, illusztrációnak szánt fotót láttam.

 

Jut eszembe, van egy film, Alfonso Cuarón ROMA című filmje. Nagyszerű film lehet annak, aki nem feltétlenül az amerikai akciófilmekre vágyik, ennek a filmnek a fő színtere egy mexikói felső középosztálybeli családnak az otthona a 70-es években. Szerintem annyira barátságos és jó, hogy én meg-megállítottam a filmet, hogy megnézzem alaposabban a könyvesszekrényeket, a bútorokat, az alaprajzot. Ebben az előzetesben feltűnik kétszer és a film hangulatát is átadja.

Soká Creative Commons License 2020.09.21 0 0 57952

Volt is nekünk. :) Ez 20 évvel ezelőtti darab. Mostanra rongyolódott el. 

Előzmény: mouser (57950)
Soká Creative Commons License 2020.09.21 0 0 57951

A sorrendet illetően igazad van. Nálam mondjuk annyiból egyszerűbb a helyzet, hogy egyelőre két "szín" dominál: a szürke és a fa (tölgy, illetve bükk), a falat nem szeretném harsány színűre, de a függönyök is valószínűleg szürkék lesznek. Tehát a színeket az olyan kiegészítők szolgáltatják majd mint a szőnyeg (és elvileg van sok festményem). 

Előzmény: ZsuR (57949)
mouser Creative Commons License 2020.09.20 0 0 57950

elképesztő szép kilimek vannak most az ikeában, mindegyik más, tehát színben-mintában lehet igazolni az adottságokhoz. https://www.ikea.com/hu/hu/search/products/?q=gashgai

Előzmény: Soká (57948)
ZsuR Creative Commons License 2020.09.20 0 0 57949

En megforditottam a sorrendet.  A butor-karpitozott butor adott... ahhoz kell a szonyeg... es ha van, akkor jon a falfestes.  Konnyebb a fal szinet a szonyeghez igazitani mint forditva...

 

Előzmény: Soká (57948)
Soká Creative Commons License 2020.09.19 0 0 57948

Igazából nem is kerestem, csak nézelődtem. Szőnyegnél még főleg nem tartok.
Vettem pár ilyet ideiglenes jelleggel, hogy mégiscsak legyen szőnyegem, de úgy vettem, hogy ez jellegénél fogva mehet kevésbé frekventált helyre is, sőt, kültéri szőnyegként árulják, tehát akár a teraszra is kikerülhet. :)
Azt hiszem, szőnyeget már csak akkor veszek, ha eljutok oda, hogy falfestés, függöny, bútorok...
Nincsenek előzetes preferenciáim, az ikeában például láttam tetsző modern szőnyeget is, de klasszikusnak nevezhető perzsaszőnyeget is. Legfeljebb az utóbbinak az árát nem akarom tudni :)

Előzmény: ZsuR (57947)
ZsuR Creative Commons License 2020.09.13 0 0 57947

Milyen stilusu szonyeget kerestel?

 

Előzmény: Soká (57944)
ZsuR Creative Commons License 2020.09.13 0 0 57946

Nekem pont a szine az ami kellene... az anyaga elsorangu - es szepen varrt.

 

Minden rendben lenne - csak az ara nem...

Előzmény: Soká (57944)
szuszetti Creative Commons License 2020.09.13 0 0 57945

 És valószínűleg ezekben a kínai üzemekben a legolcsóbb, legvacakabb színeket tudják előállítani.

 

A legdrágábbat is előállítják, illetve rengeteg "minőségi" festéküzem alap pigmentje onnan származik.

A gond velük inkább az, hogy nem feltétlen képesek a reprodukálásra - mondjuk, ez másnak is nehezen megy :) Illetve van az az ár, amiért ez is megy, csak az már nem az elvárt kínai ár.

 

Ezek a Möbelixes szőnyegek szerintem simán rondák, színtől függetlenül.

Előzmény: Soká (57944)
Soká Creative Commons License 2020.09.13 0 0 57944

Így, ekkora fotó alapján nem is érzékelem igazán a textília jóságát. A színe sem az a ragyogó valami, amiért csettintenék. Erről jut eszembe, valamelyik nap a Möbelix nevű boltban nézegettem a szőnyegeket és az volt az érzésem, hogy olyan vacak színűek, hogy az már fáj. Nem a színkombinációkra gondolok, hanem arra, hogy a színező anyagok, festékek között valószínűleg nagyon nagy különbségek adódnak. És valószínűleg ezekben a kínai üzemekben a legolcsóbb, legvacakabb színeket tudják előállítani. Nem hiszem, hogy a polipropilént ne lehetne jobban színezni.

Előzmény: ZsuR (57941)
ZsuR Creative Commons License 2020.09.12 0 0 57943

...hat ez az...

Előzmény: Bubo.Bubo. (57942)
Bubo.Bubo. Creative Commons License 2020.09.11 0 0 57942

mi kerül ezen a függönyön ilyen sokba?

 

Előzmény: ZsuR (57941)
ZsuR Creative Commons License 2020.09.11 0 0 57941

...most szepen leulok es bogok kicsit... oruletes sokert lattam azt ami nagyon tetszik... es ezen sajnos a 20% off sem segit... 6 kellene belole... :(

 

 

 

Előzmény: ZsuR (57939)
ZsuR Creative Commons License 2020.09.11 0 0 57940

..ki nez be ejszaka?

Előzmény: Törölt nick (57937)
ZsuR Creative Commons License 2020.09.11 0 0 57939

Elobb kellett volna fuggonyokrol beszelnunk!

 

Mar evek ota (nem folyamatosan) keresek uj fuggonyt az ebedlobe.  Most talaltam.  Kb egy honappal ezelott is vettem egyet, de vissza kellett kuldenem, mert a kepen a szine jo volt, a valosagban meg nem.

 

A hossza kicsit hosszabb mint kellene, de azt nem nagy dolog igazitani. Most csak felprobaltam, gyurott, de megtartom, csak egy par perces "operacio" kell hozza.  Nem igazan akartam fenyes anyagot, de nem veszes.  Az ara .... khm... es meg szerencses is voltam, mert 30% engedmeny volt ra... igy szeretek vasarolni, a dragabb dolgot leertekelesnel venni.  Belelt a fuggony, ha kell behuzni, sokat sotetit - ezert nem szoktam behuzni mert a nagyon sotetet nem szeretem.  Off-white a sotetito rolom, fenyt atereszt, napot nem - es nem latni be ha le van huzva.  Az ebedlot nem kell festeni - ezennel befejezttnek tekintem :).

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!