Keresés

Részletes keresés

martez Creative Commons License 2019.01.07 0 0 2827

Kedves Éva!

A "minden érdekelne a műtéttel kapcsolatban", -  az konkrétan mi lenne?

(írtam korábban hogy altatásban csinálták, tehát arról csak az "előtte - utána" dolgokról tudnék írni)

Jelenleg én is kontrollra járok havonta. A látás része nem lett jobb, sőt húzódik szét a szellemkép, viszont a varratra nincs panasz, havonta 1 -2 nap amikor irritál valamiért, de amúgy nincs gond.

Előzmény: Takács Évi (2826)
Takács Évi Creative Commons License 2019.01.06 0 0 2826

Helló! Én Éva vagyok. 41 éves. Engem most műtőttek dec.18-án Debrecenben. Szaruhártya átültetés a bal szememem. Úgy látom Önnek már a második műtétje volt. Minden érdekelne a műtéttel kapcsolatban. Kedden megyek kontrollra akkor lesz a szemem 3 hetes. Nekem különösebb próblémám nincs. Fájdalmam sincs. Valamikor kiélesedik a látásom, de el is homályosodik. Irodában dolgozok, ami könnyű munka, viszont van számítógép. Fogalmam sincs mikor tudok vissza menni dolgozni. Bármilyen választ, infót, tapasztalatot szívesen fogadnék. Köszönöm! Üdv. Éva

Előzmény: martez (2815)
Adricsek33 Creative Commons License 2018.12.18 0 0 2825

Jaj és ez a fáradás, kicsit érdekes látásélmény csak a jobb szemnél jön elő. Ahová a cilindert kaptam. Egyébként ez az érték van meg nekem régóta, de sosem kaptam rá még cilindert. 

Adricsek33 Creative Commons License 2018.12.18 0 0 2824

Nem vagyok biztos benne, hogy ez a megfelelően korrigált szemüveg. Fáj benne a nézés, olvasni baromi kényelmetlen, érzem, hogy nem jó.  Sokat fáj benne, s nagyon fárad egyfolytában. Szerintem elronthatták, de akárhányszor visszamegyek, elhajtanak, hogy szokjam meg. Hát nem tudom. Tegnap fekve néztem a tévét, s úgy egyáltalán nem volt szellemképes a fehér írás, s amúgy sem mindig látom ugyanannyira. A bal szememen nagyon kell koncentrálnom, hogy előjöjjön. 

Mert fura, hogy a szemüveg próbahordási időszakával egyidőben kezdődött. De ma megpróbálok kérni időpontot a szemklinikára, remélem, hogy nem májusra adnak.

Előzmény: arrius7 (2823)
arrius7 Creative Commons License 2018.12.18 0 0 2823

@Adricsek33: Az tényleg furcsa hogy a cilinder (asztigmia) érték kicsi, viszont az hogy az illesztett 'optimális' szemüveggel is szellemképes marad a látvány, szabálytalan asztigmiára utal, ami a KC(-nak is) jellemzője. Szabálytalan asztigmiát okozhat persze valamilyen baleset vagy fertőzés után visszamaradt hegesedés, stb. is, de az (különösen a baleset) jellemzően egy szemet érintene. Itt viszont ha jól értem mindkét szem érintett, az állapot pedig fokozatosan romlik.

A réslámpás diagnózist hagynám, mert nálam sem szűrték ki vele a betegséget (a szaruhártyában kialakuló szakadásokat, hegeket lehetne vele észrevenni, de azok nem feltétlenül vannak.

A szemüvegboltokra sem nagyon hagyatkoznék diagnózis szempontjából, mivel ők nem betegségeket szeretnének felismerni (még ha ezt esetleg valamilyen jogszabály vagy etika elő is írná), hanem szemüveget akarnak eladni.

