Keresés

Részletes keresés

kerkyra Creative Commons License 2016.12.27 0 0 14795

Persze   fogságban   összebújnak, már csak a hely  miatt  is, az  én  két  teknőcöm is  együtt   alszik. De a természetben   szinte  csak  párzási  időszakban  vannak  együtt ..  Még   sosem láttam természetben    egy   helyen  két   tekit   együtt...     Pedig    jártam  már     élőhelyükön  elég   sokat....    Hely  meg  kell  nekik, mert  szeretnek   csatangolni..  Ha  nyáron nem  tudnék  nekik  az udvaron nagy  helyet  biztosítani   nem is  tartanék  tekiket...        

Előzmény: Blaci78 (14794)
Blaci78 Creative Commons License 2016.12.27 0 0 14794

Szia!Szinte teljesen egyetertek veled a görög teknös tartàsban!!!!Nekem 1500nm en van a teknösparadicsom kültéren!!!A  felnőtt tekik 3évtől idősebbek kint telelnek!!!!A picik augusztusi vàsàrlàs bent terràriumba!!!Én személy szerint meg vagyok győzödve hogy tàrsas lények !!!Összebujva alszanak,  külön csapatokat alkotva!! Van pàr darab ékszertekim is (14) Ők nem tàrsasok!! Elvannak a 250 nm kerti tóba!!! De a lényeg hogy lehetőség szerint szabadba velük, mert elszomorito a tartàsi gondogbol adódoan làtni a torzszülött tekiket pl a Pesti Àllatkertben làtni ahova a panelbol került állatok vannak!

Előzmény: kerkyra (14787)
smirre72 Creative Commons License 2016.12.14 0 0 14793

Köszönöm a hasznos válaszokat.

kerkyra Creative Commons License 2016.12.13 0 0 14792

Simán  eltud  törni a páncélja...   Ragadozó  madarak  úgy szokták a teknőst  megenni, hogy  felviszik magasra, és  leejtik  valami  sziklára      :(     Youtube-on  van  is  róla  több  videó...  

 

Macska   a nagyobb  teknőcökkel  nagyon  nem  tud  mit  tenni, de a kutya   simán    át  tudja  harapni a páncéljukat  :(    Facén  több  kép  is   található   ... Volt  egy  foxi  kutyám Puszukja, ő  egyszer a kisebb  görög  tekimet  megcsócsálta, szerencsére  időben észrevettük    pár   harapás  nyom  maradt  a tekin elől a nyaka  alatt...szerencsére  másik  kutyám    szereti  őket   nem  bántaná  sose  őket....  Sokan szabadban   hálóval  védik  őket     a nagyobb  madaraktól...      

Előzmény: smirre72 (14790)
Fürtöske Creative Commons License 2016.12.13 0 0 14791

Annak most nincsen értelme, hogy találgassunk, vagy vitatkozzunk rajta, honnan esett le a teknős, egyáltalán hogy került oda, és miért tört el a páncélja. Ehhez ismerni kellene a körülményeket.

Azon sincsen értelme meditálni, hogy esetleg mennyire befolyásolta a nem megfelelő étkeztetés (CA hiány) azt, hogy eltört a teknős páncélja.

 

De egy teknős páncélja sem bír ki mindent, és igen, eltörhet.

Előfordulhat az is, hogy viszonylag nem magas helyről (akár például egy székről egy kőpadlóra) olyan szerencsétlenül esik le, ami páncéltöréshez vezethet.

 

Ilyenkor csak egyet lehet tenni, hüllőkhöz is jól értő, megfelelő felszereltséggel rendelkező állatorvoshoz kell elvinni minél hamarabb, mert ha kap megfelelő kezelést, az esetek túlnyomó többségében megmenthető a teknős.

Ellenkező esetben viszonylag rövidebb időn belül el fog pusztulni.

 

Macska, kutya, és egyéb állatok is tudnak sérüléseket okozni a teknősöknek.

A páncélja nagyon sok mindentől megvédi, de karmokkal, fogakkal adott esetben a fej, és a végtagok elérhetők számukra, és ha mást nem is, de akár komolyabb sérüléseket is okozhatnak.

Egy saját kutyát meg lehet tanítani arra, hogy ne bántsa a teknőst, sőt adott esetben még meg is védi.

De egy macska akkor is megbízhatatlan, ha "nagyon aranyos", vagy "nagyon szelíd".

