Keresés

Részletes keresés

krifa Creative Commons License 2002.02.09 0 0 43
Azért korábbi kérdésemet még fenntartom, tekintve, hogy még mindig nem tudom, hogy milyen, külső pontra támaszkodsz, amikor megítélsz egy embert, kormányt, politikai eztmegazt, a körülötted lévő világot, vagy ahogy tetszik. Azaz mi az amit Te biztosnak gondolsz.

A többire nézve pedig néhány észrevétel.
Te csalódtál az Antallék demokráciájában, jólehet elfogadhatónak tartottad a Kádárék diktatúráját. Ez érdekes.
Aztán tudod pl. abban állt az Antallék demokráciája, hogy nem verték szét a taxis-blokádot, pedig az teljesen törvénytelen volt, és azt is lehetet tudni, hogy az SZDSZ igencsak kivette a részét annak megszervezéséből. Ez volt ui. az első nagy baloldali erőfeszítés, hogy megdöntsék a demokráciát, nem demokratikus eszközökkel. A válasz erre a türelem, volt, pedig ha szétverték volna teljesen törvényesen járbak el. De hát Antallék nem hagyták magukat provokálni. Ez a nagyságukat mutatta, nem az erőtlenségüket.
Erre válaszul az MSZP-SZDSZ kormány gumibottal verte szét Maczóék felvonulását, ami csak forgalom korlátozó lett volna, s nem forgalom leállító. Mi több, jó érzékkel választották ki a "tömegből" (""ui. nem voltak talán csak néhányszázan) azt az embert, aki az 56-os forradalom és szabadságharc egyik élő jelképe, nevezetesen Pongrátz Gergelyt (ekkor már túl a 60. életévén), és látványosan megbilincselték földreráncigálták, rendőrautóba tuszkolták. Mert ők mán ugye ilyen kemény fickók voltak. Ez jellemző is volt rájuk nem csak az általad képzelt 60-as évek előtt. Emlékezzél csak a Lánc-hídi csatára, Mikor is volt az? Akkor persze se Horn, se Medgyessy, se Kovács, se Csehák , se stb, nem szólalt fel, hogy így demokrácia meg úgy emberi jogok, pedig igen csak hatalmon voltak már akkor. Na ja, de szerinted akkor szabadott, ma nem ill. ma nekik még mindig szabad csak másoknak nem, vagy hogyis?
Antallék ügyetlenül fogtak hozzá a kárpótláshoz és sok olyan ember kezére került a vagyon, aki nem volt illetékes rá, s méltó se. De ügyetlenkedésük lassú és körülményes is volt a kidolgozatlan jogszabályok miatt. Majd jött az MSZP-SZDSZ, és hipp-hopp háromszor annyit privatizált mint elődeik, és remélem nem kell elhitessem veled, hogy a maguk javára. Ha hiszed, ha nem ebből a buliból a Fidesz lényegében már kimaradt.

Majd még folytatom.

nem0 Creative Commons License 2002.02.08 0 0 42
Szia krifa!
Hát bizny abban csalódtam keményen a rendszerváltást követően, hogy harmincéves (naiv) fejjel azt gondoltam, hogy a szegény, börtönben sínylődő meghurcolt egykori ellenzék hatalomra jut és majd példát mutat a komcsiknak abból, hogy mi a demokrácia, az igazság és az emberi jogok.
Ezzel szemben mivel kellett szembesülnöm mindjárt az Antall kormány idején:
- ideológialilag jól megalapozott szabadrablás (ezt hívták kárpótlásnak), valljuk be, az egykori ellenzék azzal volt elfoglalva, hogy a komcsikhoz hasonlóan elszedje magának azt, amit a komcsik meghagytak. Persze előjött az átkosból "haladó demokratikus hagyományként" átvett sógor-koma-jóbarát viszony.
- a hozzá-nem-értésből eredő frusztráció, amit pökhendi "ki ha én nem" stílussal igyekeztek kompenzálni, ezzel eltávolodtak a választóktól.
- nem tudtak dönteni a népszerűség kontra gazdasági szükségszerűség kérdésében. Erre kellett következnia a sokak által különböző módon "megénekelt" Bokros-csomagnak.
Amúgy nem hinném, hogy az országtól ellopott vagyonokról hivatalos és mindenki által elismert statisztikák léteznének. Itt csak arra lehet alapozni, amit az ember maga körül lát.
És amit ma látok az nem csak kiábrándító, hanem egyszerűen kétségbeejtő.
Szerinted van olyan, hogy "amit a mieink lopnak, az elnézhető virtuskodás, amit a másokéi az meg főbenjáró bűn, sőt, hazaárulás?"
Szerinted aki ma állami szinten lop, az a szocik vagyonát lopja el, vagy mindannyiunkét?
Várom válaszod (és az esetleges hozzászólni akarókét)!
Előzmény: krifa (41)
krifa Creative Commons License 2002.02.07 0 0 41
Élek virulok, de sok a dolgom, majd jövök.