Lényeg hogy a szaruhártyán (a szem felszínét alkotó rétegen) deformitás lépett fel, ezért a szh. felszínének alakját feltérképező topográf géppel történő vizsgálatra van szükség. A vizsgálatkor kifejezetten hívd fel a figyelmet a keratoconus gyanújára (ezt a gyanút az orvos a papíron szerepeltetheti is, diagnózistól függetlenül). Ahol nincs topográf, ott nem tudnak komolyan hozzászólni a dologhoz. A vizsgálat után a topográfiát fényképezd le és őrizd meg.

Egyébként a szférikus tényező dominanciája miatt inkább valamilyen KC-vel rokon szaruhártya-betegségre gyanakszom (pl. keratoglobus, vagy pellucid marginális degeneráció), a szemklinikán majd kiderül.

Előzmény: Adricsek33 (2818)
Adricsek33 Creative Commons License 2018.12.15 0 0 2822

Mindenképpen elmegyek dokihoz, köszi. Nekem szemüveg nélkül is csak egyirányú a szellemkép, már amennyire látok szemüveg nélkül :) Szemklinika itt a városban tuti nincs, így marad Debrecen, azvan legközelebb. Vizsgálta a kezdetekkor réslámpával az adjunktus, nem látott semmit. De rákérdezek másnál is :)

martez Creative Commons License 2018.12.15 0 0 2821

Igen, ez szaruhártya deformálódás = Kc

Ha kitakarod az azt mutatja meg hogy melyik része deformálódik a normál görbületi ívhez képest.

 

Mindenképpen olyan orvoshoz menj, aki nem csak szemüveget tud felírni, mert legtöbb estben nem csak egyirányú szellemkép van, és azt nem lehet szemüveggel korrigálni! (pontosabban egy irányt lehet, - cylinder - , de a többi akkor is megmarad )

 

Elvileg réslámpás vizsgálatnál ki kell hogy derüljön, (oldalról nézik ilyenkor) de ahhoz is tapasztalt, jó szemű doki kell, és nem árt ha többen is megnézik.

(valamelyik szemklinikára menj, többnyire jó a diagnosztika, és többen megnézik ha kell ... )

Adricsek33 Creative Commons License 2018.12.14 0 0 2820

Igen, a jobbal sokkal inkább, a bal csak kicsit. Tulajdonképpen lehet, hogy eddig is így láttam, csak nem vettem észre, csak most, hogy jobban odafigyeltem, mert azt hittem, valami komoly baja van a szememnek. Egyik ismerősömnek van egy ledes órája, s már évek óta mondom neki, hogy én nem látom, hogy ez az óra mennyit mutat, mert merő homály az egész. 

De mint írtam, ha alulról eltakarom a látómezőn,nem szűnik meg,felülről meg igen, egyből kitakarja a fenti egy szellemképet. Voltam egyébként neurológusnál is, de azt mondta, hogy nem gondol komoly bajt emögött.

Elmegyek egy másik dokihoz, lehetséges, hogy a túl erős dioptriát meg az amúgy nem szükséges cilindert nem viselem? Eleinte annyira erős volt nekem ez a szemcsi, hogy a vizuális ingerektől majdnem hánytam. Rendesen éreztem, ahogy a fén,beemgy a szememem át az agyamba, s ingerli a gyomrom 😂Hát nem tudom...meg ha valami gyulladás,stb lenne, azt anno az adjunktusnak nem kellett volna kiszűrni? Vagy a kezdeti probléma és ez teljesen más gyökerű? Kb 3 hét telt el az átmeneti homályos látás és a szellemek közt. S utóbbi csak azután jött, hogy elkezdtem(mégha csak ímmel-ámmal is) ezt a szemüveget. Egyébként meg gyakran leveszem, s mikor felteszem vissza,olyan mintha bebandzsulnék egy pillanatra. Mintha ugrana a szemem. Jajj, eskü kihajítom, habár akkor nekimegyek a falnak 😂

Előzmény: zge21 (2819)
zge21 Creative Commons License 2018.12.14 0 0 2819

szia,

A keratoconus nagyfoku cilinder novekedessel jar. Ha romlik, akkor novekszik a cilinder. (nalam 0-rol 8.5-re nott par ev alatt) Ha ez nincs akkor nem valoszinu, hogy az lesz. A szellemkep tunete a keratoconusnak, de erre az jellemzo, hogy akkor is szellemkepes ha egy szemmel nezel. Kulon-kulon mindket szemeddel akar tobb kepet is lathaszt kulonbozo iranyokba. Tehat akkor is szellemkepes ha letakarod az egyik szemed, vagy csak ket szemmel?

