Érdemes volt nézni a full akciót, z egész gól onnan indult, hogy ketten futottak vissza a zalaegerszegi játékossal és Somára maradt, aki sárgával nyilván nem szabálytalankodhatott. Batik csak kocogott visszafelé, futni vagy védekezni felesleges.
Pont azt akartam írni, hogy régen volt hogy ennyire nem ismertem a keret erősségét, de így hogy csak 3 új van a kezdőben, nagyjából megvagyok. Szerintem sem rossz ez, de azt is remélem hogy látjuk az újakat is, főleg a kis szerb gyereket dicsérik nagyon akik látták.
Akkor tisztázzunk valamit előbb, egyrészt nálam a "gizda" azt jelenti, hogy vékony, gyenge alkatilag, erre te most azt mondod, hogy alacsonyak. Szerintem az alacsonyabb termet és a gyenge alkat között nincs szoros korreláció, vagy igen? Másrészt, én sohasem mondtam, hogy magasabbak lennénk mint bárki, így előbb ezt a nem elhanyagolható tényt rögzítsük, utána lehet vitázni, till the sun goes down.
Dacosta, Bermejo, Guerrero, Mejías, Manzanara, Gordic és Varga
Véleményem szerint, ezek közül Guerrero lehet az egyértelmű erősítés, mert végre lesz egy echte balhátvédünk Korhut Misi után. A többit egyelőre nem tudom hova tenni és a magyarszabály miatt nehezen tudom elképzelni, hogy egyszerre a pályán lesz az összes külföldi, meglátjuk.
Én Kosztát és Szánthó Regőt is szívesen látnám a csapatban. Utóbbit, mert egy, Dzsudzsákon kívül nincs ismert mesterlövésze a csapatnak, kettő, Regő nem a tehetsége miatt nem válogatott és ha csak a tehetséget nézem, akkor Szoboszlai hozzá képest kutyafüle. A másik ilyen elképesztő tehetség az Halmai Ádám ebben 2000/2001-es korosztályban, sajnos őt meg a sérülések hátráltatják, meg eddig a fradi.
SZEZON
Érdekes szezon elé nézünk, bár nem mondták ki, de egyértelműen a bentmaradás a cél. A keret még az edző szerint sem végleges, ezért a kezdőt illetően több variálás várható az elején. Jah és Báránnyal hosszabbítani kell, mert jövő nyáron lejár a szerződése a TM szerint.
Én pozitív vagyok a szezont illetően, mármint a kiesés vagy nem kiesés kérdésében. Idő és türelem kell, tehát nem rögtön az elején várom, hogy hozzon egy megfelelő szintet a csapat, hanem az ősz végére. Gondoljatok a Győr történetére, már azon ment a lamentálás, hogy mikor váltják le az edzőt, erre az utolsó 16 fordulóban elsők lettek a tabellán, pedig az egy igazi szedett-vedett banda.
A bentmaradás lehet a reális cél és egy küszködős, nehézkes kezdet várok, de lehetőleg minél több fiatallal. Szűcs, Vajda, Bárány továbbfejlődését várom. A fiatalok közül talán Cibla, Bodnár, Szakál és Regenyei szállíthatják a játékperceket. Bárány, ha nem lesz sérült, akkor remélem gólkirály lesz min. 17 góllal. A kieséstől nem tartok, de egyelőre nehéz bármit is mondani, majd az első etap után, reálisabban lehet értékelni.
Hát az költői túlzásnak is túlzás, hogy sehol a világon. Viszont ez egy érthető védekezési mechanizmus, a globalizmusra és a helyi rendszernek köszönhető parazitizmusra adott érthető - szerintem helyes - válasz. A korábbi verziókkal csak épp a nem hazai focit mozdította elő az nb1, pedig az nem arra lenne hivatott. Mivel a korábbi szabályok nélküli rendszerben, mindenki a túlélésre játszott, így érthetően az olcsó, valamilyen rutinnal rendelkező játékosokat játszatták, de ez csak oda vezet, hogy a színvonal nagy mértékben arra van alapozva, hogy máshol milyen képzést kaptak ezek a külföldről érkező játékosok, tehát, hogy mennyibe kerülnek. Így most gyakorlatilag azt mondják, hogy oké, hozzál külföldieket, ha akarsz csak nem kapsz támogatást, ha nem teszel eleget bizonyos feltételeknek, kész.