De azért egyet.
Tényleg kiváncsi volnék, hogy mi az az alap, amelyen állva Te kivülről is vizsgálat alá tudod venni a világot, a politikát, stb, stb...
Ebből a kiszes is voltam, üttörő is még semmi nem derül ki, pláne, hogy mikor és miben csalódtál a rendszerváltás után.
Amúgy most csak legyen annyi, de tényleg rövid az időm, majd máskor részletesebben, hogy a prvatizációban éppen, hogy az MSZP-SZDSZ kormány lopta szana-szét magát. Ezt a számok igazolják.
De majd visszatérünk a többire is.
Csá!

nem0 Creative Commons License 2002.01.31 0 0 40
krifa!
Bocs, ez a másik ickem volt.
Természetesen nem0 alá értsd, amit írtam.
uccu Creative Commons License 2002.01.31 0 0 39
Kezdjük az erkölcsi alapoknál.
Fiatal voltam az előző rendszerben, éltem benne vagy 30 évet (a békésebbik felében). Úttörő, KISZ (gimiben) megvolt. A párt nem vonzott.
Tudtuk, hogy mi a rend és mik a játékszabályok, sőt aki akart, alkalmazkodni is tudott hozzájuk. Mindez persze a Szovjetúnió árnyékában, tehát az ottani (nem valami fényes) kultúra nyomta rá bélyegét arra, ami itthon történt.
A rendszerváltástól elsősorban azt vártam, hogy majd a szegény -addig börtönben ülő - elnyomott ellenzék most végre megmutatja, hogy mi a szabadság és a dmokrácia.
Az első pofont az Antall-kormánytól kaptam: nemhogy példét mutattak volna demokráciából, hanem megideologizálták a privatizációt, aztán gyorsan elhappolták, amit a szocik meghagytak. Hozzá nem értésüket pökhendiségükkel takargatták. Ettől lett tele a választók hócipője, ezért szavaztak az MSZP-re.
Hornék megtették azokat a népszerűtlen, de égetően szükséges gazdasági intézkedéseket, amiket az MDF nem mert felvállani. Most persze a Fidesz fikázza őket ezért (is) teljes erőből.
Bennük nem csalódtam, a stílus ismerős volt, de azt kell mondjam, az MDF-hez képest meglepően civilizáltan kommunikáltak.
Jöttek Orbánék, a győzelem estéjén egy átlátszó hazugsággal nyitottak. Orbán ("több, mint kormányváltás...") durva módon gazdasági hatalma megalapozására törekszik felrúgva minden erkölcsöt, vagy demokratikus elvet. A parlament munkáját nevetségessé tette, az ország felének akaratát kategorikusan ignorálta. Belső ellenségképet alakított ki, polarizálta a társadalmat. A demokratikus intézményeket leépítette, a jogrendszer alapjai inogni látszanak. A kormány önkényét már csak a sokat szidott "coclib" sajtó nyilvánossága képes valamennyire ellenőrizni. Magyarország olyan súlyos társadalmi válságban van, mint soha amióta élek.
Eljött volna tehát az idő, hogy exportáljuk a káoszt? Orbán azt hiszi, hogy ha itthon elefánt módjára viselkedhet a porcelánboltban, akkor a határokon túl is kénye-kedve szerint handabandázhat?
Csak emlékeztetlek: a státusztörvényt itthon az ellenzék sem ellenezte. Az érvénre juttatásának azonban más módja is lett volna, mint lefeküdni Nastasénak. A Velencei Bizottság nem ezt kérte tőlünk. Megegyezni sokféleképpen lehet, míg Orbán - mivel gondolkodni és másokkal egyeztetni (legyünk most jóindulatúak) nem szeret - a legprimitívebb megoldást választotta ("utánam a vízözön"). Ez a felelőtlenség volt az, amire sok józanul gondolkodó -a kormánypropagandától magát függetleníteni tudó - ember jogosan felháborodott. Védekezésül a kormány persze elkezdte fikázni az ellenzéket, pedig magas labdát dobott fel neki így választások előtt. Olyan zsákutcába kergette be magát, amiből magát győztesen "kikommunikálnia" lehetetlen. A paktum ezen felül felülbírálja magát a (mindenki által támogatott)kedvezménytörvényt is.
Ennek az általad említett besúgókhoz 0 köze van. Voltak az előző rendszerben is alattomos emberek,mint ahogy a jelenlegi kormánypárt szolgálatában is ugyanúgy megvannak. Ez nem rendszer kérdése.
És ne felejtsd el: Magyarország lakosságát már rég nem az aranyszarvas öröksége köti össze! Kizárólag a közös szülőföld, az élettér, a kultúra, és a nyelv. Igen kevesen mondhatják el magukról, hogy összes felmenője magyar volt, ezért képtelen vagyok megértnei, amikor valaki hangosan döngeti a mellét hogy lám ő milyen igazi magyar!
Az utóbbi időkben jártam többször Romániában magyarlakta vidékeken és úgy tűnt, hogy a sajnos a mentalitásuk is teljesen eltávolodott a hazaitól, amit persze kapásból meg lehet érteni. Ez viszont azt jelenti a ma is élő emberekre vonatkoztatva, hogy csak a nyelv az, ami összeköt, és Trianon emléke, amivel kapcsolatban a realitás talaján kell maradnunk.
Előzmény: krifa (37)
krifa Creative Commons License 2002.01.31 0 0 38
folyt.

Az mondod, hogy támogatod a határon túli magyarok megsegítését, de csak az erőnkhöz képest. Nos én úgy látom, hogy az a támogatás, amit ez a státusztörvény nyújt, az erőnkhöz mérten reális.