Előzmény: smirre72 (14790)
smirre72 Creative Commons License 2016.12.13 0 0 14790

Sziasztok ! Várom a véleményeket ! Egyik ismerősünk mesélte, hogy régebben volt nekik is ékszerteknősük, és egy alkalommal véletlenül leesett valahonnan. Sajnos úgy sikerült leesnie, hogy eltört a páncélja és pár nappal később a teknős is elpusztult. Mennyire lehetséges ez ? Én úgy gondoltam a teknősök páncélja szinte mindent kibír, vagy mégsem olyan erős ?

Más: A szabadban tartásról kérdezném, hogy macska vagy kutya tud-e sérülést okozni a teknősnek ? Nyáron mi is ki szoktuk engedni, de szigorú felügyelet mellett, nehogy baj érje vagy megszökjön. 

Fürtöske Creative Commons License 2016.12.12 0 0 14789

Bocsi, ezt benéztem! :)

 

Az első sor kerkyra-nak szól :)

 

A többit viszont neked írtam! :)

Előzmény: racka_pw (14786)
Fürtöske Creative Commons License 2016.12.12 0 0 14788

Teljesen egyezik a véleményünk. :)

 

Mivel én nem tartottam szárazföldi teknősöket, csak rövidebb ideig néha megőrzésre, nincsen nagy gyakoprlatom velük kapcsolatban, ezért nem akartam bele szólni.

De egy hüllőkhöz is értő állatorvos egyszer azt mondta nekem, hogy egy lakásban tartott szárazföldi teknősnek 3-5 éves korig kell legalább 1 m2 terület, ahol tud mászkálni, 3-5 éves kor felett meg legalább 2 m2.

 

A helyük egyik sarkában egy kifejezetten napozó részt kell kialakítani, megfelelő UV tartományban sugárzó lámpával. Erre kell tenni egy időkapcsolót, ami mondjuk 10 órakor bekapcsol, és délután 14 - 16 óra körül kikapcsol.

 

A másik végében egy kicsit hűvösebb hely egy bebújós résszel, ahova be tud húzódni, ha szükségét érzi.

 

Ha a lakásban "hűvösebb" az idő télen (cca. 20°C körüli), akkor a területének legalább a fele alatt szükséges talajfűtő, ami fajtától függően legalább 23°C - 25°C meleget biztosít a számára, vagy ha szükséges (olyan fajta teknős, és igényli), akkor 28°C körüli hőmérsékletet.

 

A hűvösebb résznél kell a számára egy lapos edény, amelyikben 1 - 3 cm mély víz van. Ezt ivásra használná, de mivel nagyjából állandóan mászkál, és így ezen is "keresztül gázol", a vizet ajánlatos naponta cserélni.

 

Teljesen nem szabad, de részben sem szükséges letakarni a helyét, viszont körbe kell neki egy 40-50 cm magas, sima oldalú fal (ennek az anyaga lehet akár fa, akár műanyag, vagy akár az egyik oldala maga a helység fala).

Ez (nem csak) azért kell, hogy ne mászkáljon el mindenhova, hanem azért, hogy a változó környezeti hőmérsékletektől védettebb legyen.

 

A helyük megvilágításához (ha nem kapnak kellő nappali fényt) elegendő egy megfelelő magasságban elhelyezett 25W - 40W-os lámpa. Ez csak a helyüket világítja, semmi mást. Erre (is) lehet tenni egy egyszerű időkapcsolót, és mondjuk reggel 8 órától délután 16 - 17 óráig megy nekik.

 

Hogy mivel rendezzük be a helyét, az már egyéni ízlés kérdése, de arra kell ügyelni, hogy éles szélű tárgyak, kövek ne legyenek benn, és lényeges az is, hogy a szárazföldi teknős nem tud olyan könnyen "talpra állni" ha felborul esetleg egy magasabb kőről, vagy akárhonnan, ezért sok, és főleg magasabb mászórészeket ne nagyon tegyünk a helyükre. 

 

Ezek persze csak "tippek", de érdemes alaposan körülnézni teknőstartás ügyben, mert a látszat ellenére nem olyan egyszerű egy teknőst tartani, mint ahogy az ember gondolná. Akár szárazföldi, akár édesvízi teknős.

Nagyon sok buktatója van, amire ha nem készül fel kellően az ember, rövid idő után mehet venni egy másik teknőst.

 

Ha olvasgatsz fórumokon, egyéb helyeken, soha ne hidd el minden feltétel nélkül a "megmondom a tutit" típusú emberek véleményét, tapasztalatból tudom, hogy ők értenek a legkevesebbet hozzá!

