Egy ultramaratonista nem mindennapi aerob mennyiseget gyur le (tehat ha lenne is esetleg kaloria feleslege az is visitva egne el egy-egy "konnyed" 20 km-es edzésén :))). Egyebkent az allokepessegi sportoloknak kifejezetten ajanlott az alacsony feherje / magas szenhidrat dieta, mert nem jo, ha tul sok izmot cipelnek (az izom tul sok energiat es oxigent fogyaszt), szoval egy hosszutav futonak meg ajanlanam is a sok gyumolcs/zoldseg, keveske hus/tojas/tej etrendet.
Megfelelo feherjet (teljes) tojasbol es tejbol (tejtermekekbol) is lehet nyerni, de ez mar a lightosabb vegi kategoria (ha jol tudom), es ezekre is fujjol a legtobb vegi "tudos".
Magyarország egyik legjobb ultrafutója, Németh Csaba 10 éve vegetariánus. (Ismerem személyesen, biztos.)
Idén ő győzött a West HighLand Way Race elnevezésű szupermaratoni futóversenyen Glasgowban. A táv 153 kilométer volt, amelyen 3600 méteres szintkülönbséget kellett legyőznie. Ideje 16 óra 37 perc.
Esküszöm, hogy ő például nem hájas. :)))
Fehérjét nem csak húsból lehet nyerni, csak nagyon oda kell figyelni a táplálkozásra.
Pontosan :). Proteinek nelkul leepulnek az izmok, es mivel az izmok sok energiat felhasznalnak, ezert egy ilyen ember gyorsabban fog hizni, meg ugyanannyi mennyisegu kajatol is. Aztan az izmok adjak a szep format meg a noknek is...
Persze novenyi proteinek is vannak, csak epp sokfele aminosavat nem tartalmaznak, amire az embernek szuksege van, es huson kivul nemigen lehet B vitamint bevinni (max tablettaval).
Nekem nincs gondom a hussal. Napi fel kilo (sovany) hus lecsuszik (van, hogy picit tobb is).
A gondom nekem inkabb az "E" elleni harccal van. Mertugyanis remenytelen. Egyreszt nem hiszem el, hogy minden fel van tuntetve a csomin, masreszt ez (mint minden mas is) csak egy mocskos uzlet. Minel tobb elelmiszert, minel olcsobban eloallitani. Mi meg csak azt tudjuk enni, amit a botban megkapunk (maskerdes, ha valaki mindent megtermel a kertjeben :DD) Es bar a gyumolcson/zoldsegen nincs rajta milyen szarokkal kezeltek, nyugodtan elhihetitek, hogy azok is olyan messze vannak a 100 evvel osszeteteluktol, hogy csoda, hogy egyik masik nem robban fol a fazekban! :)))
Szoval nem kell ezt tulspirazni. Finomakat enni, sportolni, es remenykedni, hogy benne leszunk abban a kis szazalekban, aki nem rakban, hanem mondjuk agyverzesben adja be a kulcsot! ;)
Szeritnem is baromsag. Ismerek par vega lanyt es kozos kulso tulajdonsaguk, hogy hotfeher a boruk es ha'jasok. Olyan kelt tesztasak. Semmi kemeny husi, semmi egeszseges arcszin.
De csirket pl nem eszek mert undorito izu a husa a sok szrtol amivel tomik oket.
Pfff, eleve a vegetarianizmus egy baromsag. (Hogy ne menjek messze, a fogaink is MINDENEVO etrendre utalnak).
Masreszt:
Oke, semmi E, zabaljuk a zocceget/gyumit (en is tomom mindkettot a kilos husaim melle).
Csak csendben jegyeznem meg, hogy ahhoz kepest, amilyen anyagokat ezeknek a cuccoknak a termesztesehez / vedelmehez hasznalnak, az osszes E anyag kispalyas meregnovendek... :) (Nembeszelve a nemreg az EU-ban is engedelyezett genkezelt cuccosrol).
Hiaba paraztok, tolem okosabbak is megmondtak mar:
Kiegészítés: Az E 240, 241-et (formalin, formaldehid és nátrium-tetraborát) A Magyar élelmiszerkönyv egyik táblázatában sem találtam meg, így felteszem nem is alkalmazhatóak adalékanyagként. Mondjuk a formaldehidet nem is csodálom.