Aztán én már láttam olyan csórót, aki otthagyot egy huszast, sőt többet is a kasszánál. Ez is Tény.

Aztán én nem tudom, hogy egy általános iskolás mit érthet meg a nagy politikából, de az is elgondolkodtató, hogy az MSZP támogatói zömmel az iskolázatlan, szakmunkás, 8 általánossal rendelkező rétegből kerül ki, míg a jobboldali szavazók ilyen vizsgálata a jobban kvalifikált szavazóbázist domborítja ki.
Erről valaki már mellékelt is egy táblázatot itt a fórumon. Nem tudom, láttad-e?

A vérről meg butaság beszélni, szerintem hagyjuk a fenébe. Én nem gondoltam soha, hogy vérvizsgálattal kell vagy lehet eldönteni bárkinek a nemzeti hovatartozását.

krifa Creative Commons License 2002.01.31 0 0 37
Szia Nem0!

Nem akarja senki mérgesíteni a viszonyt a románokkal, ezért született meg ez a megállapodás. A románok ui. minden eszközzel meg akarták gátolni a státusztörvény érvényrejutását. Ezzel a megállapodással viszont enyhíteni tudtuk a feszültséget és a státusztörvény szándéka is a megvalósulás úthára léphetett. Tehát ez a megállapodás BÉKÍTŐ megállapodás. A velenceiek pedig nem elutasították a státusztörvényt, hanem észrevételeztek egy olyan pontot, amit ez a megállapodás orvosolni próbál. De mint említettem, túl azon, hogy szerintem a nagyhatalmi politika most sem mint eddig sem a státusztörvénytől hangos, több vezető EU-s politikus igaz ügynek és üdvözölhető lépésnek tartja a státusztörvényt.
De vannak erkölcsi szempontok is egy ember életében. Mint ahogy az átkos alatt is voltak olyanok, akik nem vállaltak közszereplést egy minden legitimáció nélküli, gyilkosságokra, hazugságokra, lopásra, csalásra, berendezkedő bűnbandában, semmilyen áron, úgy most is vannak olyan emberek, akik semmilyen áron nem képesek hazájuk és nemzetük alapvető jogai és érdekei ellen politizálni. Persze tudni lehet, hogy voltak olyanok, akik beálltak a Rákosi-Kádár féle szekértolásba, most is vannak, akik egy kicsi haszon reményében készek feláldozni másokat, akár saját honfitársukat, akár saját családjukat is.
Tudod, voltak, akik a gumibotok alatt sem tagadták, meg hitüket, erkölcsüket, hazafiságukat, ők a jó emberek, és voltak, akikre elég volt ráijeszteni, és máris besúgók lettek, és nyuszik, s talán ezekután egyből vezérigazgatók is.
Én még akkor is vállalom az igaz ügyek képviseletét, ha jurtában kell laknom, és nincs az a felhőkarcoló, amiért magammal is meg kellene hasonulnom.
Nem tudom, hogy Te ilyen szinten, hogyan élsz a világban, és milyen erkölcsi alapokon álsz.
Tudod Mindszenthynek volt igaza, amikor nem kötött alkut Kádárékkal, és nem a békepapoknak, amikor besúgói szerepet vállaltak.
Ez TÉNY és nem nézet kérdése.

