Keresés

Részletes keresés

wizardry8 Creative Commons License 2025.09.25 0 0 96090

Végül nem volt semmi?

Előzmény: Stratonicus84 (96089)
Stratonicus84 Creative Commons License 2025.09.25 0 0 96089

Vera kiadó lakása

Hetyegni vágyó párocskák pár órára rendszeresen kiveszik a belvárosi lakást. Ott keffentenek a fiatalok, akiknek nincs más búvóhelyük.

A bonyodalmat például az okozhatná, ha találnának ott egy hullát.

De nem találnak, így nincs bonyodalom. Tök lapos az egész sztori, alig bírtam végigvárni, hogy mi lesz.

martinaxe7 Creative Commons License 2025.09.23 0 1 96085
tt-ths Creative Commons License 2025.09.23 0 2 96084

Bonzsúr Svájc!

Nagyon kis kedves filmecske, teljesen aranyos bájos, könnyed szórakozás.  Hozza a műfaj elvárt sztenderdjeit. Jó karakterek, mi kell még!?

8/10

Biga Cubensis Creative Commons License 2025.09.21 0 1 96083

ez az "Egyik csata a másik után" jónak ígérkezik

Tonio 2.0 Creative Commons License 2025.09.20 -1 2 96082

Bátor film, és tartok tőle, hogy ma már ezt így ebben formában nem lehetne bemutatni Svédországban. (A rendező is inkább a sznoboknak szólogat be azóta, végül is esetükben kisebb a veszély, hogy megtámadják.)

Pedig szó sincs rasszizmusról. Tapasztalatról van szó.

És egyébként a három szívatott gyerekből is van egy bevándorló. Csak éppen az ázsiaiaknak (távol-keletieknek) jellemzően jobban megy az integráció, mivel jellemzően szorgalmas és szabálykövető a többségük, és nincs az a kulturális szakadék sem, mint másoknál.

És szó nincs arról, hogy itt a többségi társadalom fel lenne mentve.

Inkább félrenéznek, észre sem veszik, mindenki magába merül, nem tud, nem akar vagy nem mer beavatkozni.

Persze ezt is megértem: képzeljünk el egy randalírozó, adott kisebbséghez tartozó társaságot a villamoson: ki az, aki merne nekik szólni? Valószínűleg a többség a jármű másik részére orientálódna, közelebb a vezetőhöz (ha ez még számít valamit), és kerülné a szemkontaktust (ahogy én is).

A szülők melóznak, utol sem lehet érni őket, a gyerekeik pedig egyszerűen mimózák, balf@szok.

És nem lehet mindenhová rendőrt állítani (bizonyos helyekre lehet, de akkor felbukkannak máshol...), így jobb híján apuka az, aki igazságot szolgáltat, ha már a rendőrség nem.

Megjelenik egy nő is, egy másik nézőponttal, ő már csak az okozatot látja, és persze, hogy a női energiák ilyenkor a gyereket védik, de ahogy az apa elmondja, nem ő választotta ki a gyereke rablóját.

Az egy kulcs párbeszéd, már majdnem didaktikus, de még pont jókor van elvágva (az én ízlésemnek).

A végén pedig a zene mindig működik.

Előzmény: tt-ths (96079)
Tonio 2.0 Creative Commons License 2025.09.20 0 0 96081

Ez a videán is fenn van, remélem nem veszik le, mert most ezt beírtam.

Előzmény: Degeczi (96080)
Degeczi Creative Commons License 2025.09.20 0 0 96080

Ejnye, ez nincs a tékák kínálatában? (jó, elég hülye címe van, ami miatt főként horror a találat, de pusztán "play" vagy "gyerek" keresésre sem találom)

Előzmény: Tonio 2.0 (96078)
tt-ths Creative Commons License 2025.09.20 0 0 96079

Nagy bátorság kellett a rendezőtől hogy a tomboló PC láz idején megcsinálja ezt a filmet, ami felemelt mutatóujj akart lenni... de persze nem tanultak belőle a svédek.

Előzmény: Tonio 2.0 (96078)
Tonio 2.0 Creative Commons License 2025.09.19 0 0 96078

Play - Gyerekjáték?

De mi lett a bölcsővel? Avagy a puzzle darabok a helyükre kerülnek.

Itt jól egyensúlyoz a rendező: valós eseményt dolgoz fel, elhangzanak érvek, enyhítő körülmények, de nem tolja át pc-skedésbe. Aki már találkozott telepi gyerekekkel, valamit át tud ebből érezni. Persze el lehet barikádozni magunkat, ha van elég pénzünk, de a falakon túl utolér a valóság.

