Keresés

Részletes keresés

oszibá Creative Commons License 2002.11.27 0 0 63
Csirke sókéregben
Karácsony előtt több olyan süteményt is készítünk, melyhez a tojásoknak csak a sárgája kell. Íme egy egyszerűen elkészíthető, kíváló recept, amihez a maradék fehérjét fel lehet használni.

Hozzávalók:
1,5 kg csirke
1,5 kg só (nem tévedés)
5 tojásfehérje
1 alma
1 ek. ételízesítő por
1 kis fej vöröshagyma
1 teáskanál majoránna
1 mokkáskanál fekete bors

Elkészítés:
A tojásfehérjét kissé verje fel, de nem kell habbá verni. Kb. 1 deciliter vízzel együtt keverje a sóhoz.

A csirkét tisztítsa meg, mossa le és papírtörlővel törölje szárazra. A hasába tegye bele a kicsumázott, négybe vágott almát. Szórja bele a majoránnát, a borsot és az ételízesítőt.

Egy tűzálló edény alját kenje be annyi nedves, összetapadt sóval, hogy az egészet elfedje, majd tegye rá a csirkét. A megmaradt összes sót tapassza rá a húsra. A csirke bőre sehol se látsszon ki. A sütőben a vizes só kiszárad és kéreggé sül, a kéregben pedig minden íz és illatanyag bennmarad.
Előmelegített, forró sütőben kb. 70 percig süsse a szárnyast.

A sókéreg lebontása nem mindig egyszerű, de megéri, mert nagyon finom, ízletes lesz a hús. Sok salátával, vagy ízlés szerinti más körettel tálalja.
http://www.egyperces.hu

oszibá Creative Commons License 2002.10.23 0 0 62
Zöldséges-csirkés rizs

Hozzávalók:
egy egész csirke
zsír
2 közepes fej vöröshagyma
10 dkg sárgarépa
10 dkg fehérrépa
5 dkg zeller
10 dkg zöldborsó
1 csomó zöldpetrezselyem
5 dkg gomba
25 dkg rizs
15 dkg reszelhető sajt
só, törött bors
(Ízlés szerint más zöldségekkel is készíthető.)

Elkészítés:
A csirkét darabolja fel, mossa meg, majd megsózva néhány percet hagyja állni. Zsírban a finomra vágott vöröshagymát pirítsa üvegesre, és rakja rá a csirkedarabokat.

Amikor körben megpirult a hús, adja hozzá a kockára vágott sárgarépát, fehérrépát és a zellert. Kevés ideig még együtt pirítsa, ezután tegye bele a friss zöldborsót és szórja meg vágott zöldpetrezselyemmel és törött borssal. Fedővel letakarva párolja, mindig csak egy kevés vizet aláöntve.
Amikor a hús félig megpuhult, adja hozzá a kockára vágott gombát és együtt pirítsa tovább néhány percig.

Adja a csirkéhez a rizst, majd a rizs mennyiségének kétszerese forró vízzel öntse fel és lefedve együtt párolja készre. Reszelt sajttal bőven megszórva tálalja.

oszibá Creative Commons License 2002.09.10 0 0 61
Marhahús

A tévhitekkel ellentétben a marhahús nagyon jó élelem forrása a szervezetünknek. Kevés zsírtartalmánál fogva könnyen emészthető, magas fehérjetartalmú. Párolva, sütve főzve nagyszerű ételek készíthetők belőle, nemcsak a húsleves alapanyaga. Zöldségekkel kombinálva, ízletes ételeket varázsolhatunk a család asztalára. Íme két könnyen elkészíthető különlegesség.

Mediterrán zacskós marhasült

Hozzávalók:
60 dkg marhacomb

zöldbors
majoránna
kakukkfű
3 gerezd fokhagyma.

A mártáshoz:
1 nagy fej vöröshagyma
20-dkg zöld olíva bogyó
40 dkg friss paradicsom
4-5 gerezd fokhagyma
1 dl olaj
sütőzacskó

Elkészítés:
A húst az inaktól és zsiradéktól tisztítsa meg. Sózza, borsozza, az apróra vágott fűszerekkel dörzsölje be. A fokhagymát szúrkálja a húsba.

