Sajnos én nem tudok nagyon pontos számadatokat mondani az ACE létszámáról nyereségeségről, ezért inkább nem mondok még közelítő számokat sem. Azt el tudom képzelni, hogy létszámfelesleg van, sőt ha belegondolok, akkor az adminisztratív dolgozók és vezetők mindegyike felesleges. Ma már néhány számítógéppel és szoftverrel mindent meg lehet oldani, tehát csak pár raktárosra, igen sok szerelőre, néheány munkavezetőre volna szükség. Még igazgató sem kellene.
A létszámfelesleg szerintem nem a szerelők körében van, hanem a VIZFEJBEN. De gondolom ezt te is tudod, hogy szükség van 387000 igazgatóra hiszen az mind sógor-koma-unokatestvér-párttag stb és kell nekik a jólfizető állás.
Egy német cégnél jártam 5 éve látogatóba, ahhol a portás kezelt egy hatalmas számítógépet, ez végezte az anyagrendeléseket, bérfizetéseket stb, volt egy igazgató+titkárnő és 800 fizikai melós. Ez hazánkban is meg lehetne valósítani ha nem a sógor-komaság alapján müködne a rendszer.
A másik oldala, hogy az ACE nyereségét a Malév nyeli le, ahol valóban veszteség van, de nem azért mert a piac beszűkűlt, vagy mert nem jönnek az utasok, hanem azért, mert a saját gépparkot az évtizedek során szép lassan leválltották a DRÁGÁN lízingelhető gépekre a kisgazda közeli vezetők rengeteg hibás döntéssel.
Azért mert a malév veszteséges, azért nem kell tönkretenni egy másik nyereséges céget.
Akkor megismetlem ismet: az ACE-nel sulyos munkaero-felesleg van, ez teny (es nem az en velemenyem). Es sem a repulogep-szereles, sem a legitarsasag-uzemeltetes nem karitativ szervezet, ugyanolyan gazdasgai alapon mukodnek, mint minden mas szervezet. Persze, hogy figyelembe kell venni a biztonsagossagi szempontokat, de az emberek elbocsatasa nem felt. egyenesen aranyos a biztonsagossaggal. Mert, ad abszurdum, allitasod szerint az is elkepzelheto, hogy az AVE-nel 100k ember dolgozik, es csinalnak osszesen evi minimalis, 10m nyereseget. Ez sarkitott pelda, de azt mondod ekkor sem kell elbocsatani egy csomo embert? Gondolom nem. Mindig meg lehet talalni az optimalis aranyt, es az ACE-re ez most nem jellemzo.
Egyebkent mi a fenebol tudna a MA kigazdalkodni azt a 7%-ot is, mikor mar egy ideje uzemi szinten veszteseges? Most ossze lehetne hasonlitani az egyes orszagok berszinvonala kozotti kulonbsegeket, de teljesen folosleges. Magyarorszagon ez a berszint (mellesleg joval alacsonyabbak is a megelhetesi koltsegek is). Ha megnovekednek a berek az ACE sajat versenykepessegebol veszit, uis a harmadik feles (azaz nem MA-es) karbantartasok mashova fognak kerulni. Tehat ez egy ketelu fegyver.
Ami az inflaciot illeti, bar nem hiszek a kormanynak, de 2000-ben 9% volt, 2001-re 7%-ot prognosztizalnak. Azaz a MA garantalta volna, hogy realszinten ne csokkenjenek az alkalmazottak berei.
Ami az ACE alkalmazottait illeti, egyebkent koztudott, hogy jol kepzett munkaero, ezt nem vitatom.
Mint eléggé köztudott, a repülőgép javítás mindenhol igen nyereséges, ez a malévnál sincs másként. Ha valaki xy-nak van elég pénze arra, hogy létrehozzon egy céget a repülőgépek javítására, akkor már csak a megfelelő embert kell megtalálnia az APVF RT (állami privatizációs és Vagyon Fosztogató RT)-nél akit megkenve a lentebb leirt átszervezést ki tudja kényszeriteni.
A 15%-os bérnövekedés jelenleg egy követelés, ugyanolyan követelés, mint a 20%-volt, amiből engedni lehet. A szerelők a 10%-al is megállapodtak volna, de az ajánlat csak 7%-volt.
Én a 15%-ot sem tartom soknak, ha az tervezett infláció 10% körülire prognosztizálják. Nézd meg, hogy az európai országokban a repülőgépszerelők mennyit keresnek, és mennyit keresnek a malévnál, egyből nem fogod soknak tartani a 15%-ot. Főleg ha még azt is hozzávesszük, hogy nem kiaggott buta szerelők dolgoznak itt, hanem igencsak jólképzettek, és minőségi munkát is végeznek. Ezt a baleseti staisztikák is bizonyítják.
