Keresés

Részletes keresés

tucsix Creative Commons License 2011.06.02 0 0 108

Nem muszáj párolni :)

Nézd csak, itt egy jó kis recept. A főzelék szó ne tévesszen meg, itt semmi sem főtt:

 

Mungó bab "főzelék"


A harmadik napos mungó bab csírának teljesen olyan az íze, mint a cukorborsóé! Az adzuki bab erőteljesebb hozzá képest, keményebb, a mungó bab puhább, és édesebb. Azt hiszem ezt a gyerekek is szeretnék, ha éppen a többi babfélét nem is.

Ez szintén annyira egyszerű, hogy még gyerekek is elkészíthetik!

Készítünk magtejfölt, ebbe rakjuk a számunkra megfelelő mennyiségű mungó bab csírát. Nem darálom le külön, nem szükséges, mert amúgy is aprócska, és tökéletesen szétrágható. Beízesítem kevés fűszerpaprikával, Himalája sóval, és szója vagy kendermag olajjal.

Fasírtot vagy másnevén Kerti burger receptjét már felraktam régebben a blogra.

Tipp:

Fűszerpaprika igazából nem is nagyon kell bele, minimálisan azért teszek, mert hagyományosan megszoktuk fűszerezni, kapjon egy kis plusz ízt, és színt. Ne legyen olyan sápadt : )!

A kendermagolajnak nagyon hasonló íze van, mint a cukorborsóé, így ez jól kombinálható ennél az ételnél.

A hagyományos cukorborsó főzelékbe rakunk fokhagymát is, ebbe azért nem kell külön, mert a tejföl is elég fokhagymás. (Legalábbis nálam, attól lesz olyan igazi tejföl íze.)

A cukorborsó főzeléket sokan cukrosan, édesen szeretik, nem sósan, mint én. Ezért, ha úgy érzed számodra az lenne a megfelelőbb, akkor ne sózd, vagy csak minimálisan, és ízesítsd sztíviával, juharsziruppal, agavéval, vagy mézzel.

Fasírozottal tálalhatjuk, vagy önmagában.

Egészségre gyakorolt hatása:

Mungó bab: Magas az ásványi anyag és vastartalma, B és C vitamint tartalmazó igazi fehérjeforrás.

A paprikában megtalálható: A-provitamin (karotin), B1-, B2-, C- és B6, P -vitamin, valamint folsav. A C-vitamintartalma jelentős. Étvágygerjesztő, izzasztó, és vizelethajtó. A hegyes, zöldpaprikák gazdagabbak C-vitaminban. Gazdag káliumban. A kapszaicin nevű alkaloida adja a csípős ízét. Gyulladás csökkentő, antioxidáns. Fokozza a nyálképződést, és elősegítheti a nyugtató neuropeptidek (enkefalinok, endorfinok) kibocsátását az agyban. Étvágyjavító, emésztést elősegítő. Csökkenti a vérnyomást.

Szójaolaj: Az esszenciális zsírsavforrások egyik legfontosabb forrása, mivel nem csak n-6, hanem n-3 zsírsavakat is tartalmaz. Véd a csontritkulás, menopausa, szív- és érrendszeri és daganatos megbetegedésektől.

A Himalája só 250 millió éves, őstengeri só, mely 84 féle ásványi anyagot tartalmaz. Kitermelése kézzel történik. A világ legegészségesebb sója.
Tovább »

forrás: Blogspot.com

Előzmény: Caroline15 (107)
Caroline15 Creative Commons License 2011.06.01 0 0 107

Én valahol azt olvastam hogy a babot azt muszáj párolni.

Én amúgy minden más csírát nyersen eszem.Kipróbálnék többet is lencse,hajdina de nem tudom hogy mire jók.Tudtok még ajánlani?Igazából én elsődlegesen egészséges szeretnék lenni és hátha helyrehozza a bőrömet.Arra gondoltam ha belül minden rendben van az kivülről is látszik.A naptól,szoláriumtól kijöttek a majfoltok az arcomon és pattanásos is.Kentem rá krémeket de semmi változás.Kezelések sem segítettek:(

Ez mégis csak növényi,arról nem beszélve hogy tudom hogy én csináltam és miből áll.