Helyezze sütőzacskóba, lezárva, saját levében süsse meg, a sütési idő kb. 1-1,5 óra, a hús minőségétől függően.

Közben készítse el a mártást. A hagymát vágja apróra, a paradicsomot kis kockára. A forró olajon pirítsa meg a hagymát, adja hozzá az olívabogyót, majd a friss paradicsomot. Lefedve addig párolja míg a paradicsom péppé sűrűsödik. Az utolsó percekben adjon hozzá ízlés szerint fokhagymát durvára vágva. Forralja még kb. 5 percig. Ízesítse kevés cukorral, ha a paradicsom savanyú lenne.
A húst szeletelje fel, rendezze előmelegített tálra és öntse le a mártással. Burgonya krokettel kínálja.

Örmény hússaláta

Hozzávalók:
60 dkg sovány marhahús
Zöldségek:
1 fej vöröshagyma
1 sárgarépa
1 zeller
néhány szemes bors
1 csg friss lestyán
1 csg friss borsikafű
1 dl fehér bor
1,5 l víz
A mártáshoz:
2 dl kefír
2 evőkanál majonéz
1 kávéskanál mustár
2 evőkanál darált dió

bors
bazsalikom levél

A zsírnélküli marhacombot, a zöldségekkel ízesített lében főzze puhára. Mikor a hús megpuhult vegye ki a léből és hűtse le.

A mártáshoz 1 doboz kefirt keverjen el 2 kanál majonézzel, 1 kávéskanál mustárral. Adjon hozzá 2 kanál darált diót, ízesítse sóval és borssal.

A kihűlt húst egy villa segítségével szedje szálaira. A szálas húst keverje a mártáshoz, tetejét szórja meg kevés dióval és apróra vágott friss bazsalikom levéllel. Jól behűtve friss kenyérrel kínálja.
http://www.egyperces.hu

oszibá Creative Commons License 2002.06.06 0 0 60
Népek teái

Holland tejes tea

Hozzávalók 1 személyre:
1 tk teafű vagy 1 filteres tea
2 dl tej
ízlés szerint méz
tejszínhab
fahéj

Elkészítése:
Forralja fel a tejet és öntse le vele a teáskanálnyi teafüvet (esetleg filtert). Ízesítse mézzel és egy kevés fahéjjal, tetejére tegyen tejszínhabot és díszítse fahéjjal.

Portugál tea

Hozzávalók 1 személyre:
1 tk teafű vagy 1 filteres tea
2 dl víz
1 dl tej
max. 0,5 dl citromlé
fahéj

Elkészítése:
Forralja fel a vizet és öntse le vele a teáskanálnyi teafüvet (esetleg filtert). Keverje hozzá a tejet és a citromlevet, ízesítse kevés fahéjjal. Fogyasszon hozzá édes teasüteményt.

Francia tea

Hozzávalók 1 személyre:
1 tk teafű vagy 1 filteres tea
2 dl víz
ízlés szerint méz
kevés citrom
tejszínhab
fahéj
kevés citromhéj a díszítéshez

Elkészítése:
Forralja fel a vizet és öntse le vele a teáskanálnyi teafüvet (esetleg filtert). Ízesítse mézzel, citrommal, fahéjjal. Tetejére tegyen tejszínhabot. Díszítse fahéjjal, citromhéjjal.

Lengyel tea

Hozzávalók 1 személyre:
1 tk teafű vagy 1 filteres tea
2 dl víz
0,5 dl rum
ízlés szerint cukor

Elkészítése:
Készítse el a teát a megszokott módon, majd fedje le és hagyja állni a főzetet, egészen addig, míg végez a rum felforralásával. Mialatt felforralja a rumot, addig a csészében lévő teafűből kiáznak az ízek, így kapja meg finom aromáját a tea. Keverje össze a teát és a rumot. Ízesítse cukorral.

Kubai tea

Hozzávalók 1 személyre:
1 tk teafű vagy 1 filteres tea
2 dl víz
0,5 dl rum
ízlés szerint citrom

Elkészítése:
Készítse el a teát hagyományos módon, majd fedje le és hagyja állni a főzetet 5 - 10 percig. Öntse hozzá a rumot, ízesítse citrommal. A kesernyés ital jó szomjoltó. Ha ízét erősnek vagy szokatlannak találja, fogyasszon hozzá édes teasüteményt.

