Imho ebbol meg nem kovetkezik, hogy notebook ram lenne, csak annyi derult ki, hogy CSX markaju, 333 MHz-s (azaz PC2700-as) RAM. Ha nem megy bele a foglalatba, azt ugyis eszreveszi majd. :) Egy probat mindenkepp meger a dolog, elvileg mehetnek is egyutt (esetleg az idozitesekkel kell jatszani). Viszony dual-channel-re ne szamits, ahhoz ket ugyanolyan meretu modul kell.
Ez a lényeg, csak nem hangsúlyoztad eléggé. Vélhetően a front csatlakozók vezetékeinek végei nincsenek a hangkártya megfelelő tüskéire felszúrva. Tehát gép szétszed, dokumentáció elővesz, megcsinál, összerak, örül.
Az előlapi kimeneteket általában kapcsolni is kell, meg bekötni. Utóbbit nem mindig szoktuk, de ha van alaplapi, meg most is szól valahogy, akkor kell rajt helynek lennie, piros a mikrofonhoz, zöld a hangszóróhoz. Ugyanígy kell bedugni a fülest is.
"A nagy HDD elejét fogja látni" Tehát ha partícionálok egy 500gb vinyót és 128gbot leválasztok oprendszernek ,akkor működik és menni fog a dolog (megjegyzem láttam olyat hogy egy alaplap nem ismert fel egy vinyót,eleve a bootolás elött.)Ez nem lehet a nagyság oka?
"Visszatérve a kérdésre, senki sem tudja a választ?" A RAM kiderül a manualból, a többire pedig nincs válasz.
A Fusi ezt az alaplapot belerakta valamelyik gépébe, és forgalmazta 2-3 procival. Ha azokkal hibamentesen működött, akkor miért készült volna újabb biosverzió az újabb procikhoz? (Felesleges idő és pénz.)
Szintúgy nem lehet tudni, hogy a jelenlegi biosba melyik procikhoz raktak bele mikrokódot, a support pedig csak akkor árulná el, ha tudnád annak a gépnek a gyáriszámát, amiben ez az alaplap eredetileg volt.
Véleményem szerint ehhez az alaplaphoz baromi nagy munkával is szinte lehetetlen az infókat és a frissítéseket összeszedni, ezért hiába volt nagyon olcsó, azt sem éri meg.
Esetleg azt kinyomozhatod, hogy melyik szériában volt ez az alaplap (Scaleo J?), és hogy azt milyen procikkal lehetett kapni, aztán szerezz egy olyat. (Valószínűleg használtan.)
(Másik alaplap biosát pedig csak akkor lehet átrakni, ha minden biosban kezelt eszköz pontosan megegyezik. LAN, Sound, USB chip típusa, a frekvencia előállító chipek, feszültség előállító chipek, stb. Erre akkor tudnék válaszolni, ha a kezemben lenne mindkét lap, mindkét lap manualja, és lenne kb. egy órám nézelődni.)
"Eleve akkor most ha Asus, akkor miképpen jön ide a Fujitsu?" Ezt a lapot az asus csak a fusinak gyártotta. Minden supportot a fusi ad hozzá, az asus honlapján fenn sincs.
Eleve akkor most ha Asus, akkor miképpen jön ide a Fujitsu?
RAMból olyat kezel, ami a manualjában van. De ha már megvetted, akkor próbáld bele, sima DDR fizikailag úgysem fog belemenni, aztán akkor DDR2 kell. Biosból meg azt, amit az Asus konkrétan ehhez a típushoz ad.
915 nem tud dualcore-t, csak ami alatta van, így ami LGA-s procit találsz bele, az jó is lesz.
Vettem egy Asus P5GD1-FM alaplapot (occsó volt, de erre volt pénzem, amire kell, arra elég a tudása). Vettem hozzá 2 x 512 MB DDR (nem DDR2!) RAM-ot.
Már az alaplap kiválasztásakor megnéztem az Asus supportját és letöltöttem a Fujitsu Siemens honlapjáról a manualt.
Most a procit szeretném megvenni hozzá, de nem teljesen igazodom ki az Intel procijai között.
Az alaplap I915P chipsettel van szerelve. Az Intel specifikációja szerint a 915P chipset kezeli a DDR2 400MHz RAM-ot, viszont sem az Asus honlapján, sem az FSC manualjában ezt nem találom. Arra tippelek, hogy a "DDR architecture" kifejezés magában foglalja mindkettőt, javítson ki valaki, ha nem így van. Sajnos a chipset leírását a RAM megvásárlása után néztem meg, ezért vettem sima DDR-t.
