Bp. Rakoczi teri csarnok oldalaban van egy kinai fuszeres bolt en ott vettem es volt gombolyu is, de ahhoz meg kell a wok gyuru gaztuzhelyen. Radasul olcsobb bolt is mint a Vamhaz krt-i.
Én németből rendeltem, egy webshopból. Brémai székhelyűek. Egész jó áron megkaptam postával együtt. Paypallal tudsz fizetni náluk. Ha kell leírom a címet.
Igen az Ázsia Bt-ben vásároltam, meg rizsbort is :)
Hol lehet ilyen sokat vásárolni? Mert sajnos mivel én vidéki vagyok így kénytelen vagyok rendelni az ázsia bt-től, mert a környéken csak multik vannak, ilyen bolt nincs sajnos...
Szójaszószból Lee Kum Kee premium dark -ot ajánlom, de az összes Lee Kum Kee cucc minőségi.
Rizsbor pedig Shaoxing...ezt nehezebb beszerezni, bár én nemrégiben vettem egy 5 lityós kannát, amiből lett 10 palackkal, ami kb sosem fog elfogyni, szóval ha kell... :)
Egyébként hol sikerült beszerezni a wokot?
Ilyen gömb fenekű jó lenne idehaza is, mégis csak autentikusabb, nomeg praktikusabb is.
mezei kinai szojaszosz, kinai rizs bor es tojasfeherje jol osszekeverve ebbe barmelyik hust rakva 15-20 perc boven eleg. Kozvetlen sutes elott kell a kemenyitot (kukorica a legjobb) hozzakeverni.
itt a nyar lehet sok zoldseggel kinai szeru kajat alkotni. Ilyenkor a panel konyhajaban minden helyet elfoglalok ahova darabolt zoldseget, elore fozott rizst, pacolt hust tudok rakni. :)
Nah túl vagyok a beavatáson.... :) remélhetőleg sikerült. Főzni majd valamelyik nap fogok benne akkor lesz az éles teszt, hogy ragad benne az étel vagy nem :D Köszönöm a tanácsokat! :)
Elso hasznalat elott nyugodtan vegyel dorzsi szivacsot pl. Lidl es egyebb hasonlo boltokban van sot en az Obiban vettem. Dorzsiszivacs es mosogatoszer valamint meled viz. Amennyire tudod leszeded a gyari vedoreteget ezek segitsegevel, majd ezutan rakd a gazzsamol,ra es egesd jol korbe. Mosd el mosogatoszerrel majd jol oblitsd el a wokot.
Keszits ki olajat lehetoleg mogyorot es papirtorlot. Valamint ha nem vagy azbesztkezu kelleni fog egy csipesz vagy olyan amivel a tesztat szoktak kivenni vagy vannak a husszu nagyobb fabol keszultek. Beleontesz pici olajat a wokba a papir torlovel egyenletesen kend ki vele belulrol hogy mindenhova jusson majd rakd fel a zsamolyra. Mikor fustolni kezd vedd le rola es papirtorlovel torold ki. Ha tudod kezzel hanem akkor csipesszel.
Ezt mindaddig ismetd meg (olajozas,torles) amig nem lesz fekete szinu a torlo kendo. Altalaban 5-6x kell megismetelni.
Ezutan lesz beavatott a wokod es nem hasznalhatsz mosogatoszert csak vizet a bambuszkoteggel. A tobbit elvegzi a magas ho.
Tipp: porehagyma szar veget amit amugy is kidobunk erdemes 5-10cm darabokra vagni, leveleire szedni majd olajjal egyutt a wokba tenni ey hagyni had fustoljon, mikozben kavargatjuk, hogy az olaj a wok oldalat kenje es raegjen.
Vagy erdemes sult krumplit kesziteni benne ( ez lehet olcsobb etolaj is) es ugy kavarni hogy az olaj kenje a wok oldalat mindenhol. Ezekkel a trukkokkel hamarabb ellehet erni, hogy az olaj mint egy teflon retdg kepzodjon a wokban. Acel wokban minnel jobb ez a reteg annal finomabb lesz a benne keszult etel.