Oroszországban, Angliában, Németországban, Olaszországban, Csehországban, Belgiumban, Hollandiában is vannak kötelező és vagy ajánlott szabályok a fiatalokra vonatkozóan. A kötelező az oroszoknál és a németeknél volt biztosan a többinél nem tudom. Az oroszoknál mai napig megvan, hogy minimum 3 hazainak kell játszania egyszerre, a németeknél nem lehetett 3 idegenlégiósnál több játékos a csapatban 2003-ig. Aztán szintén a németeknél 2008/09-tól kötelező volt 8 saját nevelésű játékost tartani az első csapat keretében, nem tudom pontosan, most milyen kötelező dolgok vannak manapság, de ajánlások szinte mindenhol vannak, az itteni is egy ajánlás. Spanyolországban meg maga a mostani edző nyilatkozta, hogy náluk is volt hasonló ösztönzés, náluk nem vált be.
Ugyanakkor a másik oldalt is meg kell érteni, mert korábban tényleg arra mentek a klubok, hogy nem kell a fiatal, hanem a kevésbé fejlett országok kipróbált játékosaival próbálnak meg a víz felett maradni, azaz bentmaradni. Ez ám az életcél. Viszont egyfelől ez itt nem kötelező mint az oroszoknál, még a kiemelt akadémiával rendelkező klubok számára sem az, max elveszítik a kiemelt státuszt és így a támogatást. Tehát vagy fenntartják maguk az akadémiát vagy megszüntetik. Ez utóbbi esetekben kb ugyanaz az eredmény mint eddig, csak megszűnik egy felesleges pénznyelő.
Másfelől az UEFA-nak is vannak hasonló szabályai, pl BL/EL/EKL 25 fős keretből 8-nak "homegrownnak" kell lennie, azaz hazai játékosnak, amiből 4-nek saját nevelésúnek kell lennie. Ha ennek nem tud megfelelni egy csapat, akkor annyival kell csökkenteni a keret létszámát, és extrém esetben 17 fős kerettel nekimenni egy NK szezonnak, több mint cinkes. Többek között ezért is kellett kihagyni, kicserélni már az előző szezonban is a fradinak olyan külföldi, adott esetben drága pénzen igazolt játékost, aki egyébként szóhoz jutott volna a sorozatban.
Összegezve, ezt nem saját kútfőből találta ki az MLSZ, sőt nem is ők találták ezt ki, hanem az erre szakosodott NSMI (Nemzeti Sportfejlesztési és Módszertani Intézet) és ez itt nem is kötelező, csak ajánlott. Eddig mindig az volt a probléma, hogy minek egyáltalán akadémia, minek van a nevében az akadémia, ha nem is játszat fiatalokat, hát tessék az MLSZ is "feltette a kérdést", csak más formában.
Ez a magyarok genetikaliag gizdák című történettől már csak az a nagyobb marhaság, hogy valamilyen fejes azt mondta, hogy a magyarok genetikailag alkalmatlanok a versenysportra. Szelekción sok minden múlik, de ezzel általánosságban gondok vannak a fociban, más sportágak kevésbé szenvednek ettől itthon, de én inkább a játékos fejlesztés, menedzselésben látom, tapasztaltam (!) a nagyobb gondokat, mintsem a kiválasztásaban.
OnlyLokinak: De, épp a DoublePass ajánlására, tehát külfüldi szakemberek értékelései alapján hozták meg ezeket a lépéseket, hiszen már a vizsgálatokat és az átvilágításokat (eddig 3 volt) is ők rendelték meg. Sőt a DoublePass sokkal szigorúbb intézkedéseket javasolt, mint ahogy az az MLSZ képviselői gondolták volna. Az MLSZ szerint, sok dolgot tévesen ítéltek meg a belgák, mert nem voltak elég alaposak.
Persze vannak olyanok, akik mindenben a szakmaiatlanságot látják, mert fingjuk sincs az egészről, pedig ezt a legújabb szabályt sem az MLSZ találta ki, olyanokhoz, akiknek ez a szakmájuk (NSMI). Idézet a legfrissebb (2019) DoublePass jelentésből: "A játékosok felfelé áramoltatását számos tényező hátráltatja: erős eredménykényszer, az első csapat stábjának gyakori változása, egyéni karriertervezés hiánya. Az akadémiáról, illetve annak működéséről kevés helyen készül rendszeres jelentés a klub vezetői számára. A klubok többsége nem nyújt garantált, »felülről jövő« anyagi támogatást saját akadémiájának. Olyan példa is akad, melynél a folyamat megfordult és az akadémia támogatja anyagilag a klubot.” "Az első csapatok vezetőedzői továbbra is ritkán tartanak fenn rendszeres kapcsolatot az akadémiával, annak szakmai stábjával, az ő bevonásuk az akadémiafutball szakmai kérdéseibe és tevékenységébe egy fontos előrelépés lenne a klub és az akadémia közötti kapcsolat erősítésében. Az esetek többségében a klub és az akadémia játékstílusa között nincs egyértelmű összhang."