Előzmény: Adricsek33 (2818)
Adricsek33 Creative Commons License 2018.12.14 0 0 2818

Sziasztok!

Tanácsra lenne szükségem, hogy ez szerintetek KC vagy valami más? Leírom a panaszom. Egy október végi este egyszer csak azt vettem észre monitorbámulás közben, hogy zavart lett a látásom. Mintha valami húzta volna be a szemeim, vagy begörcsölt volna a szemizmom. Hogy ez egyik vagy mindkét szememmel volt, nem tudom, mert homályosan is láttam volna meg nem is. Ez elmúlt 1 perc alatt. Elmentem házidokihoz, azt mondta, hogy ez előfordul rövidlátóknál(akkor asszem a jobb szemem -6,5, a bal tompalátó, 6,0 és -1,5 cyl) Ezzel egy időben arcüreggyulladás, s ezzel járó szemfájdalom jelentkezett, s mintha el is kezdett volna romlani a látásom. Elmentem ahhoz a szemészhez, aki épp akkor ráért, azt mondta, hogy a szememnek baja nincs, a homályosodást vérnyomás-ingadozás vagy agyi keringési zavar(???) okozta. Ne foglalkozzak vele. Akkor lemérte a szemem, kicsivel erősebbet írt, habár nem láttam azzal se jól, de felírta. Már előtte észrevettem, hogy pl a tv--n a kisebb írásokat nem látom, közelebb kell menni, vagy folyton levettem és törölgettem a szemüvegem. Ergo talán csak amiatt vettem észre, hogy jobban odafigyeltem. Nem mindig volt homályos, inkább ha rá is stresszeltem. Aztán elmentem egy másik optikába, ott, akiről azt hittem, hogy doki(de csak optalmológus vagy micsoda volt) újra bemérte, s adott egy szemsit, a jobb szemere -6,75, -1,75 cyl, a balra -6,5, -0,75 cyl szemcsit. Közben az arcüregem annyira eldurvult, hogy szédültem, alig láttam(a házidoki és a tüdőgyógyász szt is ezek simán a betegség tünetei). Elkészült a szemcsim, mikor próbáltam, szóltam, h nem kóser, ez nekem durva. Hordjam, volt a válasz. 

Na itt kezdődtek a bajok. Elkezdtem hordani, de annyira rossz volt, hogy levettem, s fel a régit. Próbálgattam, de egyszerűen nem tudtam megszokni. Egy ilyen után, mikor levettem egy kis hordás után vettem észre, hogy ha a tv-ben fekete háttérben vannak fehér betűk, azokat én szellemképesen látom. Akár a régi, akár az új van rajtam. Ez így is maradt. Közben visszamentem, bemérték a szemem újra, ott is láttam a betűk szellemképét, szóltam, azt mondta a nő, hogy az fog is kettőződni. Aztán mivel a próbaszemüveggel jól tudtam olvasni(leginkább az volt a baj, hogy közelre torzított), a szemüvegem szárán állított, amivel jobb lett, de nem az igazi. A szellemkép nem múlt el 3 hete se, sőt az elmúlt 2 napban 2 ismerősöm fekete pulcsijának a hófehér feliratát is úgy láttam, hogy a teteje a betűknek kicsi árnyat adott. Ezt látom még a szárítógép időkijelzőjén, meg néha a jelzőlámpák zöld emberkéinél. De csak távolra, ha közelebb megyek, ez eltűnik minden esetben.Itt láttam, hogy el kell takarni alulról, s ha kitisztul, az intő jel. De nekem nem, csak ha felülről takarom ki, akkor elmúlik a felfelé vetített kép.  Sokat érzem, hogy iszonyatosan erőlködik a szemem, s nem jó nekem a nézés, kényelmetlen, nem pontos, Vissza is mentem még egyszer, de csak azt mondják, szokjam. Mert hogy eddig nem volt jól kikorrigálva a szemem, s szoknia kell az agynak. Nyolcéves korom óta vagyok szemüveges, fősuli végéig olyan -3-ig romlott, azóta(10 éve) még egyszer annyit. Szerintetek ez KC vagy csak a rossz szemüveg??? Köszönöm a segítséget

