rosszul ertetted az "atiratast". A bonuszodat iratod at az egyik autorol a masikra. megvalaszhato (kategorian belul!), hogy melyik autora akarod a legmagasabb bonuszt. (csak ezt a biztositosok nem tudjak, ill nem akarjak tudni)
nekem az ami most B1-ben van, az akkor M2-ben volt. van egy hobbiautom, ami B2-ben volt, de Youngtimerkent lett biztositva. Nemi utannajaras utan a B2 atkerult az M2-s kocsira. (azaz nem kerult at, hanem vhogy a levelezes utan A0 lett az M2-bol. )
(persze a legegyszerubb, ha a masik kocsit uzemtartoival egy ismerosre iratod. De az uzemben tartoi is manapsag mar 10eFt legalabb)
a biztosito lekeri, hogy at lett-e iratva a regi vagy csak adasvetelit kell bekuldeni??? (tovabb nem mondom az 5letemet, mert magad is rajössz)
(amugy nem ertem a problemadat, mert ha ugy is el lesz adva akkor max 1-2-3 honaprol van szo), annyi ido alatt meg nem lehet lenyeges kulonbseg a B10 es az A0 kozott sem. (gondolom nem buszt vettel)
ugyanabban a kategoriaban B1-ben fizetek az egyikre 16eFt-t, a masikra B10-ben 9600Ft-t. 3 honapra szamolva 1500Ft a kulonbseg
1, akkor viszed tovabb, ha amikor eladod a regit 2, most atiratod, torvenyileg ez is megy. De a magyar biztositok nem igazan ugyfelbaratok. olyan emberrel kell a biztositonal beszelni, aki ezt megcsinalja
Amikor írtuk az adás-vételit, akkor még úgy volt, hogy hozom a kocsit, ezért is fizettem ki a nagyja összeget. Akkor azt ígérték, hogy 3-4 napon belül (hétvégét is beleértve) meglesz a kocsi eredetvizsgája, műszakija, meg a nevemre is íratják. Azért nem semmi. hogy egy neves márkával foglalkozó autóház ilyeneket megenged magának...
Nem adásvételit hanem foglaló vagy előleg szerződést kellett volna írni határidővel! És akkor lehetne mit lengetni nekik!Így max csak a középső újadat tudod lengetni nekik!
Pénteken lesz 2 hete, hogy autóházból vettem egy használt opel személygépjárművet. Ki is fizettem a 95%-át, viszont még nem tudtam elhozni, mert műszakiztatják, meg átíratják a nevemre. A furcsa az nekem, hogy most pénteken lesz 2 hete, hogy fizettem, viszont az autó még a mai napig nincs nálam. Múlthét csütörtökön azt mondta a használt autó részleg vezetője, hogy műszakin átment a kocsi, de fényképet még nem tudtak róla csinálni sötétítés miatt. Tegnap felhívtam és szó szerint azt mondta, hogy reméli hétvégén át tudja adni az autót. Ilyenkor mit lehetne csinálni? Ha elegem lesz abból, hogy 2 hete kifizettem az autót, de még nincs nálam a verda, visszakérhetem a pénzt? Kaptam bizonylatot, meg számlát is, sőt adás-vételit is írtunk már, 09.10-i dátummal.
Mikor kereskedés be vesz egy autót akkor marad a régi forgalmi a tulaj nevével de hátulra be írja az okmány iroda hogy kereskedés nevét és hogy ő a tulaj,ekkor a kereskedő ki vonatatthatja forgalomból ideiglenesen hogy ne keljen biztosítást fizetni rá! +a törzskönyvet ilyenkor le kell neki adni az okmány irodába és azt passziválják! Mikor meg veszi valaki az autót akkor átírásnál vissza helyeződik forgalomba! Az új tulajnak kell fizetni az át írást mert ő veszi az autót!A kereskedésnek mentessége van az átírás alól!
Létezik olyan, hogy egy kereskedő saját nevére veszi az autót, kivonatja a forgalomból, aztán úgy adja el, hogy visszahelyezi a forgalomba, de a saját nevén marad, hogy ne kelljen az átírást fizetni a tulajnak?
Most nézek egy autót, ami kereskedés nevén van, de magánszemély árulja. Mire számítsak az átírásnál?
Ez nem egy túl pörgős topik.:-) Nem tudok minden kérdésedre válaszolni, de megpróbálok segíteni.
