Nálam is belvizes volt a kert néhány évente, főleg a kert vége, ami a legalacsonyabb volt. Aztán hozattam pár teherautónyi homokot és feltöltöttem. Azóta nincs gond. Persze nem mindegy, hogy mekkora a kert. Egy kisebbet még fel lehet tölteni pár százezerből, de ha nagy területről van szó, az egy kész vagyon lenne.
Lekvárt is szoktak belőle csinálni, én egyszer csináltam, de ilyen rossz lekvárt még nem ettem. Nem tudom mi volt a gond, talán kevés cukrot tettem bele, de teljesen jellegtelen ízű lett. Pedig finom, érett fügéből készült.
Talán még "birsalmasajtot" is meg lehet próbálni belőle. Ízesíteni lehet fahéjjal, gyömbérrel, vaníliával.
Hát ez az a baj nem olyan mint a saját ! Én pl a reggelizni szeretek a cseresznye fa alatt vajaskenyeret cseresznyével ,minden friss ! Hát ezt a piaci nem tudja ! Nem kukacos itt semmi sem arra vigyázok ! És még csak most van hogy az esőzés miatt leromlik a fán a sárgabarack !
Van 2 db és lesz kb 40 kiló a két fán ! Csak ezzel az a baj hogy kb ránk rohad ha naponta 1 kilót eszünk is ! Tárolni nem tudom befőttnek nem jó ,ez csak csemege ! De ezis csak akkor ha a darazsak meg nem eszik !
Ja csak azt nem tudtam a helyi adottságban hogy a 30 év alatt kétszer majd kb 30cm-ig feljön a talajvízszint ! Hát ha ezt valaki kalkulálni tudja annak minden tiszteletem !
Lehet jobban jársz, ha inkább megveszed a gyümölcsöket! Nálunk a piacon már 400-800 ft/kg áron lehet kapni nagyon finom kopaszbarackot, őszibarackot. A cseresznye-meggy 1000 ft körül volt. A fogarasi áfonya 2000. Pár utcával arrébb valaki árul nagyon finom érett fügét 600 ft/kg áron.
Ezek teljesen elfogadható árak és nem kell kínlódni a permetezéssel meg egyebekkel.
A kertedben olyan gyümölcsöket tarts, amik minden évben teremnek és nincs velük sok gond. Málna, rezisztens egres, josta, feketeribizli, monília rezisztens feketicsi meggy. Korai cseresznye, ami nem lesz kukacos. Jojó szilva. Stb.
Az nem sarj meggy, hanem sajmeggy. És nem csaptak be vele, tudtad, hogy milyen alanyon van, neked kellett volna tájékozódnod, hogy az az alany megfelel-e a helyi adottságoknak.
Minden ilyen félrevető árust börtönbe zárnék ! Az emberi élet nem végtelen hogy hopp nem sikerült majd ültetek másikat ! 8-10 év mire egy fa beáll és kiderül szart sem ér mert átvertek vele ,majd ültetsz újat ! És mi a biztosíték hogy az nem lesz ugyan olyan szar ,semmi ,és már is vesztettél kb 20 évet ! Ugyan így jártam a sarj megyre oltott cseresznyével ! Az nem bírja a magas talajvízszintet 15 évet nevelgettem vigyáztam és egyszer a sok esőtől kifeküdt a víz a gyökereket tönkre tette ! Vettem egy másikat ujabb 15 év és kiderült az meg egy vadfa ,valami alany ,ez már az életem legnagyobb részét tönkre tette ! Hiába minden igyekezetem az életem eltelt és még sincs cseresznye fám ! Most megint vettem egyyet a Megyeri kertészetből ami újra beteg ,de már betegen jött enyhe törzs sérülésses volt és 3 év alatt nem nőtte ki ,csak hát 60 éves vagyok ! erről legfeljebb ha kétszer -hármszor lehet hogy eszek ha el nem viszi valami betegség mert a törzsön is sérülés van meg a helyet se szereti ! Kiderült ,tegnap olvastam a lombtrágyákról hogy nem tudsz annyit adagolni lombon keresztül hogy az bármit befolyásolni tudjon ha hiány tünete van mint nekem ! Egy nagyobb fánál évente 80 -100 kilót kéne adagolni ,fizikai lehetetlenség lombon keresztül ! Csak a kelát bázisú lombtrágya szívódik be a többi sóféle csak minimálisan ! Illúzió az egész lombtrágyázás ! Ez az egész mezőgazdálkodás is egyfajta tudatlan dolog igazán befolyásunk nincs rá !! Azért azt hittem a tudomány már nem ilyen gyerek cipőben jár ! De úgy tűnik azok se tudnak többet mint én akiknek ez volna dolguk ,ezek lennének a növény orvosok ! Ezt már a valóságban is tapasztaltam hogy amikor a növény orvosokat meg kérdeztem a vegyszerekkel kapcsolatban még annyi tudásuk sem volt mint nekem az egyszerű parasztnak ! A nagyüzemi vegyszeres gyomírtáson is mindig elcsodálkozom ,mert tegnap a learatott táblán már a szárzúzót járattam, és pár napom van rá hogy letárcsázzam, másként a gyom elborítja olyan tempóban jön fel a muhar rajta ! A kapás növényekben is még 1-2 hét és lehet lenövi a kukoricát a és a napraforgót a gaz ! A sorközökben már fél lábszárig érő gaz van ! Ennyit ér több szá ezer forintnyi vegyszer ? Meg két gép és két ember több napi munkája !