martez Creative Commons License 2018.12.07 0 0 2817

(engem is cseszegettek annó már 2 hónap után, még valami bizottság elé is citáltak, de mivel ez a műtét típus azonos kategória egy vese átültetéssel, - és ezt a doki mondta hogy adjam át nekik,  nézzenek utána, - később már nem hívtak be újból ... ) Kérj orvosi igazolást vagy szakvéleményt a műtétet végző intézménytől. és akkor békén hagynak ... (talán ... :) 

Előzmény: tuza39 (2816)
tuza39 Creative Commons License 2018.12.07 0 0 2816

Köszönöm szépen.Igen.Azt nekem is mondták,hogy mindent csak normálban lehet csinálni.Azt is tudom,hogy még fél év után sem szabad,hogy víz érje.Engem az Osztrák beteg biztosító cseszeget a munkába állásról,meg a háziorvos.Amikor kérdezem a kórházban mondom,hogy csesztetnek a munkába állással kapcsolatban,akkor csak mindig legyint egyet.Engem nem igazán érdekel,hogy mikor dolgozhatom,csak nem akarják fizetni a táppénzt sokáig.Ez van.

Előzmény: martez (2815)
martez Creative Commons License 2018.12.05 0 0 2815

Tuza: az első műtétem után azt mondták hogy nem szabad emelni, max. 5 kg. -ot fél évig.

(és főleg nem szabad hajolva emelni, csak guggolásból, de csak kis súlyokat)

 

A mostani műtét után nem mondtak semmit, de a zárójelentésen rajta van, hogy nem szabad nehéz fizikai munkát végezni, nem érheti víz és por ..., - de nincs rajta hogy meddig ...

 

Az előző műtét után 5 hónapig voltam betegállományban (!), most ilyenről szó sem esett ...

 

Valószínű a nehéz fizikai munkánál nőhet a szemnyomás, és az deformációt okozhat  amíg a varratok nem tartanak stabilan, és az új szaruhártya nem integrálódott tökéletesen a megmaradt részhez.

(gondolom én, mert ez lenne a logikus magyarázat ... :) )

Előzmény: tuza39 (2814)
tuza39 Creative Commons License 2018.12.05 0 0 2814

Csak én még azt nem kérdeztem senkitől,hogy meddig nem lehet fizikai munkát végeznem?Csőszerelő lakatos a szakmám.Ez nehéz munka.

Azt mondták,hogy műtét után egy évre szedik ki a varratokat.

martez Creative Commons License 2018.11.29 0 1 2813

Dehogy horror ... Nekem mindkét változat megvolt, és ha még egyszer szükség lesz rá, akkor is az altatást választom! (végre nem álmodtam semmit az alatt a két és fél óra alatt, és semmilyen utóhatás nem jelentkezett, - majdnem mondtam az altató orvosnak hogy csomagoljon nekem abból elvitelre, de ott nem díjazzák a viccet, vagy nem akarják érteni ... :) )