A véleményem szerint az ACE-nél nem dolgoznak tulzottan sokan, még igy is nyereséget tudnak termelni, de mint ez köztudott, ez sohasem elég.
A nagy malévon belül lehetséges hogy nagy a tulfoglalkoztatpttság, erre nem tudok véleményt mondani, de szerintem egy repüléssel foglalkozó cég ne a munkaeröben spóroljon, mert az a repülés biztonságának rovására megy.
A másik oldala a dolognak, hogy a malévon belül a szakszervezet ki tud kényszeriteni egy béremelést, ha azt nem éri el akkor sztájkot csinálhat. Próbáld meg ugyanezt megtenni egy magáncégnél, azonnal kirugnak. Igy már látható, hogy ki diktálja a feltételeket, és ki zsebeli be a nyereséget.
Ne is haragudj de informacioforrasod elegge egyoldalu, azon kivul van rendes adag csusztatas is benne. Csak annyit mondanek el, hogy az ACE-nel a szuksegesnel joval tobben dolgoznak es mindenkinek jo megoldas lenne, ha a letszam egy resze egy masik szerelocegbe kerulne at (aminek tevekenysege teljesen kulonbozik az ACE-etol). Sajnos ezek szerint a szerelok meg nem jottek ra, hogy vagy atmennek mas cegbe, vagy kirugjak oket es kereshetnek allast maguknak. Tudom, hogy nem konnyu a helyzet de a MALEV-ra egyebkent is jellemzo a tulfoglalkoztatottsag.
Egyebkent en a 15%-os berkovetelest meglehetosen tulzonak erzem, az egy eleg rendes realber-novekedest tartalmaz, amit semmi nem indokol. Mindenesetre bizom benne, hogy minel hamarabb megoldast talalnak erre a helyzetre, mert osszessegeben senki nem jar jol egy ilyen akcioval.
Kicsit kifejtened, hogy milyen titkos megallapodasokra gondolsz, kenopenzekkel?
Szerintem nem idealis az sem, ha teljesen sajat tulajdonban van a flotta, uis nem optimalis a tokefelhasznalas. Na de ez mar egy masik topicba tartozik, a legitarsasag operativ sempontjait figyelembe veve termeszetesen ez a legkenyelmesebb helyzet.
En szerencsere nem erzek ilyesmit. Isten orizz, hogy az Atlant barmilyen formaban is a MALEV helyebe lepjen. A TU-154-esekkel csak a kevesbe igenyes es rovidtavu charterpiacra tudnak betorni, sok sikert hozza. Majd meglatjuk mi lesz belole, mindenesetre ugyanugy mint a Pannon Airlines eseteben is, itt is oriasi terveket szovogetnek. Aztan a PA-bol is mi lett. Egyenlore foglalkozzanak azzal, hogy azt az egy-ket gepuket uzemeltessek gazdasagosan, utana akarjanak majd csak novekedni.
A hétvégén elbeszélgettem egy nagyon régen Freihegyen dolgozó Repszerelő barátommal, aki a következőket mondta el:
A Malév vezetése direkt akarja csődbe vinni az Aeroplex-et az ÁPV RT vagyonkezelő utasítására. Az ÁPV RT egy új repülőgép karbantartó céget támogat vag hozott létre (ezt nem tudom) ahova a dolgozókat át akarná vinni de a saját feltételeivel. Mive a dolgozók sem hülyék, ezért a létszám nem akart összeállni. Annyira nem akart összeállni, hogy már romániában és ukrajnában is hirdetnek repülőgépszerelő felvételt. Az ÁPV Rt elhatározta, hogy gyorsan be kell indítani az új repülőgép karbantartó céget (a nevére nem emlékszem) ezért a Malévnak kiadta utasításba, hogy a tulajdonában lévő leányvállalat dolgozóinak ne adjon béremelést. A bértárgyalások mint köztudott ugy kezdődtek, hogy 20%-ot kértek a dolgozók és a malév NULLA % béremelést ajánlott. A tárgyalások során jutottak el a 15% kovetelésig a 7%-os felajánlással szemben. Itt megrekedtek a tárgyalások. Ha a dolgozók nem kezdenek sztájkolni, vagy esetleg nem olyan nagy a támogatottsága, akkor az ÁPV RT akarata fog győzni. A dolgozók egy része ki fog lépni az Aeroplex-től, és állás nélkül már sokkal roszabb pozicióban mehet az új céghez kunyizni egy állásért. Ekkor már az új cég fogja diktálni a feltételeket.
Ha jól belegondoltok, akkor az ÁPV-RT-nek már több hasonló húzása volt, amelyekre mostanában kezd fény vetülni. Amilyen AlJAS és KORRUPT egy szervezet, én még el is hiszem róluk, hogy az asztal alatt titkos megállapodásokat kötnek, természetesen hatalmas kenőpénzekért.