Az E 125 (ponszó) E 124 alatt van meg, mint "Szintetikus, az Amerikai Egyesült Államokban betiltották, allergiát okozhat"
A második link helyesen:
http://adatbazis.transindex.ro/?adat=eadalek
Ezert nem javasolt a margarin (natrium-benzoat van benne, nem szolva a hidrogenezett zsirrol). Hiaba nyomjak, hogy koleszterincsokkento es dietazoknak ezt kell enni vaj helyett.
Megkefelheted a dietadat, ha elkezdenek burjanozni a sejtecskek.
Vitathatóan egészségkárosító adalékok:
E 125 - ? (nem találtam)
E 141 - Klorofillok és klorofillinek rézkomplexei (Káros hatása nem ismert)
E 150 - Karamell (Az E 150c és E 150d (ammóniás és ammónium-szulfitos karamell) állatkísérleteknél nagyobb adagban görcsöket váltott ki és csökkentette a fehérvértestek számát (módosította a vérképet, ami rákkeltő hatásra utalhat).
E 153 - Növényi szén (aktív szén, növényi eredetu)
E 171 - Titán-dioxid (Fehér színű ásványi adalék. Elsősorban cukorkák, drazsék fehérre festéséhez használják. Mivel eddig alig vizsgálták, a mellékhatásai sem ismertek.)
E 172 - Vas-oxidok és vas-hidroxidok (rozsda?)
E 173 - Alumínium (Fémpigment, ásványi anyag, az Alzheimer-kór eloidézojének tartották, de ez még ma sem bizonyított)
E 240 - ?
E 241 - ?
E 477 - zsírsavak propán-1,2-diol észterei
Egészségkárosító adalékok:
E 102 - Tartrazin (Egyike az allergiát leggyakrabban kiváltó adalékanyagoknak. Használatát Németországban az elmúlt években korlátozták, de az EU engedélyével különböző termékekben ismét megjelent. Allergiát, asztmát, csalánkiütést okoz. Ausztriában 1984 óta tiltott. Svájcban szintén.)
E 110 - Narancssárga FCF, Sunset Yellow FCF, Gelborange S, Orange Yellow S (Feltehetőleg allergiát okoz.)
E 120 - Kosnil, kárminsav, kárminok (Feltehetőleg allergiát okoz.) (Természetes, mértékletes fogyasztása nem káros)
E 124 - Neukokcin, Ponceau 4R, Kosnil vörös A (Feltehetőleg allergiát okoz. Az USA-ban betiltották.)
Bélpanaszokat okozhat:
E 220 - Kén-dioxid
E 221 - Nátrium-szulfit
E 222 - Nátrium-hidrogén-szulfit
E 223 - Nátrium-metabiszulfit
E 224 - Kálium-metabiszulfit
(A kén-dioxid és a kénessav sói (a szulfitok) nemcsak tartósító-, hanem szépítőszerek is. Az emberiség által legáltalánosabban használt, legősibb adalékanyagok egyike. Az élelmiszerekben a szulfitok bontják a a B1-vitamint. A szulfitra érzékeny embereknél fejfájást, rosszullétet, vagy asztmarohamokat idézhet elő. Ismertek anafilaxiás sokk (a legsúlyosabb allergiás reakció) miatt bekövetkezett halálesetek is.)
(Fejfájást és hányingert okozhatnak, irritálják az emésztocsatornát, allergiát, asztma-rohamokat válthatnak ki)
Emésztési zavarokhoz vezethet:
E 338 - Foszforsav
E 339 - Nátrium-foszfátok
E 340 - Kálium-foszfátok
E 341 - Kalcium-foszfátok
E 450 - Difoszfátok (Pirofoszfátok)
(a foszfátokra semmilyen megjegyzés nincs)
(Eloregyártott húskészítményekhez (párizsi, virsli) adagolják oket, mert sok vizet kötnek meg)
E 461 - Metil-cellulóz
E 463 - (Hidroxi-propil)-cellulóz
E 465 - Etil-metil-cellulóz
E 466 - (Karboxi-metil)-cellulóz (Tiszta állapotában viszonylagosan ártalmatlan. Csak tartós bevitel után jelentkeztek a kísérleti alanyoknál - hasmenéssel kísért- még nem pontosított panaszokat.)
