Lementem alfába :) Ez megmagyarázza a hibát ? Bemásoltam a skála aljára 50ml-nyi osztást. Tudom, hogy a pohár kúpossága miatt csökken az osztás, de ez nekem jelentős hibának tűnik.
Tehát ha beöntök a skála szerint 50 ml alapozót, az valójában ~62-63 ml (?) Ha ehhez loccsantok a 50 ml edzőt, akkor a keverési arány ~1.25 : 1, tehát nincs elég edző a keverékben. Baszki.
Amikor elkezdtem festegetni a Temu-ról vettem egy olcsó pisztolyt. Ahhoz adtak 1db keverőpoharat és egy csomó eldobható, zacskószerű tartályt. Az első elemeket ezzel a cuccal fújtam. Ezen sokkal egyértelműbb az osztás. Azokról nem is lehet lemosni az alapozót.
Én úgy szoktam, hogy a sűrűbbet, nehezebben adagolhatót töltöm bele először, mert ha nem sikerül kerek értékre beleraknom (mondjuk 300 helyett 320 ml kerül az edénybe) akkor sokkal könnyebb a másikat pontosra beállítani. Ez 1:1 nél is számít, de mondjuk egy 5:1 -es epoxy esetén ha 300 helyett 320 ml lett a festék akkor 60 ml helyett 64 ml-t kell rátölteni az edzőből helyes keveréshez. Fordítva sokkal nehezebb ezt megcsinálni.
Hülye kérdés, de gyakorlati szempontból van jelentősége, hogy az alapozót vagy az edzőt öntöm előbb a keverőbe ?
Mondjuk jobban keveredik így vagy úgy, vagy akármi
Nem csak gyakorlati szempontból! Sokkal nehezebb a megfelelő keverési arányt betartani ,nem véletlenül találták ki a skálázott mérőedényeket is pont ilyen dolgok miatt!
A edző nem tud megromlani, csak idővel elkezd bekocsonyásodni, amíg folyékony, önthető halmazállapotú, jónak kell lennie.
A nitrohígítónak nem szabadna megoldania, leszednie az epoxy alapozót, ez akkor fordulhat elő, ha nem az előírásnak megfelelően lett beedzve az anyag, túl kevés került hozzá, így nem tudott teljesen megkötni az anyag.
Szóval lehet, hogy én csesztem el :)
Valószínű leszedem fémig és újra fújom ezt az elemet.
Hülye kérdés, de gyakorlati szempontból van jelentősége, hogy az alapozót vagy az edzőt öntöm előbb a keverőbe ?
Mondjuk jobban keveredik így vagy úgy, vagy akármi
Szerintem tök mindegy mit válaszolnak, nyilván lesz egy marketig szöveg, meg jön a duma hogy eddig nem volt vele ilyen gond... Na ezért használok én csakis Mipa termékeket. Sosem volt gondom vele.
És arra mit válaszoltak, hogy az edző bedögölhetett-e? Vagy, hogy szerintük az a jelenség, hogy a kéthetes 2K Epoxy festék nitroval simán letörölhető miből származhat?
Megnéztem néhány másik gyártó alapozóját. Minden esetben a dobozra írt arány a TDS-ben térfogatarányként szerepel. Illetve valahol írták, hogy ha külön nincs jelezve, akkor térfogatarányak tekintendő. No de azért megkérdem a forgalmazót is.
Viszont ha 1L alapozóhoz 1L edzőt adnak, az azért gyanús, hogy térfogatarányban keverendő. Vagy nem?
Nem. Mert pl a Mipa is megadja térfogatban és súlyban is a keverési arányt. Ettől függetlenül csak térfogat alapú kiszerelésben (1L, 0,5L, 0,25L) árusítják az edzőt.
Mindig a gyártó utasításait tartsd be a keverési arányokat illetően! Az adatlapom 1:1 keverési arány van megadva?
Pl. a PPG Deltron D880 lakk az 1 és 5 literes kiszerelésben van, a hozzávaló D841 medium edző meg 1 literesben és 3 literesben létezik. Namármost ebből vagy 1:1 vagy 5:1 vagy 5:3 arány jönne ki ehhez képest a valós keverés 2:1 . Tehát akkor lenne "korrekt" ha az edzőt 0,5 és 2,5 lirteresben árulnák. De nem így van.