Én a sztrájkolóknak drukkolok. Sok sikert kívánok nekik, és üzenem, hogy tartsanak ki.
A szakszervezet a tárgyalások megkezdésekor 19 százalékos béremelést követelt, ezzel szemben a vállalat egyáltalán nem kívánta növelni a fizetéseket ebben az évben mondta lapunknak Hegedűs Tibor, az RMFSZ ügyvivője. A többhetes alkudozás közben a szakszervezeti követelés 15 százalékra csökkent, a munkáltató pedig 7 százalékos béremelésre tett javaslatot január elsejei hatállyal, illetve bizonyos eredmények elérése esetén újabb 2 százalékosra júliustól. A vita ezen a ponton megrekedt, s a kötelező egyeztetési időszak letelte után a szakszervezet pénteken sztrájkot hirdetett.
Az Aeroplex a Malév százszázalékos tulajdonú leányvállalata, fő tevékenysége a Malév repülőgépeinek karbantartása és javítása. Emellett azonban ellátja több külföldi légitársaság gépeinek Lufthansa, Air France, El-Al, Egypt Air ferihegyi forgalmi karbantartását is. 1993 augusztusában egyszer már sztrájkoltak a szerelők, súlyos fennakadásokat okozva a légi forgalomban. A Malév akkor angol szerelők munkába állításával próbálta megtörni a sztrájkolók kitartását, sikertelenül. A hatvanórás sztrájk húszmillió forintos kárt okozott a Malévnek.
A Malév szóvivője, Kocsi Margit közölte: az rt. vezetősége sajnálja, hogy a munkabeszüntetés mellett döntöttek az Aeroplex szerelői, de a társaság jelenlegi helyzetében nem teljesíthet ilyen mértékű béremelési követelést. A nemzeti légitársaság mindent megtesz azért, hogy utasait a lehető legkevesebb kellemetlenség érje a sztrájk miatt.
Igazad van, teljes mertekben egyetertek amit a BA-val kapcsolatban mondasz. Gyorsan akart peldat hozni es ez jutott eszembe. Egyebkent a mondanivalom lenyege az, hogy egy privatizalt ceg ALTALABAN jobban mukodik mint egy allami. A MALEV-nek szerintem mindenkeppen: tokere, jo strategiara es egy eros partnerre van szuksege. Egy sima penzugyi befekteto csak ideglenesen oldana meg a gondokat. Igazan az lenne jo, ha egy nagy tarsasag oldalan, egy szovetsegi rendszerhez csatlakozna es gazdasagilag stabilizalodna es egy hosszu tavu novekedest is el tudna erni.
Ami a lizinget illeti tokeletesen igaz amit mondasz, csak a MALEV tenyleg keptelen sajat gepet venni olyan arak vannak, igy nincs mas hatra mint a lizing, ami valoban nagyon koltseges, de ez van egyelore. Ha lenne uj tulaj, tokeemeles, akkor mar mas lenne a helyzet. A legidelisabb az ha teljesen sajat flotta lenne, de ez ugyebar egyenlore lehetetlen
G
Nekem egyre inkabb ugy tunik, hogy lovesed nincs arrol amit beszelsz. Egy forum valoban arra valo, hogy velemenyek utkozzenek, de mondjuk amit az ember mond azt ala is kene tudni tamasztani, nem pedig beszelni ki a nagyvilagba hulyesegeket.
"3 db.(agyonhajszolt) geppel tengerentuli
kalandokba indulni rizikos."