És tényleg ez a legjobb filmje Östlundnak.

Azóta egyre rosszabb filmeket csinál, és közben egyre nagyobb sztár.

Így megy ez.

8/10

Törölt nick Creative Commons License 2025.09.19 0 0 96077

Számos pasas - 2011

A héten megnéztem a Számos pasas (angolul: Any other name) című filmet, és összességében egy egyszer nézhető limonádé filmnek tartom. Bár a története helyenként lapos és kiszámítható, a főszereplők között jól működik a kémia, ami elviszi a hátán a filmet. A cselekmény nem tartogat nagy meglepetéseket, mégis szórakoztató, és ideális választás lehet egy könnyed, kikapcsolódós estéhez.

Nem akar több lenni, mint ami. A film nem forradalmasítja a műfajt, de a célközönségének tökéletesen megfelel. A karakterek fejlődése sekélyes, és a mellékszálak kidolgozatlanok. Egy felejthető, de kellemes darab, ami a műfaj kedvelőinek érdemes lehet megnézni, de a filmtörténetbe valószínűleg nem fog bekerülni.

Tonio 2.0 Creative Commons License 2025.09.19 0 0 96076

Hawaii, Oslo?

Azt nem láttam, de tudtommal nincs köze a két filmnek egymáshoz.

Azon kívül, hogy mindkettő Oslóban játszódik.

Előzmény: Új Testaccio (96073)
Tonio 2.0 Creative Commons License 2025.09.19 0 0 96075

Melyik hsz-ben?

Igen, sokaknak bejött, tippem szerint antisznob sznobizmusból. :-) Ilyenkor a díjátadók vajon magukon röhögnek, vagy mindig a másikat gondolják sznobnak?

Az első rész nekem borzalmasan unalmas, főleg amikor a hotelben beszélget a két "influenszer" - majdnem elaludtam rajta, annyira közhelyes és üres volt számomra. Szerencsére viszonylag gyorsan vége lett.

A jachtos rész valamivel jobb, de az a jelenet, ami amellett, hogy cseppet naturalisztikus - gondolom - csúcspontnak volt szánva, számomra az östlundi életmű mélypontja. Ömlik a szar, nagyon eredeti, nevessünk együtt...

Ha már őrület, belemehetett volna egy Bong Joon Ho-féle hentelésbe, mint ami az Élősködőkben volt, de annyira azért nem volt bátor a rendező...

A harmadik rész befejezése pedig kifejezetten megúszós...

Előzmény: Bateman (96072)
Új Testaccio Creative Commons License 2025.09.19 0 0 96074

De lehet, h ugyanarról beszélünk, más címen?

Előzmény: Tonio 2.0 (96049)
Új Testaccio Creative Commons License 2025.09.19 0 0 96073

A film egyik előzménye volt a "Hőhullám Oslóban", mely egy 30 fok feletti fullasztó nyári éjszakán játszódott. (Ilyen is van arrafelé.)

Előzmény: Tonio 2.0 (96049)
Bateman Creative Commons License 2025.09.19 0 0 96072

nekem ez a film bejött. a Menüt viszonylag az elején kukáztam. Ez egy sokkal összeszedettebb, koncepciózusabb film. írtam is ide róla anno. 

Előzmény: Tonio 2.0 (96067)
Tonio 2.0 Creative Commons License 2025.09.19 0 0 96071

Az lehet, én A menüt láttam korábban.

Amúgy Östlund nálam megy lefelé.

Időrendben:

Lavina (ezt régen láttam) 7/10

A négyzet 6/10

A szomorúság háromszöge 5/10

Egyre gyengébb filmeket csinál, még ha én nem is ilyen sorrendben láttam őket. :)

Nem mondom, hogy olyan mélyre jutott, mint Tarantino, Inarritu vagy akár Fincher, akik persze baromi magasról indultak.

A Play - Gyerekjáték?-ot még nem láttam, lehet, az megcáfolja az elméletemet. :)

Előzmény: papaIDE(i)G (96069)
papaIDE(i)G Creative Commons License 2025.09.19 0 0 96070

Azért amikor ráordít a szakács a népre az nagyon tetszett. A majmos jelenet pedig tökéletes.

Előzmény: Tonio 2.0 (96068)
papaIDE(i)G Creative Commons License 2025.09.19 0 0 96069

Pont h a Menü volt egy ótvar utánérzése ennek...

Előzmény: Tonio 2.0 (96067)
Tonio 2.0 Creative Commons License 2025.09.18 -1 0 96068

A négyzet

Ez valamivel jobb volt.