nem0 Creative Commons License 2002.01.30 0 0 36
Szia krifa!
Te is eltűntél!
A lényegre térve:
Szerinted kinek jó, ha mérgesítjük a viszonyt a románokkal? Európa előtt talán nem járatjuk le magunkat ezzel?
Lehet, hogy nem kéne megszólaltatnunk a győzelmi fanfárokat, ha a Velencei Bizottság elmarasztal bennünket? Lehet, hogy nem kéne a mindenki által üdvözölt státusztörvényt egy azt jogtalanul felülbíráló paktummal tetézni? lehet, hogy jogosak az ezzel szembeni támadások? Lehet, hogy lehetetlen egyszerre a külvilág felé is betartani a státusztörvénynek ellentmodó paktumot és ugyanakkor belföldön is elfogadtatni azt? Nem lehet, hogy a két dolog egymást kizárja? Lehet, hogy ezt egy általános iskolás is észrevenné? Lehet, hogy ez a döntés nem asztalra csapás eredményeként a "csakazértis, kerül amibe kerül" elv alapján született?
A "román zenét" vajon nem azért hallgatják szívesebben nyugaton, mert ők - velünk ellentétben - együttműködésre hajlamosak?
Tényleg azt hiszed, hogy nekünk az lesz a jó, ha földrakásokat emelünk a határokon, jurtákba költözünk és az aranyszarvas vezérletével onnan kalandozunk: Tényleg azt hiszed, hogy ez jó és egyáltalán túlélhető?
Szerinted a kicsi nemzet kontra nagyhatalmak felállásból vajon ki húzza a rövidebbet? Nem kéne végre az orrunknál egy kicsit tovább látni amíg van mivel?
Előzmény: krifa (35)
krifa Creative Commons License 2002.01.30 0 0 35
Szóval haragszik ránk Románia, amiért nem jöhet csak max. 81 ezer polgára dolgozni hozzánk, pedig a megállapodásba nem ez volt? Így érted?
Ez szerintem tényleg borzasztó hír. Most mi lesz?
És az Eu országainak többsége? Miért? Pro primo először, ahogy azt a művelt katonatiszt mondja, egyelőre semmi közünk hozzájuk ezen a szinten. A csatlakozás után úgyis rengeteg törvényt és rendeletet meg kell változtatni. Ez nem egy örökérvényű megállapodás, hanem ahogy a szövegben írva van egy éven belül, de ha szerinted a Kovács jobban tud angolul, mint a Bethlen, hát egy év múlva felül lesz vizsgálva és a tapasztalatok bírtokában módosítva lesz. Most akkor mi nem tehetünk azt, amit akarunk csak azt, amit a nagy EU megenged? Ill. Számos olyan EU-s politikus van, aki elismeri és üdvözli ezt a megállapodást. Amiután már csak az a kérdés, hogy melyik EU- ország, melyik EU-s politikusának fogadjunk szót.
A román lobbierőről pedig annyit, hogy nem a románok politizálnak jobban, ahogy azt hiszed, hanem esetleg a nyugatiak szívesebben hallgatják a román "zenét".
Vedd elő a térképedet, a trianoni békeszerződés szövegét, az I. vh. előtti és utáni nagyhatalmi törekvéseket, célokat, és hamar rájössz, hogy már akkor sem azért vették el tőlünk a területeket, mert a Benes, Maszarik, s többi Kisantant olyan jól politizált, lobbizott, hanem mert olyat mondtak, ami egyezett a francia érdekekkel. Így azt könnyen meghallgatták.
Te valami olyasmit kérsz most számon OV-tól és a magyar kormánytól, hogy legyen öngyilkos, hogy elkerülhesse a halált.
A román lobbi, és a román politika semmi becsest nem tartalmaz, ők úgy viselkednek mint egy utolsó ringyó, mindenki kihasználja őket, de végül mindenki dobja is őket, nézd meg hogyan politizáltak a világháborúk alatt. Én nem szeretném ha mi is olyanok lénnénk.
Na majd folytatom de most ennyi. A lényeg, hogy vallom és hiszem, hogy a mindenkori magyar kormánynak a magyar nemzet érdekeit kell védenie még akkor is, ha ez bármelyik nagyhatalom érdekeivel ütközik is.
nem0 Creative Commons License 2002.01.26 0 0 34
Krifa!

Bocs, sajnos jól elvoltam ..., de most ismét készen állok egy kis vitára!
Felvetéseidre reagálva:
Azon országok kormányai haragszanak ránk, akikkel szemben nem teljesítjük a megállapodásoklat (lásd: 80 ezres korlát, ami ütközik a paktummal) és akikkel szemben konfrontálódik a kormányfő (pl. az EU országainak többsége, ahol Románia lobbiereje már bevallottan meghaladja a miénket).
Amit a munkaerő áramlással kapcsolatos nézeteimből félreértettél, az igen egyszerű: érdekünk, hogy mehessünk Ausztriába dolgozni (különben is ők a meglévő kontingenst akarták visszavágni), de nem érdekünk, hogy román munkásokat a munkaerőpiaci helyzetre való tekintet nélkül tetszőleges mennyiségben beengedjünk a magunk országába. Gondolom, ezzel Te is egyetértesz.
A külföldi magyarok megsegítésével kapcsolatban kifejtett véleményemre valószínűleg pontatlanul emlékeztél: támogatom, hogy folyamatosan segítsük őket, de csak a mindenkori lehetőségeinkhez képest és nem bármi áron (Prio 1.). Ellenkező esetben könnyen előfordulhat, hogy nem lesz kit, nem lesz kinek, vagy nem lesz miből.
Sajnos én is azokhoz a - nyilván lenézendő - gyarló halandókhoz tartozom, akik a pénztárnál a visszajárót elteszik. Veled ellentétben viszont még nem láttam, hogy egy szegénynek látszó ember ne tette volna el a teljes visszajárót.
Tegyük fel, hogy él hazánkban jó néhány - magát immár magyarnak valló - olyan adófizető, akiknek a szüleit a magyarok annak idején kizavarták a saját házukból mert nagyszüleik alig gagyogtak magyarul. Nos ezek az emberek azért (a számukra nem) idegen hatalom segítsége nélkül álltak újra talpra kis hazánkban, legalább egyenlő szintre küzdötték magukat vissza, mint a környezetük, de messze elmaradnak attól az országtól, ahol őseik élnek. Beilleszkedtek, itt érzik magujat otthon és jómódban, békében élnek. Nem nehéz kitalálni, hogy kikről van szó.
Ha akárcsak kicsit is segítjük a romániai magyarokat, már többet tettünk értük, mint a fenti példában. A szegény románokat, ukránokat, hindukat, malájokat, bantukat viszont erőnkön felülinek érezném támogatni, ezért felelőtlenségnek tartanám.
Ne felejtsd el, hogy ebben az országban már igen kevés olyan ember él, akinek az ereiben - legalább részben - nem folyik idegen vér.

Sacco és Vanzetti Creative Commons License 2002.01.21 0 0 33
Szerintem ez végül is nemcsak rossz. Van előnye is. >>azok is késztetést érezhetnek egymásra reagálni, akik a valós életben elkerülnék egymást.<<

Előzmény: HitetlenTamaska (32)
HitetlenTamaska Creative Commons License 2002.01.21 0 0 32
Az itt elharapodzó viták indulati töltöttségének az aktuálpolitikai pártoskodáson tul egyik kiküszöbölhetetlen oka az, hogy az anonim résztvevők háttértudása és intelligenciája hatalmas szórást mutat, igy sokszor lehetetlenné válik az érdemi kommunikáció, hisz azok is késztetést érezhetnek egymásra reagálni, akik a valós életben - jó okkal - elkerülnék egymást.
Előzmény: nem0 (-)
krifa Creative Commons License 2002.01.21 0 0 31
Egy másik gondolat az érző-szívűekhez.

