Tegnap este hazaértünk a 11 napos Skóciai "nyaralásból".
Röviden a tapasztalatok:
- az emberek nagyon kedvesek, mosolygósak;
- a bal oldali közlekedés autóval simán teljesíthető, legalább is nekem nem okozott gondot (körforgalmak azok izgik);
- Edinburgh nem tetszett annyira (nagy felújítás van folyamatban, káosz...), kivéve a várat, azt kár lenne kihagyni;
- Blair-kastély szuper
- Inverness, Loch-Ness-i tó körbe, Urghuart vára kötelező
- Skye-sziget (Staffin-ban szálltunk meg), körbejártuk az egész szigetet, mindent, amit autóval és egy kis gyaloglással meg lehet közelíteni. Elképesztő gyönyörű, talán a Clagian Coral Beach volt egy kicsit csalódás (sok gyaloglás, nagyon fújt a szél, és láttunk 200m homokos partot..). Portee-ban a kikötőben nagyon finom a Fish&Chips, de vigyázzatok a sirályokkal...
-Eailian Donan kastély szintén kötelező ;)
-Glencoe, Steal Waterfall, Glen Etive az maga a gyönyör, meseország.
- Glenfinnan viaducthoz elmentünk, de képtelenség volt parkolni a környéken, így ez kimaradt
- Striling vára kötelező elem, de kicsit csalódás volt (a vár nagyobb része gyakorlatilag üres szobák, nincs berendezés...). A kiállítás az érdekes, interaktív.
- a belépők mindenhova nagyon drágák (12-16 GPB/fő), de egész Skócia drága. Étterem 4 főre, alkoholos ital nélkül ~100 GPB.
- JET2-vel repültünk, minden rendben volt, ajánlott.
-Autót a CelticLegend-en keresztül az ArnoldClark-tól béreltünk, 9 napra 381 GPB, Wauxhall (Opel) GrandlanX Turbo, 4 főnek + a bőröndök kényelmesen elfértünk. A visszadáskor semmi csalafintaság nem volt.
- Időjárással szerencsénk volt, természetesen volt eső, de többet sütött a nap.
A topot a Skye és GlenCoe, Glen Etive vitte. Összességében nagyon jó volt, tömény, kicsit fárasztó, de megérte.
Sky és Talisker nagyon jó párosítás. És ha már ott vagy, akkor menj el az Oyster Shed-be osztrigát enni. Óriási élmény a kaja és a környezett miatt. Első próbálkozás volt az osztrigával, nem volt rossz, de nem lesz a mindennapi kajám, viszont friss!
Köszi a választ. Edinburghból rajtolunk, sokat akarok úton lenni, és főleg kisutakon. John O-Groats-ig mindenképp felmegyünk, de még nem tudom a szigetek közül, hogy hogy Kirwall, vagy Skye érdekel jobban. Kezdetleges még az útvonalterv, tanácsoknak örülök.
Nagyon sok ilyen van, a neten még jegyet is tudsz venni előre. Mi Obanban voltunk vezetett túrán, ha életedben először jársz ilyen helyen akkor biztosan az is tetszeni fog, nekünk pont nem lett a kedvencünk de talán csak azért mert voltunk előtte Írországban a Bushmillsnél ami jobban tetszett. Viszont megnéztük a bemutató-kóstoló termet Elginnél a Glen Moray lepárlóban majd a Blair Athollt Pitlochry felett, ezek nagyon szép régi lepárlók, vannak vezettet bemutatói. Egyet mindenképp iktassatok be! Állítólag az Aberfeldy lepárló is egy igazi kis autentikus hely, de sajnos pont vasárnap jártunk volna arra mikor zárva van, így nem láttuk. Nem tudom melyik részen lesztek de Grantown on Spey környékén rengeteg van.
Sziasztok! Tudtok esetleg valahol tradícionális, látogatható whiskey gyárat, manufaktúrát, bármit? 8napunk lesz a körútra, és úgy vélem, ezzel lenne igazán autentikus.