Most jön a proci: szétnéztem a piacon és azt láttam, hogy a 65 nm-es P4 (6?1) procik párezer forinttal olcsóbbak, mint az azonos sebességű, 90 nm-es (6?0) társaik. Szétpislogtam az Intel weblapján a procik közt. A 90 nm-es proci az Intel szerint jó az alaplapomhoz, illetve az összes 915-öshöz, viszont a 65 nm-es csak a 915-ös család G típusával és DDR2/400 MHz RAM-mal fut. Ezután összehasonlítottam a 915P és 915G chipsetek tudását (Intel Chipset Comparison Chart), ami alapján ezen a téren semmi különbség nincs köztük (az egyedüli diffi, hogy a 915G-ben van grafikus támogatás is).
Namost akkor mi van, kérem szépen? Most akkor jó a proci az alaplapomhoz vagy sem? Kell/lehet-e DDR2 RAM-ot rakni bele? Valaki expert segítségére nagyon szükségem lenne.
Másik kérdésem, hogy frissíthetem-e az alaplapom BIOS-át az Asus honlapján lévő P5GD1 BIOS-szal, ha az én alaplapomon (P5GD1-FM) ICH6 south bridge van, a P5GD1-en pedig ICH6R?
Talán az lehet a gondod, hogy nem ismered az IDE porton a HDD címzését. Fizikailag csak 3 címbit van és két chipselect, így 16 regiszter címezhető. Ez független a HDD kapacitásától. Az LBA címet a parancsregiszterbe tuszkolva lehet megadni, de a régi CHS címzés miatt ez 3.5 byte-on, azaz 28 biten történhet. Egy szektor 512 byte, így jön ki a 2^9*2^28=2^37 byte-os határ, ami 128 GiB. Ennél nagyobb HDD-t úgy címeznek, hogy egymás után, ha úgy tetszik, sorosan, multiplexelve küldik az alsó és felső címrészt, de ez úgy van megcsinálva, hogy visszafelé kompatibilis, tehát ha a HDD csak az alsó félcímet kapja meg, akkor is elérhető ez a része. Ezért írtam, hogy ha csak arra oda tudsz figyelni, hogy az összes oprendszered kernele, ami ezen a HDD-n lesz, a winchester elejére kerül - nem túl szigorú feltétel, hogy az első 128 GiB-ra -, akkor működni fog, már feltéve, hogy az oprendszer kezeli a nagy HDD-ket. Windows XP SP2 úgy tudom, kezeli, Vista is, Linuxok szintén.
A nagy HDD elejét fogja látni. Csak annyi kell, hogy a BIOS az MBR-t a memóriába töltse, s átadja rá a vezérlést. Az MBR-ben lévő kód pedig BIOS hívásokkal tölti a bootmanager-t, amelyik szintén BIOS hívásokkal tölti be a kernel-t. Tehát csak azt kell biztosítani, hogy a bootmanager és az oprendszer kernele még a BIOS által látott területen legyen, ez többnyire azt jelenti, hogy az első 128 GiB-on. Ha a kernel betültődött, s megkapta a vezérlést, ő már látja majd az egész HDD-t, legyen az akár egy 750 GB is, vagy bármekkora. Szóval nem értem, miért parázol. Ezen felül ráadásul lehetőség van a BIOS frissítésére is.
A memória vhogy elkerülte figyelmem. A nagy vinyót nem biztos, h felismeri a lap azért gondoltam, h megkérdem hátha vkinek van tapasztalata vele. A laphoz biost meg nagyon rég frissitettek. Csak ha nem kezeli a lap akkor nem tudom mivel feltenni a bootmanagert a kezelt nagyságú particióra.
- 3 x 184-pin DIMM Sockets support max. 3GB PC3200/PC2700/PC2100/PC1600 non-ECC DDR SDRAM memory - Dual Channel Memory Architecture
A winchester meg nem az alaplapon múlik, hanem az oprendszeren. Ha az alaplap BIOS-a bizonyos méret fölött nem kezeli, akkor is csak arra kell figyelned, hogy a még általa jól kezelt területre - többnyire az első partícióra - tedd a bootmanager-t. De valószínű, hogy a hozzávaló legfrissebb BIOS látja az egész HDD-t. De mondom, ez még csak nem is szükséges.