Keresés

Részletes keresés

Table grape Creative Commons License 2022.08.25 0 0 1043

Igen, a kámonira gondoltam, nagyon régen voltam ott még iskolás koromban. Hát kár,hogy az a fa léha termést hoz ,de az se jo ha satíva lenne a beporzoja . 

Előzmény: diospyros (1042)
diospyros Creative Commons License 2022.08.25 0 0 1042

nem terem sajnos.

itt a kámoni (szombathely) arborétumban van

1 db C. molissima, de léha termést hoz,

lehet nincs beporzója, mivel a C. sativa meghalt

(kéregrák?) és ami újra hajtott, lehet nem ad

virágport, ill. valószínűbb, h kompatibilitási gondok vannak.

van itt amúgy pekándió fa is, kb. 10 méter,

de szintén léha, ebből is 1 db van, nincs porzója...

lehet direkt azért tervezték nemtermőre, hogy

ne zarándokoljanak az emberek magot (enni vagy vetni...)

gyűjteni :) :((

Előzmény: Table grape (1041)
Table grape Creative Commons License 2022.08.22 0 0 1041

Terem e valakinek az idén C. Mollissima fa amiről magokat lehetne elvetni alanynak ,ha valakinek van szoljon én vennék magot . Úgy tudom,hogy nyugat dunántúlon valamelyik arborétumban van termő Castanea Mollissima fa ,de már nem emlékszem a nevére .

diospyros Creative Commons License 2022.08.21 0 0 1040

szintén. jövőre árnyékolni kell

Előzmény: Table grape (1039)
Table grape Creative Commons License 2022.08.18 0 0 1039

Nálam a napégés a leveleken nagyon meglátszik , ez a légköri szárazság és a nagy hőség következménye . Kinél hogy áll ? 

diospyros Creative Commons License 2022.08.11 0 0 1038

szép

Előzmény: Table grape (1037)
Table grape Creative Commons License 2022.08.09 0 0 1037

https://indafoto.hu/table_grape/image/27101683-51ae2f66/790191 

https://indafoto.hu/table_grape/image/27101685-4fa0dd8f/790191

https://indafoto.hu/table_grape/image/27101681-5415c3ec/790191

Ma délután készült három képet töltöttem fel . Az első képen Betizac fám pár szem terméssel majd kiderül hogy kötöttek e . A második képen Marhlac ,ezen is van 3 -4 szem első termés ha a végén nem potyog le . A harmadik képen alanyba oltott három új fajta van . 

diospyros Creative Commons License 2022.07.29 0 0 1036

nálam is többször belegabalyodott az őz, de nem tanult belőle...

utána is bejár, ha épp lemerül az akkumulátor... :(

Előzmény: gesszti (1030)
Gábor72Bp Creative Commons License 2022.07.29 0 0 1035

Naponta locsoltok?

Nálam automata locsoló lett kiépítve. Tavasszal heti egyszer locsolt. Az kevésnek bizonyult így felemeltem heti két alkalomra. Lehet nagyon kevésre raktam. Szomszéddal beszéltem tegnap. Ránézett a fáimra... szerinte már egyik sem él.🤔

Drága kísérletezés.

Előzmény: gesszti (1034)
gesszti Creative Commons License 2022.07.28 0 0 1034

Nálam élnek, virulnak. Amelyiken van, azon szépen növekednek a gubacsok. Valahol a golflabda, és teniszlabda közt vannak most. 

2,5-3 köb vizet öntözünk el naponta... :-/

Egyik kutamba beledöglött ez őz. Most a másik kútnak "córesz" van. Jelenleg még bírja. 

Előzmény: Gábor72Bp (1033)
Gábor72Bp Creative Commons License 2022.07.26 0 0 1033

Hogy állnak a fáitok? Bírják ezt a meleget? Nektek nem perzseli meg a nap a friss hajtásokat?

