Sziasztok! Ez a SNOWCAT dolog engem is érdekelne! Elfogadják ezt hóláncnak ott, ahol kötelező a lánc használata? Kisteherautóra is használható? 175/14-es gumiméret, terhelés 300 kp, önsúly 1500 kp. Előre is köszönöm: Tamás Ui.: a "Hókengyel" forgalmazását az importőr műszaki problémák miatt beszüntette!!!!! Ők mondták.
Szia!
Ez továbbra is elég furcsa probléma. Olyan a kerékjárat, hogy számít a különbség durva vagy finom lánc között? Gyári a gumid? Ha igen, nagyon bután hangzik. Ha be tudsz nyúli, hogy fölrakd, jónak kéne lennie elvileg.
Erre a gumipókos dologra én nem bíztatnálak, bár még sose próbáltam, de elég vadul hangzik. Egy ismerôsünk a BMWjérôl (16 coll) áttette a Golfjára a láncot (14) kivett belôle néhány szemet, és fölgányoltik. Undorító volt feltenni, rohadtul nézett ki, de semmit sem bántott, pedig a dróttal nem csináltunk semmit.
Én is jártam már úgy, hogy kiszálltam a lejtôn megnézni, miért áll a sor, és ca. 6 méterrel lejjebb tápászkodtam föl :) A sógorom kiszállt a másik gépbôl röhögni, ô is mellettem állt fel, a környékbeliek (és a kocsikban maradtak) legnagyobb örömére.
Csá
Köves
Nekem sajna nem nagyon lesz rá keretem. Problémámat neheziti az R12 145 is. Legtöbb helyen R13-R15-ig vannak hóláncok, R12-re még elvétve sem láttam, csak katalógusban.
Csak emlékezgetek.
Donovaly felé jöttünk haza tavasszal, épp esni kezdett a hó, de jó erősen, új téli gumi volt fenn (OR60), nem aggódtam. Aztán este a hágó előtt 800 méterrel beállt a sor. Megnézem, mivan, kilépek a kocsiból és hanyattestem. A melegebb aszfalton megolvadt a hó és tükörjégként megfagyott.
A haver hólánccal átment, nekem sikerült több ember segítségével megfordulnom, (a kocsi oldalt csúszott a téligumikkal együtt!), ő mesélte később, hogy esélytelen volt mindenki lánc nélkül. Egy gumis szgk ment át, valami hiperelektronizált audi, de 0,5km/óra teljesítménnyel, gondolom folyamatosan visszaszabályzott a fék meg a kipörgésgátló.
Az egyéb hősök szerteszéjjel, árokban, korláton pihentek. A buszok mentek, mint sima úton, jobb volt a tapadásuk, de a kamionok árokban aludtak.
Kellemetlen volt 200 kmt kerülni éjszaka a legközelebbi átjutásig, a Zólyomig nem láttam a kocsi elejét a hóesésben, mintha a starwars aszteroidmezőjében mentem volna.
Szóval idén én is veszek egy láncot.
Azért van ahol indokolható a kötelező hólánc. Én minden évben járok síelni. Salgótarjánban nőttem fel és ott van 3 sípálya is. Mindegyiknél olyan a felvezető út, hogy két autó már nagyon nehezen fér el egymás mellett. Többször is előfordult, ha ki akartunk menni síelni, akkor fel kellett tolnunk az előttünk elakadt 2-3 autót, mert kikerülni nem tudtad őket, ők meg harmadszorra se jutottak fel.
Volt egy hasonló szitu Szlovákiában is egy olyan helyen, ahol kötelező volt a hólánc. Egy Sierrán elpattant az egyik lánc. Az út nagyon keskeny volt, nem lehetett félretolni, lánc nélkül meg se tudott mozdulni. Meg kellett várni míg elég autó összegyűlik, mert 3 ember kellett a csomagtartóba súlynak és toltuk négyen-öten, hogy fel tudjunk menni.
Szóval van ahol létjogosultsága van, de az gáz lenne, ha minden kisebb emelkedőn, vagy szélsesebb utakon kitennék a táblát. Sima közúton még én se voltam olyan helyen Mo-n, ahol esetleg szükségem lett volna rá.
Eddig még nekem sem kellett, pedig megjártam hóban az Alpokat és a Kárpátokon is átkeltem egyetlen megcsúszás nélkül, de ha kötelező akkor kötelező.:((((
Csak egy példa arra, hogy a hólánc nemcsak télen jó: Apám, öcsém sűrűn jár vadászni (néha én is megyek velük). Erre a célra Trabantot használnak. Mivel én gyakran síelek használtam többször hóláncot, mondtan nekik, hogy próbálják meg terepen. Azóta a legnagyobb sárban is elmennek vele (kivéve, ha az túl mélyre sikeredik).