Az sok mindenen mólik a hőmérséklettől kezdve azon át hogy mennyire jól van lezárva, és mennyi közvetlen és közvetett napfényt kap, milyen edényben van etc.... Akár pár hónap is lehet vagy kevesebb.
Nézem a TDS-ét de nem látom, hogy súly vagy térfogatarány van előírva - ha súly akkor a pohárban kevert 1:1 lehet akár rossz is. Ha térfogat akkor persze jó. Nekem az epoxy amit használok súlyarányban van megadva.
Mit cseszhettem el ? Ponthegesztővel raktam volna fel egy elemet, de rájöttem, hogy nem férek oda a géppel, ezért leszedtem. Az illeszkedő felületekre ponthegeszhető tömítőt kentem, de azt is le kellett szednem. Nitróhigítóval lemostam a tömítőt, de leszedte a pár napja ráfújt 2K epoxit is, a "gyári" E-coat (KTL) réteget nem bántotta. Nem vagyok benne biztos, de szerinzem a nitrónak nem kéne bántania az epoxit.
Szombaton fújtam, előtte felcsiszoltam, zsírtalanítottam, ugyanúgy mint a korábban. Régebben fújt elemeken csak erős dörzsölésre oldja az alapozót.
Spralac SP5599, leírás szerint 20C-n 16 óra a száradás. Ezen bőven túl vagyok.
Helló Urak! Megtörtént életem első "foltozása" az autón🙂! A milyenségét nem tudom megállapítani,ha jól néztem,akkor talán sikerült rendesen végigpöttyözni. Csalóka a lemez külleme így a képen,de rendesen felpucoltam a "foltot",nem rozsdás. A rávaló lemezt,amit lefúrtam a nyúlványról,azt már legyártottam,odapróbáltam,egész jó lett. Azt majd "ponthegesztéssel" teszem oda,ahogy volt. A nyúlványba,amit behegesztettem lemezt,azt belűről lefújtam a hegeszthető alapozóval. A nyúlvány és a lemez egymással érintkező(nyúlvány külső-lemez belső) felületeit is elég ezzel a hegeszthetővel lefújni? Utána,ha felkerül a lemez,akkor jönne a 2K alapozó,karosszériatömítő a leztalálkozásokhoz,majd oda is alapozó,aztán rücsi,és a végén festék. Ez így jó sorrendnek?
A másik kérdés.A bekeretezett rész,a doblemez alsó sarka és a küszöbvég belső fele..(ha jól mondom?)..ott mindkettő kirohadt. A doblemezből úgyis kell vágni,mert a nyúlványra való lemez oda is van ponthegesztve,és az a rész is kuka. A doblemez,és a küszöb belső része csak tömítővel van passzintva,ugye? Így laikusként kivágnám a doblemezből a kellő darabot,akkor hozzáférek a küszöb hátuljához. Megpróbálom befoltozni,aztán visszaépíteni a boblemez kivágott részét,majd a találkozást tömítőpasztával kinyomni,persze a lemezek kezelése után. Ez így megállja a helyét,vagy máshogy induljak neki?
Igen,azt is vettem,Korrant volt a boltban. A hegeszthető alapozó meg 4Cr marka. A korantot valaki isteníti,valaki leszólja,így olvasgatva a fórumon. Ilyeneket kaptam,ez lett,ezeket árulták ebbe a boltba. Egyébként kimondottan autó fényezéssel foglalkozó szakboltban vásároltam,gondolom annyira biztos nem gáz termékek. Azt mondta az eladó,hogy a korantra nyugodtan mehet az alapozó,nem fogja bántani a festéket. Karosszéria tömítő pasztát,vagy mit,na azt még nem vettem. Az még odébb van,látva hogyan haladok🙂! Sajna nem sok időt tudok rászánni,ezer más dolgom is van.
Én kennék valamilyen rozsdaátalakítót a drótkorongozott részekre, pl. Brunox-t. Illetve épp a héten vettem Teroson VR 625-t a futómű cuccokra.