Ceevacs Creative Commons License 2018.11.28 0 0 2812

Csodát ne várj tőle, de semmi horror, igaz nekem volt egy kis részem benne, a műtét altatásban, tök jó másnap egy öltés csak úgy simán, na azt finoman szólva nehezen viseltem. Személy szerint altatás nélkül nekem esélyem sem lenne, de minden ember más. Én kb semmitől sem félek és nyugodt tipus vagyok, de a szemem közeli matatás beindít bizonyos reflexeket, viszont ismerek olyat aki "sokkal gyávább", de az effélét meg simán tűri( a legtöbben a fájdalomtól félnek általában, na az természetesen 0)

Ha egy orvos a sikerességet nézi, szerintem csak a korong állapotát illetve a kilökődés mentességet vizsgálja, emellett hogy te hogy látsz, az a te dolgod :) Nekem az utóbbiban is pozitív a tapasztalatom, valamivel jobb, mint előtte. A statisztika pedig mindenhol úgy készül, hogy a kezelés előtti legrosszabb és az utána lévő legjobb összehasonlítása :) Összességében nem kell félni tőle.

Előzmény: légyszem (2811)
légyszem Creative Commons License 2018.11.28 0 1 2811

Tiszta horror ez az egész! Olvasgattam itt a dolgokat, de  úgy érzem ez az átültetés sem kóser!

Előzmény: tuza39 (2810)
tuza39 Creative Commons License 2018.11.27 0 0 2810

Légyszem.Jól tudod nem altatnak el mindenkit!Engem sem akartak,de mivel máshol műtöttek nem Debrecenben így altatásban történt.Amit nem is bánok.

Előzmény: légyszem (2800)
Ceevacs Creative Commons License 2018.11.22 0 0 2809

Igen köszi, azt már ismerem, a konvertalas gyakorlatilag annyiból áll, hogy összeadod (vagy kivonod) az alap diptria értéket és a cylindert, ebből meglesz az új dioptria érték, a cylindert negativ elojellel veszed és +90fok.(vissza ugyanígy, ha már 90fok folott van akkor -90fok)

Szóval tényleg megfordult, de annyira nem bánom, mivel igy nem total homalyt látok, csak szimplán szarul (egész nagy pluszra még nagyobb minusz)

 

Én azt vettem észre, hogy a szemészek használják a "normált", az optikusok és optometristák pedig a +90fokos verziót kedvelik :)

Előzmény: arrius7 (2808)
arrius7 Creative Commons License 2018.11.21 0 0 2808

Annyit pontosíthatunk, hogy ha valakinek növekvő asztigmiája van, az igen nagy valószínűséggel olyan dologra utal, amivel ajánlatos mielőbb orvoshoz menni. A keratoconus mellett a vele rokon, hasonló szaruhártya-betegségek, pl. keratoglóbusz, pellucid degeneráció, stb. is okozhatják a cyl növekedését.

Ceevacs, szerintem a cyl-értékeid mínuszba való 'átmenete' lehet hogy részben csak a paraméterek konverziója: pl. sph 0, cyl +2,5 @ 0 fok = sph +2,5, cyl -2,5 @ 90 fok.

Erre vannak netes konverterek is, pl. https://www.aclens.com/positive-cyl-converter

Régebben mintha pluszban lett volna szokásos kifejezni a cyl-eket, aztán tizenvalahány éve a mínusz cyl jött divatba...

Előzmény: Ceevacs (2807)
Ceevacs Creative Commons License 2018.11.21 0 0 2807

Mint korábban írtam nekem soha senki nem mondta vagy írta, hogy Kc-m lenne, csak olyan mintha, illetve neten olvasgatva én is arra jutottam, hogy olyan. Kb 14évesen lett az első cylinderes +2.5 és +3.5 aztán kb 10év  mindkettő átment minuszba csak más szögben. Most meg -6 és -8cyl. 