Különböző forgalmik vannak forgalomban. Van amelyiken van Változás bejelentő lap, vagy mi, van amelyiken nincs. Ha van változás bejelentő, akkor ki kell tölteni (eladó, vevő adataival és megtartani. A törzskönyv és a forgalmi (maradéka) megy az autóval (De csak abban az esetben, ha kifizették a teljes vételárat!!! Addig semmit nem adunk oda.), a bejelentő lap az adásvételivel pedig az önkormányzathoz. Ugyanez vételnél, kell kapnod forgalmit és törzskönyvet. Ezek nélkül nem szabad megvenni. Még akkor sem, ha "majd később megkeresem és odaadom, de most fizesd ki". Addig ne fizess, amíg nincs előtted mindkettő!
A kötelező másnap éjfélig érvényes. Adásvételivel, forgalmival lehet kötni, akár a neten is. Az átíráshoz okmányirodába kell menni, az adásvételivel, a forgalmival, törzskönyvvel, és az új kötelező biztosítás kötvényszámával. A kötelező első részdíját az alkusznál kell fizetni (tudtommal). Az első teljes negyedévre viszont a biztosító fofja a csekket küldeni. A biztosítás a megkötéstől 60 napig érvényes, annak ellenére, hogy esetleg a megkötéskor nem fizettél semmit. A régi autó kötelezőjét az adásvételivel lehet felmondani, a negyedév hátralévő részére eső díjat visszafizetik.
A teljesítményadót mindig az adott én január 1. állapot szerint kell fizetni, azaz idénre már a régi tulaj befizette. Neked csak jövőre kell fizetni. Az önkori márciusban és szeptemberben küldi a csekket, az éves adó két féléves részéről.
Az adásvételiből nem biztos, hogy elég a három példány. Ha mindenhol elkérik, akkor legalább hat példány kell. A tartalmára, formájára vonatkozóan idén változott a szabály, nézz utána a neten (én az autofilia.blog.hu-n olvastam erről részletesen).
Ha az utolsó egy oldalt (50 hozzászólás) elolvasod ebben a topikban, akkor találsz még válaszokat.:-)
Az új autó átírása helyszín független, de 15 napon belül meg kell ejteni. Az eladást viszont a saját önkormányzatnál kell bejelenteni. (Lehet, hogy kell az okmányirodában is jelezni, de amikor mész at újat átíratni, akkor biztosan megmondják, de akár fel is lehet hívni őket, és megkérdezni.:-) )
Biztosan nagyon idegesítő ha valaki sokadszorra teszi fel ugyanazt a kérdést, amikor előtte le van már írva, de én mégis megtenném, mert például ezen az oldalon most olvastam azt is hogy megtartom a forgalmit, meg azt is hogy oda kell adni...előre is bocs
Kocsimat szeretném eladni, de sajnos édesapám idén meghalt, így már nem tud segíteni a lebonyolításában, mint megvételkor., a kocsit olcsóbbra szeretnénk cserélni, mert kell az árkülönbözete...bocs a magánjellegű dolgokért csak tényleg nagyon amatőr vagyok és kellene nagyon a segítség, meg félek hogy a jogszabályok is változnak/változtak azóta... Mik a teendők kocsi eladásánál? -Adásvételi szerződés tudom hogy módosult 2010 januártól..3 pldány kell belőle? -Eredetiségvizsgálatot tényleg az eladás napján érdemes csináltatni?én állnám gondolom, nem a vevő -Törzskönyvet oda kell adni a vevőnek, akinek eladom a kocsit? -Forgalmit is odaadom a vevőnek, vagy azt meg kell tartanom?( 3 lapos fajta, amin csak az én adataim vannak) -Be kell jelenteni az adásvételit az önkormányzatnál? és ha igen milyen papírok kellenek hozzá? - Biztosítást gondolom meg kell szüntetni, ehhez milyen papírokat kell vinni? -Átírást gondolom nem nekem kell intéznem hanem a vevőnek.
Mik a teendők kocsi vásárlásánál? -Meg kell kapnom a forgalmiját, vagy majd kapok egy újat valahol? -törzskönnyvel ugyanez..megkapom az előzőt vagy majd kapok egy újat? -Ha másik városban veszem a kocsit, messz a sajátomotól, hol érdemes csinálni például az átírást? és ehhez milyen papírok kellenek? - Ha megtörtént az átírás automatice küldik majd a teljesítményadós csekket?