A hegeszthető alapozó jó dolog. Én bontottam vissza olyan elemet, amit elötte azzal kentem (BudaPrimer) és tényleg nem égette/olvasztotta el a hegesztés.
Így nagyvonalakban erről lenne szó! Az első kép a jobb hátsó váznyúlvány. Ott a kiálló csavaroknál van a hátsó híd bekötése. A váznyúlványra ráponthegesztve az a lemez,aminek nem tudom a szerepét. Na az a lemez,a vége,ahogy látszik,szétrohadva,meg a nyúlvány azon része is. Lefúrtam a lemezt,ledrótkorongoztam a nyúlványt. Előtte próbáltam mintát venni a lemezről,aztán csináltam egy olyat. Egész jó lett,még sose csináltam ilyet😀! Odaillesztve,a bekötési pont csavarjaival odafogatva teljesen jól ál. Majd vissza kell ponhegeszteni valahogy. A tervem az,hogy a nyúlványból kivágom a lyukas részt,azt befoltozom,majd rá a lemez,az is visszahegeszt. Aztán még a 3.képen van hiba,ott is gondolom valahogy ki kell vágni a rozsdás részt,és valahogy kipótolnoi. Az autó másik fele is hasonló,annyi,hogy ott csavarhúzóval piszkálva nincs lyuk,de ott még nem korongoztam. Viszont apránként halad a művelet,így csak azért akartam egy kicsit bekeverni,hogy ameddig nem halad a projekt,addig se rozsdásodjon vissza,lekentem volna az apróságokat. Így újragondolva addig lefújom a hegeszthető alapozóval,azt szórófejes kiszerelésbe vettem. Végül is a hegesztésekhez úgyis az kell,gondolom. A 2K-s alapozót azért vettem,mert úgy szeretném megcsinálni,hogy a gyári "külleme" megmaradjon az autónak. Itt pedig a padlólemez kiugró részei,ahol az ülések vannak,és csak ott,meg a alul a küszöbrész,ahol van rücsi,vagy alvázvédő,vagy valami,a többi része festve van csak. Az alján még van vonalkódos matrica is,pedig 19 éves lesz nemsokára🙂! Ahogy a gyárból kijött. A hátsó kerékjárati ívekben az a szövetszerű dobbetét van,elöl meg műanyag. Alatta sima festék. Gondolom,ha 19 évet kibírt így(újkorától az enyém az autó) akkor továbbra is megfelel így. A többi felületi rozsdát ,ami a lemez illesztéseknél,meg egy két helyen van,azt is megpróbálom becsületesen megszüntetni,és akkor a 2K alapozóval lefújni,lekarosszériatömítőzni,aztán ugyaúgy színrefújni,mint ahogy most van. A hátúljáról lecsontoztam mindent,se futómű,se fék,se üzemanyag,semmi. Úgyhogy a terv ez. Először az alját javítani,lekezelni ezem részeket. Aztán a balos küszöb javítós még,meg a jobbos első sárvédő alja van lerohadva. Úgyhogy van vele feladat....pláne hogy még nem csinálltam ilyet...
A termék ismertetöjében vagy egy "fazékidö" nevü faktor, ezen az idön belül lehet felhasználni a terméket. Ez a fazékidö attól is függ, hogy milyen edzövel (normál, gyors, vagy lassú) kevered be az anyagot. Teljesen mindegy hogy zárt edényben tárolod, vagy nem. 2K-s anyagoknál annyit keverj be, amennyit el is használsz.
Meg kell nézni az alkalmazástechnikai adatlapon, hogy mennyi ír a gyártó. Nem lehet eltenni napokra, hetekre mivel kémiai úton megy végbe a kötés/száradás. Szerintem max 1-2 óra, de inkább kevesebb. Annyit keverj, amennyit biztosan elhasználsz.
Helló! Egy olyan kérdésem lenne...elfelejtettem megkérdezni a boltban...,hogy a megvásárolt 2K epoxy alapozóból,ha keverek egy adagnyit,azt utána meddig lehet felhasználni,hogyha mondjuk egy lezárt üvegben tárolom? Valamennyit bekevernék,hogy az éppen aktuális javított részeket le tudjam kenni,hogy ne kezdjen oxidálódni.