Gábor72Bp Creative Commons License 2022.07.26 0 0 1032

A villanypásztor a kerítéssel kombinálva nekem is tetszene, csak az a gondom vele, hogy az egyik oldali szomszédnak sincs bekerítve a telke és oda is kéne belőle kiépíteni. Nem is a kiépítés a problémás, hanem az, hogy a szomszéd egy 70+-os néni, aki egész nap a kertben kapirgál. Nem lenne jó, ha véletlenül pont a villanypásztor mellett vesztené el az egyensúlyát és abba akarna megkapaszkodni.

Előzmény: gesszti (1030)
Ali-bá Creative Commons License 2022.07.20 0 1 1031

Ilyen méretes tövisekkel.

Előzmény: diospyros (1029)
gesszti Creative Commons License 2022.07.20 0 0 1030

Korábban sok vadkárom volt. Nálunk is átmentek a drótkerítésen. Meguntam. Raktam ki villanypásztort. Egyik szakaszon a szomszéd szakadt drótkerítése mellé. Az első 2-3 éjszaka volt fogás. Őz, vagy valami átjött a drótkerítésen, és beszorult a drót, és a villanypásztor közé. Gondolom nem érezhette jól magát, mert nagyon szétrúgta a helyet, és rendesen megtépte a drótot, mire vissza tudott menni. A drótkerítés elég jó földelés... :-) Azóta nem volt semmilyen atrocitás. Úgy néz ki, tisztelik azt a sárga vezetéket... 7000V, az 7000V. 

3 gyümölcsösömet védi villanypásztor. Egyikben sincs vadkárom. 

Egy kellemetlensége van csak a villanypásztornak. Legkésőbb 2 hetente körbe kell kaszálni, vagy gyomirtózni az alját. 

Előzmény: diospyros (1026)
diospyros Creative Commons License 2022.07.19 0 0 1029

az nem semmi kombó lehet!

Előzmény: Ali-bá (1028)
Ali-bá Creative Commons License 2022.07.14 0 1 1028

Nekem a narancseper-tűztövis-gleditsia élősövény vált be. A kétlábú 'vadak' is tisztelték. Még a Kutya, macska, nyúl se próbálkozott, annyira összenőtt alúl a tűztövis a többivel.

diospyros Creative Commons License 2022.07.14 0 0 1027

dupla kerítés = akácoszlop egyik felén és másik felén is feszítve.

egy oldara téve nem jó.

így viszont amikor nyomja be, a másik oldal megfog(hat)ja.

+a szendvicsbe tüskés ágak?? :)) ;)

diospyros Creative Commons License 2022.07.14 0 0 1026

"miután megépítem a kerítést" - sajnos az őzek a kerítésen is 

úgy mennek át, mint kés a vajon... :(

kivéve persze, ha tábláskerítés, de a vadháló nem tényező nekik :(

tegnapi "élmény": a tüskés sövényem+kerítés kombón jött be az őz.

sajon ott a sövény még kicsi, de azért szerintem jól összeszurkálta.

na, majd pár év múlva... le fogom szórni a nyesedéket, ha abba belelép, lesántul. megdöglik...

kiváncsi lesz majd akkor, hogy hol-hogyn jön be, mert az biztos, hogy próbálkozni fog... :(

még egy "élmény": anyós kinn volt, és sarokba szorított egy őzet, aki későn vette őt (egymást :)

észre. az őz egyszerűen "átdiffundált" mint egy plazma a vadhálón!

megnéztem a helyét, és annyi történt, hogy az 1 egységnyi négyzetet kibővítette

másfélszeresére, és azon ment át!

ilynet én is láttam egyszer, msáhol, nem hiszem, ha nem látom, ott is nem a kerítés alatt, hanem a kerítésen keresztül ment át a sarokbaszorított őz.

persze ha nem zavarják, akkor "csak" a kerítés alatt megy át...

megoldás lehet:

1. szögesdrót alul

2. dupla kerítés (jó drága. én ezt teszem majd, mert már csak 35%-ban nincs tüskés sövény, az meg "csak" kb. 150 m, kb. 80e Ft... +narancseper nyesedék.

