Nem is vállalok fel olyan igazolást, ami nem hagyományos bélyegzős, vagy leolvasásos forma. Nekem nem illik össze, hogy a természetben járva okostelefonnal varázsoljak. Akkor inkább csak úgy lejárom a túrát, és élvezem az élményeket.
(Hiába, öregszem, "hisz én vagyok az öreg Sam, de azért még törekszem". :)
Nekem, mint boomernek ez az applikációs világ már egy kicsit idegen, vagy csak én idegenkedek tőle, nem tudom. Tehát segíteni sem tudok sokat. Viszont:
Most felmentem a szövetség kéktúra oldalára és elolvastam újra a Kéktúrázás Napjának ismertetőjét. Ott nem beszélnek semmilyen appról. A regisztrációs/bejelentkező oldal is csak email címert és jelszót kér. Nem regisztráltam, tehát innen nem is tudtam tovább lépni. A Google Play-en van egy Országos Kéktúra app, de nekem az sincs telepítve a mobilomra, de talán ez kellene?
Megadtam a telefonom fiókjához tartozó e-mail címet, mire máris feliratkoztatott a kiválasztott túrára. Viszont egyelőre nem jött semmilyen meghívó, amivel le lehetne tölteni az appot. :)
Nem akartam elsőre írni, hogy amúgy sem volt fergeteges a kilátás róla. Én nem is vettem észre a radarállomás gömbjét. A később látott állatok sokkal inkább lázba hoztak...
És volt még valamennyi kilátás róla? Pont négy éve, amikor egyszer arra vetődtem, már csak éppen látni lehetett róla a Kőris-hegyen a radarállomás antennagömbjét.
Alapvetően nem rád, hanem az "önjáró" szakaszokra volt kihegyezve a mondanivalóm. Szerintem az egy fából vaskarika: hiszen a Kéktúrázás Napja pont arról szólt eddig, hogy csoportosan, vezetéssel, együtt járták végig a csoportok az adott kéktúra szakaszt. De az esetedből is látszik, hogy tényleg van igény erre a túramódra a Kéktúrázás Napján, így hát meghirdették ezt a fajta részvételt is. Ennyi. :-)
A regisztráció módjához nem is kívántam hozzászólni, amelyről a kiinduló hsz-ben írtál.
Szeptember végén ismét lejártam két geotornyot. A Acsád-Hanságliget tornyokra esett a választásom, így a nyugati határvidéket letudtam. A kalandot a szokásos helyen, a hadidoki.ini.hu , "Egyéb túrák", "Geodéziai tornyok" alatt találjátok meg.
Kár, hogy a Csengő-hegyi kilátót lebontották! Én tavaly tavasszal még fel tudtam mászni rá, bár nem a legjobb állapotban volt.
Emlékezetes számomra az a környék, mert délután és másnap reggel vaddisznót és malacot, szarvast, nyulat is láttam. Amúgy az egész túrán sok állattal volt dolgom.
Ha meg csak saját társaságra vágyom (nem pedig idegenekkel akarok túrázni), akkor elmegyek a haverokkal/barátokkal, oszt jóccakát.
Ha nincs olyan az ismerős társaságodban, aki az Alföldön szeretne kutyagolni, és nem szeretnél egyedül menni, akkor értelmet nyer az hogy idegenekkel társuljál.
Lehet, hogy bennem van a hiba, de én már ezt sem értem:
"Újdonságként 2025-ben „önjáró” szakaszok is lesznek, ahol vezető nélkül, de a rendezvény részeként lehet csatlakozni a Kéktúrázás Napjához. Ezekhez a szakaszokhoz is meghatározunk javasolt találkozási pontokat és időpontokat, a résztvevők pedig az Üzenőfalon keresztül könnyen egymásra találhatnak."
Itt nem az a lényeg, hogy szervezetten, társaságban, közösen járjanak végig egy szakaszt? Ha én egyedül akarok lenni egy kéktúra szakaszon, akkor nem jelentkezem a társas menetre. Na meg nem is indulok a Kéktúrázás Napján útnak. Ha meg csak saját társaságra vágyom (nem pedig idegenekkel akarok túrázni), akkor elmegyek a haverokkal/barátokkal, oszt jóccakát. Regisztráció nélkül.
Félelmetes, hogy mennyire „porzik” a Bakony (is) :-(
OFF
Hahó, barlangászok, nem néztek meg néhány szifont, forrásbarlangot itt-ott, hátha szárazon át lehet kelni? Ha még barlangásznék, erre mozdulnék rá az aszályban.
A dél-dunántúli kalandozásom végeztével visszatértem a Bakony hegyei közé. Ezúttal is Tésről indultam, a Római-fürdőnél túltettem magamat az első csalódáson, utána pedig meg sem álltam a Csengő-tetőig. Ott ismét ért egy kis meglepetés, Alsópere előtt pedig már harmadszor mondtam magamban, hogy "Ilyen nincs...". A faluban a haranglábnál pecsételtem, Eplénynél viszont majdnem elmentem a dobozka mellett. Az ezt követő hatalmas vargabetűt becsületesen lesétáltam, de az értelmén még most is tűnődök... A túra hosszabb, fényképes beszámolója a következő oldalon olvasható: https://turaelmenyeim.blogspot.com/2025/09/kdp-tes-epleny-20250907.html
Akkor úgy látszik, megadták a módját. Persze volt miből tanulni. A 2015-ös táblaprojekt maximálisan elszabott kivitelezését javították már vajon? Mostanában nem sűrűn kéktúrázom, így nem szoktam az iránymutatót nyilakkal sem összefutni.
Nem jókedvükben, hanem tehetetlenségük eredménye nyomán került sor a nyomvonal változtatásra. A gyalogos-kerékpáros ellentét nem alapvető ok, de a kerékpárosok ki tudták használni előnyükre a lehetőségeiket, az MTSZ ellenében is, aki évtizede takaródzik a "nincs jogi védelem" kifogással.
Az eredeti útvonal hosszú évek óta élt, arra csak egy kis szakasz elhanyagoltsága miatt jött időnként kritika, de ettől eltekintve egy elfogadott nyomvonal volt. Gyalogos-kerékpáros közös nyomvonal számos helyen van az országban nem csak kéktúra szakaszokon. Így nem jó érv, hogy akkor utólag jött volna kritika.
Az új útvonal alapból nem új, hiszen itt nagyon régóta vezet túraút, aminek nagy részét 2002 óta tanösvénykét is bemutatunk, annak értékeivel együtt. A változás csak annyi, hogy erre most rátelepedett az OKT, de új dolgot nem ad, csak kettős jelzéssel lett ellátva. De ezzel feladtuk elveinket is, ami a fonódások csökkentésére irányultak.