Majd meglátom,csak akkor tudom meg ha kipróbálom.

 

Előzmény: tucsix (106)
tucsix Creative Commons License 2011.06.01 0 0 106

Pls, ne pároljátok a csírát!  :)

Hisz' a csírának az az értelme, hogy egy élettel teli növény-kezdemény amiben minden benne van ami egy későbbi kifejlődött növényben benne van.

Párolni meg miért?

Rengeteg növényt, gyümölcsöt meg lehet enni nyersen. Olvassatok utána esetleg a nyers étkezésnek. Sok irodalom van már róla.

Előzmény: Caroline15 (93)
Caroline15 Creative Commons License 2011.05.26 0 0 105

Nagyon sokan hasznákják szerintem olyanok is akik nem tudják szellős helyre rakni.Próbáld ki csak úgy tudod meg :) !Nekem 2tálkám van!Biztos találsz egy megfelelő helyet neki!

Még annyit akartam írni hogy amikor kicsírázott a magocska és hűtőbe teszed,utána kicsi ecetes mosószeres vizzel mosom el a tálkát.

Előzmény: ritique (104)
ritique Creative Commons License 2011.05.26 0 0 104

Köszi a választ! Ha szellőzik, akkor lehet, hogy kipróbálom én is. Mégis háromszor annyi csírám lenne, majdnem egyszerre. :)

Előzmény: Caroline15 (103)
Caroline15 Creative Commons License 2011.05.21 0 0 103

Szia !

Én csak a műanyagról tudok nyilatkozni.Nekem ezt ajánlották.3szintes és igen jól levegőzik de mondjuk én olyan helyre is tettem ahol tud levegőzni.Tetejére kéztörlőpapírt teszek.Próbáltam hogy letakarom de egyes magok így berohadtak.

 Én fényre akkor teszem mikor elfogyasztom,reggel kiteszem napos helyre,délután elfogyasztom.

Remélem tudtam segíteni :)!

Előzmény: ritique (102)
ritique Creative Commons License 2011.05.21 0 0 102

Sziasztok!

 

Eddig egyes csírzátatót használtam, kerámiát, nagyon bevált. Most láttam 3 emeleteset, kerámiát is meg műanyagot, szerintetek az jó? Azért kérdezem, mert szerintem elég lassú, ha egyszerre csak egyet csinálok, ezzel meg háromfélét is tudnék. Csak nem tudom, jó e hogy egymás felett vannak, rendesen szellőznek-e, kapna-e elég levegőt és fényt? Van valakinek ilyen tapasztalat?

Előre is köszi

Caroline15 Creative Commons License 2011.05.19 0 0 101

Ugyanúgy csíráznak a magocskáim :).

Előzmény: Caroline15 (100)
Caroline15 Creative Commons License 2011.05.17 0 0 100

Igen sajnos :(

Most kíváncsi vagyok hogy fognak nőni a magok Teli vagy tele (soha nem tudom hogyan kell helyesen mondani,írni) Hold volt tegnap este.

 

Előzmény: csekker (99)
csekker Creative Commons License 2011.05.16 0 0 99

Nem jól írták. Nem érdemes megmosni mielőtt hűtőbe teszed. Hogy miért, azt már tapasztaltad :)

Előzmény: Caroline15 (98)
Caroline15 Creative Commons License 2011.05.13 0 0 98

Sziasztok!

Én amikor hűtőbe tettem a csírákat nem mostam meg.Valahol olvastam hogy meg kell mosni úgy is tettem de bármennyire is próbálom lecsöpögtetni akkor is vizes marad és ez miatt berohadnak a magok hiába döntöm meg.

Így csak fogyasztás előtt fogom megmosni.

Na csak gondoltam leírom hátha.....

Caroline15 Creative Commons License 2011.05.11 0 0 97

Szia Csekker!

Én kb.1hónapja foglakozom a csírákkal és azóta figyelek oda mit eszem.

Nagyon sok oldalon írják hogy a savas szervezet az oka a betegségeknek.