Beszélgetésünkben említetted, hogy a mostani magyar kormánynak az volna a feladata, hogy megerősítse a MO-on élőket, és ha mi már elég erősek vagyunk, akkor majd segíthetünk a szegényebbsorsú határon kívüli magyaroknak is, de addig azért ne.
Nem szó szerint idéztem, de ez volt a lényege.
Nos, milyen szociális érzékenységről árulkodik az a szocialistákra szavazó, aki így gondolkodik.
Egyébként megfigyeltem, hogy a pénztáraknál a jólszituált gazdagok, akik az egyforintost is felkaparják a pultról, és a csóró kisemberek ,akik egy 20-ast is otthagynak borravalónak. "De a világ mán csak ilyen".
Az erdélyi magyarok szerintem ugyanúgy a nemzet részei mint te vagy én, akik esetleg itt lakunk a fővárosban. Milyen szemétség lerázni magunkról a felelőséget egy önkényes és mesterséges határhúzás után. Ők valóban a legszegényebbek és legrászorultabbak. Milyen dolog nem a segítségükre sietni. És mire várjunk? Egy igaz érzelmű ember nem mérlegel. (sőt még az úttőrő is ahol tud segít)
Ha kicsim van azt is megosztom, nem fukarkodom. Mert aki így áll hozzá az akkor sem fog adni, amikor már lesz miből. Amúgy Mo-nak már van annyija, hogy bátran és felelőséggel adhat és segíthet.
Én például nem veszem zokon, ha havi 1000 Ft-tal kevesebb a fizetésem, ha tudom, hogy az a pénz az erdélyi magyarokhoz jut, még akkor sem, ha annak a fele a szintén nehézsorsban részesült román családokhoz.
Nem ragozom tovább.

krifa Creative Commons License 2002.01.21 0 0 30
Sziasztok!

Kedves Nem0! Igaz, hogy az ATV sajtóklubjából való a hír, de talán hihető. Ha mégis kételkednél, akkor vállalom, hogy utánajárok és sajátkezőleg kölcsönzöm ki egy könyvtárból a megnevezett forrásokat, um. Népszabadság és HVG.
Ezeket az újságokat te igen kimagasló eredménnyel jutalmaztad, kérdezem tehát, hogy fenntartod-e korábbi véleményedet, vagy közös megegyezéssel visszaveszünk egy kicsit a NSZ 8 pontjából?

Bayer Zsolt - tudom, hogy már a név hallatán rossz érzéseid támadnak, de tekintsünk el személyétől s figyeljünk arra amit mondot- idézett annak a két cikknek a tartalmából, ami a Haider meghválasztása körüli botrányok idején született a NSZ-ban ill. a HVG-ben.
A NSZ-ban az újságírónő élesen támadta és bírálta - szerintem felső utasításra - Haidert, mert korlátozni akarta a munkaerőbeáramlást. Mint mondotta ezeknek az időknek már vége, a mai világban a szabad munkaerőáramlás meg miegymás...
Persze akkor az MSZP beált a szitokkórusba és erősen támadta OV, hogy ő nem teszi ugyanezt. Akkor ezt kellett mondani ma pedig az ELLENKEZŐJÉT.
A HVG-ben már egy szakmai vélemény hangzott el, ahol szakértőnk leszögezte, hogy ő még soha nem hallott és látott olyan felmérést, ami azt igazolná, hogy a külföldről bejövő munkaerő növelné egy országon belül a munkanélküliséget!!!

Nos, akkor kinek higgyek.
A 8 pontos NSZ-nak, az igen sokra tartott HVG-nek
és ha igen, akkor melyik évfolyam melyik számának, vagy neked?
Ha neked van igazad, akkor nincs igazad abban, hogy a NSZ 8 pontos, vagy 8 pontos a NSZ, de akkor nincs igazad a státusztörvény kapcsán.

bummm Creative Commons License 2002.01.20 0 0 29
Drága barátom amikor ez a nép a demokráciára és a piacgazdaságra szavazott egyben arra is elkötelezte magát,hogy az ezzel járó kellemetleségeket is elviseli.Az egyik ilyen kellemetlenség,hogy az újságok nem az eladott példányszámból tartják fenn magukat,hanem valamely pol.gazd.vagy egyébb társulat ideologiáját tükrözik és ezért pént kapnak.Tehát elfogulatlan sajtó mármint országos csak a mesébem van.Ha valamelyikük meg az eladott példányszámból akarná eltartani magát,hát nagyon sok mocskos különleges egyedi hírrel kellene kirukkolni,hogy azt a botrányra vérre cirkuszra éhes olvasók tömegesen vásárolják.Sajna ez üzlet és népkábítás és nem a valóság.
Előzmény: nem0 (3)
nem0 Creative Commons License 2002.01.20 0 0 28
Á nem, csak kellő távolból ahhoz, hogy mindkét tábor tüzét össze tudjam hasonlítani, így egyikük fénye sem vakít meg.
Előzmény: tüzes fal (26)
Rákóczi Mgtsz. Creative Commons License 2002.01.18 0 0 27
Remek! Gyarapszik a család az jó! De hogy érted azt hogy a gyerekkel akartok befűteni? :O)
Előzmény: Törölt nick (19)
tüzes fal Creative Commons License 2002.01.18 0 0 26
A néphazugság 8-as az Magyar Nemzet meg 1-es? :)

Nem a szerkesztőségből írsz véletlenül?

