Keresés

Részletes keresés

Mustár Creative Commons License 2021.09.02 0 2 204541

A DSD facebookján az az utolsó poszt, hogy a gitárosuk új bandája Jade and the Astronauts néven énekesnőt keres. Nyilván magas labda, hogy ez valami Jess and the Ancient Ones utánérzés lesz.

A 2020-as EP inkább nagyon emlékeztet a To-Mera nevű zenekarra. Feszes progmetal, de valamivel kevesebb virgázással. A hölgy itt harmatosabb teljesítményt nyújt, mint a Juli, de hasonló karakter.

 

Amúgy én előbb ismertem a DSD-t, mint az Arcturust, úgyhogy nekem semmi bajom nem volt velük. :D

 

divaoni01 Creative Commons License 2021.09.02 0 1 204540

Gluecifer - Automic Thrill

 

Szeretem ezt a Backyard Babies, Hellacopters féle vonalat. Bár úgy látom ezzel a svéd mainstremmel szemben a norvég hasonszőrű scene már előbb létrejött például a Turbonegroval vagy ezzel a Glueciferrel. Szóval hangulatos kis punkos rock 'n'roll ez is. Nem annyira mocskos és vad mint a múltkori amcsi The Casualties, viszont jóval dallamosabb, fogósabb és slágeresebb. Napestig el tudnám hallgatni az ilyesmit, minden rossz érzés nélkül. Nyilván semmi extra és nagyon nem váltja meg a világot ez sem, de a célnak pont megfelel. Remek feelinges cucc, na.

 

7/10    

 

 

Előzmény: Magic Horse (204537)
agymosott09 Creative Commons License 2021.09.02 0 1 204539

A DSD nekem is egy nagy talány volt anno, hogy ha valaki megtanul ennyire profi módon zenélni, van egy banda is, és van pénze profi fotó-sressionökre, meg mindenre, ami kell, akkor vajon mégis miért dönt úgy, hogy az egész energiát egy másik zenekar szolgai másolatára fordítja? Mert az Ektomorf esetében még érthető, a Soulfly meg a groove metal korszakos Sepu az egy ilyen egyszerű zene egyszerű embereknek, a mélyre hangolt brutál dzsidzsi a jó, azt kell csinálni. De az Arcturus pont egy ilyen artsyfartsy értelmiségi hülyeség, ahol az egyéniség,a kreativitás és hasonló fogalmak jelentik a lényeget. Játszottak pár koncertet, aztán egyik napról a másikra eltűntek.

Előzmény: enbéhá (204538)
enbéhá Creative Commons License 2021.09.02 -1 3 204538

a DSD olyan szinten vette le az arcturust (zene, témák, image), hogy hozzájuk képest az ektomorf az egyéniség diadala.

Előzmény: Alternative Thor (204536)
Magic Horse Creative Commons License 2021.09.02 0 0 204537

Alternative Thor Creative Commons License 2021.09.01 0 1 204536

Biztos, hogy a DSD-re gondol. Mondjuk az nagyon messze volt az Arcturus-, Solefald-szinttől.

Előzmény: adamskij (204535)
adamskij Creative Commons License 2021.09.01 0 0 204535

netán a Damned Spirits Dance-re gondolsz? vagy az EvenSongra? előbbiek inkább álltak a Solefaldhoz közel.

Előzmény: _kitsilatzi (204520)
BahnScorper Creative Commons License 2021.09.01 0 0 204534

Arcade Fire - Neon Bible

 

Na, minek nevezzelek... egyfelől lehetne érzékeny, intelligens zene, amiben nagyon jó a sokoldalú hangszerelés - ráadásul nincs közte egy olyan hangszer se, ami nagyon tolakodna, vagy nem illene a többi közé. Másfelől viszont sokszor csak bazári, wannabe (ál)értelmiségi muzsika, ami túl sokszor szembemegy önmagával, főleg a különféle "tapsolós" számokban - nemcsak az, amiben tényleg tapsolnak, hanem amire az ülő közönség áll úgy neki tapsolni, mint egy popműsor tévéfelvételén. Lehet, hogy nálam állnak rosszul éppen a csillagok, de inkább ezt hallom ki inkább az egészből, nem azt, amiről jó lenne szólnia, és ami miatt itt is elnyerte sokaknak a tetszését. Talán egy kicsit kiegyensúlyozottabban érdemes lehet újrahallgatni, most azonban nem érzem 10/6-nál jobbnak.

divaoni01 Creative Commons License 2021.09.01 0 0 204533

A Lost felütése napok óta a fülemben cseng.