Bár én nem bánom hogy nincs neve a szembetegségemnek... azt sem bánnám ha teljesen eltűnne xD

Előzmény: arrius7 (2806)
arrius7 Creative Commons License 2018.11.20 0 0 2806

@zge21: Ez a lényeg. Mivel - jelen tudomásom szerint - semmilyen más kórfolyamat vagy természetes jelenség nem eredményezi az asztigmia-faktor növekedését, ezért a cilinder (cyl) érték felfelé módosulása voltaképpen a KC-re nézve diagnosztikus. A szférikus tényező változhat idővel (pl. 40 év felett több dioptriával is növekedhet), de az asztigmia-tényező veleszületett adottság (jó esetben 0 körüli érték). Így ha pl. valaki bemegy egy szemüveg-boltba beméretni a szemét (a refraktométerrel) és a kapott adatokban növekmény van a cyl-nél a korábbi adathoz képest - amit közölhet a páciens, vagy bemérhetik az eddigi szemüvegét is - már küldhetnék is topográfiára. Az ilyen helyen dolgozó 'optometristákat' bírság terhe mellett kötelezném is erre.

Nem ártana az iskolás korú gyerekeket is 8, 12 és 16 éves korban egy ilyen sima bemérésre elküldeni (amihez gép minden városban megtalálható), az adatokat pedig összevetésre államilag eltárolni. Gyakorlatilag az esetek 90-valahány %-a lenne így kiszűrhető, mivel a betegség ebben a korban kezdődik.

Előzmény: zge21 (2805)
zge21 Creative Commons License 2018.11.20 0 0 2805

Az orvos akinel voltam gyanakodott a keratoconusra, de nem volt benne biztos, mert nehez megkulonboztetni egy sima asztigmiatol. Ezert aztan elkuldott egy masik orvoshoz aki megallapitotta, hogy nem az. Aztan eltelt par ev es kiderult, hogy megiscsak az. Amugy az gyanus lehet, hogy ha soha nem volt asztigmiad, aztan egyszer csak lett.

Előzmény: Adricsek33 (2802)
martez Creative Commons License 2018.11.20 0 0 2804

Meg tudom erősíteni: - amikor március elején mentem szakorvoshoz hogy homályosodás kezdődött, a réslámpás vizsgálat nem mutatott karakteres problémát, csak amikor erősködtem hogy valami csak van ott, akkor másodszorra mondták hogy hmmm ..., tényleg, de alig látszik ...

Tehát az elején többnyire kívülről nem állapítható meg teljes bizonyossággal, inkább úgy jelentkezik,

hogy a beteg panaszkodik. (hogy az eddigi látáshoz képest valami változik ... )

 

Másrészt először úgy is szemüveggel, kontaktlencsével próbálkoznak, és nem egyből műtéttel ...

Előzmény: arrius7 (2803)
arrius7 Creative Commons License 2018.11.19 0 0 2803

@Adricsek33: Határozottan NEM. Mikor a városi kórház-rendelőintézet szemészetén panaszkodtam a fura tünetekre, alaposan megnézték minden rendelkezésre álló műszerrel - réslámpával is - de nem vették észre/ismerték fel (csak felírták a szemüveget, 'asztigmia' diagnózis mellett).

Ha biztosat akarsz tudni, akkor a szemfelszín alakját meghatározni képes topográffal felszerelt szemklinikára kell menned, ahol kifejezetten felhívod a figyelmet a KC gyanújára. Ha van korábbi fénytörésmérős adatod (akár szemüvegboltból), azt is vidd, hogy lássák a változást.

Előzmény: Adricsek33 (2802)
Adricsek33 Creative Commons License 2018.11.18 0 0 2802

Sziasztok!

Ha fennáll ennek a betegségnek a gyanúja, a réslámpás vizsgálat kimutatja? 

Vagy szemfenéktükrözés?

martez Creative Commons License 2018.11.14 0 0 2801

Végleges megoldás az lenne, ha a komplett szemgolyót tudnák cserélni ! (laborban növesztett tökéletes szemre, vagy teljesen mechanikai szemre, csak az információt továbbító idegkötegre nem tudnak csatlakozni ..., - egyelőre) Meg hát ott van az óriási ellenérdekeltség.(optikusok, orvosok, stb.)

