Egyszer kipróbálni tényleg nem ér annyit, de a történet fílingje, műszaki alakulása (direkt nem "fejlődést" írtam) érdekes lehet, illetve van akit érdekel vagy leköt vagy mittudomén mit csinál ...
Végső soron minden olyan a világban, hogy először érdekel, csináljuk, aztán amikor már mindent kipróbáltunk (minden DXCC megvolt és minden nő is megvolt), akkor valamit ki kell találni hogy mindez miért nem volt elég, és miért akarunk még és még és még ... valamit.
Volt egy átmeneti időszak amikor már volt CEPT, de még futottak a nem ceptes rádiók is, azokat pénzért bemérték, nem is túl olcsón. Korábban (94?) már visszamondtam a CB engedélyemet azzal hogy átalakítottam/szétbontottam, aztán később valahonnan kaptam/vettem egy ceptes FM-es rádiót olcsón. Vittem a hatósághoz hogy kéne egy engedély és hívószám (valahol 51-ezernél osztották), jött egy műszaki srác és viccesen dörzsölte a kezét hogy pénz áll a házhoz, aztán amikor megnézte a nyilvántartásban hogy szerepel a CEPT listán, visszaadta a rádiót azzal, hogy nem kell semmit mérni rajta, ingyen is rendben van. Adtak egy hívószámot hozzá amit aztán soha nem használtam, akkoriban már jobban el voltam foglalva a gyerekeimmel mint a villannyossággal, azóta se tértem magamhoz igazán.
CB ügyben úgy rémlik hogy a 80-as években még nem is volt FGI, hanem a Magyar Posta Műszaki Igazgatósága intézte az ügyeket. Akkoriban ilyesmiket is írt az 1973-ban kiadott jogszabály:
"(1) Műsorvevő készüléket - a (3) bekezdésben említett eseteket kivéve - bejelentés alapján szabad üzemben tartani."
Például 1 db Sokol rádió :-)
Aztán:
" Nem kell frekvencia-kijelölést kérni a 27,065-27,175 MHz frekvenciasávban legfeljebb 100 mW teljesítménnyel üzemelő rádióberendezésnek nem kereskedelmi forgalombahozatal céljából külföldről történő behozatalához. "
Még én is fizettem valamikor a 80-as években. A CB engedélyt most nem találom, valami rémlik hogy egy gyüjtő kért ilyesmiket tőlem és talán elküldtem neki. De ez megvan:
Ez a Frekvencia Gazdálkodási Intézet volt. Ők intézték a CB engedélyeket. Ugye a rádiókat be kellett vizsgáltatni és akkor adták a matricát rá. Rajta az engedély számával.
"Az FGI felirat egy rövidítés, ami valószínűleg egy intézményt vagy gyártót jelöl. Magyarországon az FGI gyakran az FMV (Frekvencia- és Gyártmányellenőrző Intézet) jogutódját, az FGI Kft.-t (Frekvencia- és Gépipari Intézet) jelentette, amely rádiófrekvenciás berendezések hitelesítésével is foglalkozott."