Frances Farmer élettörténete döbbenetes,a Nirvana is megénekelte,talán van,aki látta a hiper megrázó 1982-es Frances c.filmet Jessica Lange-vel.Lázadó,öntörvényű csajszi volt,sajna komcsi is,hát istenem.
Mélymeleg hangja,átható pillantása,hol túlfűtött,hol légies játéka emlékezetes volt,sikere az 1936-os Fogd és vidd(Come and Get It)után GG-vel vetekedett,de szegény a drogoktól mániás-depressziós lett,ezért 1943 és 1950 közt elmegyógyintézetben raboskodott,ahol barbár ósdi kezeléseket kellett kiállnia,de nem tört meg,1957 és 63 közt egy népszerű show háziasszonya volt.'70-ben halt meg,de karizmája örökre ragyogni fog.
Giulietta Masina (1921-1994) Olasz színésznő, Fellini felesége. A huszadik század egyik legnagyobb, legkiemelkedőbb filmcsillaga volt, annak ellenére, hogy hazánkban -méltatlanul - "elhanyagolják" . Tudott lenni a legnagyobb tragika, emellett fantasztikus humora volt. Legfontosabb szerepei: Az Országúton Gelsominája, és a Cabiria éjszakái címszerepe. Fellini filmjei mellett játszott francia, NSZK, és cseh filmben is. Játékára jellemző az érzelmesség, groteszkség, pantomim- szerű mozgás, hihetetlenül élénk arcmimika. Alacsony termetű, csibészes alkat volt, egyaránt játszott naívát, bohócot, prostituáltat, drámai szerepeket.
Külsejét tekintve: arca nem kimondottan szabályos, van aki szerint sugárzóan szép, és különleges jelenség volt, mások szerint meglehetősen "fura kis kobold".
Nos, tetszik valakinek, vagy nem, úgy gondoltam, megérdemel annyit, hogy fotóit berakjam a "szép régi színésznők" közé, hiszen annyi csodálatos és elgondolkodtató alakításokkal ajándékozott meg bennünket!
gondolom a drámák hagyományos tagolása (felvonás- jelenet - szín) -ből fakad. A "szín" pedig a színhelyet jelöli. Még mélyebbre nem tudtam még ásni. Pad utótag meg egyértelmű, főleg ha a régi vásározó színészekre gondolsz, de gondolom a palló-padló szóból, deszkával fedett hely származik. Gondolom én.