Fejlesztési javaslatcsomag fő pontjai – Double Pass, 2019
1. Rendszerszintű reform az akadémiák működésében
Akadémiák egységesítése: szigorúbb és egységesebb szakmai és működési kritériumok. (!!!)
Minősítés: minden akadémiát minősítettek (1–5 csillagos skála), és javasolták ennek rendszeres frissítését.
KPI-alapú (teljesítménymutatós) támogatás: az akadémiák támogatását a teljesítményhez kell kötni.
2. Edzőképzés fejlesztése
Kompetencia-alapú képzési rendszer: az edzők módszertani és pedagógiai képzése legyen erőteljesebb.
Mentorképzés és támogatás: kezdő edzők mellé mentorokat javasoltak.
Több gyakorlati elem: a képzés gyakorlatorientáltabb legyen.
3. Játékosfejlesztés középpontba helyezése
Egyéni képzési tervek: minden játékos számára egyedi fejlesztési útvonal.
Pszichológiai és mentális felkészítés: tudatosság és koncentráció fejlesztése.
Fizikai állapot mérés és kontroll: egységesítendőek a fizikai mérések és azok alapján való munka.
4. Versenyeztetési rendszer felülvizsgálata
Korosztályos bajnokságok szerkezetének átalakítása: ne az eredményorientált bajnokság legyen a fő cél, hanem a játékosfejlesztés.
Kevesebb utazás, több minőségi mérkőzés: régiós lebonyolítás és tornák.
5. Szülők és közösségek bevonása
Kommunikáció fejlesztése: az edzők és akadémiák tartsák a kapcsolatot a szülőkkel.
Tudatosítás: a szülőket is tanítani kell a sportolói életformára és a fejlődési út fontosságára.
6. Monitoring és adatvezérelt irányítás
Egységes adatbázis: minden játékos fejlődéséről, edzéséről és versenyeztetéséről legyen központi adat.
Audit-rendszer: a klubok rendszeres szakmai ellenőrzése és értékelése.
Amit én kritizálok az MLSZ részéről, hogy a versenykiírás még nincs optimalizálva, igazságtalan és hibás a lebonyolítási rendszer, emiatt eredménykényszer van, de legfőképpen azt, hogy kizárták a legjobb UP-csapatokat (Honvéd, DVSC, ETO, MTK, Hali) az nb2-ből, a többi eddig is ott volt a megye1, nb3 határán. Amit a klub oldaláról lehet többek mellett kritizálni, hogy a mindenkori klubvezetés - Szimán kívül - nem nagyon tett kísérletet, hogy végre legyen nb2-es fiókcsapata a Lokinak.
a második nem is az ő gólja volt ráadásul, hiszen keresztben elmentvolna a laszti ha Szentics nem üti be :D az első gól okosan kilőtte, de azért talán egy jobb kapus védte volna. Azért ne beszéljünk most úgy róla szerintem, hogy valami hatalmas God modeban tolta :) sztem ez a horvát faszi ősszre már a kispadra teszi.
Nézem az Újpet-DVTK meccset, a Diók nagyon bealudtak vagy elszámolták az erősítést, eszméletlenül gyengék, az Újpest meg futószalagon nyomja a támadásokat, igaz emberelőnyben. Alsóház egyik csapata a Diósgyőr sajna...
Zűrzavar van még a szabályozás körül, én nem olvasom el, nekem elég ha az itt hozzáértők összefoglalják, szóval akkor minden meccsen kell játszaniuk, ok csak lesz valaki aki befut.
Méghozzá felettéb kellemetlenek Ike törzsfőnök által...
Kezdődött azzal , hogy Gabriellát a kis tünemény tolmácsunkat többször is Google forditónak szólította. KB 3x
A nevén egyszer sem nevezte.
Gyökér!
Következő nagyszerű húzása az volt a vége felé, amikor a B közepesek kérdései már kezdtek számára kínossá válni (hol a csatár? stb), először behívta Dodót aztán meg az egész csapatot.
Ezáltal az újak, de főleg Alex a legfrisebb bemutatása kurta furcsára sikeredett.
Nagyon béna volt.
Ami a legmegdöbbentöbb volt, hogy Lang még nem tudta megmondani kik a csapatkapitányok jelen pillanatban.