Eddigi hozzászólásaid alapján nem is reméltem, hogy teljesíted a kérésemet és tényleg figyelmesen végiggondolod a témát, de nagyon kellemesen csalódtam, le a kalappal.
Remélem neked is pont olyan jó érzés, hogy képes voltál elismerni a pontatlanságodat, mint nekem.
OK értem mit akarsz írni és így már logikus is. Valószínűleg én fogalmaztam a mondandóm egy részében pongyolán, amikor egy paradox példát kívántam felállítani.
Tényleg nem szeretném már ezzel tölteni az időt, de még 10 perc belefér. Cserébe nagyon szépen megkérlek, hogy próbáld megérteni, hogy miről beszélek, mert csak úgy lehet hasznos bármelyikőnknek ez az egész. Tehát:
--- A kiinduló állítások:
1. 91-es hozzászólásodban azt állítod, hogy "a következetlenség következetlensége az bizony következetesség". Ezt a negáció negációjával állítod párhuzamba.
2. Nem értek egyet az állításoddal, miszerint "a következetlenség következetlensége az bizony következetesség".
--- A vita:
3. A 102-es hozzászólásomban az 1-10-ig számolós példán bemutattam, hogy a következetlen következetlenség nem vezet következetességre.
4. Te, a 104-es hozzászólásodban megmutatod, hogy a következetes következetlenség nem vezet következetességre.
---
Mind a kiinduló állítások (1., 2.), mind az én érvelésem (3.) a "következetlen következetlenségre" vonatkozott, a Te érvelésed (4.) a 104-es hozzászólásban viszont a "következetes következetlenségre". Vagyis valami másról beszéltél.
Most csak azt kérem, hogy tudasd velem, hogy érted-e, miért írtam azt, hogy a 104-es hozzászólásodban eltértél a témától és a "következetlen következetlenség" helyett a "következetes következetlenségről" írsz.
Légyszíves erősítsd meg, hogy érted amiket eddig leírtam!
Szerintem te nem látod helyesen, most például a következetes következetlenségről beszéltél, míg 91-es hozzászólásodban a következetlen következetességről.
A negáció negációjával állítottad párhuzamba a következetlen következetlenséget.
De vita helyett inkább megkérlek: mutasd be az 1-10-ig számolós példán, hogy a:
A következetlenség következetlensége az bizony következetesség.
(Idézet tőled, Iván Gábortól [91])
koma
ps.: Remélem nem műszaki pályán vagy, ha ennyire nem tudod alkalmazni a formális logika legegyszerűbb összefüggéseit a környező világ jelenségeire. Bocsánat, hogy ezt mondom, de szerintem ez felháborító pontatlanság.
Az állítom, hogy következetlenül fogok elszámolni egytől tízig. Ez sokszor megteszem következetlenül. Mivel azt igártem, hogy eleve rosszul fogok számolni ezért következetes voltam.
Akkor nem lettem volna következetlen , ha az igéretem után pontosan számoltam volna.
Következetlen volt a számolás? Igen, mert 3 után 7, 8 után 4, 6 után 9 következik.
Következetlenül volt következetlen? Igen, mert a többi esetben következetesen egyesével számoltam.
Következetes lett az eredmény? Nem.
Azt hiszem, Istent mindenki a tudata fejlettségé- től függően definiálja, illetve fogja fel. "Több dolgok vannak földön és egen,/Horatio, mitsem bölcselmed álmodni képes". (Remélem, helyesen idéztem.) Vannak, akik csakugyan lelki betegek és vallásosak, hogy Iván Gábor egy másik topikjának címét idézzem, de ezeknél nem a vallás okozta a lelki betegséget, inkább elégtelen gyógyszer volt ezekre a betegségekre, s persze nagyobb bajt okozott, mintha nem vették volna be.
Egyre kevesebb a babonás ember hazánkban, de a kormány egyre több pénzt ad a babonaságra. Tehát még most is fontosabb a hülyeséghez való jog, mint például az egészség, vagy a jogállamiság fentartása.
Wittgenstein: „A szavak jelentése nem attól függ, hogy mire vonatkoznak, hanem attól, hogy hogyan használjuk”
Tudtok esetleg valami (emészthető) nyelvfilozófikus könyvet?
Tehát a nyelv elvonatkoztatott világa, már önmagában misztikum? :-)
Tetszik.
De a vallásra vonatkozó részt azért nem fogadom el.
Pusztán azért mert a nyelvvel olyan absztrakciókat írunk le, amelyek a kitalálásuk előtt nem is léteztek, attól még nem a legvirtuózabb kiteljesedése a nyelvgyakorlásnak a vallásos absztrakciók létrehozása.
pasa_,
bármilyen vallást el lehet rontani rossz neveléssel.
A keresztény vallásoknak a sajátossága a felfokozott bűnbánati rész, és ezt sokkalta jobban hangsúlyozzák, mint Isten mindenható szeretetét.