Ha valaki egy kicsit is ért a tartásukhoz, az nem mondja meg, hogy mit kell csinálni, hanem leírja, hogy ez, vagy az miért ilyen, vagy olyan. Inkább az utóbbi hozzászólások, leírások, ajánlások tartalmát vedd figyelembe, megéri.

Előzmény: kerkyra (14787)
kerkyra Creative Commons License 2016.12.11 -1 0 14787

Ha   nem  tudod  kivinni a  szabadba  nyáron, akkor  én  nem tartanék  teknőcöt...  Csak  szenvedés  lenne az  élete  azon a pici  helyen....    Nekem kb  hetente  2x  ürítenek  és  gyorsan  ki is  szedem  . Teknőc  kaki     büdi  nagyon....   Imádnak  napozni, azt  meg a terráriumban      teljes  mértékkel  nem tudod  nekik megadni.. Szeretnek   mászkálni, nekem kb  egy  70-80 nm-es   kert  áll a rendelkezésükre ,tavasztól  őszig  kint  vannak... 

Előzmény: racka_pw (14786)
racka_pw Creative Commons License 2016.12.11 0 0 14786

Köszönöm a választ!

Egyelőre egy 75x45 cm-es helyet tudnánk neki adni, ahova egy hasonló terráriumot gondoltunk:

  

(ezért írtam, hogy részben zárt, uv, hőmérséklet, páratartalom meg lesz)

 

Ahogy olvastam 7-10 éves korára éri el a maximális méretét, addigra kapna egy nagyobb helyet, mert pár év múlva úgyis esedékes lesz egy költözés. Szabadba nem hiszem, hogy tudnánk vinni, max a szobában mozoghatna. Olvastam, hogy a parketta és metlachi káros, erre figyelnénk. Így vajon élhető körülményeket tudnánk teremteni a kis jövevénynek? Semmiképpen sem szeretném sanyargatni, ha nem érezné jól magát!

Még egy kérdés a szag és a szobában mozgás miatt: milyen gyakran "ürítenek"?

Előzmény: kerkyra (14785)
kerkyra Creative Commons License 2016.12.11 0 0 14785

Ha   nyáron  nem  tudod  kint  tartani a szabadban, akkor  inkább  neki se  állj..     Szeretnek   sokat  mozogni    nagy  helyigényük  van...   Sajnos    nagyon  sokan  rosszul  tartják  őket    rossz  takarmányozás  stb...  Sokan  sajnos  gyümölcsökkel  etetik  őket  helytelenül..  Néha  nasinak  ehetnek  kis   gyümit  pl   fügét   almát     epret, de az ez  csak a kajájuk  5%   max.. Többi  gaznövények   :  gyermekláncfű   lóhere   tyúkhúr   stb. fehérjét    nem szabad  nekik  adni és  nagyon  fontos a kalcium bevitel amit  minden  etetésnél   nemárt  nekik adni. Túladagolni  nem tudod. A legalkalmasabb erre a szépia  csont...   De  csak az eredeti létezik   hamisítvány...  

 

 

https://www.facebook.com/groups/tortoises75/?fref=ts

 

 

 

Itt  sok  hasznos  tanácsot  kaphatsz  , van  pár   hozzáértő....   

A kérdéseidre a válasz-

1. A görög teknőc  nem  társas  lény, mint  itt  többen is  állítják. Tarthatsz  többet  is  együtt, de  figyelni  kell  hogy   nem  bántják-e   egymást...  

2.  Terrárium  inkább nyitott  legyen, és   uv  lámpa   melegítőlámpa , és   víz    feltétlen  legyen  nekik..  Az alzat      erdei  föld  sima  föld   és  vegyszermentes  legyen,  faháncs   kókuszreszelék  forgács  ilyeneket  felejtsd  el..  Fontos  még   legyen  helye   éjszakára     elbújni  picit  hidegebb helyre..    

3.  Kézbevételt  elviselik, általában  nem harapósak  sőt..   Etetni kézből    ne  etesd     ne  szokjon  hozzá...   

4.  Ha   bekakil  az  elég  büdi  tud  lenni...  Egyébként  nem büdösek...  

Előzmény: racka_pw (14784)
racka_pw Creative Commons License 2016.12.11 0 0 14784

Üdv mindenkinek!

Párommal görög teknőst szemeltünk ki házi kedvencnek, de előtte mindenképp tájékozódnék néhány dologról! Természetesen utána olvastam már sok mindennek, de pár kérdés még érdekelne:

1: mennyire társaság kedvelő a görög teknős, jól érzik-e magukat többen, esetleg civakodnak egymással azonos, vagy különböző neműek?

