Golf fanatikust keresek aki megőrzi, és nem lestrapálná a Golf négyesünket. Új autó vásárlás miatt eladó. Viszonylag kevés kilométert futott. 63 000 km. 1,4 benzines 2002 évjárat. Edison. 2,5 millio forintért eladó.
hogy töltéskor a 20V-hoz a BMS-nek sorba kell kötnie a cellákat
A cellák valahogy vannak kötve. Ha párhuzamosan, akkor nyilván párhuzamosan kell (több) töltőáramkör, ez nyilván költség, tehát ilyet nem szoktak csinálni. Ha sorban vannak, akkor akkora feszültséggel dolgozik az akksi (és akkora feszültség kell legalább a töltéshez), amekkora a sorbakapcsolt cellák feszültsége.
De ez teljesen irreleváns abból a szempontból, hogy milyen tápfeszültséggel lehet az áramkört kívülről megtáplálni: a bejövő feszültségből egy DC-DC konverterrel csinálnak akkorát, amekkora kell az akksinak a töltéshez. Ha sok cellából áll, akkor még az is indokolt lehet, hogy ez ne egy előre beálllított fix feszültség legyen, hanem igazodjon az akksipakk aktuális feszültségéhez, ezzel lehet a veszteséget erőteljesen minimalizálni.
Szerintem az ujabb telefonok biztosan tudnak PD toltest is.
Az en telefonom kb 18W toltesre kepes (Note20), de a nejeme mar 41W-ra (Huawei P30 pro), azt hiszem az ujabb Xiaomi keszulekek meg 65W-ra is kepesek.
Az utobbi biztosan nem 5V-rol jon ki.
A telefonomat mar probaltam a gyari toltojerol, HP notebook toltorol (65 wattos verzio), HP thunderbolt 3 dokkolorol (az 120W PD), Blitzwolf 65 wattos USB-C toltorol es a nejem 41 wattos Huawei toltojerol is tolteni.
Van valahol egy toltes merom USB-C csatlakozora, az kiirja milyen feszultsegen milyen aramerosseget es mennyi teljesitmenyt kap a keszulek toltes kozben.
Ha megtalalom majd teszek be kepet.
Akkor kiderul valojaban mit es mekkora feszultsegrol tolt a keszulekem USB-C csatin. Utana okosabbak leszunk.
Mitől lesz ez 65W, mikor a saját felirata szerint 5V-on max. 3A-t (15W) ad ki?? (hogy PD képes és 20V-on is tud 3,25A-t az a telefon töltés szempontjából mellékes)
Tulajdonkeppen elfer a konyoklo alatti szivargyujto toltoben, de jobb lenne ha nem csuszkalna ki - kicsit razosabb uton kicsuszik, pedig nem szar uton jarok.
Van erre a kicsuszas problemara valami elegans megoldas - rugo, gumi szalag, stb? Vagy siman tekerjek a nyakara szilikon szalagot ami a helyen tartja majd a bedugas utan (mint egy O gyuru)?
(neztem a valto ele szerelheto QI toltot, de szeretnek erosebbet, mert 10-15 perceket utazom es a max 15W nem tunik hosszu tavon hasznalhatonak. Nejem autojaban van, az nem sokat er ekkora utakon.)
(meg nem is tunik jo otletnek eltuntetni azt a helyet, pont jol elfer ott a belepo kartya es aprobb dolgok pl. parkolo cetlik.)
A pohar tarto rolos fedele idealis telefon tarto (pont belefer a telefonom a tokban) - ha lehetne siman beepitenek ala egy potensebb QI toltot (ami nem 15W), de felek nem marad elhuzhato.
Igy inkabb fixre bekotnem es marad a kabel.
Szerintetek ugyanarra a kapocsra ra lehetne-e kotni az USB-C toltot ugy, hogy elrejtem valahova a konyoklo ala?
Az adott peldany nem melegszik, elektromos szerelesben jartas vagyok, szoval nem kell attol tartni, hogy felgyujtom az autot egy gondatlanul beszerelt toltovel.
Val valakinek MK7.5 autorol robbantott rajza az ital tarto kornyekerol? Szetbarmolni nem szeretnem.
Az elso amit tuti sokan beneznenek: az AGM akkumulator kb konstans feszultseggel toltodik. Sima tolto nem is tudja feltolteni.
Az auto tarolja az akkuba betoltott es kivett erteket. Total recharge es total energy throughput. Nap vegere felment 47-rol 52 Ah-ra a Usable Battery Charge.
A feszultseg szintje magasabb a normal akkuknal, 14,6-14,8V toltes kozben. Es kb fix. Ha toltodik, akkor itt kell lennie a feszultsegnek.
