A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Szia! Sikerült-e megoldanod a problémát..? A fejszelepben lévő gumigomba kikeményedett,
illetve beletapadhatott a fejbe mint amit dzsézön is írt neked. Ezt nem ártana kicserélni,
úgy lesz az igazi, mert ha nem illeszkedik rendesen a fészkében, akkor felfűtés alatt
csöpöghet a víz a fejből! Saeco gumigomba jó lesz elméletileg a gépedbe..!
A géped igazából, egy régi Saeco, vagy Jura, 2dl rézkazános gép, nekem is van egy a gyűjteményemben, a kilencvenes elején gyárthatták, ha jól emlékszem, a szűrőtartó kar is
nagyon jó minőségű, vastag, nehéz, réz nem gyomásfokozós..!:-)
A 80-90 években, nagyon sok gépet gyártottak ezzel a kazánnal ellátva, más-más néven!
Pár képet mellékelek, és a fej részéről is, ez egy Gaggia Evo fej, amiben szinte ugyanez
Ahonnan kitekerted a felsőszűrő tartó csavart,az egy üreges csavar.Abban van egy rugó,az fölött meg egy gumigomba.
Ez a gumigomba van beleszáradva,vagy gyógyulva.Ezt piszkáld ki,meg kell tisztítani és jó lesz.Vágj bele nyugodtan,ha neked is csak roncsolással jön ki,akkor másnak is.
segítséget kérnék, hoztam olaszból egy nem nagyon ismert gépet itthon, egy Salda Napoletana-t OPV-s,rézkazános. Ez egy kis cég volt Triesztben, de felvásárolta a Lelit. Ma gyakorlatilag a Lelit pl042-és gépre hasonlít,nyilván korszerűbb kivitelben. Olasz presszó blogon van róla írás . Amúgy több nagyobb cég is árulja ezt a kinézetű gépet, IMAT, La Pavoni domus bar néven.
Ez a gép ami nálam van ,több mint 20 éves de vadonat új! Megpróbáltam bekapcsolni, felfűt rendesen, a pumpa felszívja a vizet, a gőzcsapon keresztül le is legtelenítettem, itt kifolyik a víz , de a kavekifolyó részen nem jön ki a víz , halkan kezd a pumpa hangot adni, de nem nyomja s vizet. A daráló működik de be kell majd állítani .
Esetleg valakinek lehet ötlete miért nem nyomja ki a vizet? Nyilván több mint 20 évet állt , nagyon levegős lenne a rendszer?
Van egy stift a gőzcsap hátsó oldalán. Azt ki kell nyomni egy csavarhúzóval belülről. Akkor férsz hozzá ha a csap zárva van. Utána a belső részt ki tudod teljesen tekerni
a már linkelt videoban lereszelik acsap házát, hogy ki tudják szedni a belső részt...
...és ki is próbáltam, az az egyadagos szűrő még mindig működik, 9 gramm belemegy a közepébe. Persze ez 60/40-es, nem tudom, egy arabikából elég-e ennyi, de miután maga a szűrő nem drága (talán 1000 Ft lehet), érdemes kipróbálni. Annyit még hozzátennék, hogy a pereme kicsit magasabb, mint a többi szűrőmnek, szóval kicsit nehezebben ment fel a Classicra. Nem tudom ,a te gépeden milyen lenne.
Igen, csak keveréket iszom, mint a Trabant. És csak dupla szűrőt használok, de most, hogy felhoztad ezt a kérdést, előkotrom valahonnan azt az egy adagosat, és kipróbálom, működik-e még:)
Régebben egy adaghoz a(z utángyártott) La Marzocco szűrőt használtuk sokan, azt nem tudom, hogy arabikával is működik-e. Annak van egy mélyített középső része, ahova kb 7-9 grammot lehet besűríteni. Hátránya, hogy kell hozzá külön tömörítő, és valamilyen magasító, ami lehetővé teszi a kávé betöltését. Ebben a kávékorzós cikkben van róla szó pl.
Ez egy elég hiteles oldal itt is olvastam, egy elég részletes anyag van róla, tesztekkel, pl ha alulra rakod a papírt vagy felülre milyen hatásai vannak stb. Copy paste védelemmel van ellátva az oldal így nem tudom kimásolni a pontos részt.
Kezdő de lelkes kavé készítőként szeretnék kérni egy kis segítséget aeropress filter témában.
Több helyen is olvastam, hogy aeropress filter használata a szűrőkosár aljában, finomabb őrlést tesz lehetővé, ezáltal növelni lehet a kivonatolást espresso készítésnél. (A logika az lenne a finomabb őrlés mögött, hogy a papír miatt nem tömődnek el a szűrőkosár furatai, így könnyebben átmegy rajta a víz.)
Gondoltam kipróbálom ezt a technikát de nálam teljesen ellenkező volt a jelenség, aeropress filter nélkül 18gr 30sec 45gr végeredmény, filterrel ugyanaz setup egyenlő totál befulladás, percekig várhattam volna a 45gr-ra, ergo jóval durvábbra kéne állítanom az őrlőt nemhogy finomabbra…
A gép egy Gaggia classic v2( amit kerülni kell:D) opv 8-9 bar, őrlő graef cm800. Pre-infusion-ra nincs lehetőség ennél a gépnél, az aeropress filter nedvesen került az IMS kosár aljába.
Esetleg valakinek valami tipp, hogy miért nem az elvárt eredményt hozza a papír szűrő?
Nekem volt, elállási jogot gyakoroltam és vissza vittem. Nagyon nem pörkölte homogénre a kávét. A forgó kar alatt akkora hézag volt, hogy elfértek a kávészemek, tehát volt amit nem mozgatott, hanem csak égetett. Viszont kesudióval és mandulával lehet, hogy jól működne, nem tudom...