Keresés

Részletes keresés

Nemhívő Creative Commons License 2006.08.04 0 0 544

 

 Azért az " egyéni jellemző "  kategóriát az ún. " lélekkel " kapcsolatban próbálnám megvédeni.

 

 Hiszen még az egypetéjű ikrek- akik valójában klónok- sem mindíg azonosan viszonyulnak mindenhez, vagyis ha külsőleg akár nincs is különbség közöttük,

éppen a belső beállítottságuk bizony eltérő lehet.

 

 És így létezik egy egyéni, kizárólagosan csak rá jellemző jellemző valami.

Előzmény: nazuna (529)
//// Creative Commons License 2006.08.04 0 0 543
„---Helyette ui. csak a lelki jelensegeket kepes vizsgalni, ami nagyon szep, csak ados marad a lenyeggel...”
Az ugyneevezett materializmus is ezt teszi ,hiszen mindmaig nincs tisztazva az , hogy mi is aaz anyag .
Emberi felfogokepessegunk be van hatarolva .Minden , amirol azt hiszem ,hogy tudom , az idoben es terben altalam (es masok altal )elfogadott alapokon ervenyes . es ez bizony nem mas mint hit .Elfodadom , hogy van jozan eszem , hogy ket pont kozott a legrovidebb ut az egyenes , a vilagur vegtelen ....de mindezt csak az altalam elfogadott
megnyilvanulasaiban tapasztalom .
Mivel minden , amit tapasztalok bizonyos ido es terbeli korulmenyek kozott ervenyes , igaz , univerzalis igazsagok csak az ido es a ter kizarasaval lehetsegesek .
Ha megprobaljuk megkozeliteni a valaszt arra , hogy mi a lelek ,akkor el kell fogadjuk
(hinnunk kell) azt ,hogy van lelek .
Mindaddig , mig valamit hiszunk , addig azt bizonyitani akarjuk , addig ketelkedunk .
Ha valamit tudunk , azt nem kell es nem is lehet bizonyitani , hisz ez a TUDAS .

////
Előzmény: Mirdad (534)
kisharsány Creative Commons License 2006.08.04 0 0 542

 

  mire ? hisz utoljára én kérdeztem 128-on.

Előzmény: mmonitor (541)
mmonitor Creative Commons License 2006.08.04 0 0 541
Ja, értem. És a válasz?
Előzmény: kisharsány (540)
kisharsány Creative Commons License 2006.08.03 0 0 540

 

  egyik rovat - másik rovat

Előzmény: mmonitor (539)
mmonitor Creative Commons License 2006.08.03 0 0 539
?
Előzmény: kisharsány (538)
kisharsány Creative Commons License 2006.08.03 0 0 538

 

  Akkor most csiki-csuki ?

Előzmény: mmonitor (536)
Mirdad Creative Commons License 2006.08.03 0 0 537

  Kedves kisharsany!

 

  "Én már megkaptam többhelyt, sőt voltam szarjankó is pld. darwinistától."

 

  :) Azert nem csak ilyen szinten erdemes a dologgal foglalkozni...:)

  Nem valt ki mindig ilyen reakciokat a tema. Valahogy a (barmiben is) hivöknek is kellene tudni alkalmazkodni egy kisse masokhoz: ha a hitem, bizonysagom, "barmim" valoban kiallta a probakat (idö probaja, "megiteltetes", stb.) akkor igazabol egy olyan plusz töltest kellene tudnom adni, amiböl alkalmasint taplalkozhat az is, akihez szolok...

 

  Nemtom ez erthetö volt-e?  Arra gondolok, hogy ha csak filozofiailag elbeszelünk egymas mellett, az eletben nem jutunk közös nevezöre: mindenkinek igaza lesz, mert mindenki mas prekoncepcioval inditott, s a sajat ervei alapjan a sajat tezisehez visszajutni (mintha az bizonyitast nyert volna), hat az nem nagy dicsöseg...:)

  Uroboros - a sajat farkaba harapo kigyo: csodas pelda erre ez az ösi hermetikus kep.

  Ez az önmagaba visszaterö, elörekondicionalt, ugyanazon motivumokbol epitkezö gondolkodasunk, melyre jol illik e  kigyonak a kepe is.

 

  A hit kapcsan "eröröl" is szoktak beszelni...nos hat akkor "igazsag szerint"

abbol az eröböl (ha valoban birnak vele) kapniuk kellene azoknak is, akik meg csak keresik az utjukat.  Adni valamit, ami mar bennük van, nemcsak szamonkerni a többiektöl, akikben meg esetleg nincs.  Ez az "erö" segithetne fellebbenteni olyan fatylakat, melyeket puszta intellektualis magyarazattal nem lehet.  Kicsit olyan ez, mint amikor erzelmileg oldjuk a feszültseget, es a jobb hangulat elösegiti a megertest. De erröl nem is irok többet, csak valahogy probaltam erzekeltetni, hogy MINDENKIVEL meg kell tudni keresni a közös hangot, a lelkünkhöz kell vezessen ut...felteve ha van lelkünk...:)                                 Üdv!