Ezert sima tolto nem is kepes teljesen feltolteni oket (hiszen nem adnak ilyen magas feszultseget es altalaban nem konstans feszultseggel toltenek)
Nekem csak LIDL beli olcso toltom van - az elvileg a teli (hopihes) allapotban tudja tolteni az AGM akkukat - de vannak ketsegeim, hogy akkor feszultseg generatorkent mukodik-e.
Nyugalmi allapotban is 13,6-13,8V a feszultseguk az AGM auto akkuknak.
Nalam azt csinalja, hogy az auto nem is tolti ha csak siman beinditom, a toltes elinditasahoz valami fogyaszto is kell - mondjuk rahuzni az elso/hatso kodlampat.
Fogyaszto nelkul negativ a tolto aram, azaz kisuti az akkut. Ugynezt csinalja ha megallok es P-be kerul a valtokar. Siman -35 amperrel allitottam le - azaz a parkoloban megallva akkurol ment az auto.
Fura, de biztosan megvan az oka.
Ha gurulok, akkor elinditja a toltest es beall a 14,8V kozeli kapocs feszultseg - ebbol az akku majd szepen vesz fel valtozo erossegu aramot.
Eloszor olyan 35 Amper kornyeken indult, 10 perc mulva mar csak 5 Ampert vett fel. Viszont ha meleg az akku, akkor a vedelem leallitja a toltest.
Megjott az OBD Eleven Nextgen interfesz, el is mentem erte.
Inditottam az autot, nincs hibauzenet. Mentem jo 20 kilometert, start stop is mukodott gond nelkul.
Kesobb jott a check engine lampa. Kicsit megalltam, nezegettem a kijelzon, nem irt hiba uzenetet.
Haza erve, atneztem mi az OBD eleven hasznalatanak a modja, letoltottem egy nem hasznalt telefonra a pro verziot, aztan kocsiba be, OBD eleven a diagnosztikai csatiba, konnekt, scan.
Vegig is ment a 21 vezerlon, talalt 30 hibat.
Elkezdtem egyenkent nezegetni, ugy tunik minden vezerlo betarolta az akku levetelenek pillanatat, az aktualis kilomterora allast, stb.
Mas hiba nem volt - kicsit felve neztem ra a DSG menujere (mert GSG DQ381), de abban semmi nem volt.
Igy mentem a menuben es atallitottam az akkut Binary-AGM verziora, a 70Ah maradt, a kijelzett 1111111111 szeriaszamot meg atirtam 1111111112-re. Elfogadta.
Datumot nem engedte beadni szeria szamkent.
Kitoroltem az osszes hibat, lescanneltem ujra. Nem volt uj hiba.
Elkuldtem magamnak az auto adatait - nem art tudni ha szukseg eseten valamit cserelni kell.
Ezutan motort beinditva nezegettem kicsit a Live Data lehetosegeknel az akku parametereket.
88% toltottsegrol indult, amit 51Ah-nak jelolt, errol felment 92%-ra kb 10 perc alatt es azt 53Ah-nak irta ki (mint Usable Battery Charge).
Kozben 26-35 amperrel toltott, 13,2V kornyeken.
Majd meg nezegetem, de a kis BT eszkoz bevaltotta a hozza fuzott remenyeket.
Ahogy megjosoltam. Toltottuk az akkut egesz ejjel, de reggelre 11,8 volt benne. Meghalt.
Kicsereltuk egy Varta E39 AGM verziora. 70Ah, 760A indito aram, AGM. Tehat jo a start/stopos autoba. (ra is van irva)(azert vettem ezt, mert tok ugy nez ki ahogy a gyari akku, igy a takaro fedelek maradhattak az eredetiek.
Elore beszereztem a szukseges BEM kodokat, mert ugye gyarilag nincs az akkun BEM matrica (hacsak nem dealernel veszed).
Csere utan mindenfele hibauzenet jelent meg.
- ESC Error
- Start Stop Error
- Hill hold assist error
- Front Assist unavailable (ez az elozoleg emlitett rendszer ami nem engedi, hogy megkoccoljam az orrat)
- Doors/Bonnet/Lid open (valoban, minden nyitva volt)
- Tpms error. (nem engedi meg beadni az uj allapotot).
Neten mar elore utana neztem, hogy mit hogyan ne csinaljak:
- ablak ne legyen lehuzva, mert elfelejti a vegallasokat.
- eloszor a negativ polust kossem le, utana a pozitivat
Egy tipp volt amit a neten talaltam, hogy akku csere utan varni kell 15 percet, aztan beinditani es a kormanyt total balra tekerni, majd total jobbra.
