Keresés

Részletes keresés

Flanell Creative Commons License 2009.12.28 0 0 212
Nem tartós. Csak egy alkalomra szól. Egyszer pusztul ki. :) Legalábbis, ha jó volt a kezelés.
Azt írják, ősszel hatásosabb.
Előzmény: taormina1 (211)
taormina1 Creative Commons License 2009.12.22 0 0 211
Mennyire tartós ennek a hatása a nádra?
Előzmény: Flanell (210)
Flanell Creative Commons License 2009.12.21 0 0 210
A nád is egyszikű, tehát elég jól reagál a glifozátra.
Kicsivel esetleg töményebbre csináld a lét, és szép egyenletesen szórd be. Ha azt látod, hogy lepereg a levelekről, akkor mehet bele némi tapadásfokozó, de alapvetően ez nem szükséges.
Előzmény: Mycooka (209)
Mycooka Creative Commons License 2009.12.20 0 0 209
Sziasztok!
Most olvasgatom ezt a gyomirtós oldalt először. Májusban költöztünk be az újonnan vett házba. A telket tereprendezés címén pár centi vastagságban ledózerolták, majd valami szántóföldről hoztak rá tarackos "termőföldet". Pár héten belül megjelentek a jövevények. Innentől kezdve kezdtem el foglalkozni a gyomirtással.
A lángszórózás mint lehetséges mód engem is foglalkoztatott. Gyomirtószerrel lepermeteztem azt a bizonyos területet, majd amikor 2-3 hét múlva leszáradtak a gyomok, nekiálltam egy kis kartusgázzal működő forrasztópisztolyos minilángszóróval elégetni. Eléggé időigényes volt. A nagyobb, disznóperzseléshez használt fajtát jobban preferálnám, de sajna nincs.
Egyébként pár éve egy mészkő "kavicsokkal" borított kocsibeállót akartam gyomtalanítani. Nagyon csúnyán nézett ki, gyomos volt. Azt is lepermeteztem, majd száradás után ugyanezzel a módszerrel lángszóróztam. Egy darabig jó volt.
Az, hogy a zöld növényekre hogyan hatna a lángszóró, nem tudom. Gondolom a föld feletti rész OFF lenne, de aminek a gyökérrésze a földben marad, és arról újra ki tud kelni (tarack és társai), az újra kihajtana. Ki kell próbálni. Sok sikert hozzá. Egyébként van valakinek ötlete a nád kiirtására? Ez is lemegy több méter mélyre és durva gyökerei vannak.
További szép hóesést és Kellemes Ünnepeket, Boldog Újévet mindenkinek! Legalább ilyenkor nem nőnek a gyomok.
Mycooka
Előzmény: ToroNegro (208)
ToroNegro Creative Commons License 2009.07.29 0 0 208
Sziasztok,

ha van valakinek tapasztalata a lánggal tőrténő gyomirtásról kérem ossza meg velem.
Kocsibeálló kulé kavicsos úton szeretném használni, állítólag némethonban sokan használlják már-már ipari mératű lángszóróvall :) (harci tapasztalatok avagy sok lángszóró maradt nekik?? )

Milyen hatású? Ha leégetem a leveleket, szárakat van esély , hogy kevésbé gyorsan nő vissza?
Próbálkoztam Glialkával, tuti jó, csak a melette fekvő füvet féltem ill. nem szeretnék annyi vegyszert használni ha lehet.

Köszi és Üdv minden Hadakozónak
Flanell Creative Commons License 2009.07.19 0 0 207
A gyöngyvirágot elég jól kiviszik a glifozátok.
A sziklakertben lévők levelét meg 1:1 arányban felhígított szerrel bekened ecsettel, és azoknak is annyi.
Előzmény: Törölt nick (204)
Flanell Creative Commons License 2009.07.19 0 0 206
Ha még olvasod esetleg:
A Glialka csak a zöld növényi részeken felszívódva hat, a magok ellen nem. Évelő kétszikűekre sokkal nagyobb dózis kell.
Van a kelő magokra ható gyomirtó is, a növényvédőszer-boltban tudnak ajánlani valamit, de ahová ezek ki lesznek szórva, oda legelőbb tavasszal lehet füvet vetni.
A gyep helyét fűvetés előtt egy-másfél hónappal le kell glifozátozni, és mikor már nyírható a fű, akkor nyírni rendszeresen, ez a gyomokat kiviszi, és ha mégsem teljesen, akkor van olyan szer, ami a kétszikűeket válogatja ki a gyepből.
Előzmény: articsókácska (203)
ZsuR Creative Commons License 2009.07.16 0 0 205
Olvaslak benneteket, es melysegesen aterzem a gondotokat... a kertem nagy resze OK - nincs sok gyom benne, mert sok a noveny, bokor, ami eltakarja a foldet.

