Azt, amit sokaktól itt az indexen is tapasztalok. Ha nem ájulok el a meghatottságtól a magyar szó hallatán, akkor már nem is vagyok ember. Ha kötelezővé akarják tenni, hogy szeressek, tiszteljek valamit, csak azért mert magyar. Ha elvárják tőlem, hogy valakit, v. valamit előnyben részesítsek csak azért mert magyar. Amikor valaki megmagyarázza, hogy ő már attól több a másik embernél, mert magyar. Esetleg még fel is sorolja bizonyítékként a világhírű magyarokat, akik sokat tettek másokért. (persze eltúloztam kicsit a dolgot, de így talán érthető valamennyire - sajnos nem erősségem a fogalmazás)
Nem is tudom, mit szólnál, ha itthon is bevezetnénk az iskolákban azt, hogy minden reggel azzal kezdjék a napot a tanulók, hogy szívükre tett kézzel elszavalják az állampolgári esküt...
Milyen érdekes, hogy még azok a hülye amerikaiak is jobban mernek büszkék lenni az országukre.
Figyu, konkrétan mire gondolsz, amikor melldöngető magyarkodásról beszélsz? Számodra hol kezdődik ez?
Számomra a magyar szó elég sok mindent jelent. "Kultúr környezetben" a nyelvet, az országot, azokat az embereket, akikkel több kevesebb sikerrel egy igát húzunk, stb. De ugyanakkor jelent egy már majdnem szitokszót is, amivé egyesek züllesztik a melldöngető magyarkodásukkal... :-(((((((((
Ez utóbbi engem eléggé elszomorít, ha komolyan bele gondolok... Az átkos kommunista rendszerben kamaszként pl. Petőfiékről valóban a magyar szabadságharc jutott eszembe, ma többnyire az, hogy "Na, már megint egy kis nacionalizmus". :-(
(bocs, ha nem túl összefüggő, de aludtam vagy két órát ;-) )
a revízió kivételével megintcsak 1et értek...:)
uis a revíziónak nagyon sok formája lehetséges. a lelkekben kell elősször megtörténnie és nem jelent szükségszerüen háborút, hanem jelenthet akár újfajta 1ütműködést szomszédainkal...
Attól tartok, hogy többen pártpropagandának vennék, ill. egy újabb ballibsi megszólalásának. Pedig pusztán saját elhatározásomból csatlakoztam egy olyan csoportosuláshoz, amely hangoztat olyan dolgokat, amelyeket alább fel fogok sorolni.
De Te akartad...
Nos, nekem az a nagy bajom egy általam többet is említett parlamenti párttal, hogy több olyan megszólalásuk is van, amely óhatatlanul felidézi azt az ideológiát, amely tartalom nélkül, ill. áltartalommal bizonyos kisebbségek ellen irányul.
Ez alatt pedig a következőket értem: Nem tartom magyarnak azt, hogy kekeckedünk szomszédainkkal, akármennyire is megérdemelnék. Nem vagyok híve semmilyen revíziónak. (Nem mintha nem örülnék neki, hogyha újra lenne SAJÁT tengerpartunk.)
A magyar mindig is integráló nemzet volt. Semmi köze a kirekesztéshez. (Hogy bennünket mindig megpróbáltak kirekeszteni, az most más kérdés...)
A magyarság elsősorban nem a zászlólobogtatást jelenti, hanem pl. a nyelv ápolását (ezért lenne fontos egy új nyelvtörvény, hogy ezek a primkó multicégek ne így hirdessék a diákmunkát, hogy: "Jelentkezz minnél előbb.")
Vannak kultúrális értékeink, azoknak a védelmét is jelenti a magyarság.
A magyar - szerintem - nem keresztényt jelent. Az csak egy későbbi fejlemény, egy történelmi folyamat következménye. Pogányok voltunk, ha nem tévedek... S "a magyarok nyilaitól ments meg uram minket" még a pogány korból származó szállóige. Arra is lehetünk büszkék - joggal.
Nem Istvánnál kezdődik a történetünk, ahogyan ma megpróbálják beállítani.
Egyelőre ennyi. Már így is szerintem ez sokak szemében vérlázító, s ebből a topikból SEMMI ÁRON SEM SZERETNÉK gyűlölködő topikot csinálni.
Viszont ahhoz, hogy szóljon is valamiről. Először ugye néven kell nevezni a dolgokat...
Te Korn, ha ezt az 1etlen hozzászólásod ismerem, még "rendes magyar embernek" neveznélek.:) Hát folytassad az okfejtést, sziszegek, ha problémám van...
S ez az alapja több dolognak is.
A Beszélgetésben az a legfőbb, hogy mindkét fél feladhatja addigi álláspontját, ahogyan egy olyan érvvel kerül szembe, amelyet addig ő figyelmen kívül hagyott...
Miért nem történhetne ez meg velem pl.? (Most itt szándékosan csak magamat említettem...)
Ez szerintem mind OK.
Főleg a legelső, mert abban aztán benne van minden. Gratula!
De, ma is aktuális jelentése van - szerintem - a következőknek. Hozzáteszem: sajnos, és ezen kéne változtatni. Sürgősen.
1.
"Neve: szolgálj és ne láss bért.
Neve: adj pénzt és ne tudd mért.
Neve: halj meg más javáért.
Neve szégyen, neve átok:
Ezzé lett magyar hazátok."
2.
"S lettél magzatod miatt
Magzatod hamvvedre!"
Ezek véleményem szerint ma is aktuálisak. Ezért kellene elsősorban nem pártokat, hanem bizonyos retorikai stílt, s főleg egyes személyeket kivezetni a magyar politikából...
"Kármán Tódort kérdezték meg, hogy is volt a marslakók földi szerepével. Kármán elmondta: - A marslakók arra készültek, hogy invázióval elfoglalják a Földet. De hogyan csinálják? Elhatározták, hogy a magyarokat küldik előre Amerikába, mert úgyis valami különös az eredetük és kiejtésük. A magyarokat kitanították és előreküldték, hogy foglalják el a kulcspozíciókat, azután értesítsék a Marsot. A magyarok meg is tették, most is itt vannak Amerikában, de hát hol maradtak a marslakók? Azok nem jöttek, mert a magyarok átverték őket. "
lm
Különben elég nehéz ezt megfogalmazni, nekem először is rendeteg dolog jut eszembe róla. Mondjuk az, amikor külföldön vagyok egy reptéren, és magyar szót hallok, akkor valahogy jól esik.
Eme címet Híd olvtárs javaslatára adtam eme topiknak.
A cél az lenne, hogy vitassuk meg, mi mindent értünk MI, MAGYAROK, a MAGYAR szó v. kifejezés alatt.
Fény derülhetne például véleményem szerint rengeteg olyan nézeteltérés eredetére, mely odavezetett, hogy mára alaposan kettészakadt ez az ország. A saját érdekünkben kellene ezt megállítani.
Egy jövőbeni össznemzeti megbékélés magvát hintem el - bár korántsem oly költői módon, ahogyan a topikcímet "adó" neves remeténk művelte -, remélve, hogy Valóban kiderül egy s más magunkról. E - azt hiszem - valamennyiünk számára legfontosabb szó jelentésvilágáról.
Csak úgy érthetünk szót egymással, ha egyszer s mindenkorra tisztázzuk: mit akarunk "édes hazánk" jobbátételéért.
Üdvözletem Mindenkinek, aki e legfőbb cél szolgálatában érdemi hozzászólásokkal tudja gazdagítani ezt a topikot. (Ki tudja? Talán épp most kezdődik el valami, amit neves politikusaink lassan 12 éve nem tudnak megoldani...)