Bőrbetegségek kialakulását okozhatja:
E 230 - Bifenil (difenil)
E 231 - O-fenil-fenol
E 232 - Nátrium-o-fenil-fenolát (nem adalékanyag! Esetenként a narancs, citrom stb. csomagolópapírját ezekkel az anyagokkal impregnálják; peszticidek)
E 233 - Tiabendazol (nem adalékanyag! A banán penészgomba elleni védőanyaga.)
Idegérzékenységhez vezethet:
E 311 - Oktil-gallát
E 312 - Dodecil-gallát (A propil-gallát (E 310) a csecsemőknél életveszélyes cianózist (kékbetegség) válthat ki. A csecsemőtételek készítésénél ugyan nem szabad felhasználni, de engedélyezett olyan tipikus gyermek-élelmiszereknél mint a marcipán, a nugát, a rágcsálnivalók, vagy zacskós levesek. Az E311 Ausztriában tiltott. Az E310 és E312 csak kivételesen alkalmazható (pl. zacskós leveseknél, szószoknál).)
(asztmás és aszpirinérzékeny embereknek a gallátok gyakran panaszokat okoznak.)
Szájpenész, szájgyulladás kialakulását okozhatja:
E 330 - Citromsav (Fogyasztásuk ártalmatlan)
Rákkeltő adalékok:
E 123 - Amarant (Szintetikus anyag, amely viszonylag gyakorta okoz allergiát. Az állatkisérleteknél karcinogén és mutagén hatást okozott. Az USA-ban 1976 óta tiltott.)
E 131 - Patentkék V (Szintetikus, az Amerikai Egyesült Államokban betiltották, allergiára hajlamosít)
E 142 - Zöld S (Szintetikus, az Amerikai Egyesült Államokban betiltották)
E 210 - Benzoesav ( és vegyületei allergiás csalánkiütéseket, asztmát okozhatnak szintetikus festékanyagokkal együtt fogyasztva)
E 211 - Nátrium-benzoát
E 213 - Kálium-benzoát
E 214 - Kálcium-benzoát
(A benzoesav nyomokban számos élelmiszerben mint természetes alkotóelem van jelen (pl. a tejtermékekben, a gyümölcsökben, vagy a mézben). Tartósítószerként adagolva azonban ennek ellenére mellékhatások jelenkezhetnek. A benzoesav és sóinak használatát a kutya- és macskaeledelekben betiltották. A macskáknak már 5 ezreléknyi is halálos lehet. Az E210-213 az embernél viszonylag gyakran vált ki allergiát (asztmát, csalánkiütést). Az L-Aszkorbinsav (E 300) jelenlétében a benzoesavból benzol képződik)
E 215 - Etil-(p-hidroxi-benzoát)
E 215 - Nátrium-etil-(p-hidroxi-benzoát)
E 216 - Propil-(p-hidroxi-benzoát)
E 217 - Nátrium-propil-(p-hidroxi-benzoát)
(A PHB-észterek átlagon felüli gyakorisággal váltanak ki allergiás reakciókat. Görcsoldó képességük több mint százszorosa a nátrium- benzoáténak. (E 211))
E 239 - Hexametilén-tetramin (Univerzális felhasználású szer, melyet orvosságként köszvény és a húgyúti fertőzések esetén is alkalmaznak. Formaldehiddá alakul. Tartósítószerként való használata eddig kizárólag a Provolone-fajtájú sajtok esetében engedélyezett.)
Egyéb:
E 202 - Kálium-szorbát (Az E 201 - ellentétben a többi szorbinsókkal - teratogén (fejlődési rendellenességet okozó) anyagnak bizonyult.)
(E-200 (szorbinsav és vegyületei) Vörösáfonyában találhatók meg, a szervezetben lebomlanak, allergiát okozhatnak)
Források: Magyar élelmiszerkönyv, http://193.224.162.52/keret2.htm, és http://www.zpok.hu/fogyved/e-szamok/e-tab1.html, http://adatbazis.transindex.ro/?adat=eadalek
Ahol a két megjegyzés megegyezett, ott csak az egyiket írtam le; ahol különböző, ott mindkettőt.