Most jut eszembe, hogy azért is legyen nálad kp., mert előfordulhat, hogy a POS terminál nem fogadja el a kártyádat. Velünk ez egyszer fordult elő, és akkor már nem volt semmi kp. nálunk, és elég kellemetlen volt a helyzet. Haza felé jövet Angliában megálltunk tankolni és próbáltam kártyával fizetni, de az sehogy sem ment. Azt írta ki a terminál, hogy nincs fedezett a kártyán. Gondolhatod, hogy milyen gyorsan elkezdtem én is és a feleségem is izzadni, mivel szombat délután volt és még az sem lett volna megoldás, hogy valakivel itthonról utaltatok rá valamennyi pénzt, mert az csak hétfőre ért volna oda. Euro volt nálunk, de azt nem fogadták el.
Hívtam a internetes bankot, ahol közölte az automata, hogy van még pénz a számlámon, így el tudtam menni egy ATM-hez és a szükségesnél egy kicsivel nagyobb összeget le is vetem róla. Így megoldódott a kényes helyzet, de haza felé még háromszor kellett tankolni, és minden egyes alkalommal remegve használtam a kártyámat, hogy a terminál elfogadja, vagy sem. Később már nem volt ilyen gondom.
Először is jó utat! Jól gondolod, a kártyás fizetés majdnem mindenhol lehetséges, csak a legeldugottabb helyeken lehet szükséges a kp. Mi úgy mentünk, hogy a fele összeget kártyán, a felét zsebben vittük. Automatát nem használtunk, mert az viszonylag drága. A bankszámláról történő fizetésnél akár még jobban is ki tudsz jönni, mint ha itthon vásárolsz fontot, mivel a fizetéskori banki közép árfolyammal vált.
Mi két helyen nem tudtunk kártyával fizetni. Az egyik a Külső-Hebridákon Lewis szigetén volt, ahol sűrű elnézést kértek, mert nem áll rendelkezésükre internet ezért nincs kártya elfogadó terminál sem. A másik esett: Mull szigetéről hajóztunk ki Staffára és a hajón kellett meg venni a jegyet. Mi tudtunk fizetni, mert volt nálunk kp., de volt ott egy négy tagú német család készpénz hiányában. A hajós kapitány annyival elintézte a dolgot, hogy megadta nekik a számlaszámát, az utalandó összeget. Semmi mást. Rájuk bízta, hogy kifizetik-e utólag az utat vagy nem.
Igen, Urquhart nekünk is nagy csalódás volt, a várba nem akartunk lemenni, de a tóhoz szerettünk volna és csak a belépő megfizetésével jutsz le oda is. Konkrétan ha délről mentél fel a várig, sehol nem lehet lemenni a tóhoz, továbbmentünk a következő városkáig, ahonnan indulnak a várnéző hajótúrák, és még ott sem lehetett a tóhoz eljutni, ők vittek kisbusszal odáig. Így nem tudtuk a kisujjunkat sem beledugni a Loch Nessbe :)
Mindketten elírtuk (furcsa név, na :)): igazából "Cairns" (majd, ha beütöd a naviba). Látod, ott legalább nincs belépő (lehet, hogy amire odaérsz, úgy gondolják, hogy egy hatost-tizest csak megér.:))
Nem, nem voltunk bent. A büdzsé jelentős része amúgy is belépőkre ment, viszont a szemérmetlen lehúzásnak már van az a szintje, amire nemet mond (néha) az ember. Főleg abban az esetben, ha a látvány kívülről is tökéletesen élvezhető, (így nem kell betévedni például egy uradalmi gazdasági bejáraton :)) és nem tűnik elengedhetetlennek, hogy egy romot ne panorámamódban, hanem annak tövénél szemléljünk. Ez az elhúzós dolog ismerős, pár éve Mitzpe Ramonnál láttam hasonlót, csak ott a mozizás után, a firhang mögött egy giga-kráter kellette magát (na persze, aki akarta, megkerülhette az épületet függönyöstől, de nekünk volt passunk…).