Mégyegyszer bocs az amatőr kérdésekért..de nagyon hálás lennék ha valaki tudna segíteni..előre is köszönöm...
Többen kérdezték, de nem láttam rá választ. Meghatalmazhat engem az anyám mondjuk, hogy vegyek meg egy használt autót az ő nevében? Igazság szerint én akarok autót venni, de az ő nevén lenne, mert így kedvezőbb a kötelező sokkal. De ha más városba vesszük nem biztos, hogy szívesen hurcolnám magammal őt is.
ha veszek egy autot, akkor a vasarlas napjan megszunik az elado felelossegbiztositasa (mi van, ha kifizette ev vegeig mellesleg?) es masnap kotnom kell ujat...
Az előző kötelező az adásvétel utáni napon még érvényes. Vagy a vétel napján vagy másnap kötni kell új biztosítást. Ha az előző tulaj bejelenti a biztosítónál, hogy az autót eladta, akkor megszüntetik a biztosítási szerződést és visszaadják a már befizetett pénz arányos részét. (Ugyan ez a helyzet, ha csak negyedévente fizeti a biztosítást, hiszen autót nem csak a negyedév végén adnak el az emberek.)
visszaolvastam es nem tudom, jol ertelmeztem e az olvasottakat... ha veszek egy autot, akkor a vasarlas napjan megszunik az elado felelossegbiztositasa (mi van, ha kifizette ev vegeig mellesleg?) es masnap kotnom kell ujat...
akkor is fennall mindez, ha uzembentarto vagyok csak (azaz uzembentartoi szerzodes keszul)?
Az normális -e, hogyha kereskedőtől veszem az autót, még nincsen törzskönyve, ( mert ideiglenesen ki van vonva a forgalomból ) hanem előtte le lesz műszaki vizsgáztatva, eredetiség vizsgáztatva, utána biztosítás, aztán adás-vételi és utána az okmányirodában megkapom a törzskönyvet, forgalmit??? Ez így jó, vagy gyanakodnom kéne, hogy átvernek?
A műszaki vizsgát a kereskedő intézi és fizeti. A többit én.
Ez így szokott zajlani? Nagyon amatőr vagyok légyszives segítsetek!!
ELOBB befizeti a fennmarado hitelt, megkapja a banktol az elidegenitesi nyilatkozatot, elmegy az okanyirodaba (igen, o), elintezi Neked nem keves penzert, hogy amikor mesz atiratni, meg is tehesd (mivel ceg es nem maganszemely adja el), majd, ha minden papir megvan, akkor leulhet Veletek adasvetelit kotni.
En is cegtol vettem, az enyemen lizing volt, a tulaj elfelejtette a ra eso okmanyirodas reszt, es az ugyintezotol kellett visszafordulnom, es visszamennem az elado ceghez nyilatkozatert, hogy atiraskor eljarhatok a nevukben- de ezt is csak azert, mert jo fej volt az okmanyirodas.
Tobb helyen is rizikos a dolog Nalad, nem szabad igy belemenni.
Vásárolni szeretnénk egy autót. Az autón jelenleg van kb 500-600 EFt hitel egy KFt. nevén van. A kft ( 2 személyes férj feleség) Az eladó szeretné azt a változatot hogy mi odaadjuk a pénzt. Ő Aláírja az adásvételit. Bemegy a bankba. Kifizeti a pénzt. Kapja a törzskönyvet, azt ide adja nekünk. És mehetünk az autót átíratni. Véleményeket várok, hogyan lehet egy ilyen üzletmenetet a legkisebb kockázat vállalása mellett kivitelezni. Köszönöm.
Most vásárlok egy használt autót, és úgy alakult, hogy mindenképpen szükségem is van rá a hétvégén. Kötelező biztosítás oké lesz, de az eredetiségvizsgálat az épp most változott szabályok szerint kicsit macerás, a legtöbb helyen nem tudják még megcsinálni a rendszer átállás miatt (ugye ez ápr1. -től zajlik szóval pont most), legkorábbi időpont kedd, viszont nekem mindenképpen el kell hoznom az autót, és megtenni vele pár 100 km-t itt Mo.n. Szóval a kérdés, hogy ez nem probléma ha megállít a rendőr? Elvileg adásvételivel igazolom hogy az autó már az én tulajdonom.