2: mivel a meleg, párás környezetet szeretik egy részben zárt terráriumot gondoltam neki, hogy nagyjából állandó legyen a klíma. Ilyen esetben kell-e tartani penésztől?

3: kézbe vételt elviseli-e, vagy inkább harapós?

4: mivel nem túl nagy lakásban lakunk, mennyire van szaga az állatnak?

Egyelőre ennyi! Előre is köszönöm a válaszokat!

 

smirre72 Creative Commons License 2016.12.02 0 0 14783

Köszönöm a választ.

Előzmény: Fürtöske (14782)
Fürtöske Creative Commons License 2016.12.01 0 1 14782

Igen! Szeretnek. Természetes élőhelyükön is környezettől függően néha sokat vannak a víz partján, néha száz métereket is sétálnak, extrém esetben akár kilométerékre is elmászkálnak.

 

Még réges-régen indítottam is egy "lakástúra" akciót, mert azt tapasztaltam, hogy a hobbiból tartott ékszer teknősöknek javarészt közel minimális méretű az életterük, ahol a viszonylag kicsi mozgás miatt eléggé "ellustulnak". Akkor nagyon sokan csatlakoztak, és folyamatosan jöttek az élménybeszámolók a tekik sétáiról. 

 

Az enyémek úgy cca. 2 éves koruk óta "szabadon" vannak a lakásba, van egy medencéjük, ahol bármikor "dagonyázhatnak", de szabadon ki tudnak jönni, övék az egész lakás.

Bödön a lányteki ahogy meglátta a feleségem, már koslatott is utána a konyhába.

Ödön, a fiuteki viszont csak a lányom ölében érezte jól magát, ott el tudott lenni akár egy órát is.

 

Csak arra kell figyelni, hogy ne tudjon bemászni olyan helyre (például szekrény alá/mögé), ahova beszorulhat, ráadásul nem tudod könnyen kivenni. 

Előzmény: smirre72 (14781)
smirre72 Creative Commons License 2016.12.01 0 0 14781

Szaisztok ! Szeretnek a teknősök szabadon mászkálni ? Mostanában etetés után ki szoktam kicsit engedni a teknőst a lakásba mászkálni. Úgy veszem észre nagyon élvezi, sőt követ szinte minden hova. Etetéskor, ha már úgy érzi jóllakott ki is akar mászni az edényből.  

Fürtöske Creative Commons License 2016.11.30 0 0 14780

Szépek a teknősök .... :)

Előzmény: Lion Kenkra (14779)
Lion Kenkra Creative Commons License 2016.11.30 0 0 14779

 1. kép, a teknőseink.

2. kép akváriumuk. ( addig vannak ebben a kicsiben amig megjavul a nagy) de nyáron mennek ki a tóba, amúgy másfél évesek.

Fürtöske Creative Commons License 2016.11.30 0 0 14778

Bolharákot nyugodtan adhatsz, törpeharcsát inkább szeletelve ....

Előzmény: Lion Kenkra (14777)
Lion Kenkra Creative Commons License 2016.11.30 0 0 14777

Hello! Lehet teknősnek adni törpeharcsát & bolharákot?

Fürtöske Creative Commons License 2016.11.27 0 0 14776

Egy-két éve nem tudom, hogy mennyit változott a helyzet, de szerintem IGEN!

Pár éve még tömve voltak, befogadni alig bírtak, és adtak mindenkinek, aki csak kért.

Hogy aztán pénzért, jelképes összegért, vagy ingyen, azt nem tudom .... :)

Előzmény: Lion Kenkra (14775)
Lion Kenkra Creative Commons License 2016.11.27 0 0 14775

Sziasztok!  Lehet állatkertből befogadni tekit?

Fürtöske Creative Commons License 2016.11.23 0 0 14774

Attól még el lehetne vinni hüllőkhöz is hozzáértő állatorvoshoz, hogy legalább tudjátok van-e valami baja, és ha van, akkor micsoda, hogyan kezelhető.

Előzmény: Lion Kenkra (14771)
Fürtöske Creative Commons License 2016.11.23 0 0 14773

Én azért nem raknék a vizébe .....

 

Ha a teknős tisztításához szükséges, akkor egy lavórba kirakni, langyos vízbe káliu-permanganát (cca. 10g/liter), a víz lepje el a teknőst, és egy jó órát ott hagyni.

Ez idő alatt érdemes a helyét is kitakarítani káliu-permanganátos vízzel (arány nagyjából ugyanannyi).