 

Előzmény: kisharsány (535)
mmonitor Creative Commons License 2006.08.03 0 0 536

A léleknek mi az oka?

Előzmény: kisharsány (535)
kisharsány Creative Commons License 2006.08.03 0 0 535

 

 Kedves Mirdad !

 

  Nekik ennél sokkal több megválaszolhatatlan kérdésük van, és erre van kitalálva az oknélküliség elve.  Ha bármely ilyen kérdésre rávilágítasz: kétféle lehetsz, bunkó, vagy tapló (:esetleg ostoba vagy tudatlan) Így vigyázz ! Én már megkaptam többhelyt, sőt voltam szarjankó is pld. darwinistától.

 

  üdv.:kisharsány

Előzmény: Mirdad (534)
Mirdad Creative Commons License 2006.08.03 0 0 534

  "lélek: a szellem fizikaiban való megnyilvánulása"

 

  Tetszetös gondolat. Latszik, hogy aki irta tisztaban van a fogalmakkal.

Marmint spiritualis ertelemben. Materialistakent persze ez is csak amolyan üres beszed:)

 

 Felesleges atpszichologizalni a kerdest, amikor - mint irtam mar - a lelektan a sajat diszciplinajanak a targyat sem tudja megfejteni: mi a lelek maga? Helyette ui. csak a lelki jelensegeket kepes vizsgalni, ami nagyon szep, csak ados marad a lenyeggel...

 

  Egyebkent nemtom materialistakent miert elkepzelhetetlen a lelek lete? 

Ha vannak lelki jelensegek, hatasok, LELKIISMERET, hogy mast ne mondjak...

ezen az alapon gondolat sem letezik, mert materialisan hasonlokeppen nem lehet megragadni...   Üdv!

 

Előzmény: //// (533)
//// Creative Commons License 2006.08.03 0 0 533
lélek: a szellem fizikaiban való megnyilvánulása
Előzmény: Nemhívő (526)
Saalamon Creative Commons License 2006.08.03 0 0 532
Köszöntők mindenkit ebbe a topikban.Hogy mi a lélék valojában az én sem tudom,de lenne egykét elgondolkodásra késztető gondolatom.Pár évvel ezelött olvastam,igaz nem tudományos lapban a következőt.Francia ágykutatók ujszülőtt csecsemőket vizsgáltak és a kővetkezőt állapitottak meg.Az ujszülőttek a világ összes nyelvét söt mitöbb az összes nyelvjárását felismerik.ezt a képességüket pár hónap utánn elvesztik, amiután csak az anyanelvüket halják magukkörül.A másik dolog pedig, több nagyszülő, szülő elbeszélése szerint unokájuk vagy gyermekük pl.séta közben megtudja mondani hogy modjuk anyu vagy apu otthon van e már.Vagy nyáron a fákról felszálló pára szivárványt hoz létre és megkérdezik váratlanul a nagymamát hogy te is látod azt a szépet fent a fa tetején.Ez a képesség is eltünik négy öt éves korban.Ezekböl én arra következtetek hogy egy közös tudatunk vagy lelkünk van,ami aztán születésünk után a halálunkig betokozodik a testünkbe.
Törölt nick Creative Commons License 2006.08.03 0 0 531
a lélek nem szól valamiről...
Előzmény: Nemhívő (509)
eve120l Creative Commons License 2006.08.03 0 0 530
Mi a Lélek?

 

Mostani tudásom és ismereteim alapján írom le hogy mit gondolok a kérdésről.

Lehet , hogy tévedek... de sajnos jelenleg nincs jobb ötletem.:))

 

Szerintem a lélek az a szemlélő, végrehajtó erő bennünk, ami tökéletes.

Lehet Isteni résznek is nevezni, vagy Teremtő erőnek. Körülbelül hét éves korunkra foglalja el a helyet a testben, vagyis akkorára adja át az irányítást teljesen az elmének. Beazonosul az anyagba.

Ez az a kor, amikorra kialakul az Én tudatunk az egonk.

Mivel Isten a saját maga tökéletes képmására teremtette az embert, így amit tesz, az minden tökéletes, akár jó, akár rossz ez, az a személyiség  számára .