Egyébként nem szeretem használni a láncot, mindig kudarcnak érzem, ha fel kell tennem. Inkább megpróbálom 3-szor, hátha felmegy. Persze van amikor erre nincs lehetőség.
C16SE
Ebben az esetben viszonylag profi hóláncot vegyél, mert még normál esetben is előfordul, hogy a méretre vett hólánc kicsit laza a gumira és veri belül a kerékdobot. Ilyen esetekre mindig legyen nálad egy pár gumipók, hogy feszesebbre tud húzni.
Az a gond, hogy azt tudom melyik méret kell a gumimra (azt hiszem a 70-es, de vásárlás elött úgy is pontosan megnézem), de az autóm gépkönyve szerint erre a méretre nem lehet felrakni a hóláncot. Erre én megkérdeztem a márkakereskedést, hogy mit tegyek, mert a 130LE-t (Ford Focus 2.0) elég nehéz a virsli gumikon átvinni az útra úgy, hogy szeretek sportosan vezetni és a tél nagy részében nincs hó így lehet menni is rendesen. Ott azt mondták, hogy felmegy erre a méretre is a hólánc, de amiért ez már nagyon a határ érték, finomabb láncszemekből álló láncot próbáljak meg rá venni nehogy hozzáérjen valahol valamihez, hát most érdeklődök és keresgélek. Aztán lehet, hogy leszarom az egészet és miután megjártam már sok helyet elég rendes hóban és soha sem volt semmi gond se, veszek egy Cora-s hóláncot és bevágom a csomagtartóba (a Birner-t azért még megprószálom), mert szerintem egész télen nem fog kelleni. Eddig is csak cipeltem magammal, ha meg gond van akkor gondolom nem fogom teljesen kitekerni a kormányt és el fog férni az a nyavalyás lánc.
Na az én kerekeimre még nem láttam hóláncot (igaz, csak a Corában néztem eddig.) Mondjuk elég elbaszott méret, 195/70R14. Az a fő bajom, hogy téli gumit sem nagyon találok rá. Nyárit minden cég gyárt ilyen méretben, télit viszont alig.
Mi az, hogy a "normál-nagyszemű" corás hólkánc a gépkönyv szerint nem megy fel az autódra? A láncok kerék-gumi méret szerint mennek. Kell lennie a tiédre is (hacsak nem 20-as). A hóláncdobozok valamelyik részén van egy táblázat, hogy milyen gumikra jók, az a mérvadó. Én már próbáltam egy másik magyarnak felszenvedni a láncát, amire esküszött, hogy jó. (Látta, hogy profi vagyok :))Fél óra szarakodás után elkértem a dobozt, majd megmutattam neki, hogy az azon levő mértetek kisebbek, mint az ő kereke. Erre elszontyolodott nagyon...
atompyka: egy nagy buliból maradsz ki, nagyokat lehet lánccal vadulni. Persze csak akkor jó móka, ha számítasz arra, hogy szerelni kell.
Csá
Köves
Próbálkozz a BIRNER-nél, én ott vettem 205/70 R15-re kb. 10000-ért. Aránylag kisszemű.
A kötelező szerelésre:4WD-s szgk. hátsó kerekén mit szólna a rendőr?
Azt nem tudom, hogy jó vagy sem, mert még soha nem kellet használnom a téli gumi mellett, pedig megjártam az Alpokat és voltam a Kárpátokban is direkt hóban.
Én inkább arra lennék kiváncsi, hogy csak ezek a Cora-ban kapható hóláncok vannak, vagy létezik esetleg kisebb szemekből álló típus is, mert állítólag (gépkünyv) a normál hólánc nem meg fel a 195-ös gumimra. Ha valaki tudna valami címet ahol lehet másmilyet is kapni azt megköszönném. Sajna most már kötelezővé tehetik az úttól függően.
Aha, aha. Kicsit régen jártam erre. Voltunk síelni, (pályaszállással). A parkoló kicsit jeges volt, három hellyel mellettünk egy Frontera(!) úgy szenvedettt, hogy rossz volt nézni három kísérletbôl háromszor pörgött ki, és csúszott oldalra a jégen. Fogalmam sincs, hogy csinálhatta. Mi a kis Astrával minden gond nélkül jöttünk-mentünk. Jó az a 4WD, de ész is kell ám hozzá...
Asszem ez a topic most pihenni fog pár hónapot
Csá
Köves
A differenciálmű egyenlíti ki a kanyarodáskor jelentkező fordulatszámkülönbséget (belső íven kevesebbet fordul a kerék mint a külsőn). Viszont a diffi tulajdonságai közé tartozik az is, hogy ha az egyik keréknél kisebb az ellenállás, akkor azt hajtja "jobban" az fog "kipörögni", ezért nehéz elindulni ha az egyik kerék havon jégen, sárban van, a másik meg száraz úton.