Az Egészség Egypercesben cikket olavashat a teák készítéséről, eredetéről és gyógyhatásáról.
Rendelje meg az ingyenes Egészség Egypercest! Kattintson ide:

http://www.egyperces.hu

oszibá Creative Commons License 2002.05.25 0 0 59
Las Palmas-i párolt csirke
(pollo estofado de las palmas)

Ez az étel egy egyszerűen elkészíthető spanyol specialitás, amely lényegében a hagyományos magyar konyha által használt alapanyagokból készül, mégis egy különleges, egzotikus fogás. Elkészítésénél ügyeljünk a hozzávalók adagolásának sorrendjére.

Hozzávalók 4 személyre:
1 egész csirke (vagy személyenként egy alsó és felső csirkecomb vagy fél csirkemell)
1 kanál zsíradék
2 vöröshagyma vagy újhagyma
1 fej fokhagyma
1 babérlevél
1 kanál édes, őrölt pirospaprika
1 pohárnyi vörösbor

bors
4 közepes burgonya

A zsíradékot forrósítsuk fel egy nagyobb lábosban és a megmosott, apróra feldarabolt és sóval, borssal fűszerezett csirkét pirítsuk aranybarnára benne. Ezután hozzáadjuk a felaprított hagymát, a fokhagymagerezdeket, a babérlevelet, a pirospaprikát. Jól elkeverjük majd felöntjük a borral és fedő alatt kb. 30 percig pároljuk. Ezalatt a burgonyát meghámozzuk és kb 1 cm-es kockákra vágjuk. Egy nagy serpenyőben két evőkanál zsíradékot felforrósítunk, majd időnként átkeverve aranybarnára pirítjuk benne. (Ha vízben vagy mikrohullámú sütőben előfőzzük, akkor hamarabb elkészül.) Amikor a krumpli belül puha, kívül pedig ropogósra sült, akkor hozzáöntjük a csirkéhez, elkeverjük és további 5 percig főzzük. Forrón tálaljuk.
Forrás: http://www.egyperces.hu

oszibá Creative Commons License 2002.05.01 0 0 58

Mazsolás sült pulykamell

A hazai konyhákban kevéssé ismert a húsok gyümölccsal történő elkészítése. Érdemes azonban ezt is kipróbálni.

Hozzávalók:
60 dkg pulykamell
2 ek mazsola
3-4 alma
fahéj
szegfűszeg

kakukkfű
bors
egy kis olaj a sütéshez

A húst sóval, borssal, fahéjjal dörzsölje be. Forrósítson serpenyőben olajat és néhány perc alatt minden oldalról pirítsa meg.

A megpirult húst ezután tegye olajjal kikent tűzálló tálba, tegye hozzá a mazsolát, a megpucolt, felszeletelt almákat, a szegfűszeget, kakukkfűvet, és előmelegített sütőben, közepes lángon (180 C) alufóliával lefedve süsse puhára.

Salátával, krumplipürével tálalja.
Forrás: jobmonitor.hu

Előzmény: oszibá (57)
oszibá Creative Commons License 2002.04.26 0 0 57
Gombaleves (olcsóbb, mint a válóper) Hozzávalók
1 nagy fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1/2 nagyobb méretű paprika
2 evőkanál vaj vagy margarin
15 dkg csiperkegomba
1/2 l tyúkhúsalaplé (vagy 1/2 l víz és egy csirkeleves kocka)
1/8 l tej

fekete bors
1-2 szál petrezselyemzöld (vagy 2 kk szárított petrezselyem)

Elkészítés
A hagymát és a fokhagymát tisztítsa meg, a paprikát mossuk és törölje meg, a magokat és az erét távolítsa el. Mindhárom összetevőt aprítsa fel.

A vajat közepes hőmérsékleten olvassza fel, majd 5 percig, amíg puha lesz párolja benne a vöröshagymát, fokhagymát és a paprikát.

A gombát tisztítsa és mossa meg, vágja szeletekre és adja a hagymához. Öntse fel a tyúkhúslevessel és forralja fel, majd főzze kb. 10 percig, addig amíg a gombákat a fakanállal könnyen el tudja vágni.