Előzmény: nem0 (7)
krifa Creative Commons License 2002.01.18 0 0 25
És végül még egy kérdés.
A világnak melyik felét haragítottuk magunkra?

A románokat? Hiszen ők ünneplik a törvényt. Vagy mégse?
A külföldön élő magyarokat? Hiszen ők is hálásak, hogy 80 év után végre az első gesztus feléjük. (ha leszámítjuk a II. vh. előtti és alatti visszacsatolásokat)
A kínaiakat? Az indiaiakat? Az arabokat? Vagy az Afrikai kontinenst? Esetleg Dél-Amerikát? Vagy Ausztrália lenne mérges ránk?
Nem sorolom tovább mert már így is a Föld lakosságának több mint felét felsoroltam.
Szóval most ki haragszik ránk?

krifa Creative Commons License 2002.01.18 0 0 24
A kés pedig mint említettem folyamatosan remeg, ahhoz nem kell semmmit tennünk. Az nem azért remeg mert Budapesten ezt vagy azt döntünk, hanem azért mert egykoron Trianonban azt döntötték.
krifa Creative Commons License 2002.01.18 0 0 23
Kedves Nem0!

"státusztörvény legális kihasználtsága valószínűleg elenyésző lesz, mint ha nem is lenne. "

Korábban:

"most nem a 22 millióra gondolok, hanem az ebben rejlő munkaerő potenciálra"

Na most akkor jönnek a románok vagy nem?

Az, hogy feketén ki, mikor, hol, mennyit és mennyiért, azzal semmilyen törvény nem tud foglalkozni hacsak nem a büntető, így ha csak attól kell tartani, hogy a fekete munkák elszaporodnak, akkor az nem ettől a törvénytől és semmilyen másik törvénytől nem függhet. A fekete az fekete, ahhoz az államnak semmi köze, ill. majd a jog szigorával fel kell lépjen, és remélem fel is fog lépni.

A jólét másik kulcsa pedig lehet, hogy mégiscsak az volt a fejlettebb országokban is, hogy elvégeztették a piszkos munkát a törökökkel. Így vagy úgy de mégiscsak ott lakik vagy 6 millió arab Fro-ban, és nem tudom mennyi török Németo-ban. Ekkora százalékban pedig nem lesznek itt románok, ha betartják a limitet.

nem0 Creative Commons License 2002.01.18 0 0 22
A betöltetlen munkahelyek betöltése céljából az egyedi engedélyezés továbbra is járható út lett volna. Akkor még a romániai magyarok pozitív diszkriminációját sem lehetett volna kifogásolni. Az osztrákok, németek, stb. mind ezt teszik. Európa civilizáltabb felén a munkaerőpiac zártsága az egyes országok jólétének egyik kulcsa. Ezt adnák fel valószínűleg utoljára.
Szeretett kormányunk pedig ezt az értéket ebek harmincadjára veti oda, mert fogalma sem volt róla, hogy milyen értéket képvisel.
Van egy olyan érzésem, hogy ha be is jön az engedélyezett 80 ezer munkavállaló, egy év múlva a betöltetlen állások nagy része továbbra is betöltetlen marad. A regisztrált érkezők száma sem lesz túl magas, mivel java részük feketén fog dolgozni, ahogy ez ma is van. Kevesen fognak legálisan munkát vállalni, mert feketén olcsóbbak és több marad a zsebükben is, tehát a státusztörvény legális kihasználtsága valószínűleg elenyésző lesz, mint ha nem is lenne.
Akkor meg minek kitárulkozni, és magunkra haragítani a fél világot?
Ha OV hazudott Nastasénak, akkor belpolitikailag ki tudja magát magyarázni, de a románok gondoskodni fognak róla, hogy az ottani magyarok nyakán megremegjen a kés.
Ha OV betartja az egyetértési nyilatkozatban foglaltakat (amiben ugyebár csak mi vállaltunk kötelezettségeket, de azt, hogy ez tulajdonképpen egy ultimátum volt, ugyebár mégsem szabad nyíltan beismerni), akkor nem mérlegelhet munkaerőpiacilag és nem különböztethet meg senkit, tehát ajtó-ablak nyitva. Ez pedig azt jelenti, hogy MO az egyetlen önmagát civilizáltnak tekintő ország, amely feladta saját munkaerőpiacát. A mennyiségi korlátozás mellesleg szintén a megállapodás be nem tartását jelenti, tehát visszaüthet az erdélyi magyarokra.
Ekkora politikai baklövést egyetlen civilizált ország kormánya sem él túl, legfeljebb egy balkáni országé, ahol a népet megfélemlítették és sikerrel lenyelették vele azt a békát, hogy nem érdemes törődnie saját jogaival, azok úgysem érényesülhetnek.
Előzmény: krifa (21)
krifa Creative Commons License 2002.01.18 0 0 21
2.
a) Az ugye igaz, hogy Mo-on van munkanélküliség?
b) Az ugye szintén igaz, hogy Mo-on van olyan munka, amit a munkanélküliség ellenére , és meghírdetettsége ellenére sem vállalnak el. Pedig feltételezhető, hogy elvégzése inkább gazdasági növekedést, mint hanyatlást indukálna?
akkor
- miért lenne baj, ha ezeket, a magyarok által el nem vállalt munkákat románok végeznék el, sokkal nagyobb előnyhöz juttatva ez által Mo-ot, mint Romániát?
Tudva levő, hogy a befogadható munkások száma nem haladhatja meg a betöltetlen állások számát.
A korábban említett országok (Németo, Franciao, USA, Anglia) is úgy gondolták, hogy érdemes feketékkel, arabokkal, törökökkel elvégeztetni "néhány" munkát. Ez által ha ki is váltottak egy társadalmi feszültséget, nem a gazdasági növekedés miatt, és minden egyes német életszínvonalának emelkedése miatt tört ki
Vagy esetleg attól kell félni, hogy a románok olyan állásokat fognak betölteni, amit a magyarok is szivesen vállalnának, de azért annyiért mán mégse?
-Ez akkor nem a piac politikai manipulálása lenne, ami szerinted nem tartható? Mármint, hogy mi megtiltjuk, de legalábbis korlátozzuk a munkaadóknak, hogy annak adja a munkát akinek akarja.
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.18 0 0 20
Teljesen egyetértek veled. :-)
Amig Romániában egyetlen sirkő is lesz magyar, vagy annak látszó felirattal, nekik magyar komplexusuk lesz. Ők tudják, miért.