Eddig nem foglalkoztam vele mit eszem.Tejterméket csak néha joghurtot,reggel eszem 1zsemlét kenyeret ritkán.Azért drasztikusan nem akarok és nem is tudok változtatni az étrendemen de már érzem hogy oda kell figyelnem.

 

Előzmény: csekker (96)
csekker Creative Commons License 2011.05.11 0 0 96

Hopsz, ezt én sem tudtam. De ki fogom próbálni. 

Előzmény: lypy64 (92)
csekker Creative Commons License 2011.05.11 0 0 95

Az egész savasít-lúgosít dolog szerintem túl van spirázva. A szervezet egyensúlyra törekszik. Ezért csak nagyon egyoldalú étrendnél értelmezhető számomra a savasodás, vagy lúgosodás. A húst szerintem ne hagyd el. Fontosabb, hogy ne egyél cukrot, ill.tejterméket vagy akkor már inkább a gabonákat iktasd ki. A hús elvileg savasít, a zöldség pedig lúgosít. Ezért ideális párosítás. A másik szélsőség (túl lúgosított étrend) sem egészséges. A természet is és a szervezet is egyensúlyra törekszik.

Előzmény: Caroline15 (91)
csekker Creative Commons License 2011.05.11 0 0 94

Én csak ezeket próbáltam, amiket írtam. Búzát régebben sokat, sokszor. Nálunk is sok zöldség, sok gyümölcs. 

Te mikor kezdtél el ezzel foglalkozni?

Előzmény: Caroline15 (91)
Caroline15 Creative Commons License 2011.05.11 0 0 93

Szia Lypy64!

Na én erre nem is gondoltam hogy nézzem mikor hol van a Holdacska.Ma megnézem.Köszönöm hogy leírtad.

A hagymával a múlthéttől kezdve bajlódom talán 80% ha kicsírázik a többit kidobtam.

A hajdina az a fogyókúrázóknak jó,illetve ajánlatos igaz?Olvastam róla hogy csak pár napig lehet tárolni utána hamar bebüdösödik,elrohad.Így azt én kihagyom.

A lencsét meg kell ugyanúgy párolni mint a babot?Ti hogy pároljátok?

Én mindenfélét szeretnék kipróbálni mert eléggé le vagyok robbanva úgy érzem belülről.Fáradt vagyok mindig és talán ezek a csírák helyre hoznak.Első lépésnek ez jó szerintem már csak azt kell tudnom hogyan tovább.

 Mindenkinek szép napot!

Előzmény: lypy64 (92)
lypy64 Creative Commons License 2011.05.11 0 0 92

Sziasztok! Nekem az a tapasztalatom, hogy az Újholdtól Teliholdig tökéletesen csírázik minden, még a hagyma is, viszont ha akkor teszem le,mikor fogyóban van a Hold,kevésbé csíráznak a magok. Régóta kerestem hajdina magot csíráztatni, de sehol nem találtam.Aztán gondoltam, hogyha balami bio, akkor annak úgymond élőnek kell lennie.Megpróbáltam kicsíráztatani a bio étkezési hajdinát. És láss csodát! működik.Azóta inkább a bio étkezési magokat (lencse,hajdina, köles stb) veszem, amik így sokkal olcsóbbak is.Ezzel le iskontrolálhatjuk, hogy valóban bio-e a bio.Eredményes csíráztatást mindenkinek!Egészségetekre!

Caroline15 Creative Commons License 2011.05.09 0 0 91

Én mindegyiket szeretem.Én tavasszal,nyáron csíráztatok ősszel kihagyom és télen újból kezdem.

Én nem eszem annyi gyümit,zöldséget és úgy érzem ez a helyes út hogy kicsit tisztítsam a szervezetemet.

Még párat ki akarok próbálni a póréhagymacsíra se lehet rossz a brokkolit nem szeretem.

Te még miket szoktál,még miket próbáltál ki?

Az én környezetemben nevetségesnek tartják,mondjuk ez nem is érdekel.