Vegye kissé gyengébbre a lángot, majd adja hozzá tejet. Sóval és borssal ízesítse, és a levest épp csak forrásig hevítse.

Közben mossa meg a petrezselymet, aprítsa fel és keverje a levesbe, majd azonnal tálalja.


http://www.hirkereso.hu

oszibá Creative Commons License 2002.04.20 0 0 56

Csirkés batyu

Ez az egyszerű, mégis különleges étel gyorsan megvan, és mivel előre elkészíthető, vendégvárásnál is kitűnő.

Hozzávalók 4 személyre:

2 csirkemell
4 db csirkamáj
4 db gyöngyhagyma
20 dkg morzsolt kukorica (fagyasztott vagy konzerv)
4 kis szál sárgarépa
1 közepes karalábé
8 közepes krumpli
10 dkg kemény, reszelhető sajt

ételízesítő
vaj vagy margarin
aluminium fólia

A csirkemelleket csontozza ki, tisztítsa meg és mossa le. Szeletelje apró, hosszúkás darabokra és sóval, borssal, ételízesítővel szórja meg, alaposan forgassa össze, hogy mindenhol érje a fűszer.

A hagymát karikázza fel. A sárgarépát, a krumplit, a karalábét tisztítsa meg és vágja vékony, hosszúkás darabokra.

Az alufólát hajtsa kétrét és formáljon négy nagyobb négyzetes darabot belőle. Ossza el a fólia darabokon a krumplit és szórja meg ételízesítővel. Rakja rá a húst, a májat, majd minden kupacra tegyen egy mokkáskanálnyi vajat vagy margarint. Borítsa be a zöldségekkel, fűszerezze ismét ételízesítővel, majd fogja össze a fóliát batyu formájúra. Tegye a batyukat rácsra, és előmelegített, forró sütőben (220 C) kb. 25 percig süsse.

Közvetlen tálalás előtt a batyukat bontsa meg, szórja meg reszelt sajttal és tegye vissza asütőbe néhány percre, míg a sajt ráolvad.

Az étel a szabadban is elkészíthető, ezesetben a batyukat tegye izzó parázs közé és használjon vastagabb, vagy többrétegű fóliát, nehogy a mozgatás során kiszakadjon.

Az összetevőket és a fűszerezést ízlése szerint bátran változtassa meg!
Forás: Hírkereső.hu

oszibá Creative Commons License 2002.04.12 0 0 55
Madártej

Az egész Kárpát medencében ismert és népszerű édesség a madártej. Elkészítésénél különösen ügyeljen arra, hogy a hozzávalók frissek legyenek. A tárolást nem tűri, még a készítés napján fogyassza el!

Hozzávalók:
4 db tojás
12 dkg porcukor
1 l tej
1 db vaníliarúd (vagy egy zacskó vaníliás cukor)
1 kiskanál liszt
néhány csepp citromlé
díszítéshez ízlés szerint kakaó vagy pörkölt mandulaszeletek

Elkészítése:
A tojások fehérjét két evőkanál porcukorral és néhány csepp citromlével verje kemény habbá.

A tejből körülbelül fél decilitert tegyen félre, a többit a maradék cukorral meg a félbevágott vaníliarúddal egy lábasban forralja fel.

A tojáshabból evőkanállal szaggasson galuskákat és azokat a gyöngyöző forró tej tetején kb. fél percig főzze, majd fordítsa meg és ismét fél percig főzze őket. A megfőtt galuskákat szedje tányérra és hagyja hűlni.

A tojások sárgáját a félretett hideg tejben a kiskanál liszttel keverje simára. Öntse a tűzről lehúzott tejhez állandó keverés mellett. Tegye vissza és addig hagyja a tűzön, míg enyhén besűrűsödik, de ügyeljen rá, hogy már ne forralja fel!

Hagyja kihűlni, majd szedje üvegtálba, óvatosan tegye a tetejére a habgaluskákat és ízlés szerint kakaóporral, vagy mandulaszeletkékkel díszítse.

Változat:
Karamellás változata is kitűnő. Ugyanúgy készítse, mint a hagyományos madártejet, csak a forró tejhez keverjen még 10 dkg cukorból olvasztott aranyszínû karamellt, melyből a galuskákra is kerüljön dísznek!