Üdv! Én is beruháztam egy acél wok-ra az azsia bt.-től és egy 6,5 kW gázzsámolyra. Ha minden jól megy pénteken kezdődhet a beavatás... én ezt a módszert néztem ki magamnak: https://www.youtube.com/watch?v=UGXGJD2xTzQ
Így sok év tapasztalat után tudnátok adni pár tippet nekem, hogy mire figyeljek oda.... pl: hogy ne sértsem fel ezt a tapadás réteget, mert látom, hogy van ez a dörzsi nevezetű tisztító és a Wok tisztító seprű bambuszból, ezt is azt is használják konyhán a youtube videókban. Gondolom akkor nem lehet rosz a dörzsis dolog sem. Valamint a főzés résznél én valahogy eddig nem tudtam olyan ízűt csinálni mint ami a kínai gyors éttermekben van... https://www.youtube.com/watch?v=zsHAix_kBrg Én ezt a szószt használom, és lehet azért mert ők nem használnak ilyen alapanyagokat mint én a szószómban, de próbáltam már csak simán szójaszósszal és egyéb alap dolgokkal is mint ahogyan a videókban is vannak a receptek,de úgysem sikerült.. lehet, hogy a tefal wok és az acél wok között lenne ekkora különbség, mármint a hirtelen sütés miatt...?
Először a Első Pláza gyors wokjából ettünk, tésztás/rizses csirkét/marhát felváltva. Később elnagyolták a hagymát és sok burgonyát tettek bele. A jobb helyeken még ma is elfogadható, de a feleségem nem ehetett hagymát főleg nem félig nyers hagymát. Ekkor váltottam a vörös/fehér hagymáról gyenge hagymára. Ahol a hagyma kell oda a fehér és a kemény zöld része alkalmas, salátához és díszítésnek a szép zöld szárak és levelek, akár hosszában, akár apróra vágva. Nem főzöm és nem jeges vizezem, csak úgy magában. Kapható egy zsenge és egy rostosabb variáció a gyengehagymából, ízlés kérdése. A gyömbér és fokhagyma mellé kis karikára vágom és velük együtt gyengítem(lángról levéve), amikorra felér a fokhagyma illata elég a gyenge hagymának is a hő. Szerettem azt a megüvegesített hagymát kíni/thai/ázsiai fűszerezéssel, de megbarátkoztam a saját változattal is, mert alapvetően szeretem a hagymát. Ám teljesen ki is lehet hagyni, ha valaki nem szereti/eheti.
Igen, pontosítom, az általam használt zöldségekre vonatkozik: káposzta, brokkoli, sárgarépa, zöldség, zeller, cukkini, gomba, zöldbab. A fokhagymát, gyengehagymát, gyömbért, egyéb fűszert a tűzről levett wokba teszem és nem is teszem vissza önállóan, ráteszem a visszarakandókat (zöldségeket, húst, tésztát) és akkor teszem vissza a lángra. A szósz(saját kevert, mikor mi) elkeverése után megy a babcsíra, bambuszrügy, gyengehagyma zöld része, találás előtt egy kóstolás(ha kell: só, chili, b.cukor, citrom, balzsamecet, szójaszósz, szezámolaj...) aztán a zellerzöld. Nálam kis eltérésekkel ez a menet. Van lemez wokom is, de azt még nem használtam, nincs beavatva, amit használok talán nem is öntött, hanem kovácsolt, mert vannak nyomai, amit tisztításkor lehet látni.
lemez woknál elég hamar füstölni kezd az olaj az öntöttvashoz képest, így ha már látni a füstöt mehet bele a hús. zöldségél nem várok vele eddig a pontig, mert megégne rögtön a bambuszrügy vagy fokhagyma főleg ha apróra van vágva.
mirelit zöldborsónál várok majdnem addig mint a húsnál, mert ha túl forró az olaj kipattog a wokból a zöldborsó :D
öntöttvas wokot meg 10 percig hevítem után megy bele az olaj aminek fél perc is elég megy bele a többi cucc.
Azt javasolta valaki, hogy amikor beleteszem a pl. a zöldséget pattogjon a forróságtól. Később láttam olyan videót ahol a kínai szakács a wok forróságát kézzel becseppentett vízzel ellenőrizte, pattogott benne a csepp víz. Ez segíti elkerülni a letapadást, tettem a fagyasztóból fagyottan a wokba zöldbabot és így sütöttem elő, természetesen kevergetni kell. Amikor megjelenik a babokon néhány barna folt kész az előkészítés, félreteszem a szűrőre.
A kertben használom (200 nm, örülök, hogy nekem van lehetőségem erre), mert a használt fűszerek és füst erősen betelepülnek a lakásba. Egyébként egy jó bogrács alá való gázégő és egy hegesztett vaskarika megadja a lehetőséget a telken is.
sok mindent írtam, de nem emlékszem pattogásra :))
de arra akkor jól, hogy kell a min. 8kw-os zsámoly.
telken van nekünk is pb de semmi más hozzá...ott asszem marad a bográcsolás bár nyílt tűz felett a lemez wokot is lehet használni csak ne kormolná össze az alját.