Előzmény: BahnScorper (204532)
BahnScorper Creative Commons License 2021.09.01 0 1 204532

The Casualties - Written In Blood

 

Na ez viszont teljes mértékben kellemes csalódás... persze nekem van némi affinitásom a punk iránt... hát most kiderült, hogy azt a zene is okozza, nemcsak a szövegek. Jól összerakott dalok, meglepően jó dallamokkal és szólókkal is megpakolva, és még a vokális részből is ki tudnak hozni mindent - ráadásul a hangzást sok komolyabb stílusú banda is megirigyelhetné. Öreg punk meg nem vén punk... ennyi év és egy frontember-csere után lerakni egy olyan albumot, amivel jól be lehet fűteni a hallgatóságot, ehhez is kell tudás. Amit ki tudok emelni, az a Guard Dogs, a So Much Hate, a Lost... meg persze a Borders és pláne a Feed Off Fear szokatlan indítása. Ha általában nézzük, mint fémzene, akkor is 10/7, punkon belül szerintem jóval többet is érhet, de ott kevesebb a viszonyítási alapom.

BahnScorper Creative Commons License 2021.09.01 -2 2 204531

Rapeman - Two Nuns and a Pack Mule

 

Legyünk jóhiszeműek, hogy ez az egész a zenekarnévvel és az album címével (meg a számokéval) együtt csak egy vicc. De huszas éveik közepén járó emberektől még annak is szar. Erre az "ének"- és gitárprodukcióra illik az, hogy "ilyet még én is tudok". Ökörködni persze joga van mindenkinek, még ha utána szégyellik is... igaz, jelen esetben csak a zenekarnevet. Attól persze még a többi része is olyan marad, amivel nem lehet emberek közé menni - 10/1,5

Alternative Thor Creative Commons License 2021.08.31 -1 2 204530

DA

 

Rapeman - Two Nuns And A Pack Mule

Micsoda egy kibaszott fosokat hallgatunk mi évtizedek óta, Drága Barátaim. Ne vegye magára Tibcsy, mert a Keane is az, az Arcade Fire is az, az Anathema is az, sőt körülbelül minden, unom ezt az egészet, bazmeg, elmehet mindenki a picsába. Nyugi, holnapra jobban leszek, vagy nem. 10/0

 

Micsoda egy kibaszott fos ez. Tipikus Touch And Go-banda a 80-as évek végéről, a Nirvana is jó sok ihletet nyerhetett innen a Bleachhez. Fakezűek játszanak a fahangú alá, kurva szar. 10/1

 

Ez élvezhetetlen, sajnálom. 10/2

210820 Creative Commons License 2021.08.31 -4 0 204529

 

Mekkorát gitározik ezen az amatőr felvételen Orianthi a kék kosztümös.

 

A lemezei és a hivatalos videói alapján nem látszott, hogy ilyen tudása van.

 

The School of Rock plays Gimme Shelter with Special guest star Orianthi

 

 

BahnScorper Creative Commons License 2021.08.31 0 0 204528

Honeymoon Suite - Clifton Hill

 

Két dolog találkozik itt: az egyik a másodvonalban örök leragadás, ami letagadhatatlanul a középszerűség eredménye... és ezt támasztja alá a hangzás is... a másik viszont itt már az ebbe belenyugvás így negyed század és néhány tagcsere (illetve amennyire olvasom, itt pont a régi tagokkal összeállás után után... ami után itt most egy kicsit felhőtlenül kísérleteznek azzal is, hogy úgy kalandozzanak egy kis southern, egy kis blues irányába is, hogy azért a '80-as évek legnagyobb kliséit már messze maguk mögött hagyják. A saját árnyékukat így sem lépik át persze, hogy nem hangzik se túl izgalmasnak se túl eredetinek a végeredmény. De egyben kellemetlennek sem... ez még fel is viszi egy kicsit a szürke átlag fölé 10/6,25-re.