Egészségkárosító adalékok:
E 102, 110, 120, 124
-Bélpanaszokat okozhat: E 220, 221, 222, 223, 224
-Emésztési zavarokhoz vezethet: E 338, 339, 340, 341, 450, 461, 463, 465, 466,
-Bőrbetegségek kialakulását okozhatja: E 230, 231, 232, 233
-Idegérzékenységhez vezethet: E 311, 312
-Szájpenész, szájgyulladás kialakulását okozhatja: E 330
Rákkeltő adalékok:
E 131, 142, 210, 211, 213, 214, 215, 216, 217, 239,
fokozottan rákkeltő az E 123 (amit az USA-ban, és Oroszországban már betiltottak)
Az E 123, 110, 102, 106, 461 adalékokra különösen érdemes odafigyelni gumicukorkák, édességek, pudingok, félkész fagyasztott hústermékek, mustárok, szószok, kenhető sajtféleségek, az E 340 adalékra kenőmájas vásárlása/fogyasztása esetén. (www.c3.hu/~ligal/ManaES.htm)
BTW Vettem egy Sio Drinxet. Gondoltam megnezem, milyen E van benne. E 211 es E 202.
Halleluja. Igen, Mo-on tenyleg mindent betiltanak, ami egeszsegkarosito.
én is csatlakozok a hitetlenkedők táborához :)
ha erről a joghurtos dologról tudsz forrást adni, az jó lenne (lusta vagyok guglizni, feltételezem, hogy neked gyorsabb megadni), és azt is indokold meg lécci, hogy a gyümölcs (melyik gyümölcs?) miért nehezen emészthető.
ugy am blokk az osszes light, ill edesitoszerrel keszult kaja karos es rakkelto.
hát azért van olyasmi, hogy ANTSZ meg fogyasztóvédelmi felügyelőség meg ilyenek, úgyhogy szerintem ezt a képet is árnyalni kell valamelyest. akkor kezdem én a forrásolásolást
"hazánkban rendkívül szigorú előírások szabályozzák az adalékanyagok használatát, s csupán a legszükségesebbeket engedélyezik. Ráadásul ezekből is csak keveset használnak: mennyiségük a készáru ezred-tízezred része. [...] hazánkban egyetlen rákkeltő adalékanyag sincs forgalomban, ám egyes szerek - hasonlóképpen bármilyen más élelmiszerhez, mint a tej, a vaj, a mogyoró vagy az eper - allergiás tüneteket válthatnak ki a fogyasztók elenyésző százalékát kitevő, különösen érzékeny emberekben."
(http://www.vegetarianus.hu/ujsagok/veghirl/21/eladalek.html és ami alapján valszeg a fenti cikk íródott: http://www.elelmezesvezetok.hu/2002-02-06.htm)
imho, a mesterséges dolgokat tényleg nem ajánlatos túlzásba vinni, de ne azért ne hajigáljunk ki mindent a hűtőből, amin E-bötű van ;)
Az un. light joghurtok egeszsegtelenek. Zsirszegenyek ugyan, de a zsir helyett zselatinos kotoanyagot hasznalnak (hogy ugye joghurt allaga legyen) ami tiszta muanyag.
Egyebkent meg ugy am blokk az osszes light, ill edesitoszerrel keszult kaja karos es rakkelto.
Mingya megkeresem a forrast oszt hivatkozok is ra :)
jééé! Komoly, hogy a joghurt egészségtelen? Én világ életemben utáltam a joghurtokat (meg a kefírt, de nagyon), de mivel mindenki azzal jött, hogy a joghurt mennyire egészséges, addig keresgéltem, amíg találtam egy fajtát, amit meg is tudok enni (mondjuk, azt azóta már nagyon sajnos nem gyártják...).
Persze. Es az sem mindegy, hogy tejszines joghurtot eszik vagy 0%-osat.
Mert ugye mindketto baromi egeszsegtelen, de az elobbitol meghizik, a masiktol meg kipurcan a gyomra.
:)