Az egyik voltam aki érdeklődött a zsámolyok teljesítményével kapcsolatban. Több éve használok már wokot, de elkelt az itteni fórum segítsége és a sok video a yt-on. Kell a 8kW vagy feletti. Gázpalackkal használom kint, valaki kérdezte lejjebb, hogy a gázpalack töltöttsége fontos e. Tapasztalatom szerint nem, mert a kevéssel a kiürülés előtt csökkenik csak a láng erősség. A nyomáscsökkentő már igen meghatározó, kaphatók a szakboltokban is állítható nyomáscsökkentők. Egy ilyen (megfelelő összehangolással) és a 8kW egészen használható párosítás. Egy régi öntöttvas wokom van, még nem félgömb az alja, kicsit nyomott a nyele felé, nehéz, kell a felforrósítás, pattogás, jobb a külön-külön sütés, de megéri. Amióta elkaptam a pattogást (talán nicko írta), nincs letapadás és álom a takarítás. Heti egy-két alkalommal főzök benne kettőnkre.
Mivel a woknak speciális a kialakítása így azok az eszközök kellenek hozzá a könnyebb pirítás/főzés tekintetében amiket írtam. Forró olajban kell kavarni, forgatni az ételeket mezei fakanállal nem fog menni. Ha megnézel yt videókat látni fogod valamelyikkel a kettő közül főznek. Nem kell mindent megvenned elsőre el is hagyhatod amelyikhez nem jutsz hozzá. Wok lapátot én éveken át használtam az öntöttvas wokkal semmi mást, amit valamikor a kilencvenes években vettem a Metro áruházban (lehet néha most is árulnak nem tudom) de itt is van igaz már nem 5.5K-ért és nem 36cm.
Ha megvan a lemez wok és nem tudsz venni a közelben eszközöket hozzá, jó lesz átmenetileg egy rozsdamentes merő kanál is nem túl nagy méretben. Néha elcsenem az asszonytól az Auchanban vett inox Fackelmann merőkanalat amit levesekhez vett, ha csak magamnak pirítok rizst vagy főzők. Ezen felbuzdulva vettem műanyagból is wok kanalat, merőkanalat a porcelán és teflon bevonatú wokokhoz, hogy ne tegye már tönkre. :D
Bp-n Köki terminálban vettem egy fém wok lapátot a gömbgrillhez valami 400Ft-ért...anno a Vámház krt-n vagy 20 éve 2-3K volt. :)
Van a bronz szűrőjük..ilyet is vettem csak nem bronzból van, de kínai occó ;) rozsdamentes ugyanebben a kínai boltban a Kökin szintén fillérekért 300-400Ft. De ha benézel nálatok ilyen boltba amiben konyhai felszereléseket árulnak szerintem ott is lehet találni. Én már legtöbbször arra használom, hogy wokban sütöm a Lidl féle mirelit sült krumplit és ezzel a szűrővel veszem ki, mert jól lecsöpög róla az olaj. Közben a wok meg kap újabb olaj réteget a sok olajtól. :)
Az ilyen sütéshez vagy amikor a bepácolt húst sütöm bő olajban akkor nem a mogyorót használom, hanem a hidegen sajtolt Mágocsi napraforgó olajat (750Ft/L a piacon) baromi jó íze lesz tőle. Zöldség pirításhoz és minden máshoz a mogyoró olajat használom.
Wok tisztítónak jó lehet a fém dörzsi szivacs is (Lidlben vagy más hasonló boltban van fillérekért) amíg nem tudsz venni wok seprűt vagy bambusz köteget.
Szóval kezdésként meglehet oldani olcsón is a kellékek beszerzését aztán majd kiderül, hogy folytatjátok ezt a vonalat vagy sem.
PB gázhoz vannak a zsámolyok. Korábban beszéltek itt róla milyet érdemes venni valami 8-10kw-ra emlékszem.
Köszi az infókat, még emésztem egy kicsit. Így a serpenyő+kanál/lapát+tisztító kefe szett már erősen üti a 10 ezres határt. Ezt még át kell beszélnem az asszonnyal.
Nem találtam nagyon Fehérváron olyan kínait, amelyiknél lenne wok. Az Auchanban főként bevonatosak (kerámia, alu, műanyag stb.) voltak. Majd még körül nézek.
Gondolom gömbölyű serpenyő azért lenne jó döntés (annak ellenére hogy a jelenlegi sütőhöz meg kell vásárolni a gyűrűt), hogy ha a jövőben olyan sütőnk lesz, amin van wok égő akkor azt jobban körbe tudja nyalni a láng. Vagy ennek sincs jelentősége ?
Írtad a gázerősséget: palackos gázunk van, de lövésem sincs hogy mekkora nyomás van benne. Minden esetre itt csak akkor van nyomásesés mikor ürül a palack : )