A differenciálzár gyakorlatilag "összezárja" a két féltengelyt, (mintha nem lenne diffi) így kénytelen "ugyanannyit forogni" mindkét kerék. Ezért könnyebb elindulni vele, kimászni árokból, stb. Hátránya, hogy ha mindkét kerék szárazon van, nagy terhelésnél kanyarban nagyon igénybe veszi a szerkezeti elemeket (féltengelyek). Ilyenkor ki kell kapcsolni. (Vannak félautomata diffizárak, amiket nem kell, azok úgy vannak tervezve)Na, összefoglalva a diffi miatt kipöröghet a kerék, a diffizár miatt meg nem, max. egyszerre.
Bizony jó móka lehet! Szombaton megyünk síelni, hólánc ott fog figyelni, remélem, lehet vele majd vadulni kicsit. (Mert ha igen, jó lesz a hó a pályán is.) Köszi az ismertetést. A difi nem pont arról szól, hogy amerre forog a kerék, oda nem ad kraftot és a másikra viszi azt is? Vagy keverem valamivel?
A havas utakon elég megalázó érzés, amikor pakolom fel a hóláncot, mellettem Cherokee megáll, körülnéz, majd a V8as öblögetése mellett elporzik felfele (azaz inkább havzik). Ezért fogok venni 4WDt. Meg mert imádok síelni.
Csá
Köves
A viszkókuplung a 3.diffit helyettesíti, az a dolga, hogy az első és a hátsó tengely közötti (leginkább kanyarodáskor jelentkező)fordulatszámkülönbséget "kezelje". Az állandó öszkerekeseknél vagy ez van, vagy 3. "diffi" (pl Lada Niva). A kapcsolható összkerekes gépeknél ezt gyakran kispórolják, (ezért száraz aszfalton főleg kanyarban, parkolásnál jobb kikapcsolni a 4WD-t, mert érzed, hogy "feszül" az autó, ilyenkor sokkal nehezebb is kanyarodni vele.) Ez a gond az állandó összkerekes gépeknél nem áll fenn. A diffizárral kapcsolatban nem tudok nyilatkozni, meg ez szvsz nem is annyira havas téma, hanem inkább terepes: Nekem nincs diffizáram, csak egy kapcsolható összkerekem, ez elég ahhoz, hogy ne legyen félautónyi súlyú tehetetlen tömeg amit a hóban lökdösni vagy rángatni kellene a két hajtott keréknek.
Hóban még diffizár nélkül sem akadtam el soha, viszont (kétkerekes gépeknél) láttam már olyat, hogy egyszerre pörgött ki az azonos tengelyen lévő két kerék a hóban a gép meg éppen hogy csak megmozdult...
Ennél többet nem tud a diffizár sem, az a max, hogy "egyszerre" forgatja a két kereket. Ez nagyon jó, ha elakadsz, árokba csúszol, egyik kerékkel jégen állsz, és emiatt nem tudsz elindulni, de hóban ennél "több" kell(-ene).
Egész más a helyzet a teherautóknál, vagy a kamionoknál. "Jobb gépeken" ott is alkalmaznak diffizárat, holott ők nem terepeznek, viszont egy 40 tonnás öttengelyes gépnél nagyon nem mindegy, hogy mindkét meghajtott kerék le tudja-e adni a vonóerőt, vagy csak az, amelyik a jégen-sárban vagy a hóban forog tehetetlenül. Sokkal többfelé oszlik el a súly, és nagyon nagy a nyomaték amit ki kell valahogy vinni.
De hóban "nyomulni" egy jó kis 4WD-s géppel, legalábbis nagyon kellemes érzés :))
Azért nekem csak az Audi az igazi... Persze egy kevésbé széjjel vert Integralét szívesen megismernék. A viszkó mennyit ér, amikor tényleg kell a 4WD? Úgy hallottam, hogy az azért nem olyan, mint egy difizár. Múltkor az auto motor und sport tvben egy Carrera 4et próbálgattak hóban. Nem volt túl meggyôzô.Persze ez extrém, de nem tudsz valami okosat?(könnyen emészthetôt-mert nem műszakis vagyok)
Csá
Köves
A 4WD feeling-et nem csak egy AQ prezentálhatja. Nézz körül pl. az Alfáknál. Ha nyitott vagy egy kicsit is más tipusokra, akkor látni fogod, hogy bőven van alternatíva. pl az Alfa 33 4WD, vagy HF Integrale viszkokuplunggal.
Üdv:
Hunter
Hidd el, nem rajtam múlik, hogy nincs egy saját Quattrom. Baromi nagy Audi-rajongó vagyok, egyszer biztos ki fogom próbálni, de még kell hozzá gyúrni egy kicsit a pénztárcámra. Az Allroad quattro nagyon izgatja a fantáziámat, persze nem valószínű, hogy azon fogom kipróbálni a 4WDt. Addig is hólánc über alles.
Csá
Köves