Én még mindig nem tudom mennyit lehet belőle enni.Az egyik oldalon(csíraabc.hu) azt mondják 5-6dkg nekem az soknak tűnik.Bár nekem az se tiszta hogy fajtánként vagy összesen.

Most kb.tenyérnyit vagy kevesebbet eszem 1 fajtából.

Kíváncsi lennék hogy lúgos a szervezetem vagy savas és ha savas akkor még mit kellene megváltoztatnom az étrendemben.Az tuti hogy a húst nem tudom elhagyni.

Szép lassan szeretném tisztítani a szervezetem.Olvasgatok aztán lesz valami.

Örülök hogy legalább Te válaszolsz :)

Köszke!

További szép estét kívánok!

Előzmény: csekker (90)
csekker Creative Commons License 2011.05.09 0 0 90

Most éppen nem. Leginkább télen szoktunk, avitamin pótlás miatt. Bár én szedek multivitamint is. 

 

Görögszéna, retek, hagyma, mungóbab, búza, köles (ez nekünk nem jött be) és lucerna volt nálunk a palettán. Én a búzát, a kölest és a mungóbabot nem szerettem. A többi szerintem finom. :)

Előzmény: Caroline15 (89)
Caroline15 Creative Commons License 2011.05.09 0 0 89

Én párolgatom aztán lehet én is abbahagyom.

hát nekem a hagyma alig bújt ki pár darab,nem tudom miért.Lehet rossz a mag.Pedig pont azt vártam hogy kicsírázzon mert imádom a hagymát.Amúgy minden más kicsírázott.Minden nap eszem napraforgót,retket,káposztát,lucernát,vörösherét,görögszénát,kölest,zsázsát,búzát és néha babot.anyuval is etetem állandóan meg van fázva és Ő az igazi teszt,bizonyíték számomra és mindenki számára a környezetünkben.Ha elmúlik nála akkor tényleg hatásosak ezek a csírák.

Kb.1hónapja csíráztatok,apránként  itt-ott vettem a magokat mert ugye egy helyen nem tudom beszerezni.

Úgy gondolom ennyit meg kell tennem az egészségemért.Sőt!

Te csíráztatsz?

Előzmény: csekker (88)
csekker Creative Commons License 2011.05.09 0 0 88

Mi ettünk csicseriborsó csírát és mungóbab csírát, igaz nem hosszútávon, csak egy-egy csíráztatótálcányit. Nem éreztem rossz hatást, de anno bennünk is felmerült, hogy párolni kellene. Viszont úgy meg sok enzim és vitamin kikerül belőle. Így aztán fel is hagytunk vele. Inkább csináltunk retek és hagymacsírákat.

Előzmény: Caroline15 (87)
Caroline15 Creative Commons License 2011.05.06 0 0 87

Áh végre valaki :)

Maga a csíra is és a leve is szerintem könnyen emészthető.A csíra nem kerül annyi időbe nem kell préselni,ültetni.Már arra is gondoltam hogy ez egy jó biznisz.Valószínű erre nem fogok választ kapni.Sok jót olvastam róla.

Sima búzát csíráztatok azt szeretem.

Csicseriborsót kaptam és fogalmam sincs hogy most meg lehet enni nyersen vagy nem.

Biztos ami biztos megpárolom.

Köszke a választ :)!

Szép napot!

 

Előzmény: csekker (86)
csekker Creative Commons License 2011.05.06 0 0 86

Sajnos én sem tudom miért jobb a búzafű, mint a csíra, de tény, hogy én könnyebben emésztettem, amikor kipróbáltam. 

Előzmény: Caroline15 (85)
Caroline15 Creative Commons License 2011.04.28 0 0 85

 Ismét írok de utsó alkalommal.A káposzta nagyon fini a hagyma nehezen csírázik de párat már edtem és én imádom nagyon.A köles kicsírázott kemény héjú érdekes ízű.Kaptam csicseriborsót majd csíráztatom azt is.A búzafűről viszont semmit nem tudok,nem kaptam rá választ senkitől hogy miért jobb a füvet préselni mint a csíráját megenni.Miért nem ugyanaz a hatása?Jó csíráztatást kívánok!