Magic Horse Creative Commons License 2021.08.31 0 1 204527

divaoni01 Creative Commons License 2021.08.31 0 1 204526

Rapeman - Two Nuns and a Pack Mule

 

Meglehetősen vicces lemezcím. némi alaphang benéz. Amúgy persze négyról indul nálam mint minden hasonszőrű noise, pláne post hardcore. A lemez első fele nem is nagyon tudja áttörni a közepes ötöst, de aztán egyre inkább beiindul vagy pusztán csak kellően ráhangolódtam és a végén már hetesi magasságokban jártam. Na, most ebből vajon milyen osztályzat következik? Tehát csak kicsit zavartak a zabolátlan zörejek az elején, a végén meg már rendesen tetszett a szilajsága és a kreatívitása. Lehet ez összefüggésben lehet azzal, hogy az utolsó pár szám live-nak tűnt. Mindenképpen egyedi eresztés, kicsit sem megszokott. Szóval egy átlagjó hatos összességében minimum járhat, még akkor is ha messze nem így indult.

 

6/10  

BahnScorper Creative Commons License 2021.08.30 0 0 204525

Keane - Hopes and Fears

 

Gondoltam, lezavarom gyorsan a hülyeangolokat, angolhülyéket, aztán mégis olyan lett a végeredmény, amit képes voltam végighallgatni léptetések nélkül. Na jó, sokszor úgy, hogy a fejhallgató csak a nyakamon szólt, nem bele a fülembe... de háttérzenének akkor is elfogadható, meg kompromisszumnak azokkal is, akik a csukott ajtón menekülnek minden gitárhangtól. Azok után meg, hogy az Anathema egy évvel korábban az addiginál is szélesebbre kezdte nyitogatni az ajtót a Balance-Closer párossal, egyáltalán nem csodálkozok, hogy ez is bejött rajta Thornak. Kicsit sok benne itt-ott az elektronika, nem kicsit véleményes az ének, és talán jobban jött volna ki, ha nem spórolják ki a gitárt, meg még akár más hangszereket is... mégis van szinte az egész lemeznek (a "szinte" például az Untitled 1 meg a Your Eyes Open miatt került be a mondatba) egy olyan hangulatvilága, ami jól tud esni: ez a szomorkásság, és hogy nem akar meggyőzni arról, hogy nekem mindenáron jó kedvre kell, hogy derüljek egy albumtól. Sok popzene pont ezen vérzik el nálam, ez viszont valóban megérdemli a többek által is megszavazott 10/5,5-öt. Többet persze nagyon nem...

BahnScorper Creative Commons License 2021.08.30 0 0 204524

Journey - Frontiers

 

Soha rosszabb visszaszállást a játékba egy hétnyi szabadság majd a munkába egyéb elfoglaltságok melletti visszarázódás után. Ízelítő egy olyan világból, amikor még a "nyálzene" is minőség tudott lenni, ahol a magukat keménynek de mégis konszolidáltnak mutató amerikai apukák és anyukák ilyet bömböltethettek az autójukból és a házuk ablakából a kerti grillezéshez, fűnyíráshoz, családi baseball-edzéshez... meg a szórakozóhelyekre is jó volt, mert mégse diszkó és mégse parasztos. Meg egyébként nem is rossz... a stílus minden kötelező elemét hozza a kicsit füstös-karcos énekkel (Survivor, Bryan Adams is ott figyel a sövény mögött) és a billentyűkkel, de közben azért egész jó, markáns gitárral is aláfestve. A lassú szám kifejezetten tetszett rajta, csak utána ami az elején jó volt (és a Bostonos párhuzamot is megérdemli), az lassan önismétlésbe fullad, és nem tudod, minek hol a vége. Főleg ezért kókad le 7 pontról 10/6,75-re.