Sokat akar markolni a rendező: ez egy sztori, aminek van egy főhőse, akinek ellopják a cuccait, a végére talán fejlődik, és megért valamit a (lépcsőházi) körökről? (Ez mondjuk elég erőltetett volt.)

Vagy görbe tükör a felső tízezernek? - Vagy százezernek, nem tudom, Svédországban mennyien vannak a szupergazdagok, de nyilván többen, mint itt.

Szatíra vagy komédia, nyomozás vagy sötét dráma, korrajz vagy társadalomkritika?

Ez mind? Ez így kicsit sok lesz.

Vannak ötletes jelenetek, a színészek jók és a zeneválasztás is.

Van egy jelenet, ami nagyon bizarr, nekem nem jött be.

Feloldás nincs.

Talán a gyerekek. Egyszer, majd.

6/10

Tonio 2.0 Creative Commons License 2025.09.17 -2 1 96067

A szomorúság háromszöge

Iskolás kapitalizmus kritikaként indul, aztán kiderül, hogy a marxizmus sem jó, mert mindig vannak egyenlőbbek, és minden vezető korrumpálható.

Akkor hát mi a kiút? Semmi. Így működik a Homo Sapiens (Sapiens).

Köszönjük szépen Ruben Östlundnak, hogy ezt elárulta nekünk.

Attól még nem lesz egy film intellektuális, hogy két öreg részeg Marx és Reagan idézetekkel bombázza (...) egymást.

És férfi modelleket sem akartam nézni.

A díjözön gondolom annak szól, hogy Ruben Östlund rendezte, és még Woody Harrelson is beugrott (de minek?).

Aki látta A menüt, látta ezt is.

De ott legalább Ralph Fiannes jó volt.

5/10

Tonio 2.0 Creative Commons License 2025.09.17 0 0 96063

Én meg sem kezdtem...

Előzmény: Biga Cubensis (96060)
Bateman Creative Commons License 2025.09.16 0 0 96062

már az elején elengedtem.

Eggokádá Creative Commons License 2025.09.16 0 0 96061

én is csak negyedéig bírtam...

amúgy azt a kínai (japán? koreai??) agymenést látta valaki hogy cells at work? :D

emberek játsszák el az emberi test működését, azaz az emberek a sejtek. még nem láttam, de érdekes lehet :D

Biga Cubensis Creative Commons License 2025.09.16 0 2 96060

Minden, mindenhol, mindenkor / Everything Everywhere All at Once

https://www.imdb.com/title/tt6710474/

Nagyon megosztó film, ámbár szerintem érdemes végignézni, mert zseniális ez a kreatív baromságcunami, amit vászonra vittek, nem egyszer követhetetlen tempóval. Gyanítom, hogy akik valaha átéltek valamiféle pszichedelikus élményt, azok nyitottabban állnak hozzá, de nem egyedi a negyedénél vagy hamarabb feladó nézők esete. Besorolni is nehéz lenne, Mátrix szerű feeling de ázsiai tálalásban, vígjátékszerű, de sokszor mélyebb/filozófikus rétegű. Nehezen emészthető, de részemről értékelem az egyediségét, a melót, amit beleraktak. Ja és Jamie Lee Curtis is emlékezetes :)

7/10

SpongeBub Creative Commons License 2025.09.16 0 0 96058

Jó választás.

Imádtam azt a részt, ahogy összekötötte az egész város telefon vonalait.

Előzmény: MartyTarantino (96057)
Eggokádá Creative Commons License 2025.09.16 0 0 96055
Előzmény: MartyTarantino (96054)
Bateman Creative Commons License 2025.09.16 0 0 96052

micsoda életpálya!

Előzmény: MartyTarantino (96051)
martinaxe7 Creative Commons License 2025.09.16 0 1 96050
Tonio 2.0 Creative Commons License 2025.09.11 0 0 96049

Oslo, augusztus

Oslo, képek, hangulatok - elmosódó arcok és egy sodródó srác, aki éppen most tér vissza a rehabról.

Az életbe? Vagy csak búcsúzni?

Kit keres? Barátokat? Egy lányt, aki vigyáz rá?

De közben a lányok nővé értek, a barátok elpolgárosodtak, élik a szaros kis életüket, ő meg csak megy át a városon éjszaka, és keresi a kapcsolódási pontokat - másokkal, önmagával -, persze nem találja.

A végén a zongora mindig működik.

Joachim Trier (és Eskil Vogt) filmnézésem fontos állomása.

Vidámabb nem lettem tőle.

7/10

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!