Önellenőrzést szeretnék benyújtani alkalmazottként, mert rájöttem, hogy jópár éve kimarad a személyi adókedvezményem a bevallásból. Mivel még nem csináltam még soha ilyet, a hibaüzenetekből következtettem a kitöltésre. Elkészült egy megoldás, ami hibamentesnek mondja a program, de nem tudom ez a helyes mód e vagy létezik más út is.
Mivel Önellenőrzést nyújtok be, csak átvezetéssel tudom a visszaigényelt adót kérni. Megnéztem mennyit a személyi jövedelemadóból visszaigényelhető összeg (29.sorba kellett a személyi adókedvezményt beírni, a 80. sorba dobta ki).
Még maradt egy csomó hibaüzenet, illetve kérte, hogy válasszak adónemet. Így az ELL-1 Személyi jövedelemadó pontot választottam ki: Kötelezettség változáshoz beírtam a 80. sor összegét pozitív értékkel.
Illetve volt egy Terhelendő adó sor: itt beírtam a 103-as adónem kódot, az Összeg forintban itt is pozitívan. Itt a Főbizonylat számát a program töltötte ki. Frissítés után megjelent a Kiutalandó összeg mezőben pozitívan a 80. sor összege. Illetve az Átvezetési és kiutalási kérelem összesítésénél is ezt látom.
Most már hiba mentes vagyok. Így jó lesz szerintetek?
Az átvezetések végrehajtásának ideje nagyon változó. Ha a terhelendő adónemre rövid időn belül bevallási határidő közeledik, kivárják a 30 napot. Pl. 05/20-án visszajáró áfád van, de nem kéred vissza, mert a következő havi járulékra akarsz belőle átvezetni, de akkor még nem tudod a pontos összegeket, így egyelőre hagyod. Megvan a 6. havi 08-as bevallás (még nem küldöd be, de kész van), tudod a pontos összegeket, és beküldöd az átvezetésit. Ezt 30. napra fogják elvégezni, mert mi van, ha 06/20-án már nem áll fenn a fedezet?
Úgy gondoltad/tudtad, hogy a végleges adód kevesebb lesz, mint az előlegek, ezért nem is fizetted be. Az előlegfizetés esedékessége előtt lehetőséged lett volna előlegmódosítási kérelmet benyújtanod, ami a TAO mellett az IPA-ra is fennáll.
Sziasztok! Ha van a TAO-n egy combos többletem, akkor hogyan számol a NAV késedelmi pótlékot? Ha másik adónemben hiányom van (bér szja és járulékok), kisebb, mint a többlet, akkor nettó egyenleget számolnak, azaz nem számítódik fel késedelmi pótlék? Köszi előre is.
Most vettem észre, hogy maradt fenn fizetnivalóm a bevallás elfogadása után, elfelejtettem befizetni, mikor elfogadtam a bevallást. Lehet ebből bármilyen probléma? Most nem engedi befizetni sem az eszja-n, sem az ügyfélportál keresztül, valamilyen frissítés miatt akadozik most?
Eljössz hozzánk kifesteni egy szobát, vagy olajat cserélni a kocsimban, csak úgy emberbaráti alapon? Az felmerült benned esetleg, hogy fizetős szolgáltatást vegyél igénybe, és nem csak pióca legyél?
Először is: Kérem a személyeskedést mellőzni a továbbiakban! Nem szeretnék semmilyen utalást a személyemre vagy a tevékenységemre ("ha tudtam lakást venni bérbeadásra")! Megértésedet köszönöm!!
A nagyobb probléma viszont: Nem, az szja törvényben nem ad semmi választ egyik kérdésemre se egyértelmű módon úgy, hogy én laikus vagyok, nem a törvényeket értelmezem egész nap, nincs ebben gyakorlatom. Sőt, felelőtlenség lenne részemről, ha a kontextus mélyebb ismerete nélkül próbálnám a törvényeket értelmezni. Nem vagyok jogász, adójogász meg végképp nem!! Ha te esetleg adójogász vagy, az remek, de ne felejtsd el, hogy mások nem rendelkeznek ilyen végzettséggel és háttérrel!
Értő olvasást kérnék én is: leírtam, hogy már sok helyen próbáltam utánaolvasni, nyilván akkor a törvényben is.... Az is feltűnt, hogy mintha a különböző online források egymásnak ellentmondanának a 2. kérdésem esetében, persze legalábbis a további kontextus nélkül tűnnek ellentmondásosnak. Az első kérdésemmel kapcsolatosan pedig SEHOL, a TÖRVÉNYBEN SEM volt semmi említés. Én nem vagyok vállalkozó, csak egy adószám nélkül ingatlant kiadó magánszemély, így nem tudom a források alapján eldönteni a 2. kérdésemről, hogy én leírhatom-e az ilyen speci költségeket, mint a vállalkozások! (Annyi volt egyértelmű, hogy ők biztosan leírhatják az illetékköltséget.) Feltételezéseket pedig nem vagyok hajlandó tenni, ha az adózásról van szó! Az 1. kérdésről meg végképp nem tudok semmit.
Ha valakinek van konkrét tapasztalata a kérdéseimet illetően, az nagyon sokat tudna segíteni! Csak "igen", "nem" válaszokra lenne szükségem, ha valaki esetleg tudja a válaszokat! Előre is köszönöm szépen!
A nav útmutató hivatkozik az szja 11. mellékletére, abban pedig megtalálod. Hidd el, benne van. Ha bérbeadásra tudtál lakást venni, akkor biztosan tudsz értő módon olvasni is.
Most adom be adóbevallásomat. De van 2 eldöntendő kérdésem.... Ingatlant adok ki magánszemélyként. A tételes költségelszámolást választottam az ingatlankiadás után adózva. A kérdéseim:
1. Kiadtam egy ingatlant 2024-ben, ezt később eladtam. A másik ingatlan, amit vettem helyette, azt először felújítottam 2024 őszén, és csak 2025. februártól adtam ki, így a mostani adóbevallásban még nem lesz ebből bevétel. Ennek a felújítási költségét elszámolhatom-e költségként 2024-re, hogy csökkentsem a másik ingatlan kiadása után befizetendő adót?
2. A 2%-os értékcsökkenési leírásnál az ingatlan beszerzési árába, megszerzésre fordított kiadások közé beleszámít-e a 4%-os vagyonszerzési illeték is?
Nagyon szépen köszi minden választ, segítséget előre is!!
Praxisvásárlás elszámolásáról van valamilyen gyakorlata valakinek innen?
(Vállalkozói SZJA-s EV) A jelenlegi nyugdíj korhatárig 21 éve van. De ki tudja, hogy meddig csinálja?
Amit találtam eddig, hogy a várható használati (joggyakorlási) idő arányában számolhatja el. Anno egy törvénnyel alapítottak a praxisjogot, de ennyi erővel egy másikkal el is vehetik!