3. vagy ingyenesen: csak narancseper ágak befűzve alulra. melós és szúrós,

de a dupla kerítés meg drága, és még azt is ki kell feszíteni...

4.

...és a horrordrága táblás kerítés! :) :(((

Előzmény: Gábor72Bp (1025)
Gábor72Bp Creative Commons License 2022.07.11 0 0 1025

A Marsolt is csak kevésbé pollenadónak írják. Nem egyöntetűek a leírások. Ezért vettem anno 1-1 db Iharosberényit, meg Kőszegszerdahelyit. (Sajnos az őzek leamortizálták őket.) Ami viszont biztos, hogy pl. a Ferosacre jó pollenadó a BdB számára.

Most úgy tervezem (miután megépítem a kerítést), hogy fő fajta a BdB mellé több másik fajtát is ültetek pollenadónak. Ferosac-ból már van 2 db az ültetvény két végébe, ezen kívül lesz pár Marsol, Maraval, Marlhac és a már meglévő TESCO-s magoncok. Na és ha sikerül, akkor a BdB saját gyökéren... álmodni bármit lehet.:)

Előzmény: Table grape (1021)
Gábor72Bp Creative Commons License 2022.07.11 0 0 1024

Bevágtad félig a kérgét? Meglepő amennyire fellowlad-nak begyökeresedett. Ne add fel, idén próbáld meg azzal a gyökereztető hormonnal is! Én már keresgélem a jó gyökereztető edénykét. Mindenképp szeretném kipróbálni.

Előzmény: Table grape (1019)
Gábor72Bp Creative Commons License 2022.07.11 0 0 1023

Nagyon sok nekem is elsárgult, elpusztult. Szerencsére néhány megmaradt. Tavasszal kiültettem őket a helyükre, most a legnagyobb is még csak kb. 20 centis.

Előzmény: diospyros (1018)
Gábor72Bp Creative Commons License 2022.07.11 0 0 1022

A pucolhatóság sokat számít, pláne esetleges feldolgozásnál. Az íze meg egyénfüggő. Nekem a sativa íze jön be.

Az őzek meg valamiért tényleg jobban szeretik a hibrideket. Vagyis nem a hibrideket, hanem az oltványokat. Azt tapasztaltam, hogy a sativa oltványaimat is lelkesen lerágták, míg az alanyhoz hozzá sem nyúltak. Lehet ez véletlen, de olyan, mintha a fiatal még nem termőképes növények annyira nem vonzanák őket. Mindenesetre már annyi kárt okoztak, hogy a végén őzpörköltem lesz nem gesztenyeültetvényem.:)

Előzmény: diospyros (1017)
Table grape Creative Commons License 2022.07.10 0 0 1021

Nekem most van egy kb. 2m magas termő BdB és egy szép termő Marhlac ,mindegyik tele terméssel , de nem biztos ,hogy lesz rajtuk gesztenye,mert mindegyiket úgy kellet kézzel porozni pár hímvirágú Marsol pollennel. Ősszel majd elválik,hogy lesz -e bennük mag. Oltottam három fajta Mollissimát Tesco -s magoncokra , azok szépen megeredtek ,de ezeket is majd szeretném lementeni -oltani Mollissima magoncokra ami  még nincs.

Előzmény: diospyros (1017)
Table grape Creative Commons License 2022.07.09 0 0 1020

Ahogy Diospyros írja ,a jo Mollissima fajták sokkal édesebbek mint a Sativák vagy a Crenata hibridek és ami nagyon fontos ,hogy a belső héj könnyen leválik , meg persze a legfontosabb, hogy kéregrák ellenállok . 

Előzmény: Gábor72Bp (1014)
Table grape Creative Commons License 2022.07.09 0 0 1019

Nincs ám itt nagyüzemi gyökereztetés , ezek csak mind az én probálkozásaim ! Ovatosan kibontottam az egyik tavaly augusztusban bekonténerezett ágat,

egyenlőre csak dudorokat ,kitüremkedéseket látok a tőzeglabdában , igazi gyökerek még nincsenek és lehet,hogy nem is lesznek . Ősszel majd eljön az igazság pillanata . Lehet ,hogy a speciális gyökereztető hormon a megoldás . Az irodalom azt írja , hogy a Mollissima nem gyökerezik , a Crenata hibridek is nagyon gyengén . Ez nekem most BdB-n és Marhlac -on van.