Aztan meg sok mulch-ot teszek le - es a tetejere szorok olyan granulatumot, ami megakadalyozza a magvak kikeleset - minden maget, nem csak a gyomet...

Ennek ellenere van egy par sarok-terulet a kertben, ahol nem tudok lepest tartani a gyomlalassal, itt most raszantam magam a drasztikusra, gyomirto... ketszer szortam ki, mert az elso nem sok vizet zavart - latszott valamennyi hervadas, de nem igazan az amit vartam, igy egy het mulva nagyobb koncentracioban kispricceltem megint... no ez mar dolgozik.

Elokeszitettem a teruletet tavasszal, nagy atultetesek voltak, szepen ki is takarirottam a teruletet, meg mulch meg minden... ennek ellenere...viszont a gyomirtot ki tudtam ovatosan spriccelni a bokrocskak kozott.

A gyomirto azt igeri, hogy egy evig nem jo bele ultetni semmit sem - remelem ezt a gyomok is tudjak!

Vannak mar ennel tobbet igerok is - de ez is dolgozik...
Törölt nick Creative Commons License 2009.07.16 0 0 204
Üdv mindenki,
A ház előtti kertet most keztem el kigyomlálni és átfissíteni. Az első kertbe már jó pár éve van gyöngyvirgom a kerítés tövében, eddig probáltam kordában tartani de mostmár meguntam és teljesen kiakarom írtani mert nagyon durván elkezdett terjedi a sziklakertembe ahonnan szinte képtelenség lesz kiirtanom. Szóval a kérdésem az hogy hogyan tudom eltávolítani teljesen a kertből a gyöngyvirágot hogy vissza se nőjön?
articsókácska Creative Commons License 2009.06.17 0 0 203
Sziasztok!
Kérlek segítsetek nekem:)!
Pár éve vettünk egy kertes házat és mint kiderült már kb 30 éve nem volt gondozva a kert...Az építkezés miatt nem csináltuk meg a kertet, hisz úgyis tönkretettük volna, de egyszer teljesen kigyomláltuk, bevetettük fűvel. Azonban mivel totál homokos a talajunk és nagyon gyorsan elnyomta a gaz is, úgy nyírtuk mi is, ahogy volt, csak ne legyen magas alapon. Van egy nagy rész, amit most (mivel már 5 éve jönnek a felszínre üvegszilánkok meg mindenféle cucc) a kisfiunk védelmében kigyomláltunk, leterítettünk geotextilt teljes fedésben és 6-8 cm vastagon apró murvával terítettük le. 1 hét telt el és kinőtt a gaz kersztül a geot.-en és a murván!!!!. Nem akartam elhinni. Most lepermeteztem Glialkaval, de újra és újra nő mindenhol a gaz. Mit tudok tenni, hogy gazmentes legyen? Ill. a kert többi részét ősszel füvesíteni szeretnénk és az is tiszta gaz és a kapával már nem bírjuk, mert minden nap lehetne csinálni. Ott hogyan lehet kezelni a területet, hogy a magok is elpusztuljanak, de tudjunk rá füvet vetni?
Köszönöm a válaszokat és bocs, de - azt hiszem kiderült:) -, full laikus vagyok.
tervezes Creative Commons License 2009.04.24 0 0 202

Tudna nekem valaki segíteni?

Olyan gyomírtót keresek ami a gazt megöli, de a füvemet megkíméli. A füvünk nagyon el van gazosodva, mire "kimakramézom" a a gazt a fű közül addigra viszont nem 1x hanem többször is lemegy a nap! :(

Hallottam, hogy létezik már valami vegyszer erre, csak nem tudom mi!

Ja, és ami a lényeg, olyan ötlet /vegyszer/ kellene nekem ami "gyerekbarát". Ugyanis a gyerekek füves játszóterületét kellene lerendeznem!

Szóval nem egyszerű :(

Mom Creative Commons License 2009.04.22 0 0 201
sziasztok,

szerintetek ez mi?
anyám epresében van ilyen hihetetlen mennyiségben, a nagyobb bokrok kétmarkosak a tövénél - eső után egész jól ki lehet húzni gyökerestől.
tegnap nekiestem, aztán elbizonytalanodtam, hátha valami védőnövény az eperre, vagy akár hasznos vmire...???

