Sajnos nekem is "kunyabajom" van. Kertes sorházban lakunk. A szoba ablakunk a szomszédom kertjére nyílik. A kertben viszont egy farkaskutya jár fel-alá, ugatva, nyűszítve éjjel-nappal. Már próbáltam beszélni " többször is"a szomszéddal, azt válaszolta, hogy a kutyáját nem köti meg, Nem is kellene, csupán az ablakok alatti részt a kutya elől lekeríteni és már kevesebb zaj lenne. Ebben a nyári melegben csukott ablak mellett aludni nem semmi, és így is hallani az ugatást, mintha az ágyad mellett lenne. De a lakásból sem lehetett kilépni a kutyától úgy, hogy az ne ugasson rád azzal a gyönyörű bariton hangjával. Az ellen úgy védekezünk, hogy a terasz szomszéd felőli oldalát műa. hullámpalával fedtük be. Nekünk is van kutyánk, szeretem az állatokat, de sokszor úgy érzem, hogy a kutyákat jobban felkarolják egyesek, mint a gyermekeket. Elnézést, senkit nem áll módomban ezzel megbántani.
Szeretnék megoldást találni arra, hogy a kutya ne az én ablakom alatt ugasson amikor az utcában bárki, vagy bármilyen jármű elmegy. Szeretnék végre ugatásmentes éjszakát. SOS!!!
Az a probléma , hogy erdélyben élek és így nehezen tudok másnak is készíteni és eljuttatni . De a kérdésekre szívesen válaszolok . Amúgy felmerült bennem , mivan ha erre az oszcillátorra rákötök egy erősítőt és egy teljesítmény piezót . Úgy jóval hatásosabb lenne.
Nagyon-nagyon érdekel ez a bizonyos terv. A baj az, hogy ifjú, bölcsész és ráadásul nőnemű vagyok. Tehát akkor számold ki, mi az esélye annak, hogy ezt a tervet én értem / felfogom / megvalósítom. :)
"Szerencsére" van szomszédunk, és neki persze van kutyája. Hurrá! Minden egyes napon hajnalban arra ébredünk, hogy rendületlenül ugat az a dög!
A helyzetet meg KELL oldani, mert lassan de biztosan szétesik tőle a fejem!
Kérdésem: hogyé' adod? :) Felévenném veled a kapcsolatot, hogy megbeszéljük, milyen feltételekkel lennél esetleg hajlandó egy példányt nekem is összedobni.
Ja, és amúgy mi is panel, és felettünk is lakik kutya: ronda, kövér, idegbeteg dög (pontosan ugyanúgy, mint a család többi tagja), állandóan csahol a rohadék, ha pedig egyedül van, akkor folyamatosan vonyít: Venyúúúúúúúúúúhhhhhh, aztán 3,5 másodperc szünet, és újra Venyúúúúúúúúúúúúhhhhh, kéne nekem is valami jópofa kutyabosszantó... A gazdák taplók, akiknek azért se lehet szólni, hogy rendszeresen végigöntik sárral a balkonunkat - még nekik áll feljebb... Sajnos nekem is erős a gyanúm, hogy ami kellően magas hangfrekvencia ahhoz, hogy mi ne halljuk, az nem megy át a vasbetonon. Szvsz ide az egyetlen megoldás a sintér lenne, vihetné mindjárt az egész családot... De ha tudtok megvalósíthatóbbat, ne tartsátok magatokban...
Nálunk a telexomszéd kutyája jár át hozzánk xarni, ezért vettem a eBay-en egy 600 nm területre (kültér) alkalmas ultrahangos riasztót, de mire ideért, már csak 200 nm van a dobozán. Most kicsit megüt a guta, mert direkt a nagy terület-lefedés miatt vettem ezt és nem a hatszáz másik közül valamelyiket :-/
(Remélem, hogy) futó létemre, elkészítettem én is, egy bringalámpa belsejébe. A potméter kis ellenállású állásában teljesen jól hallható magas sípoló hangot ad. Annál magasabb állásban már alig-alig hallani. Úgy tűnik, működik :) Életem első forrasztott (IC) áramköre :)
Nemrég találtam egy könyvben kutyariasztó kapcsolási rajzot , elkészítettem , láss csodát működik . Sajnos a könyv már nincsen meg , de a nyákrajz igen . Ne ilyesszen meg senkit , elég egyszerű : 4049 -es IC , 5k potenciométer , 1k ellenállás , piezo magashangsugárzó , 6.8 nF(nano Farad) kondi ,kapcsoló (nyomógomb) és egy 9V -os elem. Ha jó a magashangsugárzónk akkor 5-7 méteren belül , a potencióméter bizonyos állásában a kutya jól meghátrál.A frekvenciatartomány kb. 18-24 khz . Ha elkészítettük és megakarjuk tudni hogy működik e vagy sem , a 6.8 nF kondival párhuzamosan kötünk még egy ugyanilyent . Ekkor a frekvencia jóval 20 khz alatt lesz amit már hallunk. Itt a nyákrajz :
Nekem ultrahangos kivitelben egérriasztóm van, és kapcsolási rajzot is tudok hasonlóról,
németül azt hiszem Smerzfeld Generator a neve.
De azt gondolom, ha egy ilyen, vagy hasonló ultrahang generátort kutyaugatás ellen használnánk, a kutya abbahagyná az ugatást, és kínjában vonítani kezdene, a környék összes többi kutyájával együtt.
Esetleg meg kéne próbálni ugatással visszakvittelni a szomszédot, a HObbi Elektronika közölt régebben egy nagyon klassz kutyaugatás-utánzó áramkört.
És gyakorlati tapasztalata van valakinek ebben? Átmegy egy falon az ultrahang? Volt olyan, aki azt mondta, hogy semmit nem ér, mert a magas hangokat könnyen elnyeli a fal.