Persze utána meg lesz az eredetiség vizsgálat, hogy beleférjek a 15 napba, de ez most sajnos így alakult, felhívtam vagy 10 vizsgáló céget... (Isten áldotta mobil vizsgálat... de szép is volt)
Plusz még egy kérdés: úgy tudom hogy most már nem kell előre befizetni a díjat, hanem a vizsgáló állomáson, direktben a vizsgálatkor, plusz ott meg is kapom a határozatot. Igaz ez?
A kocsit hazaviheted. A régi tulajdonos által kötött kötelező még egy napig érvényes, azaz elvileg ráérsz másnap új kötelezőt kötni. A forgalmit a kulcsokkal együtt meg kell kapnod.
A szerződéssel kapcsolatban: azt hiszem, az autofilia.blog.hu-n olvastam egy bejegyzést, hogy megváltoztak az átírás szabályai, de már nem emlékszem, mi változott. Viszont mintha ott lett volna új adásvételi minta. Ha nem haragszol, nem állok neki megkeresni, ezt rádbízom.:-)
en holnap vennek egy kocsit 250km-re a lakhelyemtol. Az eredetisegvizsgat megcsinaltatom meg ott, csak azt nem tudom, hogy hazahozhatom-e a kocsit? Vagy meg ott helyben kellene kotnom kotelezot is ra?
Ahhoz viszont kellene a forgalmi? Azt megkapom vasarlaskor? Illetve az adasvetelin kivul meg mit kell elkernem az eladotol?
en nem egeszen egy honapja vettem kocsit. Igen, kell eredetisegvizsga, es szerintem jo erv, ha azt is az elado intezi (en azt vallom, elvileg neki kell bizonyitani, hogy minden alkatresz, ami benne van, "legalisan" van benne).
Ha a helyedben lennek, le is muszakiztatnam a jelenlegi tulajjal. Arkulonbozetet nem tudom, mennyiben befolyasolhat, de ha pl. valami kiderul, ami miatt nem mehet at a muszakin (pl. egy repedt szelvedo), az nem lesz olcso, es mar neked kell fizetni a javitast.
Kotelezot neked kell kotni, es mar az azt igazolo papirral kell menned atiratni a kocsit (+ adasvetelit, eredetisegvizsgalat papirjat, esetleg, ha kell, a elidegenitesi nyilatkozatot- ha lizingelt, vagy kolcson volt rajt.), es ott kell befizetned az (asszem) vagyonszerzesi illeteknek nevezett osszeget, aminek merteke a cc-tol fugg.
Erdekesseg, hogy en pl. aznap kotottem kotelezot, vettem meg a kocsot, majd at is tudtam iratni. A hatodik (!) okmanyiroda vallalt be igy, az osszes elhajtott, mivel a kotelezo kockzatviselese csak a kotes masnapjan kezdodik (mintha attol felnenek, h nem jon el a holnap..).
Ha igy jarsz, ne hagyd magad lerazni, vannak helyek, ahol atirjak.
Sok sikert!
(ja, a tajekoztatas nem teljeskoru, es mielott egyesek elkezdenek fikazni: igen, nobol vagyok :))
Tanácsot kérek: Április elején szeretnék egy használt kocsit venni. A kiszemelt kocsinak áprilisban jár le a műszakija. Hogyan járok jobban, ha megveszem és én csinálom meg a műszakit makd az átírást vagy a mostani tulaj csinálja meg a műszakit és én csak az átírási dolgokat csináljam meg. Az eladónak mindegy , melyik megoldást választom. Nagy lehet az árkülönbözet a levizsgáztatott és a még nem vizsgáztatott kocsi között? Mi a teendőm a megvett kocsival? Kell most eredetiségvizsgálat?A kötelezőt egyszerűen csak átíratom? Vagy le kell mondani és újra megkötni?Milyen költségekkel jár az átíratás?
Össze tudná nekem valaki foglalni, h a vételáron felül milyen tételeket (kb. összeggel) kell még megfizetnem állambácsinak? (~10 éves, 1.6os autót tervezek venni).
A topic végigböngészése után ezekre számítpok, de tudom h 2010.01.01-től pár dolog módosult.
1- törzskártya 2. eredetvizsga 3. KGFB 4. mivel első autóm lesz gondolom vagyonszerzési illeték 5. következő évtől telj adó 6. ???
Valahol azt is olvastam, h 01.01-től megszűnt a zöldkártya? Mi van helyette (ha van egyáltalán)?