Flanell Creative Commons License 2009.04.06 0 0 200
Igen, csak a talajra.
Viszont utána nem szabad kapálni vagy rotálni, mert mexűnik a felső réteg fedettsége.
Előzmény: csiriprelek (199)
csiriprelek Creative Commons License 2009.04.04 0 0 199
Sziasztok. A Stomp nevű gyomírtószerről érdeklődnék. Az érdekelne hogy azt csak a földre kell kiszórni és kész? Mert jelenleg semmi gaz nincs és nem is örülnék ha lenne.
pngac Creative Commons License 2009.02.11 0 0 198
koszonom, a tobbit a masik topicban megerdeklodom!
Előzmény: Flanell (197)
Flanell Creative Commons License 2009.02.10 0 0 197
A gyomirtót háti permetezővel szoktam kiszórni.
A talajlazítást szerintem rotációs kapával szokták, esetleg némi szerves anyagot is be lehet forgatni vele. Ha kicsi terület, akkor sekélyen ásni, vagy ilyesmi. De a füvezésről inkább >>itt<< érdeklődj.
Előzmény: pngac (196)
pngac Creative Commons License 2009.02.10 0 0 196
Koszonom!
a gyomirtot csak szorjam ki, vagy erdemes hozza gyomirtoszoro gepet venni? talajlazitas: van gyepszelloztetonk, azzal eleg, ha vegigmegyek elotte a teruleten? vagy asni kell? vagy van talajlazito gep? :)
Előzmény: Flanell (195)
Flanell Creative Commons License 2009.02.10 0 0 195
Neked valami totális gyomirtóra lesz szükséged.
A boltban kérjél bármilyen glifozát hatóanyagú szert. Vannak ilyen névtelenek, mint Glifos, Glifox, ezek olcsóbbak, de ugyanazt tudják. Levélen keresztül felszívódva hatnak.
Szórni akkor kell, mikor már a kiirtandó gyomok is szépen zöldellnek, vagyis mikor már elég jó az idő. Kétszikű évelők ellen legalább dupla koncentráció kell, csak úgy érnek valamit.
Mikor minden elszáradt, akkor talajlazítás után elvileg lehet vetni, de nyáron sok locsolással jár a fűvetés, erről a füves topikban tudnak okosságot mondani.
Előzmény: pngac (194)
pngac Creative Commons License 2009.02.10 0 0 194
sziasztok!
uj kerttulajdonos vagyok pici gyerekekkel es minimalis szabadidovel. a segitsegeteket szeretnem kerni. a kertunkben a fu nagyon gazos, es szeretnenk szep zold fuvet. mivel masra nincs idom, gyomirtozni szeretnek, de fogalmam sincs, hogy milyen szert erdemes hasznalni, illetve, hogy mikor kell gyomirtozni, es uj fumagot kiszorni. tudnatok nekem ebben segiteni? elore is koszonom!
bambina100 Creative Commons License 2008.08.25 0 0 193

Sziasztok!

A segítségeteket kérem az alábbi "gazgonddal" kapcsolatban.

A telkünkön most vettük észre :( hogy kinőtt valami bogáncs jellegű növény, vagyis pontosan nem tudom a nevét, de olyan mint ha tarack lenne (kivéve a nagy gyökeret) csak a hosszú szárain iszonyú szúrós kis golyók nőnek, tele tüskével. No ezt szeretnénk kiírtani. Már elkezdtük kikapálni, de mindenki azzal ilyesztget, hogy elszórta már ezeket a tüskéket és jövőre ki fog kelni. Mi azonban szeretnénk már ősszel füvesíteni.

Ha így elszórta a magját, akkor lehet valamivel lepermetezni, hogy örökre eltünjön??? Nagyon fontos lenne, mert a gyereket így majd nem merem kiengedni az udvarra:(

Előrre is köszönöm.

Törölt nick Creative Commons License 2008.08.23 0 0 192
igen
scsaba1 Creative Commons License 2008.08.01 0 0 191
Nem kötekdni akarok, de a Kapazin hatóanyaga is 480 g/l glifozát-izopropilaminsó, mint a többi glifozát tartalmú gyomirtónak (Glialka stb...) Minden növényvédőszeres cég kihozza a saját glifozátos gyomirtóját különböző márkaneveken. A gyommagvakat nyugalomban nem pusztítja el, csirázásukat nem gátolja. Csak a föld felszínén, esetleg 1-2 cm mélyen az _éppen_csírázó_ gyommagvakat, de ezt az összes glifozát megteszi.
Előzmény: Norbee21 (190)
Norbee21 Creative Commons License 2008.08.01 0 0 190
"Vettünk egy házat kb 600nm-es kerettel és sajnos nem volt kezelve...."
1, Szegtélyvágoval, nagy teljesitményüvel daráld le.
2, Medalonal fujd le "totális gyomirtó" 2 hét után lehet bele vetni mert lebomlik a talajban. Kapazin gyomirtószer az egyben csirázásgátló, a magot is elpusztitja!
3, Száraz növényi részt össze kell szedni, tiszta legyen a terület. Kisgépel bobketel felnyesetni hogy egyenes legyen a terület, ha nem kisgép akkor 5 cm-er termöföldtöltés rá, egyenes legyen a placc a gyommagokat a föld elfojtja.
4 Fümag, henger. Ennyi!
5, Öszel érdemes csinálni a füvesitést, nem kell locsolni, kivéve ha öntözörendszert akarsz csináltatni, akkor pedig napi 3x3 percre kell álitani.
scsaba1 Creative Commons License 2008.07.30 0 0 189
Ha az előírt töménységet használod (ez évelő egyszikűekre a magassabb dózis), akkor nem. Esetleg előfordulhat némi levéltorzulás, perzselés, de a szőlő kinövi.
Elvileg ezek a szerek kétszikűekre egyálatlán nem hatnak.