Ne is mond a sárgabarackomat eddig mind a szemétre dobtam mert már a fán zölden ki van fúrva, és rohadt szeme van amit a hangyák még tovább fúrnak . Szószerint megerjednek a szemek féléretten a fán és megrohadnak .
Szerintem lehet de a málnát nem szokták bújtani, mert általában hoz egy csomó gyökérsarjat, amiket ősszel lombhullás után át lehet nyugodtan ültetni. Nekem ritka az a málnám amin nincs jónéhány szaporítható sarj, inkább irtani kell, hogy ne terjedjen
Nehéz kérdés ez a vírus-rezisztencia ügy. Azzal teszik még nehezebbé, hogy összevissza beszélnek róla, főleg a kereskedők.
Nyilván bármire lehet mondani, hogy rezisztens, mert mire kiderül, hogy nem az, már hiába is reklamálnál, évekkel korábban vásároltad a fát.
Abból kell kiindulni, hogy a régi hagyományos fajták egyike sem rezisztens, legfeljebb toleráns. Ennek oka, hogy még nem találkoztak a vírussal, nem volt idő kiszelektálódni arra rezisztens változataiknak.
Az új fajták között lehet keresni rezisztens fajtákat.
Csakhogy!
Sajnos én sem találtam sehol olyan hivatalos listát a forgalomban lévő vagy engedélyezett fajtákról, ahol ellenőrzött fajtaleírások is lennének. Azt gondolom, hogy ez elsősorban állami feladat lenne. A NÉBIH oldalán van ugyan engedélyezett fajták listája, de sajnos ebben nagyjából zéró a termelők számára releváns információ.
Külföldi szakirodalom sokkal alaposabb, csak keresgélni kell a neten.
Látható, hogy a fajtanemesítők gőzerővel dolgoznak PPV vírusra rezisztens fajták kiszelektálásán. Ha pedig egy fajtát sikerül, akkor arra alapozva bővítik a fajtaválasztékot. Így van-volt ez a szilvánál és a kajszinál is. Szilvában már tapasztalatokkal is igazolva vannak rezisztens fajták, a legismertebb a JOJO.
Kajsziban, itthon még nincs hasonlóan "hosszú" tapasztalat egyetlen fajtánál sem. Az említett külföldi szakirodalomban azonban az Aramis kajszi fajtacsoportot kifejezetten rezisztensnek írják le a PPV vírusra. Ennek azért hiszek, mert egy egész fajtacsaládot piacra dobni az EU-ban hamis állításokkal azért komoly bátorság lenne. Nyilván az állítást laboratóriumi és tapasztalati úton is ellenőrizték. A fajtanemesítők díjakat szednek.
Csak hogy össze lehessen vetni a mi kertészeteink "Móricka" fajtaleírásait egy magára valamit is adó külföldivel:
Látható, hogy itt komolyan veszik a tájékoztatást. Ha valaki ültetvénye a hamis fajtaígéretek alapján befuccsol, akkor komoly kártérítési igénnyel léphet fel. Google-val lefordítva, számos további információ vagy figyelmeztetés van benne. A monília érzékenységre, téli hideg igényre, vagy akár a bakteriózis érzékenységre is ad információt.
Egyszer beszéltem egy faiskola vezetőjével a Facebookon. Nem emlékszem melyik volt, talán a Palesits, de nem biztos. Azt mondta, hogy Sharka-rezisztens kajszi nincs, csak toleráns. Nem tudom ez igaz-e, de tény, hogy az évek során sok "Sharka-rezisztens" fajtáról derült ki, hogy csak toleráns.
10-15 év alatt persze eladtak belőlük pár millió példányt jó áron, rezisztensnek hirdetve. Aztán amikor kiderült, hogy mégsem azok, akkor mosták kezeiket, pénzvisszafizetési garancia nincs. Így jártunk.
Nem tudom másnál mi a helyzet, de itt jó sok poloska lett.
Még úgy is, hogy beáldozva egy fél szedés málnát, a múltkor lefújtam a bokrokat, mert elég gócszerűen sok volt ott.
De most látok az éppen zsendülő paradicsomon(már körbe van szurkálva, meg ott napoztak rajta) meg az ősziken, meg még a kqumqaton is, a fene az ízlésüket...
Erre gondoltam én is, érdeklődéssel várom a következő évi termést. A korábbi kb. 20-25 évig termő Ananász kajszi fám gyümölcsei után, elsősorban feleségem méltatlankodott az íze miatt. Rád fogok hivatkozni, nyerek egy évet. 51 év után megengedhetek magamnak ilyen kisstílú kertészeti linkséget.
Igen, teljesen lehetséges. Ha kicsi a fa, akkor még a szemek mérete sem az igazi. Jobb helyeken 3 évig termést sem hagynak rajta, hogy a fa a korona növelésére koncentráljon. Ámbár én sem bírtam ki, hogy ne legyen kóstoló... :-)