Magic Horse Creative Commons License 2021.08.30 -1 1 204523

The Casualties - Written In Blood

 

Nekem is inkáb tetszett, mint nem. Elég szűk mezsgyén mozognak a stílusból fakadóan, de kellemes hallgatnivaló. 100/65

 

Solefald - The Linear Scaffold

Kissé puruttya Arcturus-szerűség. Nem igazán fogott meg, sőt. 100/40.

NAR Creative Commons License 2021.08.30 0 1 204522

Oda lehetne tenni lexikonba illusztrációnak, hogy "ez a punk". Nem azért, mert ők találták fel, hanem azért, mert teljesen jól hozzák a stílusjegyeket. Beleértve azt is, hogy brit akcentussal énekelnek (na jó, ordítoznak) amerikaiak :-)

Előzmény: Magic Horse (204513)
divaoni01 Creative Commons License 2021.08.30 0 1 204521

The Casualties - Written In Blood

 

Kellemes kis mocskos punk. Az ilyen rock'n'roll-ba oltótt sodrós punk cuccok nálam mindig jól csúsznak. Ezzel se volt semmi baj, bár ki sem emelkedett szentigaz, de el voltam vele. Továbbá kiemelném az egységes szerkezetét, pusztán az alábbi eresztéssel való kontraszt kedvéért.  

 

6/10

 

Solefald - The Linear Scaffold

 

Szóval ok, alapból nem nekem való és miért is hallgatom meg az ilyeneket. De, hát mostanra már úgy vagyok vele oly mindegy bárminek adhatok egy esélyt, aztán legfeljebb nagyon nem egyezik majd a véleményem a fősodorral. Az ilyen szörnyűségeket eddig nem pontoztam, de hát ezt is csak egy játék. Szóval elhiszem itt egy olyan művészeti tevékenység folyik, mely igen egyedi módon közelíti meg a dolgokat. Lágy fuvallatos zenéket és komolykodó éneket ötvözi az acsarkodós vokállal. Bátor kisérlet. Elhiszem sokaknak bejöhetnek az ilyen az úttörő ösvények. Nekem ez kész katasztrófa. Disszonáns katyvasz, melyről leginkább a műmájerség az egyetlen amely konkrétan eszembe jut. Szétesően odakent hatásvadász koktél, melybe az elemek önálló életet élnek és széttöredezettségükből próbálnak erényt kovácsolni. Kínozni lehetne vele és persze ez is valami.

 

3/10 

_kitsilatzi Creative Commons License 2021.08.29 -1 2 204520

Solefald - The Linear Scaffold

Atmoszferikus, teátrális, dorombos, dumálós black metál. Érteni vélem az értékeit, de valahogy ez a zenei világ soha nem működött nálam. A Borknagar meg a Vintersorg ugrott be pár helyen, de tőlük is gyakorlatilag csak azt a pár számot ismerem, amik annak idején voltak a Hammer-válogatásokon. Illetve volt a magyar Arcturus, akiknek a nevük most hirtelen nem ugrik be, ott volt még ilyesmi dallamos ének. Voltak érdekes témák, de legjobban az utolsó másfél perc maradt meg, ahol a hangulatos zongoraszónak kellemes kontrasztot adott a pusztulat énekhang.

 

The Casualties - Written In Blood

Leginkább az Exploited előzenekaraként tudnám őket elképzelni, de ezekkel a buzis dallamos témákkal ott még könnyen meg is ruházhatják őket. Végig hoznak egy adott szintet, de ez a zene nekem túlságosan egybites, ami természetesen nem baj, csak nem elég erősek a dalok, és így rossz értelemben primkó egy kicsit a végeredmény. Belistáztam egy csomó fasza punkzenét, jó kis kulturális kitekintések lesznek, ha majd kipörögnek pár évtizeden belül.