Szvsz nem lehet úgy politizálni, mintha az ott élő magyarok túszok lennének. Mert akkor valóban azzá is válnak.

Az egyetértési nyilatkozat ebből a szempontból meghátrálás és ( ne legyen igazam) visszájára fog fordulni. Lásd a csángó magyar nyelvtanítás elleni támadásokat.

Előzmény: krifa (18)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.18 0 0 19
A Népszabival, a Magyar Hírlappal, a Világgazdasággal, a HVG-vel, a 168 Órával, a Magyar Fórummal, a Magyar Demokratával.

Amúgy lassan jönnek az unokák:-)

Előzmény: Rákóczi Mgtsz. (14)
krifa Creative Commons License 2002.01.18 0 0 18
Nos, akkor megpróbálom rövidre fogni és kicsit tördelni az észrevételeimet.

1. A románok még a történelem egyetlen pillanatában sem tudtak vagy akartak úgy feltünni, mint akik toleránsak a magyarok felé. A kés mindig ott volt a kezükben akár mit is tettünk. Aki arra vár, hogy letegyék, vásároljon egy kényelmes cipőt, és öltözködjön fel melegen. Meg ha azt mondod, hogy vigyázzunk nehogy politizálásunk a románokból valami reakciót váltson ki, akkor ez a passzív politika legalább akkora - ha nem szégyenletesebb -külpolitikai kudarc, és megalázkodás, mint a kárhoztatott egyetértési nyilatkozat, ami már csak azért is támadva van, mert, hogy milyen ciki, hogy a magyarok román kezdeményezésre egyeztek meg valamiben. Hát az nem lenne ciki, hogy a magyarok román nyomásra nem csinálnak semmit?

krifa Creative Commons License 2002.01.17 0 0 17
Szia Nem0, köszönöm a meghívást, és köszöntök minden asztaltársat is.

Feleletem nem késik csak egy alkalmas tíz percre vár.

nem0 Creative Commons License 2002.01.17 0 0 16
Tehát: státusztörvény.

Céljai:
Abból indulok ki, hogy a politikus is ember, ráadásul szent is, így ha csak teheti, maga felé hajlik a keze.
Elsődleges: OV hatalmának stratégiai bebetonozása.
Ha jól bejön, ezzel az erdélyiek szemében ugyanakkora tekintélyre tesz szert, mint Horn a világ szemében, amikor kiengedte a keletnémeteket. A következő ciklusban (ha nyer a Fidesz) biztosan megadja a választójogot az erdélyieknek, akik ettől fogva bruttó 2 millió biztos Fidesz-szavazatot hoznak majd neki folyamatosan.
El kell ismerni, zseniális húzás, csak nem veszi figyelembe azt a dakota szólást, miszerint a nádat más dárdájával könnyű verni. A Magyarországra érvényes törvények meghozatalába erkölcstelen és jogtalan is belevonni olyanok akaratát, akik nem itt laknak, ebből lehet, hogy népfelkelés lenne. A MIÉP persze támogatná.
Másodlagos: bekerülni a történelemkönyvbe.
Mint Horn, ez minden politikus vágya. No comment.
Harmadlagos: Ha már így összejött, talán tényleg javul az erdélyiek sora és így legalább úgy érezheti, hogy alkotott is valamit az elmúlt 4 év alatt a sok rombolás mellett.