Thernitibi Creative Commons License 2002.03.27 0 0 54
oszibá Creative Commons License 2002.03.27 0 0 53
Tojással sült húsvéti kalács

A hagyomány szerint a kalács a húsvéti sonka igazi kísérője. Alig édeskés
ízével a kenyérnél erőteljesebben emeli ki a sonka sós-füstös, finom zamatát.
Elkészítése egyszerű, s bár kissé időigényes, megéri elkészíteni.

Hozzávalók 8 szelethez:

30 dkg finomliszt
3 dkg élesztő
3 dkg porcukor
3 dl tej
8 dkg margarin

1+4 tojás
1+1 tojássárgája
1 kk. olaj

A lisztet szitálja tálba, a közepébe készítsen mélyedést, morzsolja bele az
élesztőt, adjon hozzá 1 kk. porcukrot és 1 dl langyos tejet. A
szélekről annyi lisztet keverjen hozzá, hogy galuska lágyságú legyen. Takarja le és 15-20 percig pihentesse.

Eközben egy kb. 24-26 cm átmérőjű kapcsos tortaformát vastagon kenjen ki margarinnal, a többit olvassza fel (vigyázat, éppen csak olvadásig melegítse, mert ha túlhevül, megváltozik az íze!). 1 dl langyos tejben keverje el a maradék porcukrot, 1 késhegynyi sót, 1 tojást és 1 tojássárgáját. Öntse a lisztben kelt kovász tetejére, keverje össze, majd több részletben dagassza bele
az olvasztott margarint, és szép fényesre, hólyagosra dolgozza ki (egészen lágy
tészta). Konyharuhával takarja le, meleg helyen kelessze a kétszeresére (30-40 perc).

A tésztát a tálból borítsa lisztezett deszkára, és erőteljesen gyúrja át.
Ossza három részre, sodorjon belőle 55-60 cm hosszú rudakat és fonja össze őket, a végeket összecsippentve.

A tésztafonatot fektesse a kikent tortaformába úgy, hogy az összecsippentett végek alulra kerüljenek.

A maradék 4 nyers tojást gondosan mossa meg, törölje szárazra, vékonyan kenje meg olajjal és nyomkodja bele a tésztába. Takarja le, meleg helyen addig kelessze, amíg a tészta csaknem kitölti a formát.

A tészta tetejét kenje meg tojássárgájával, de ügyeljen arra, hogy a tojások ne legyenek bekenve! Előmelegített forró sütőben (200 °C) 40-45 percig süsse.

Amint kivette a kalácsot a sütőből, azonnal kenje-locsolgassa meg a maradék 1 dl felforrósított tejjel (ettől lesz foszlós!). A formában hagyja langyosra
hűlni, majd rácsra emelve, és konyharuhával letakarva hagyja egészen kihűlni.

Csak az asztalnál szeletelje, a sonkához illő félszáraz fehérbort kínáljon hozzá.
Forrás: www.egyperces.hu

oszibá Creative Commons License 2002.03.12 0 0 52
Nem lehet rossz!

Egy baráti összejövetel hangulatát csak emeli a finom étel, és ha ez az étkezés egyben szórakoztató, közösségi esemény is, a jókedv garantált. A fondü lényege, hogy nem csak együtt eszünk, egy asztalnál, de az étel a szemünk előtt készül, illetve falatonként saját magunknak készítjük, megfelelő előkészítés után. Ma már nagyon sok helyen kapható fondükészlet, de sokan nem ismernek hozzá jó recepteket. Most következzen egy különleges, de egyszerűen elkészíthető fondü:

Hozzávalók:

- 4 dl paradicsomlé
- 30 dkg köményes sajt, reszelve
- 3 dkg liszt
- 1 dl tejszín
- rozmaing, só, őrölt köménymag

Melegítse meg a paradicsomlevet a tűzhelyen, majd adja hozzá a rozmaringot és a köményt. A reszelt sajtot keverje össze a liszttel, és folytonos keverés mellett adja hozzá a paradicsomléhez. Addig melegítse, amíg a sajt meg nem olvad, így az egész mártás-sűrűségű lesz. Ezután keverje bele a tejszínt, ízlés szerint sózza, és ha már elég forró, öntse át a fondüedénybe.
A folyamatosan melegen tartott szószba kenyérkockát, vagy feldarabolt főtt burgonyát mártogasson.

oszibá Creative Commons License 2002.02.19 0 0 51
TEPSIS TONHAL

Remek hatású ásványianyag-tartalma miatt egészségünk érdekében érdemes lenne hetente legalább egyszer halat fogyasztani. Tonhalból például nagyon sokféle étel készíthető, nem zsíros, és még azoknak is szoktt ízleni, akik általában nem szeretik a halat.