A Lochnessi tónál, Urquhuart váránál voltatok bent is? Még mindig van lehetősség úgy bemenni, hogy végignézed a vár és a környék történelmét, majd a végén felmegy a vászon és magad előtt látod a tavat és a vár udvarát? 2006-ban még így működött.
Ugye-ugye. :) Igazából ez egy pont erre való album, ha valakinek megtetszik egy helyszín, egyből tudja, hol jár. Gyorsan neveztem el őket, így egy kép arrébb csúszását már észrevettem, mint ahogy azt is, hogy a főváros első sorozatának elnevezésekor kimaradt egy "g" betű, a St. Andrews meg leragadt "st"-nél, de azért használható.
Igen, több, hasonló viadukthoz volt szerencsénk. Ez közvetlenül a Clava Cains lelőhely előtt van, ha a Cavdor kastély felől közelítesz. Az "i" gombra nyomva a fájlnév mindig elárulja, hol készült a kép.
Szép távolságot tettetek meg. Gratula. Egy kérdésem lenne, hogyan jutottatok be a vasúti híd alá kocsival? Nekünk nem sikerült a közelébe sem jutni. Viszont jövőre újból megpróbálnánk.
Illetve nem is: az eredeti, 2.350-es körből vágtunk három résznél is... viszont jött is hozzá pár kurfli. Hát, úgy 2.300 körül. A Pot Stillben nem voltunk. Helyette ittunk teszkós eperbort, mert az tápláló. :) :)
Minél északabbra mész, annál kevesebb turistával fogsz találkozni. Bár a legeldugottabb helyeken fogsz a "legtöbb" turistával találkozni. Ilyen hely volt a Coral Beach a Sky szigeten. Sokat kellett vezetni az egysávos úton, amiben csak pár másodpercig mentünk vízszintesen, mert az út nemcsak kanyargott, hanem hullámzott is. Utána még sétáltunk kb egy - két kilométert, és akkor megérkeztünk a partra. A part nem hosszabb mint 200 méter. Előtte és utána fekete a part, de ott hófehér a korallok vázaitól.
Rengeteg ember volt ott. Nem is tudtunk olyan fényképet készíteni amin nincs ember. Ó, és még volt ott egy döglött birka is, de az beleolvadt a fehér partba.
Luss, Sky- Fairy pools, Portree kikötője. A Wallace monument és szemben Stirling. Várak, kastélyok, templomok és temetők. Katedrálisok amiket felépítettek, felgyújtottak, újjáépítettek, majd elhordtak. Edinburgh és Glasgow.
Sok-sok emlék. Majdnem mind szép! Ti is nagy túrát mentettek, gratulálok hozzá! Hány kilométert autóztatok? Én úgy 1000-1300-ra saccolom.
Glasgow-ban nem néztetek be véletlenül a The Pot Still-be?
Nem csoda, a legszebb időben mentetek. Ilyenkor a legszebb Skócia. Tele van virággal. A fű télen is zöld, de virág ilyenkor van a legtöbb és ilyenkor leghosszabbak a nappalok. Északon a szigeteken még éjfélkor is lehet golfozni ilyenkor.
Rengeteg fotó. Ti tényleg nagyon sokat láttatok. Gyönyörűek a virágok, imádtam a rododendronokat. Nagyon megragadtad a tipikus skót tájakat, épületeket. A vidék még megőrizte skót jellegét, Edinburgh sajnos már nagyon elturistásodott, mikor belebotlottam egy kürtőskalácsosba egy olyan helyen ahol naponta elmentem mikor ott laktam és szerettem azt a helyet, akkor kicsit elszomorodtam, mert annyira nem oda való az.
Gratulálok a sok szép fotóhoz. Örök emlék marad nektek.