van egy eladó Siocore Achromatic Macro előtétlencsém.
Állapot: Szinte új, hibátlan, év elejei vásárlás. Kibontva és kipróbálva lett csak párszor. KB 50 képet készítettem vele, és közben rájöttem, hogy a makrófotózás nem nekem való..... Ezért felteszem a hirdetésem, mert aki szereti a makrófotózást, vagy csak kipróbálná, annak nagyon hasznos lehet, mert szerintem nagyon jó képeket lehet vele készíteni.
Tulajdonságok
Sokkal jobb a képalkotási minősége mint a close-up macro előtétlencséknek. Teljesen más kategória. Ki kell próbálni és egyből érezni a különbséget: Az egylencsés előtét lencséken a különböző hullámhosszú (színű) fény különböző képen törik meg. Ez színhibákat, életlenedést, kromatikus aberrációt okoz a képen. Az akromatikus előtétlencsék esetében két különböző optikai tulajdonságú lencsét ragasztanak össze, hogy ezeket a képalkotási hibákat megszüntessék, minimalizálják
A nagy 72mm-es csatlakozó átmérőnek köszönhetően nem zavarja a képszéleit
Step down, adapterekkel több lencsével is próbálkozhatunk makrózás közben. Így különböző nagyítást, látószöget és közelpontot érhetünk el.
"High Index Glass" optikai elemek a valóban kristálytiszta, részletes és világos képekért
autófókusszal is kompatibilis
IR tartománnyal is kompatibilis
Németországból származik, hivatalos fotóskereskedésből, a gyártótól.
Tovább kell rekeszelni, F11-re vagy akár szűkebbre. Ha ez sem elég, akkor focus stacking. Az, hogy az élességi sík előbbre van a kívántnál, adódhat a pontatlan fókuszálásból is (AF felejtős, az élőkép és belenagyítás segítség) vagy eleve ez az objektív(+gyújtótáv)+Raynox páros nem képes távolabbra fókuszálni. A Nikonnál a kicsi érzékelőméret miatt nagyobb a mélységélesség.
Sziasztok! Segítséget kérnék makró fotóval kapcsolatban. Bárhogy próbálkozom, csak egy csík az éles tartomány a fotóból, ezt pirossal jelöltem is a képeken. Canon 80D váz, 18-135mm f/3.5-5.6 IS USM objektív, raynox DCR-250 makró konverter. Próbáltam már mindenféle beállítást, AF, MF, rekesz változtatás, automata beállítás, SCN mód közelkép, teljesen manuál, de akkor is csak az a csík lesz éles. A légy szemén van a fókuszpont, de alatta a csík az éles. Egy Nikon P900 gépre téve a Raynox-ot teljesen jó a kép. Valaki találkozott már hasonló problémával? Köszönöm a segítséget.
Ez egy relay lens system. Ketessetek rá, ezek így néznek ki, olcsón össze lehet hozni. Sokan használnak ilyet, jobb fotósok is, pl Gil Vizen vagy Pjotr Naskreczki.
némileg revidiálom a korábbi állításomat: a 60/2.8 használható a raynoxdcr250nel. a munkatávolság kb 3 cm, a mélységélesség minimális és csak manuálisan elétartható a lencse, mert szűkebb a lencse szűrőmérete a raynoxhoz megadott mérethez képest.
ezek az előtét lencse nélkül 2.8as blende de focus stacking
ezek vele f8
minden képen van egy minimális vágás, a nagyítás mértéke talán érzékelhető.
egészen konkrét objektívre gondolok. szerintem egy 1:1 leképezésű objektív esetén ha 1:2 leképezésű képekhez nem kell még raynox is. és hidd el, ismerem a raynoxot is, meg a 60as objektívet is.
Ez világos, ezért is vettem a Raynox után közgyűrűket és pont a napokban mindkettőt használva jégnél ugyanez jött elő, a kész képek legtöbbje nem lett az igazi. Már gondolkodom még egy garnitúra közgyűrűn...
használható...viszont érdemes megnézni nagyított élőképen egy témát előtétlencsével és nélküle...most, hogy jegeztem, feltettem a makó eléés bizony élőképes élességállítsnál valahogy nem találtam a pengeélességet...egyszerűen egy lehetletnyit belágyítja a képet, pont anyira, hogy mondjuk feldolgozott képnél annyira nem látszódik, de részleteiben már előjöhet. Szóval pókhatározáshoz pont jó, de a jégkristályoknál már van, hogy nem használható jó hatásfokkal.
Nem nagyon akarok ilyennel próbálkozni, a könnyebb, mobilisabb megoldásokra törekszem. Régebben bele sem gondoltam, hogy nagylátóval is lehet makrózni, csak mióta feltűnt ez a Laowa 15mm f/4 Wide Angle 1:1, néztem hasonló képeket, látok benne fantáziát. Az ilyen kreatív emberkék megoldásai pedig általában azért tetszenek, mert kicsit rávilágítanak, hogy nem kell feltétlen a kivitelezéshez sok pénz.
Miért? Egyből rávágtam volna, hogy ez egy egyszerűen használható és viszonylag olcsó módja, ha nagyobb leképezést akar jelentősebb minőségromlás nélkül. Én ráteszem a közgyűrűs makróobira is, ha úgy adódik. :-) (Nem mellesleg univerzális is, ha egy objektívet visz magával és az pont nem a makró. Pl. a teleobjektívek hosszabbik felén elég látványos a nagyítás.)
ezért is nem értem ezt a szettet. a levelibéka sem olyan kicsi ...
erősen nagylátós hatás, ha 9-18 mögé felteszek egy vékony közgyűrűt, akkor pont ilyen kifordult világ hatása van, azt viszont lényegesen kisebb optikákkal is el lehetne érni.
aztán lehet, hogy a derítő ernyő inkább azért van, hogy ne ugorjon rá az a böszme nagy pók :)
lehet ennyire turbósítot objektív éás közgyűrűhalom nem is kell ekkoraleképezéshez...annyira nem kicsi az a pálmapók talán(?) mint kép amúgy marhajó...ha remeg is a keze, nem olyan durván kicsi a mélységélesség a vakuk megfogják...
ha extrém nagyítást akarsz, akkor eleve valami mikroszkóp lencsét érdemes beszerezni és azt felaplikálni a gépre. vagy megvenni a 30as új üveget, amivel nagyobb nagyítás érhető el.