Pl. Fusilade engedélyezve van dinnyében és paprikában is, mindkét növény borzasztóan érzékeny a gyomirtókra, a Fusilade mégis használható bennük.
Előzmény: kata 03 (186)
scsaba1 Creative Commons License 2008.07.30 -1 0 188
Bármilyen glifozát. (Glialka, Meadlon, Fozát, Total, Glyfos). Kb. 1 liter kell majd, a dózis 2 dl/10l víz, ezzel 100-120m2-t simán le tudsz permetezni. Olyan növény levelére ne menjen, amit meg akarsz tartani (pl. gyümölcsfa, cserje stb).
2-3 hét alatt a gyomok 99%-át elpusztítja. Talajon keresztüli tartamhatása nincs, utánna mehet a füvesítés.

Ilyen elhanyagolt kertben lesz bőven gyommag a talajban, ezek ki is fognak hajtani a fű között. (Elég szomorúan fog kinézni a fű) Ezek egyrésze nem bírja az állandó nyírást, ill. elviszi az első fagy. Jövőre pedig mehet a fűre a Gyomstop nevű szer. Ez minden kétszikűt "kigyomlál" az egyszikű fűfélékből álló gyepből.
Előzmény: gregi91 (187)
gregi91 Creative Commons License 2008.07.29 0 0 187
Sziasztok!

Sajnos nincs nagyon időm elolvasni a fórumot, és légyszi ne legyetek mérgesek ha felteszek egy ilyen egyszerű kérdés:
Vettünk egy házat kb 600nm-es kerettel és sajnos nem volt kezelve már több éve és brutális méreteket ölt a gyom sűrűsége, szóval nincs is fű csak gaz. Mit kéne tenni h. kiírtsuk és betelepítsük az egész fűvel lehetőleg ebben az évben.
(most kézzel kezdtük el kihúzni őket(főleg a parlagfüvet,virágzása előtt))
mostani terv:kiírtjuk őket kézzel, aztán az egész földet felkapáljuk és gyomirtózunk, aztán füvesítünk)-szóljatok ha ez baromság!
milyen gyomirtót ajánlotok erre a növénytársulásra:seprence,parlagfű,kórófélék,útifű,mindenféle ocsmány perje.

előre is köszönöm válaszotok!

kata 03 Creative Commons License 2008.07.27 0 0 186

Szia.

Újtelepítésű szőlő, van két sor csúnyán tarackos sorom.

Nem tudom új szőlőt merjem-e gyomírtozni?

Előzmény: scsaba1 (185)
scsaba1 Creative Commons License 2008.07.27 0 0 185
Nincs, de azért nem kell "telibe' megküldeni" vele a szőlőt is. :) Fej- vagy bakművelésű szőlő? Esetleg valamilyen magas művelésű?
Előzmény: kata 03 (183)
scsaba1 Creative Commons License 2008.07.27 0 0 184
Én értettelek félre. A levérherbicideknek nincs talajon keresztüli tartamhatása. Tehát, ha elszárad, akkor lehet újratelepíteni. De a tarackos rész totális kiirtására jó lett volna valamilyen glifozát (Glialka pl.), olcsóbb is mint a Targa. Ez úgyszintén mindent kivisz (tehát a kétszikűeket is), és 2-3 hét alatt a mélyen gyökerező tarackot is elpusztítja. Utánna lehet újra telepíteni. Ez pont jó is, mert a szeptemberi füvesítés jól szokott sikerülni.
Előzmény: fautas (182)
kata 03 Creative Commons License 2008.07.25 0 0 183

Szia.

Ez azt jelenti,hogyha éri a szőlő levelét a gyomírtó, akkor sincs semmi baj?

Előzmény: scsaba1 (181)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!