Előzmény: Caroline15 (84)
Caroline15 Creative Commons License 2011.04.22 0 0 84

Sziasztok!(Folytatom magammal a beszélgetést azért írom le hátha majd valakinek szüksége lesz infókra)

Szóval hántolt kölest ne vegyetek csíráztatásra bepenészesedett.Vettem hántolatlant nem fűzök hozzá sok reményt de kipróbálom.Előtte a hagymát,káposztát,görögszénamagot próbálom ki már áznak majd később beszámolok arról is hátha valaki olvassa.Olvastam a búzafűről  és eszembe jutott hogy mi a különbség ha a tönkölybúza csíráját vagy szárát(préselem)eszem,iszom meg.Ugyanaz van benne.Fogalmam sincs miért jobb a levele mint maga a mag.(Egyrészt olcsóbb,föld,prés,nem dobod ki a magot ha learattad a füvet.)Jó lenne felvilágosítana valaki.További szép napot kívánok!

Caroline15 Creative Commons License 2011.04.20 0 0 83

Sziasztok!

Én megpároltam vajon a mungó babot pár percig és finomabb mint főzve.

 

Caroline15 Creative Commons License 2011.04.19 0 0 82

Még annyit hogy én a legtöbb infót antalvali.com oldalán találtam és hsz-t is elolvastam.

Előzmény: batlat (80)
Caroline15 Creative Commons License 2011.04.19 0 0 81

Szia!

Én válaszolok vagyis megpróbálok én is csak amiket olvastam azokat tudom leírni.Nekem is van mungóbabom én hőkezelem.10percig főzöm.Megkóstoltam nyersen nem igazán ízlett hát milyen lenne az íze nyers bab ízű.Ma olvastam olyat hogy pár percig olajon,vajon párolni ez jól hangzik holnap úgy fogom csinálni.Az egyik oldalon azt írják ahhoz hogy valamit ártson több tonnával kellene megenni de én azért megfőzöm.Sajna nekem sincs tapasztalatom és nagyon nem is írnak róla.Én is folyamatosan keresek,olvasok mert fórumokon sem írnak vissza.A lucernánál is betartom a napot.Nekem van zsázsám,retkem,lucernám,vöröshere,napraforgóm,búzám és a hántolt kölessel kínlódom később olvastam hántolatlant kell csíráztatni.én nehezen kapok magot hagymát,káposztát,kölest,árpát szeretnék és a későbbiekben szeretnék tönkölybúzát,búzafüvet préselni de ez még odébb lesz.Először ismerkedem a csírákkal.

Receptet én nem tudok mert én amibe úgy gondolom hogy jó ízt ad rakok bele.

Sajnálom én ennyit tudtam segíteni.

Előzmény: batlat (80)
batlat Creative Commons License 2011.04.19 0 0 80

Sziasztok!

 

A hüvelyesek csíráztatásával kapcsolatban ellentmondó írásokat is olvastam már. Ami a konkrét kérdésem, hogy kell-e őket hőkezelni, vagy sem?

Konkrétem mungobabot csíráztatok most, és ez érdekelne a legjobban.

Ha kell hőkezelni, azt hogyan csináljam?

Ha nem hőkezelem, milyen gondjaim lehetnek?

Ha hőkezelem, akkor mennyire sérül a tápanyagtartalom?

Végül, ha van valakinek egy jó receptgyűjteménye (nem csak mungóbabhoz), szívesen fogadom :-).

Egyébként eddig a retek és a lucerna jött be nekünk leginkább.

 

Köszönöm.

Caroline15 Creative Commons License 2011.04.16 0 0 79

Én nagyon nem vagyok jártas ezekben a dolgokban de minden oldalon azt írják hogy csak bio magokat lehet csíráztatni.Vegyszer mentes.Igen nekem is ezzel van bajom több boltba be kell mennem hogy kapjak.Nemrég fedeztem fel hogy az Auchanban is van mag (ott vettem hántolt kölest,napraforgót amik meg se moccantak áztatás után de azért várok hátha lesz belőlük valami).Majd megnézem a többi nagy áruházban is.Javaslatom ne csíráztass csak bio magokat.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!