Mindazt, amit  az elme kitalál, Ő végrehajtja szó nélkül, még akkor is ha nem értene vele egyet, hiszen szolgálni jött ide és tapasztalni. Amikor meg már végképp nem boldogul az elmével, mert eltért attól az úttól, ami neki tapasztalásként volt kitűzve, akkor fogja magát és elmegy (halál).

 

Lehetne egy áldozatkész sofőrhöz is hasonlítani, aki a gazdája (elme) utasításait szó nélkül végrehajtja, még akkor is azon az úton vezeti a kocsit (test) amikor sokkal rövidebb utat, vagy biztonságosabbat ismer. Nem szól, mert nem szólhat, hiszen nem az a feladata,(és amúgy is el van nyomva), hanem az, hogy az utasításokat végrehajtsa.

Közben azért figyeli az utat, és ha jó az  utasítás, ha jobban ráhagyatkozunk, akkor kikerüli az akadályokat, ha olyat észlel ami veszélyeztetné az autó (test) épségét, a célja elérésében akkor figyelmeztet.

De ha süketek vagyunk a belső hang meghallására, és vakok a jelek látására, nem vesszük észre ezeket a figyelmeztetéseket.

És akkor a sofőr (lélek) is végrehajtja szó szerint az utasításokat. Lesz, ami lesz alapon!

Hiszen nem az övé az autó (test) Ő nem ragaszkodik hozzá! Tudja, hogy bármikor levetheti, kereshet magának másik autót (testet) és másik gazdát (elmét).

Mert Ő örök és tökéletes .

 

Nagyon jó a topik és érdeklődéssel olvasom.

 Köszönöm. Minden jót :Eve

nazuna Creative Commons License 2006.08.03 0 0 529

Egy definíció technikailag akkor "jó", ha az alapján el tudjuk dönteni, hogy mi felel meg neki, és mi nem ... jelen esetben bármiről (vagy a legtöbbről)  el tudjuk dönteni, hogy az "lélek" vagy nem lélek  (esetleg: "kicsit lélek" vagy "nagyon lélek" ... ha úri dolgunkban spektrum-szemléletű besorolásra vágyunk). 

 

Alább az "egyéni jellemzője" kifejezést több mint homályosnak érzem ... kb olyan, mintha a "tömeg" definíciójára azt mondanám, hogy az egy "mennyiség". 

 

Szvsz egy definíció jóságához nem kritérium az egymondatos megfogalmazás, lehet felsorolásos, vagy akár kizárásos megközelítésű (azaz: mi nem az?) is .. esetleg ezek kombinációja. Az alapvető kérdés: tudunk-e alapján besorolni?

 

Sokan gondolják úgy, hogy a nyelvi konstrukciók (mint pl "lélek", "harag", "tudat", "harmónia", vagy "az élet nagy kérdései") valóban létező entitások, és az explicit (megfogalmazott) vagy implicit (nyelvhasználati) definíciónkkal azt nem megalkotjuk, hanem meggpróbáljuk lefedni, eltalálni, felfedezni ... ezáltal a megalkotott definíció a lefedés sikerességétől függően lehet "igaz" vagy "hamis" esetleg "részben igaz".

 

Magam inkább azokhoz húzok, akik a funkcionálisan "igaz" definíció hívei ... azaz a definíció akkor "igaz", ha a velem kommunikáló partner saját definíciója azonos az enyémmel, vagy nagyon jól lefedi azt. Ebben az értelemben tekinthetjük "igaz"-nak vagy "leginkább igaznak" azt a definíciót is, amely az adott nyelvi közegben a legelterjedtebb értelmezés - a definíciókat ekkor nem "felfedezzük", hanem "feltaláljuk", illetve "megismerjük" ... a másokét.

Előzmény: Nemhívő (528)
Nemhívő Creative Commons License 2006.08.03 0 0 528

 

 Csak igen röviden: az ösztönös működésen kívüli reakciók, viszonyulások

 

 összességének egyéni jellemzője az önmagadból, és a világból érkező bármiféle     

 

 érzékelhető információkra. 

 

 

Előzmény: AAARGH (527)
AAARGH Creative Commons License 2006.08.03 0 0 527
Tedd meg! Kíváncsi vagyok rá.
Előzmény: Nemhívő (526)
Nemhívő Creative Commons License 2006.08.03 0 0 526

 

 Inkább meghatározni, miről is van szó a mikor a lélekről beszél valaki.

Előzmény: //// (524)
AAARGH Creative Commons License 2006.08.03 0 0 525
Akkor kérdezzél! Azzal is közelebb kerülhetünk a megpldáshoz.
Előzmény: //// (524)
//// Creative Commons License 2006.08.02 0 0 524
pontosan nem érthetô, hogy mit kellene itt igazolni...
Előzmény: Nemhívő (409)
Amida Creative Commons License 2006.08.02 0 0 523
Iván Gábor

Szép munka....:)

Ha azonban beírod egy jó keresőbe találsz ott más nézeteket is.