Hozzávalók:
- kb. 70 dkg fagyasztott tonhal
- 2 ek liszt
- 1 citrom
- 5 dkg bacon-szalonna
- 1 ek zsemlemorzsa
- piros fűszerpaprika
- só
- olajbogyó (elhagyható)

Olvassza fel a halat, közben a megmosott és félbevágott citrom egyik felét szeletelje vékony karikákra, a másik felének héját reszelje le, majd csavarja ki. A lisztet keverje össze egy evőkanál pirospaprikával, a vékonyra szeletelt baconszalonnát pedig vágja apró darabokra. A felengedett halat szeletelje féltenyérnyi darabokra.

A halszeleteket locsolja meg a citromlével, majd tíz perc állás után jól sózza be. Olajozzon ki egy tepsit, és szórja meg morzsával.
Még nedvesen forgassa bele a halat a paprikás lisztbe, és szorosan egymás mellett rakja le a tepsibe. Takarja be a halszeleteket a szalonnával, és forróra előmelegített sütőben közepes lángon süsse kb. 20 percig. Tálalja a halszeleteket egy-egy citromkarikával és néhány szem olajbogyóval. Köretként bármilyen rizs vagy krumlpli illik hozzá.

oszibá Creative Commons License 2002.02.13 0 0 50
(big) Ez sem piskóta! ?

Répás süti

Nemcsak a gyerekek, sok felnőtt se szereti a sárgarépát, hiába egészséges. Viszont ha nem árulja el, szinte senki nem fog magától rájönni, hogy ebben a különleges, egyszerűen elkészíthető süteményben sárgarépa rejtőzik.

Hozzávalók:

- 10 dkg vaj vagy margarin
- 2 dl méz
- 2 tojás
- 20 dkg finomra reszelt sárgarépa
- 10 dkg mazsola
- 10 dkg apróra vágott dió
- fél dl narancsé
- 1 csomag vaníliáscukor
- 10 dkg liszt
- 10 dkg búzakorpa
- 2 tk sütőpor
- 1 tk szódabikarbóna
- fél tk só
- fél tk gyömbérpor
- 1 kk őrölt szerecsendió
- 3 kk őrölt fahéj

Habosítsa fel a vajat egy tálban, majd apránként adja hozzá a langyos mézet. Folyamatos habverés közben tegye hozzá a tojásokat is. Egy másik tálban keverje össze a reszelt répát, a mazsolát, a diót, a narancslevet és a vaníliáscukrot.

Egy harmadik tálban keverje össze a lisztet, a korpát, a sütőport, a fahéjat, a szódabikarbónát, a sót , a gyömbért és a szerecsendiót. Az első krémhez keverjen először egy kis adagot a lisztes keverékből, majd a répásból, felváltva, és a lisztessel fejezze be.

Öntse a tésztát kivajazott, lisztezett tepsibe, és elmőlegetített sütőben kb. 180 fokon süsse nagyjából 40 percig, tűpróbáig. Hagyja a süteményt a formában még 10 percig hűlni, majd vegye ki belőle. Teljes kihülés után szeletelje, porcukorral meghintve tálalja.

oszibá Creative Commons License 2002.02.10 0 0 49

Laci bácsi konyhája

Ezen igen ízletes hal nevét Szent Péter története alapján ismeri a világ. Az írás szerint Szent Péter a Genezáreti tóból ezt a halat fogta ki kezével, és adta a szegényeknek A hal mindkét féltekén levő két sötét folt pedig nem más, mint Szent Péter ujjainak a nyoma. Olajfa ágon sütve, olajbogyóval egy különleges csemege. Ma következőképpen készítik, és tálalják azon a vidéken.