Azzal, hogy a terráriumba - akváriumba beletesszük a vegyszert, és minden le van tudva, kényelmes megoldás.

De a teknős élettere a tiszta, vegyszermentes víz.

Ha már "elhasználódott", vagy nem tiszta, ki kell cserélni ....

Előzmény: glazier (14772)
glazier Creative Commons License 2016.11.23 0 0 14772

Jól szűrt legyen a medencéje és én raknék bele egy kis Kálium-permanganátot is. 

Előzmény: Lion Kenkra (14771)
Lion Kenkra Creative Commons License 2016.11.18 0 0 14771

Már így vettük : (

Fürtöske Creative Commons License 2016.11.18 0 1 14770

Nem vagyok állatorvos, de több, mint 20 éve vannak teknőseim.

A fotó még mindig rossz minőségű a probléma behatárolására, de erős a gyanúm, hogy egy kialakult páncél-rothadás.

Ez lehetett egy sérüléstől, vagy egy le nem vált, valami miatt letapadt páncéllemez alatt kialakult gombás, vagy bakteriális fertőzés következménye.

Mindkettő esetében a probléma abból indulhatott ki, hogy nem volt rendesen kikezelve.

 

Mindenképpen el kellene vinni olyan (lehetőleg hüllőkre szakosodott) állatorvoshoz, aki ért is a teknősökhöz, nem csak látott már egy-két példányt.

Ez a betegség, főleg ha már mélyebben behatolt a páncélba, házilag nem gyógyítható, csak megfelelő gyógyszerekkel, hozzáértő állatorvosi instrukciók alapján. És a gyógyulás is eléggé hosszú időt vesz igénybe, mivel a páncél eléggé lassan fejlődik, főleg a sérült részeken.

 

A félreértések elkerülése végett a körzeti állatorvosok biztos, hogy nagyon jók, és eszem ágában sincsen véleményezni a szaktudásukat. De gondoljunk bele, évente hány teknőst visznek hozzájuk.
A kutyákhoz, macskákhoz, egyéb háziállatokhoz valószínű nagyon profik, és kiválló munkát végeznek!
De nem biztos, hogy nagy gyakorlatuk lenne a hüllők egyes betegségeinek felismerésében, és/vagy azok gyógyításában, főleg, ha évente egy-két ember keresi csak fel teknőssel a kezében!

 

Addig is ajánlott legalább napi egy alkalommal (lehet többször is) a teknőst kivenni, langyos vízzel és lágyabb körömkefével a sérült részt megtisztítani amennyire lehet, majd teljes száradás után Betadinnal hígitás nélkül bekenni (rácsöpögtetni egy keveset), hogy a további gombás, vagy bakteriális fertőzéseket meggátoljuk.

A Betadinos kezelés után legalább egy órát ne rakjuk a teknőst vissza a vízbe, mivel a Betadin vízben oldódó, és így egyszerűen csak lemosódna-kimosódna.

 

A Betadin gyógyszertárban vény nélkül kapható, nem drága, emberi használatra készült szer. 

Használatánál ajánlott tiszta rongy, vagy szövetdarab leterítése, vagy legalább is legyen kéznél, mert a Betadin olyan, mint a tinta, mindent megfog (kézról könnyen lemosható folyóvízben). 

Előzmény: Lion Kenkra (14769)
Lion Kenkra Creative Commons License 2016.11.17 0 0 14769

 Ennél jobb képet sajnos nem tudok felrakni

: (

Fürtöske Creative Commons License 2016.11.16 0 0 14768

Túl kicsi a kép, nincsen felbontása, így nem is nagyon látszik a sérülés.

Ebből még találgatni sem lehet ....

Előzmény: Lion Kenkra (14767)
Lion Kenkra Creative Commons License 2016.11.16 0 0 14767

 Sziasztok ha megengeditek bemutatnám George-ot sajnos rossz a kép róla. Amúgy van neki a hátán valmi rágott sérülés ez mitől van?

Fürtöske Creative Commons License 2016.10.19 0 0 14766

Ez így igaz, de ez igazából a házi állatokra vonatkozik (főleg kutya, macska, disznó, stb.) .

 

A mi nagyszüleink nem nagyon tartottak egzotikus állatokat, abban az időben nagyon ritka volt, inkább csak "jómódú", gazdag családoknál fordult elő ilyesmi, legtöbb esetben ott is csak inkább azért, hogy ezzel is kimutassák a "gazdagságukat".

Előzmény: Blaci78 (14765)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!