Én ezek közül egyiket sem gondolom elfogadhatónak....magamra nézve.

Amúgy köszi, hogy utána néztél!

Amida

ps.: azért egy vallástalan számára a pszichlógia álláspontja nem lehetne  megvetendő.

Előzmény: Iván Gábor (504)
RSS Creative Commons License 2006.08.02 0 0 522

Nos, abban tokeletesen biztos vagyok, hogyha folynak is ilyen kutatasok, akkor azok nem a lelek fejlodeset, nemhivok meggyozeset/hivok kizokkenteset celozzak. (Mellesleg, pont ez lenne az irasom egyik alapmotivuma, hogyha megiscsak kiderulne valami, azt az emberiseg rogton haszonszerzesre, stb. hasznalna, es nem a szukseges kovetkeztetesek levonasara...)

Azonban ha elvi lehetoseg van ra (megvilagosodott bolcsek, stb) hogy barmikor is korabbi testben toltott eletekrol barmilyen emlek alljon rendlkezesre, akkor mar csak ido kerdese, hogy mikor all rendelkezesre az az ember/gep interfesz, amivel mindez "visszaolvashato". Es ott a racionalis informacio. Hmm?

Előzmény: nazuna (521)
nazuna Creative Commons License 2006.08.02 0 0 521
A reinkarnáció tana szerint az alapszabály az, hogy nem emlékszünk előző életeinkre, mert az emlékezet az elme tulajdonsága, ami időleges. Az előző életeinkre vonatkozó emlék vagy elvétve, vagy csak a legnagyobb megvilágosodott bölcseknél fordul elő (legalábbis így hallottam). Amit a "lélek" visz magával, az a "karma". Mivel ez hit és érzelmi meggyőződés, nemigen van értelme kutatni, mert se a pozitív se a negatív eredmény nem változtat se a hívők hitén se a nemhívők nemhitén. Szó sincs arról, hogy "elvileg cáfolható" jelenségekről van szó - tehát nem is "tudományos állítások" ... legalábbis tudományfilozófiai értelemben. Ezért a kutyát sem érdekli - a scientológusokat kivéve:-) (bocs)
Előzmény: RSS (519)
Nemhívő Creative Commons License 2006.08.02 0 0 520

 

 Sokakat érdekelne, nem kevesen állítják, de igazolni nem sikerült.

Előzmény: RSS (519)
RSS Creative Commons License 2006.08.02 0 0 519

Hmm, lehet hogy nem pontosan erre a topicra kene ezt a kerdest feltennem - ha el vagyok tevedve, iranyitsatok at pliz!

 

Egy kis kozvelem kutat szeretnek asni :)

 

Mostanaban egy alternativ vilagban jatszodo irassal foglalkozom. A kulonbseg a jelen vilagtol egyetlen pontban osszefoglalva annyi, hogy a reinkarnacio teljesen hetkoznapi es kozismert dolog (persze ez rengeteg valtozast indukal).

 

Elkezdtem azon gondolkodni, hogy valik ez lehetove. Pl. ha valakinek tortenelmileg ellenorzik az elozo eletrol szolo emlekeit. Ezek "olvasasanak" lehetosegerol tobbszor is felreppentek hirek (hipnozis, blabla).

 

Azonban : ha ez lehetseges, miert nem tortent mar meg? Vagy megtortent, csak senkit nem erdekel, mint annyi dolog?

Nemhívő Creative Commons License 2006.08.02 0 0 518

 

 Ennek kissé ellentmond az " öröklött " cölibátus.

Előzmény: Agnoszticizmus (517)
Agnoszticizmus Creative Commons License 2006.08.02 0 0 517
Lehetséges. Egy ateista lehet ugyanúgy erkölcsös, talán tudatalatti valláshajlamosságából kifolyólag, vagy öröklődött az egymással szembeni kedveskedés (persze tudatalatti önzésből, hogy fajunk fennmaradjon.
Előzmény: Nemhívő (516)
Nemhívő Creative Commons License 2006.08.02 0 0 516

 

 Vallási indíttatásból persze hogy lehet valaki jólelkű, de nekem ez azért kanyarós, mert saját magától miért nem az ??  Simán lehetséges.

Előzmény: Agnoszticizmus (515)
Agnoszticizmus Creative Commons License 2006.08.02 0 0 515

Esetleg csak azért, mert abban is valami érdeket vélt felfedezni, vagy csak a vallások okozta kényszer miatt jólelkű.

 

Előzmény: Nemhívő (514)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!