Szent Péter hal

4 db Szent Péter hal
100 g vöröshagyma
borsikafű

olívaolaj
Hagymás paradicsom salátához:
50 g vöröshagyma
250 g paradicsom
1 csomag petrezselyemzöld
borecet
30 g méz

őrölt bors
olívaolaj
50 g olíva bogyó
"pita" - közel keleti lángos

A megtisztított Szent Péter halat külső felületén sűrűn bevagdaljuk, beírdaljuk, sózzuk, borsikafűvel meghintjük, és bő olajban élére állítva ress, ropogósra sütjük. Karikára vágott vöröshagymával, töltött olajbogyóval, hagymás paradicsom salátával, olíva olajjal meglocsolva, friss pitával kitűnő.

Hagymás paradicsom saláta:
A paradicsomot leszeleteljük. Kevés hideg vízhez tesszük a fűszerezett, finomra vágott petrezselymet, vöröshagymát, mézet, borecetet. Egy intenzíven ízesített saláta levet kell készíteni. A leszeletelt paradicsomra tesszük a saláta ecetet. Megszórjuk olajbogyóval és meglocsoljuk olíva olajjal. A salátát jól lehűtve tálaljuk.

oszibá Creative Commons License 2002.02.07 0 0 48
Váratlan vendégek érkezésekor vagy krónkus időhiányban jól jön ez a recept, hamarabb elkészül, mint a pogácsa vagy más aprósüti, ráadásul finom is.

Gyors sajtos

Hozzávalók:

- szikkadt kenyér
- 5 dkg vaj
- 10-10 dkg reszelhető sima és füstölt sajt
- 5 dkg vaj
- pirospaprika
- őrölt bors

A másnapos-harmadnapos kenyérszeletekből pogácsaszaggatóval szúrjon ki kb. 25 darab vékony korongot. Vajazza ki a sütőlapot, erre tegye rá a kenyértallérokat, majd olvasztott vajjal kenje meg őket. A sajtokat reszelje le, a füstöltet ízesítse pirospaprikával, a simát őrölt borssal. A megvajazott korongokat szórja meg sajttal, és forró sütőben süsse őket pirosra. Még forrón, fogpiszkálóra tűzve tálalja.

oszibá Creative Commons License 2002.01.31 0 0 47
Azt nem tudom, de azt igen, hogy a pulykaszar nem robbanik. :-)))

Előzmény: ZöPö (46)
ZöPö Creative Commons License 2002.01.31 0 0 46
"Pulyka takony" nem kell bele? Attól lenne igazán egzotikus az íze! :-)
Előzmény: oszibá (45)
oszibá Creative Commons License 2002.01.31 0 0 45
Ez a recept hasonlít a hagyományos rántott csirkére, de egzotikus ízei mégis változatosságot visznek a vasárnapi ebédbe.

Mediterrán rántott csirke

Hozzávalók:
- egy közepes csirke (kb. 1,2 kg)
- 10 dkg liszt
- 2 tojás
- 10 dkg reszelhető sajt
- 10 dkg zsemlemorzsa
- 3 dl olaj
- fél citrom vagy citromlé
- fél csomag petrezselyem
- só, őrőlt bors
- olaj a sütéshez

Keverje össze az olajat a citromlével, a sóval, a borssal és az apróra vágott petrezselyemmel. A megtisztított és feldarabolt csirkét pácolja a fűszeres olajban 4-5 órán keresztül, hűtőszekrényben. Időnként forgassa meg benne a darabokat, hogy a lé mindenhol egyformán érje. Pácolás után csöpögtesse le a húst, majd a lisztben, a felvert tojásban, és a reszelt sajttal összekevert zsemlemorzsában forgassa meg. Felforrósított olajban, de lassú tűzön süsse, fedő alatt. Köretnek sült hasábkrupli, vagy kukoricás rizs illik hozzá.