Előzmény: Gábor72Bp (1009)
diospyros Creative Commons License 2022.07.07 0 0 1018

sajnos nem maradtak meg, de ebben én is hibás vok, mert

nem volt jól öntözve, de lehet más gond is volt... sárgultak is, kipusztultak.

viszont a mellette levő somok (szintén vízigényes cserépben!) megmaradtak!!

lehet ki kellett volna ültetni, de az új területre szántam, az meg még nem volt készen...

Előzmény: Gábor72Bp (1016)
diospyros Creative Commons License 2022.07.07 0 1 1017

nekem ízlik a molissima. fajtafüggő is, biztos.

amit ettem (kétszer) azok édesebbek is voltak, mint a sativa,

és ég-és föld a pucolásban, a kínai javára, nagyon könnyen válik a héjától, és nem szőrős belül.

aroma: ok, esetleg -1 pont, de összesítésben nálam veri a sativát!

van egy kb. 3-4 éves molissima magonc, nehezen nő, 1,5 m,

de szép "bundás", azaz kövér a lombja.

a növekedést az őzek (is) akadályozták főleg, vaslamiért szeretik nem csak a rügyét,

az ágvégeket is...

már kapott a fa egy egyedi ketrecet. van kerítés, de amíg a sövény nem zár mindenhol, addig be fognak rajta járni, sajnos a kerítés csak pszichológia... (magunk nyugtatására, félősebbek ijesztésére...)

a többi magonc megszenvedte az átültetést, 20 centisek... :(

van még egy hibrid magonc is, BdeB, az legszebb, 1,8 m, virgázott is nemrég,

de nem lesz semmi, nincs porzó.

vagyis van egy sativa magonc (1 m, de "bundás"), de az is szép, de azt is leették az őzek.

max. 10 gesztenyét tervezek kb. 8 molissimát, 1 hibrid, 1 sativa, mindegyik magonc,

drága oltványokra már nem költök, elfüstölt rájuk biztos 60-100e ft...

persze ezeket lehet, h oltani is kell majd, de legalább lesz jó gyökerük, hamar megnő rajta az oltás, ha kell. és nem olyan "ellenálló" hibridem lesz, aminek az alanya sativa :) :) :=( :(

hanem (talán) tényleg rezisztens molissima alany + molissima nemes :) ;)

vagy elég jól termő molissima magonc...

Előzmény: Gábor72Bp (1014)
Gábor72Bp Creative Commons License 2022.07.07 0 0 1016

Amit adtam magoncokat, megmaradtak? (Amiket csak beraktam a kerítés mellé.)

Nálam megmaradt belőlük 5-6. Igaz még nagyon kicsik.

Előzmény: diospyros (1012)
Gábor72Bp Creative Commons License 2022.07.07 0 0 1015

Két helyről vásároltam. Az egyik helyről szerzettek már a vásárlás évében megfeleződtek és a következő évben (idén) szerintem az összes elpusztul(t). A másik helyről vettek jobban bírják. Azokból még van 2 db. Nálam a harmadik nyarukat tapossák. Sajnos közben volt egy átültetés, mert az első helyen nem volt megfelelő a talaj.

Arra tippelek, hogy nem voltak kompatibilisek az alanyok az oltványokkal.

Most ebben az ágról gyökereztetésben bízok. Idén megpróbálkozok vele.

Ettől függetlenül, ha valakinek van ilyen ágról gyökeresedett eladó, az érdekelne.

Előzmény: fehérkutya (1013)
Gábor72Bp Creative Commons License 2022.07.07 0 0 1014

Lehet a tiszta molissima a jó megoldás, de annak az íze nem olyan.

Magoncaid mekkorák? Idén ültetted?

Előzmény: diospyros (1012)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!