Megvádolás nem volt vitatás igen, a 4 lehetséges verzió közül leírta azt ami szerinte történt, tényekkel és egy nemzetközi szakreferenssel igazolva, nem állított semmit. Azt szerintem csak a bizottság döntése után fog majd.
Kommentek 90% tényekre épül én nem látok benne semmi személyeset. Ha közé tették volna a tracket már rég nem lenne ez, valami oka csak van... persze nem kötelező és a saját oldalán mindenki azt ír amit akar lásd:Komarnicki,Suhajda csak akkor nem kellene ennyire foglalkozni avval hogy mit ír a másik. Az hogy mi jön le egy tök más dolog és valamilyen szinten mindenkinél más lesz a végeredmény lásd az ikalandos link után mi lett...
Szponzorok meg úgyis lesznek lásd KD tevékenysége aminek nem sok köze van a igazi hegymászáshoz de még is el lehet adni.
A videón a GPS mutat felül egy kisebb számot: diff + 1189m, ez napi részeredmény lenne? Úgy tudtam, a legfelső tábor 7900-en van, ezek szerint elfelejtette ott resetelni?
Ingyen valószínűleg nincs, pénzért/ismeretséggel talán.
Hosszabban:
Valamikor régen (amikor a Matterhornon halt meg egy magyar mászó) keresgéltem a neten, és találtam egy oldalt, ahol múltbeli időjárási adatok érhetők el. Viszont ez nyilván csak a meteorológiai állomások adatai esetében lehet pontos; azoktól távol csak valami számított, extrapolált adatról lehet szó, azzal sokra nem megyünk.
Ami használható lehet, az a területről készült műholdfelvételek, HA készül ilyen óránkénti gyakorisággal (ha van ilyen, az fizetős); illetve a pakisztáni, indiai, kínai meteorológiai intézetek esőradar-adatai, HA ezt a területet lefedi a radarjuk. Kellően motivált meteorológus ismerős kell ahhoz, hogy kiderüljön, van-e ilyen adat és el tudja-e kérni. Illetve próba-szerencse alapon írhatsz emailt ezeknek a szolgálatoknak. Kicsi az esélye, hogy válaszolnak, de ez legalább ingyen van.
Az időjárást azért kérdeztem, hogy van-e órára lebontott időjárás visszamenőleg, mert abból látni lehetne, mikor volt fent a csúcson. Nem azért, mert ne lehetne a hegyekben 5 percenként más idő.
Nekem ugyan csak 2-3000 méterig van síelő/turista tapasztalatom, de nem lep meg, ha fél órán belül napsütés és havazás egyaránt előfordul.
GPS:
Az időadattal nem látom, hogy bármi gond lehetne.
A magassági adat elvileg 10-20 m pontosságú lehet, ha elég műholdat "lát" a GPS, nem torzítja a jelet visszaverődés stb. A gyakorlatban meg hopp, ugorhat 100 m-t is, ha ezek a feltételek nem teljesülnek.
Időzóna:
Az én telefonomon pl. beállíthatom, hogy automatán kezelje, vagy sem.
1. mekkora szégyen lenne Szilárd esetében bevallani, hogy a csúcson, de csak a csúcson megtolta kicsit oxigénnel?
2. milyen érdekcsoportok feszülnek itt egymásnak, mert most volt egy jó 45 perces beszélgetésem valakivel az ellentáborból és sztem ez többről szól, mint a zoxigén.
Beszéltem Dáviddal, jóval azután, hogy az első "elemző" poszt kijött. Elmondása szerint addig őt sem kereste. Neki az a fixa ideája, hogy ha valamit kiír a Facebook oldalára, az "ki van írva, el van mondva, meg van kérdezve."
Ja,szelfis fotóra értettem én is,csak azt nem írtam oda.:) De ott kicsit furcsán reagált Vadon úr felvetésére...:)
Igen,ezt értem,csak a hallgatónak az jön le ebből,hogy végre megkapta a nyilvánosságot a reagálásra,aztán zavarba volt és mentegetőzött+terelt.A kicsit jobban képben levőknek meg az,hogy leszólta a Babcsánt.Én úgy értelmeztem Kunos úr kiírásából,hogy ő Dávidot kereste meg,mivel ő volt az expedíció vezetője,de nem reagáltak semmit.Hansban szerintem azért sem kételkednek,mert más is volt vele egyidőben a csúcson.De egyetértek,hogy Szilárd sokaknak szúrhatja a szemét...
"Utána fotókról beszél,aztán kiderül,hogy csak egy van fenn az oldalán."
Nem egy fotó van fent az oldalán, de ezt magad is könnyen ellenőrizheted, néhány posztot kell csak visszapörgetni. Egy olyan van, amin maga is látszik (szelfi, de abban tükröződik az imazászló a csúcson, amit Nirmal Purja rakott fel egy nappal korábban), a többi meg a csúcs vagy a róla készült panoráma.
A reakcióin meg nem kell meglepődni. Így kommunikál az, aki azt sem érti, hogy mi a francért nem hiszik el neki ilyen képi dokumentáció mellett az oxigén nélküli csúcselérést (van olyan, aki a csúcselérést sem). Őt senki nem kérdezi meg, bizottság elé akarják citálni. Közben terjengős posztokban elemzik más mászók "tanúvallomásait", tényként kezelve az általuk két hónap után visszaemlékezett adatokat. Vicc az egész. Pontosabban rém szomorú és felháborító az egész eljárás.
Hans Wenzl pár órával Szilárd előtt volt fent, talán három csúcsfotót posztolt, Szilárdénál gyengébbeket, videót semmit. Mégse kételkedik benne senki. Szilárdban se kételkedne senki, ha nem róla lenne szó. Valamiért vannak, akik nem tartják őt elég jónak/méltónak egy ilyen teljesítményhez.