oszibá Creative Commons License 2001.12.21 0 0 44
92-ben már túlestem, azaz megjártam a sebészetet is Márk barátom 1 órát túlórázott a hátsó fertályamon, de ki újult.
marfai Creative Commons License 2001.12.21 0 0 43
Legyünk pontosak: PROCTOLOGIA :-)))
Márfai P.
Előzmény: ZöPö (42)
ZöPö Creative Commons License 2001.12.20 0 0 42
Ujujujj... UROLÓGIA!!!
Előzmény: oszibá (41)
oszibá Creative Commons License 2001.12.20 0 0 41
Hajaj, ha még csak a pisi lenne, de akkora arany erem volt, mint a pulyka takony, volt ott még más is néha. (de az a másik úton jött)
Előzmény: ZöPö (40)
ZöPö Creative Commons License 2001.12.20 0 0 40
Szóval levizeltétek magatokat... Semmi baj, nagyfiúkkal is előfordul! (c:
Előzmény: oszibá (39)
oszibá Creative Commons License 2001.12.19 0 0 39
Nyertél!
Kapsz 2 hangszórót.
„enyhítünk” = ivás és pisilés, de a könnyítünk is nagyon találó, sőt kimondottan jó.
Előzmény: ZöPö (38)
ZöPö Creative Commons License 2001.12.19 0 0 38
"... mondván enyhítünk magunkon."

Azt hogy kell? Mert én már többször enyhítettem a szomjamat, utána persze könnyítettem magamon, de így a kettőt egyszerre... Nem is tudom.

Előzmény: oszibá (37)
oszibá Creative Commons License 2001.12.19 0 0 37
Árú (ital) dömping a hajósi étteremben??
Folyó hó 16-án estefele Hajósról kifele jövet betértünk az útszéli zöld szőnyegezett étterembe, mondván enyhítünk magunkon.
Rendeltünk kávét, fröccsöt, rövidet, azaz szeretünk, volna.
Közölte a hölgy, hogy sajnos bor, az nincs, sem vörös, de fehér sem.
Elmondta, hogy előző este, egy csapodár társaság felzabálta az összes készletett, mind a hat üveggel.
Vasárnap lévén a Német származású tulaj pihen, és csak hétfőn szálija a következő heti adagot, mind a 12 üveget. (vegyesen)
Hölgy nagyon udvariasan kínálta a kétfajta sör választékot.
Kedves szesztestvérek, ne ide térjetek be, ha szomjasak vagytok.:-(((
Mijo Creative Commons License 2001.05.18 0 0 36

Tudod, én a hozzászólásaim zömével úgy vagyok, hogy azok egyértelműsíthetők. Igyekszem objektív lenni.
Amúgy meg javaslatom szerint, legyen mérvadó a puding próbája ...:)!

Mijo

Előzmény: Bajaicum (35)
Bajaicum Creative Commons License 2001.05.17 0 0 35
Vegigolvastam a temat, mert egy mazochista vagyok, ulok itt az intezetben este nyolckor, etelt reggel ota nem lattam, es olvasom Thernitibi isteni receptjeit... De azert lenne most mar egy kerdesem: Mijo! Tulajdonkeppen mi jo? ( :) ) A jo etel, vagy hogy autentikus (mitol az es mitol nem az???? ) bajai etel legyen az a tanyeron gozolgo valami???
Elnezest kerek, de Thernitibi receptjei orult jol hangzanak, es nem csak azert, mert majd' ehen halok e percben. Nem ertem, mi a gondod peldaul a kalocsaiak halpaprikasaval? Vagy hogy piritani vagy parolni!?
A lenyeg az izen van a dolognak, az pedig olyan szubjektiv, hogy keves olyanabb van... En tehat amondo vagyok, hogy nyugodtan ki lehet probalni mast is nem szegyen, ha valami izlik es urambocsa nem bajai!
En speciel a tiszai halaszleben csak azt nem birom, hogy olyan ronda szutyi, nem lehet atlatni rajta, nem tudod, mibol van. De azert jo esetben az is halbol van es azert azt is lehet am finomra fozni, es aki azt szereti, azert meg nem masodrendu allampolgar.
Termeszetesen az en szigoruan szubjektiv velemenyem szerint a bajai halaszlenek nincs parja, de azert van mas etel is Thernitibi receptjei igenis jol hangzanak. Sajnalom, hogy csak a csaladnak foz! :)
oszibá Creative Commons License 2001.01.16 0 0 34
Nincs hozzá gusztusom, itt volta a Zombori barátaim és langyos csap vizet ittak.
Megfogadta a tanácsod és a Szexárdi vörös-be tetem egy hangyányi ásványvizet.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!