Ez ugy tunik mukodik, a hibauzenetek eltuntek, csak a start/stop error maradt.
Rendeltem az Amazonrol egy OBD Eleven Nextgen interfeszt - az ma megjon, utana majd megprobalom azzal modositani a megfelelo beallitasokat.
Elvileg mar a gyartasi szam modositasa is eleg lenne, de itt ugye atalltunk EFB-rol AGM technologiara is. Szoval azt is atallitom AGM-re (vagy fleece-re, attol fuggoen melyik lesz a menuben).
A kapacitas maradt 70Ah, de a CCA (indito aram) az 760A-re nott.
Szomszedomek egyik autoja Skoda Fabia - az is start stopos, es csereltek benne akkut minden problema nelkul.
Szoval folyt. kov. Meglatjuk miket lehet meg az OBD Eleven progival allitgatni.
Olyasmire nem vagyok, hogy 3 helyett negyet villanjon az index, de lehet modositani a welcome light idejet es meg sok mas dolgot.
5 ev es 2 honapos az auto - igazabol varhato volt, hiszen 10-12km-es utakat teszek meg naponta 2x.
Az akkuk altalaban 5 evet birnak ki max - az elozo autoinkban ugyanez volt. Egyszerre csereltuk ki a nejem es az en automban az akkukat Energizer akkukra (kulonbozo kapacitassal), 1 het kulonbseggel haltak meg 5 ev mulva.
A jo hir, hogy 1 oranyi bikazas utan beindult a nejem autojarol toltve...
(5 perc utan meg nem tudta atforgatni a motort)
A gyari ( 70Ah-s, 5TA 915 105 B, 278x175x190mm meretu, 420 A indito aramu ) akku az kodolt, azaz BEM code matrica van rajta es ezek szerint vagy en szerzek be VCDS-t vagy OBD11-t, vagy a koperi szervizben lesz egy latogatasom, hogy az uj akku parametereit megmondjak az autonak.
Tippre egy Exide EK720 AGM akkut fogok bele rakni, az ugye jo lesz a start-stop celjaira, AGM azaz uj technologias.
760A indito aram, 72Ah. Nem nagy valtozas.
Nem tudom erdemes lenne-e nagyobbat bele rakni. Marmint nagyobb kapacitasut.
Netes forumokat elolvasgatva az elojel megvolt, 1x mar kidobta hogy az adaptiv 'akarmicsoda' system nem elerheto. Azt hittem az eso miatt.
(az, ami nem engedi neki menni a falnak - meg kirakja ha vezetes kozben tul kozel kerulok az elottem levohoz... a szenzorja valahol a hutoracsban van, nem a kamerakat hasznalja).
Szoval veszek akkut, kicserelem, aztan vagy szerzek OBD11/VCDS-t, vagy latogatas a szervizban. Elobbiekre hajlok, szeretem tudni mi ujsag.
Nekem ugyan ujabb az autom (2018), de hasonlo szitu volt. Vezeto oldal hutott, utas oldal nem.
2 lehetoseg van:
1: elakadt a lapatokat mozgato motor.
2: klima gond.
Nekem tolteni kellett bele gazt es jo lett. A kalvariamat senkinek nem ajanlom (lentebb elolvashatod), ha R1234YF gaz van benne akkor az nagyon keves helyen van es triplajaba kerul a regihez kepest.
A motoros gondnak altalaban hangja van, lehet hallani ahogy erolkodik a lapatok mozgatasanal.
Enyemen meg valami billentyu kombinacio is van amivel a lapatokat reseteli, a climatronic gombjain kellett adott muveelet sort vegig csinalni.
Sziasztok! 2013 golf 1.6 dizelem van. Olyan probléma merült fel mikor bekapcsoltam a klímát Vasárnap jöttünk haza Tiszaújvárosból az anyós oldalon meleg levegőt fujt be. Oda felé semmi gond nem volt. Pláne az ablak melletti az volt durvább volt. Kb 1 éve előfordult már ez és elvittem Kisvárdára márka szervizbe mondták hogy valami meglazult meghúzták és kész. Volt már valakinek ilyen problémája? És az a furcsa hogy ma Hétfőn nem produkálta ezt a hibát igaz nem sokat mentem vele. Lehet hogy mikor csinálta ezt le kelet volna állítanom a kocsit és újra indítani?
Golf 3 Haynes könyvnek megvan valakinek a bemásolt változata ? Az elektromos bekötési rajzok érdekelnének belőle ! Volna valaki aki el tudná küldeni nekem ? Vagy esetleg egy linket tudna adni ? Én nem jártam sikerrel a neten :-(