Elmondom, mit értek károkozás alatt. Megvádolnak (hamisan) nyilvánosan egy mászót. Az érintettet senki sem keresi meg, ezért a kis gömböc nagyobbra terjed, és a témához nem feltétlenül hozzáértő arcok (marketingmenedzserek, előadásszervezők, satöbbi) is kételkedni kezdenek. Mire kijön a tisztázó válasz (várhatóan napokon belül), addigra csak az marad a fejekben, hogy egyrészt Szilárd gyanúba keveredett, ezért egyéni szinten nem biztos, hogy a jövőben érdemes szponzorálni, előadásra hívni. Másrészt a kívülállók, ha olvasták a kommentcúnamit, és Kunos "elemzését", annak stílusát, az jön le, hogy ez egy egymás szemét gond nélkül kikaparó közösség, ahol vagy a teljesítmény kamu, vagy olyan szinten kell bizonyítani, mint egy csillag felfedezését. Szponzoráljuk inkább a strandröplabdát.
Ilyen nüanszokon múlhat egy komplett sportág finanszírozása. Érted?
Meghallgattam a Balázsos adást.Nem volt szimpi,ahogy Kunosról és Babcsánról beszélt,de ezt be lehet tudni a sértődöttségnek.Aztán a csúcsfotó kapcsán azt mondta,hogy nem volt idő posztolni,de azért a szakácsos képet elküldte...:)Utána is zavaros a magyarázat,mert Dávidra hivatkozik meg időhiányra,de mégis csak posztolt fotót.És egyáltalán elkészült azóta a csúcstámadásos leírás?Utána meg azt mondja,hogy hamisnak tartják a képeket vagy nem ő van rajtuk,de az oxigénről nem beszél.Utána fotókról beszél,aztán kiderül,hogy csak egy van fenn az oldalán.De ha meg tényleg tisztán mászta meg,akkor ki ne lenne csalódott az elismerés helyetti vádak hallatán?Nekem szimpi Szilárd,de valami nem teljes...
Ha nagyon akarnék, beleköthetnék, hogy azért a szakácsokkal posztolt, meg arrol panaszkodott a csucson h k hideg van, utana meg azt mondja h nyolcvan videot es kepet csinalt. De ezt meg el tudom fogadni, mert ha valaki nem konzisztens, az nem jelenti azt, hogy kamuzik. Mindenesetre nagyon bizonytalannak es magyarazkodonak, vedekezonek es kicsit ketsegbeesettnek is ereztem, holott, ha igaz amit mond, akkor az osszes kepet felhanyhatna az oldalra es ilyen egyszeruen elkussoltathatna mindenkit. Biztos van valami, amirol nem tudunk, ami megmagyarazza, hogy miert nem zarja rovidre ezt az egeszet. Nagyon kivancsi vagyok, mi lesz ebbol. Ugyanazt erzem, mint Foldes, hogy egyelore hiszek neki, hogy ugy van ahogy mondja, de van zaj ebben a sztoriban, azt sajnos el kell ismernem.
Azért az érdekes, hogy "mai napig nem kerestek meg"
"ereszkedés közben kificamodott a vállam" egy napunk volt arra, hogy járásképes állapotra hozzunk Dávid sem volt jó állapotban, eszembe sem volt, hogy posztoljunk, onnantól internet kapcsolatunk sem volt pár napig. Akkor én ezt nem tartottam fontosnak" Ezt mondjuk el tudom fogadni annak, hogy miért nem posztolt azonnal.
Az oxigén nélküli mászás valahogy nincs megpiszkálva. MIndössze a csúcsmászás tényét rágták, holott nem az a kétely tárgya.
meghallgattam ezt az interjút. Ez szerintem inkább ártott a Szilárdnak, mint használt... sajnos nagyon félreérthetően fogalmaz, de már nem tudom megítélni, hogy mi ennek az oka, de inkább zavarosabbnak tűnik ez az egész, mint tisztábbnak. Ha én megmásztam volna a K2-t, akkor odatoltam volna rögtön az arcuk elé a képeket, azt kész, felejtsenek már el. De ez így tényleg kezd nagyon furcsa lenni...
"Suhajda Szilárd oxigén nélküli K2 mászása vitatottá vált"
"Suhajda Szilárd a hivatalos közleményükben leírtak szerint "dél után nem sokkal" jutott fel a K2 csúcsára. De a csúcsra érés időpontjával kapcsolatban hozzá teszem azt, hogy a siker hírét én tettem legelőször közzé a "Komarnicki. hu" csoportban, és az alaptáborból kapott egymástól független információk szerint az 11 óra 30 percre volt jelezve. Az időpontról még további adatok is olvashatók és hallhatók voltak a közleményekben, a videós üzenetben és a Mozgásvilág interjújában, miszerint az "Pár perccel dél után", "helyi idő szerint 12:10kor", "dél után nem sokkal". Amennyiben Suhajda Szilárd feljutott a csúcsra, akkor ezt véleményem szerint az utolsó találkozás időpontját figyelembe véve 8450 méterről két óra, illetve inkább másfél óra alatt csak pótlólagos oxigén használatával tehette meg. Ugyanis ezt nyilatkozta: "Utolsóként értem fel, kb. 100 méterre a csúcstól találkoztam az utolsó lefelé tartó emberrel". Persze nem mindegy, hogy ezt a 100 métert szintben vagy távolságban kell-e értenünk. Vagy ha az öt óra igaz a csúcsra érés időtartamára, akkor délelőtt 10 órától kezdve délután három órakor kellett volna feljutnia."