 

Blues Pills - Blues Pills

Hát, igen. Valahogy az általam listázott lemezeknél garantált a magas minőség. Legalábbis még egyiknél sem kellett lapítanom. Sőt, büszkén vállalom őket! Kicsit csodálkoztam, hogy nem fért be a top tenbe, de hát erős évjárat volt a '14-es. Kiművelt, megmunkált, megtermékenyített muzsikát hallhatunk a Blues Pills debütjén, ahol egy kicsit még félúton voltak: az EP után nem szégyelltek belenyúlni pár dalba, hogy kijavítsák a gyermekbetegségeket, de még nem érték el a második lemez tökéletességét. Lemezen, koncerten, koncertlemezen is az évtized fénylő üstökösei voltak. Kár a tavalyi albumért.

Alternative Thor Creative Commons License 2021.08.29 0 4 204519

DA

 

The Casualties - Written In Blood

A régi nóta: mivel szinte soha nem hallgatok ilyesmit, ideig-óráig érdekesnek tűnt. Az „idei-óráig” pontosan három dal volt, aztán egyre sűrűbben nézegettem, mennyi van még hátra. Szerencsére az egész csak 35 perc, és az is segít, hogy néha (pl. Ashes of My Enemies) átmegy szimpla rock and rollba, amit meg bármilyen mennyiségben könnyű elfogyasztani. A punk/hc-hez képest viszonylag sok gitárszóló is emeli a hozzáadott értéket, még ha azok faék egyszerűségűek is. Sajnos összességében inkább untatott. 10/4

 

Solefald - The Linear Scaffold

1997 rendkívüli év volt, kiváló és maradandó lemezek egész sora jelent meg. Csak emiatt lehetséges, hogy végül nem került fel a listámra a Solefald bemutatkozása. Na meg azért is, mert már rég belefáradtam ezekbe a kicsit talán túl okos(kodó), a kelleténél modorosabb művészi black/extrém metálzenékbe. Akkoriban viszont nagyon újnak, előremutatónak és izgalmasnak hatott. Ha most jelenne meg hasonló, szó nélkül negligálnám, ezek a dalok és dallamok azonban már menthetetlenül a véremben keringenek, és most frissen meghallgatva is megállták a helyüket. 10/8

Alternative Thor Creative Commons License 2021.08.29 0 1 204518

Silencer_ Creative Commons License 2021.08.28 0 0 204517

Jól összefoglaltad az én tudásomat is Sculptured-ról. Ez az új viszont fantasztikus lett, kb az Agalloch, a Kayo Dot és a Borknagar progresszív dolgait elegyíti magában. Black metal és hörgés mutatóban sincs, nagyon érzékenyek az énektémák, és az egész zene, még sincsenek üresjáratok. Van egy patetikus jellege a zenének, de szerinzem ez nem zavaró. Abszolút topikkompatibilis lemez.

Előzmény: Alternative Thor (204515)
Tenebres Creative Commons License 2021.08.28 0 1 204516

NRA

 

The Casualties - Written In Blood

 

Jó kis anarchopunk, némi crustos felhanggal, szeretős. Volt ettől erősebb lemezük, de a Rockmaratonon faszán legyalulták a népet és kifejezetten szórakoztató volt a műsoruk. 10/7

Alternative Thor Creative Commons License 2021.08.27 0 0 204515

Sőt, a Sculptured az Agallochhal párhuzamosan létezett, az első albumuk '98-as. Ezt meg a másodikat is ismerem, de nem túl emlékezetesek. Most nézem, hogy van egy 2008-as lemezük is, arról teljesen lemaradtam. Izgalmas csomag, amit írtál, kíváncsi vagyok, lesz-e belőle legalább egy maradandó.

Előzmény: Silencer_ (204511)
Magic Horse Creative Commons License 2021.08.27 0 0 204514

Ezeket is felvettem. 

 

Más: ezt találtam nemrég, egész jó:

 

Witchcryer - When Their Gods Come For You

 

https://youtu.be/GVY3kbV8Nrk

 

 

Előzmény: Silencer_ (204511)
Magic Horse Creative Commons License 2021.08.27 0 0 204513

Silencer_ Creative Commons License 2021.08.26 0 0 204512

Kifelejtettem a Our Place of Worship is Silence-et (pusztító death metal), rajta egy régi Mgla feldolgozással...

Előzmény: Silencer_ (204511)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!