Amivel nem számolt:
Az erdélyiek nyakán lévő kés nem OV kezében, hanem a románokéban van, ezért nem szabad őket felbőszíteni.
OV a törvény előkészítése során annak nemzetközi vonatkozásait ugyanúgy kezelte, mint itthon. Azt hitte, hogy a határokon túl is mindenki hozzá fog igazodni. Olyan súlyosan tévedett, hogy nem is vette észre, hogy a törvény a környező országok nemzetközileg is elismert szuverenitását sérti, amennyiben az ő területükön akart OV hatóságot játszani. Hát persze, hogy azonnal kikérték maguknak. Ez óriási felkínált politikai ziccer volt, és a dörzsölt Nastase tovább dörzsölhette a kezét. Újabb muníció azok kezébe, akik azt híresztelik, hogy MO vissza akarja foglalni Edélyt.
AZ EU ledorongolta MO-ot, ami a közszolgálati médián természetesen óriási diadalként jött át. Ennek ellenére OV lépni kényszerült (márpedig a győztes azt tesz, amit akar, és nem azt, amire kényszerítik). Vagy visszavonja a törvényt, ami így választások előtt a felelőtlenség beismerését jelentette volna, vagy pedig színleg életben tartja, majd diadalként eladja. Ő az utóbbit választotta. Az életben tartás feltétele a román diktátumok elfogadása volt (ki is győzött akkor?).
Eredmény:
MO nem gyakorolhat hatósági tevékenységet Romániában, ott nem adhat ki igazolványokat és az ottani szervezetek még csak nem is ajánlhatnak, mert Nastase ragaszkodik a törvény betüjének betartásához.
MO-nak az egyetértésért cserébe nem különböztetheti meg semmi módon sem a Romániából érkező magyarokat a románoktól. Adminisztratív akadályokkal sem. Ha ennek nem tesz eleget, az ország még megmaradt nemzetközi tekintélyére és szavahihatőségére keresztet vethetünk. Márpedig Nastase erre kegyetlenül fog figyelni.
A hazugság:
A fentiekkel egyidejűleg OV a belföldi médián keresztül azt pumpolja a lakosság agyába, hogy nem jönnek majd a románok, mert igen megnehezítjük a dolgukat, és különben is nem tudnak magyarul (az építkezéseken most feketén dolgozók között durván a fele nem tud magyarul).
A hazai "megnyugtató kommunikáció" tökéletes ellentmondásban van azzal, amit OV Nastase előtt vállalt: nem különböztetheti meg a románokat hátrányosan. Itt valakinek hazudni kell. Kinn, vagy itthon, de kell. És akinek hazudnak, azzal el kell hitetni, hogy ez tiszta győzelem. Mondjuk úgy, hogy ha vereség lesz belőle, annak okozójául majd a pánikkeltő ellenzéket kiáltják ki.
Ebbe bele lehet bukni. Sőt, ha egy ilyen politika hatalmon marad, az ország is vele bukik majd. Akkor leszünk majd igazán "boldogok", ha a beígért "7%-os" fellendülés Argentína-szerű csődben végződik majd.
A nagy helyzet az, hogy OV 2 millió kinti magyar érdekében nagy ívben tett legalább 5 millió hazai magyarra, nem törődve tettének nemzetközi következményeivel. Viktor még túl keveset tapasztalt ahhoz, hogy ne halmozzon politikai hibát hibára. Nem elég szidni a kommunistákat és tagadni szétrombolni mindent, amit nem ő csinált, végre építeni és integrálni is meg kellene tanulnia.
... már ha tényleg a nemzet érdekeit tarja szem előtt.

Na már megint litánia lett belőle, most inkább várom a (kultúrált) reakciókat.

Előzmény: nem0 (15)
nem0 Creative Commons License 2002.01.16 0 0 15
Más topikból hoztunk át egy ott kissé off vitát krifával, itt folytatjuk.
Mivel az előző helyen litániákban leveleztünk, ezért úgy döntöttünk, hogy főbb pontokra bontjuk a teljes vita térgyát, így születtek a - krifa által javasolt - alábbiak:
1. A megosztott társadalmunk okai, és a megosztottság mibenléte.
2. Az erőből politizálás lehetősége, indokoltsága, európában egy magunkfajta kis országnak, avagy nevezhetjük-e így a státusztörvényt és a román-magyar megállapodást.
3. Kinek és mit hazudik OV. a státusztörvénnyel kapcsolatban? + A törvény hátsó gondolatai.
4. ATV vagy a média politikai szerepvállalása, objektivitása, közszolgálatisága.
5. Valóban összemosom a 1960 előtti és utáni állapotokat, vagy csak meglehetősen elégedetlen vagyok a 60 utánival, amiből én nem a társadalom előrejutását, hanem megrokkanását érzem.
6. Az Antall-kormány hibái és privatizációs ügyetlenkedéseik kontra a Horn-kormány ugyanezen területen véghez vitt tettei. Füszerezve, egy valóban jó nekünk, hogy Hornék majd mindent eladtak? kérdéssel.
7. A kétéves költségvetés, és esetleg általad még felkinált "fideszes-ügyeskedés a hatalomért" c. napirendi pont.
A vitához természetesen bárki csatlakozhat, de lehetőség szerint egyszerre csak egy ponthoz mondjunk érdemi észrevételt, különben megint túl hosszú megjegyzésekkel lesz tele a topik.

Részemről kezdjük a legaktuálisabbnál, vagyis a közepén: státusztörvény (3).

Rákóczi Mgtsz. Creative Commons License 2002.01.15 0 0 14
Akkor mivel fűt be most apukád?
Előzmény: Törölt nick (13)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!