Én úgy tudom jópár éve eladta Hamburg a duplacsuklós Vanhool flottát és Mercedes Capacity L-ek (21 méteres C2 négytengelyes csuklósok) vannak helyettük.
"Európában hol közlekedik duplacsuklós busz vagy troli ?"
Hamburgban pl nagyon komolyan képviselik magukat viszonylag nagy múlttal is. Ennek oka, hogy az ottani '60-as/70-es évekbeli teljes villamoshálózat felszámolás miatt - az S-Bahn javára - komplett útvonalakra kellettek és kellenek ma is a rendes szimpla csuklósnál nagyobb kapacitású járművek. Ott nagy népszerűségnek örvendenek is, akárcsak az ON 190-esek anno.
Üdv. Az IK.284-es is háromszög prizmákat kapott felújításakor, és azóta valamikor azon is kerekre cserélték. Ezek szerint már nincs megkülönböztetés hosszú és rövid jármű között ebben a tekintetben?
Számtalan túlméretes jármű közlekedik a hazai utakon, a 293-assal az a gond, hogy soha nem volt forgalomba helyezve és új járműként az aktuális előírásoknak nem felel meg. Hozzáteszem, a sokszor itt is tettenérhető gőgös, pökhendi BKV-s hozzáállással nem csoda, hogy az "NKH" se hajlandó együttműködni...
Mi az, hogy "csak"? Bőven lehetne sorolni azokat az országokat, ahol szintén nincs (ahol van, ott is csak 1-2 városban), de ott van például a hőn csodált London, ahonnan még a normál csuklósokat is kiűzték...
(Egyébként - ahogy előttem is írták - Bratislava az magyarul Pozsony, Bécset se szoktuk Wien-nek nevezni.)
Ezek szerint már nincs rá szabály.. Viszont ha 1973-as akkor illene azt rátenni..
De ezek, meg a tükörszár azért eléggé olyan problémák amik idővel pár csavarral megoldhatók, de vannak akik szerint inkább álljon még két évig a gép, de ne mutassák meg nem évjáratazonos tükörszárral..
A kohem rendelet lehetővé teszi itthon is teherautóval 2 pótkocsi vontatását, betakaritasi időszakban és külön engedély alapján asszem. Az 5 vagy 6/1990 kohem rendelet, amelyikben a járművekre vonatkozó követelmények vannak, most nem keresem meg, de még én is olvastam benne.
Eközben próbáljunk megnevezni egyetlen hazai cirkuszi társulatot, akik áttelepüléskor nem dupla póttal, esetleg nyergesvontató mögé kapcsolt félpótkocsi mögé kapcsolt forgózsámolyos pótkocsi összeállításban közlekednek... Most állt meg Fehérváron egy társulat, fényes nappal érkeztek a belvárosba, legalább két duplapótos szerelvény volt a konvojban.
ON
OFF: Szlovákia tele van ilyen szerelvénnyel: (teljesen legálisan)
Évekig állt bent Makón a volt Mezőgépnél, a vonatból pont jól látszott. Volt ott sok más busz is, de ez már 20 éve is feltűnő jelenség volt. Én is kíváncsi lennék a történetére.
Eközben próbáljunk megnevezni egyetlen hazai cirkuszi társulatot, akik áttelepüléskor nem dupla póttal, esetleg nyergesvontató mögé kapcsolt félpótkocsi mögé kapcsolt forgózsámolyos pótkocsi összeállításban közlekednek... Most állt meg Fehérváron egy társulat, fényes nappal érkeztek a belvárosba, legalább két duplapótos szerelvény volt a konvojban.
Inkább csak átgondoltan, felelősen kéne végezniük a munkájukat egy olyan szinten, ami jelenleg az átlag csinovnyik képességeit talán meg is haladná. Ne feledjük el, nagyjából egy új járműfajtát kéne bevezetni, ami rengeteg adminisztrációval, méréssel, engedélyeztetéssel jár majd.
Érdekes módon a csukós autóbusz bevezetése is többek között azért volt sokkal rugalmasabb és gyorsabb még az átkosban, mert eredetileg speciális pótkocsis járműnek vették. Ennek utolsó külső nyomai, a háromszög alakú vörös fényvisszaverők nagyjából egy étvizede tűnhettek el a buszokról.
Tudom, hogy nyugaton is járnak ilyenek, én igazából arra akartam utalni a válaszban, hogy egy magyar fórumon Pozsony magyar nevét használjuk. A "hol?" is arra utalt volna, hogy én azt a várost nem ismerem, amit a topiktárs írt, csak Pozsonyt és Prágát a környékről, ahol van vagy lesz duplacsuklós.
Amikor a troli átkerült a közúthoz, onnantól a 2550 mm-es maximális szélesség vonatkozik rájuk. Előtte közlekedett azért, én is utaztam vele. Még 2013-ban is - gondolom útvonalengedéllyel - volt vele egy menet a csókosoknak.