 

Amúgy az elsőt korábban nekem sem altatásban csinálták, de ez jobb változat.

Másrészt itt nem csak "megszerelésről" van szó.

A szaruhártya 4 dioptriás törőereje ennyivel járul hozzá a szemlencsén keresztül látott képhez!

Tehát a felületi hibák akár műtét előtt vagy után jelentősen befolyásolják a látást, nálam is 

a jelenlegi látott kép a probléma, hiába tűnt el az átültetéssel a korábbi ödémás homály ... 

Előzmény: légyszem (2800)
légyszem Creative Commons License 2018.11.14 0 0 2800

Köszönöm, hogy leírtad! Én régebben úgy hallottam, hogy nem altatásban csinálják! Egyébként eléggé elkeserítő, hogy manapság a szem belsejében lévő dolgokat is meg tudják szerelni,  kívül a legegyszerűbben hozzáférhető helyen pedig gyakorlatilag én úgy látom csak bukás. Nekem sajnos a kontaktlencsés történet is csak küszködés és hihetetlen számomra, hogy erre a szembetegségre nincs egy végleges megoldás!

Előzmény: martez (2799)
martez Creative Commons License 2018.11.14 0 0 2799

Légyszem: nincs olyan sok tudnivaló, mert ha altatásban végzik, akkor csak az előzményekről, és a minimális utószendergésről lehet írni ...

 

De ha gondolod:  ... - szólnak reggel hogy ne egyél, ne igyál, majd műtét előtt kb. fél órával felvezetnek az előkészítőbe. (tegyük fel, hogy nem felejtették el megcsinálni előtte az EKG -t és a labort, akkor nem küldenek vissza ..., - mint engem)

Kapsz egy fejfedőt, meg papucsborítót, és bekötnek egy infúziót valamelyik kézfejedbe.

Ez lecsöpög kb. 20 perc alatt, és utána lábon be a műtőbe ... (mindenki álarcban, senkit nem ismersz meg ... :) )

Elhelyezkedsz a műtőasztalon, és már tartja is az altatóorvos a maszkot az arcod elé, hogy vegyél néhány mély lélegzetet és lassan fújd ki. (nem teszi rá, csak  3-4 centire oda tartja)

A harmadik levegő vétel után se kép se hang, kb. 2 órán keresztül.

Majd arra eszmélsz hogy egy halk bííp hang hallatszik, és valaki szól: ....... felébredt.

 

Áttesznek a guruló ágyra, és a helyedre visznek, betakarnak ...

Kb. 1 óra múlva már teljesen jó vagy, se hányinger, se fájdalom, csak némi zsibbadt érzés a bekötött szem felől ... (aznap nem nyúlnak hozzá, csak másnap reggel veszik le a cseppentés miatt, majd a reggeli vizitnél megnézi valamelyik doki )

 

Nálam ez volt, maga a műtét profi módon megy, inkább az utána következő napokra kell figyelni, mert sok nővér rossz sorrendben csepegteti a Tobradexet és a műkönnyet !!!

(merthogy utoljára kellene a Tobradexet és nem elsőnek, hogy aztán 2 másodperc múlva kimossák a műkönnyel ... , - így semmit nem ér a fertőzésgátló hatása, de én megúsztam ... :) )

 

Tehát a műtéttől ne tojj be, a lényeget úgy sem érzékeled, sokkal inkább az eredmény a fontos, de az csak az első vizsgálaton derül ki, és akkor sem kötik az orrodra ... (magadnak kell tesztelni)

Előzmény: légyszem (2798)
légyszem Creative Commons License 2018.11.14 0 0 2798

Tudnék valakivel valamilyen privát módon beszélni akinek Budapesten történt az átültetése? Borzasztóan be vagyok tojva ettől az egésztől! Minden mozzanat érdekelne és hogy mi meddig tart?  facebook csoport létezik keratocónus-osoknak? 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!