Na most, mit ertesz te azon, hogy agyonhajszolt. Van neked arrol fogalmad, hogy a repulogepeket nagyjabol hogyan uzemeltetik mondjuk a vilgon barhol. Mivel en kozgazdasagtant tanulok, nem sok kozom van a repuleshez, nem vagyok belsos, de ennek ellenere van rola nemi fogalmam, mivel sokat olvasok a temarol. Tehat, minden tipusu gepnek meg van hatarozva a gyarto altal, hogy naponta hany orat lehet uzemeltetni, hany szaz/ezer orankent kell A,B,C es D check-re vinni. A vilagon nincs egyetlen olyan legitarsasag sem, amelyik mar elnezest olyan hulye lenne, hogy a meglevo gepeit nem hasznalna ki a gyarto altal megadott vegso hatarig(itt most a napi repulheto orakra gondolok, nem az eletkorra). Ez nem tulhajszolas, hanem a maximalis gazdassagossagra torekedes. Olyan nem letezik, hogy tulhajszolas elmeletileg, ugyanis minden alkatresznek van egy bizonyos uzemora ami utan cserelni kell. Ennyi. A sarkany elettartamat pedig ciklusokban merik, es a sarkany elettartama szinten meghoszzabithato, ami egyebkent mondjuk a B767-esekre meg abszolut nem all, hiszen a MALEV altal hasznalt 3 gep kozul is a legoregebb 11 eves, ami abszolute nem sok. De egyebkent sem a kor szamit, hanem a karbantartas. Az, hogy 3 db gep van, teljesen mindegy, semmi fajta biztonsagi kockazatot nem vet fel. Egyetlen gond akkor van, ha varatlan muszaki meghibasodas lep fel, es mondjuk a masik ket gep foglalt. Na ekkor jonnek a nyavalygo utasok, akiket megertek, de ennek ellenere annyit tudok mondni, hogy meg mindig jobb ha a jaratot torlik, mintha kenyszeritik a pilotakat, hogy menjenek muszaki hibas geppel. Egyebkent ha megnezed a B767-esek vilagviszonylatbeli statisztikait, pl www.airdisaster.com akkor lathatod, hogy a vilag egyik legbiztonsagosabb gepe, valamint a legkedveltebb model az eszak-atlanti utvonalon. Ami pedig a gepekkel tortent gondokat illeti, ezek teljesen normalis meghibasodasok, amelyeket a sajto felfujt a duhongo utasok miatt. A legutobb visszafordult gep egy hibas panel miatt kenyszerult leszallni, de az is egy teljesen megelozo jellegu(precautionary landing) leszallas volt es nem kenyszer. Nemigen hallottam meg olyat a hirekben, hogy Malev gep ego hajtomuvel, vagy teljesen fustel telt kabinnal fordult volna vissza, vagy esetleg tulrohant volna a kifuton, stb.... amelyek komolyabb veszhelyzetek, szerintem ezek teljesen napi esemenyek. Ma pl egy Briattannia 757 fordult vissza fust miatt, tegnap elott egy Emirates 777 kapott "uncontained engine failure"-t. Egyebkent erre mi a szakszo magyarul??? Amerikaban is nap mint nap torol jaratot pl a Delta vagy a United muszaki okok miatt... Szoval egyszeruen nem latom igazan a problemat. Szet kell nezni, hogy mas tarsasagoknal mi van es utana itelni. Nem letezik 100% osan megbizhato gep sehol a vilagon, illetve ugyebar mint tudjuk semmi sem tokeletes.
A Malev vezetoseget nem tudom miert kene seggberugni, nem ismerem.Lehet, hogy igazad van, nem vagyok belsos, ahogy te sem. Ami viszont az onallosagot illeti az egy illuzio. Nem lehetseges, mindenkepp csatlakozni kell egy jo szovetseghez, vagy pedig semmi elorelepesre nincs lehetosegunk, ezt el kell ismerni ha faj, hanem.
G
"Kérdezd meg már légyszíves a Malévos barátaidtól,hogy ki terjeszti azt a hülyeséget,hogy az 54-es csak 4 órát tud repülni naponta?"
Ha egy repülőgép repült óráinak számát elosztjuk a vizsgált időszak napjainak számával, bizony a 4 óránál nagyságrendileg nem jöhet ki sokkal jobb idő. Különösen rövid-középtávú gépeknél. Gondold el, 1-1,5 óra repülés után minimum 45 perc fordulóidő, a saját reptéren átlalában több, és akkor még ott vannak a hibajavítások, a tervszerű karbantartás, sőt, a nagyjavítás idejét is bele kell számolni az átlagba. Az 54-es, mint a hetvenes éveket képviselő repülőgéptípus, a maiaknál karbantartás-igényesebb.
Ez persze nem jelenti azt, hogy adott esetben, egy-egy rövid periódusban ennél a 4 óránál sokkal jobb átlagot hozzanak ki vele; de a teljes élettartamra vetített átlag nem fog nagyon eltérni ettől.
Tudnál ezekről a cégekről valami linket betenni, ahol valami bővebbet lehet róluk olvasni? Vagy esetleg tudsz róluk olyanokat, hogy mennyi és milyen gépekkel repülnek, vagy bármi egyéb?
Kérdezted, hogy miért érdekel annyira az Atlant... Több oka van: 1. A barátnőm náluk fog dolgozni légiutas-kísérőként. 2. Mivel a szakmában van, és én is sokmindent tudok már a MALÉV-ról, meg a helyzetéről... Tudom, hogy annyira csődközelben van, hogy nem sok kell az összeeséséhez, nem csoda, hogy senki nem karja megvenni... Lassan tönkremegy hazánk légitársasága, egyre kevesebb gépük van, és nemsokára még ennél is kevesebb lesz. És ebben a helyzetben jön egy légitársaság, akinek van 1 TU-154M-je, és még a nyár előtt lesz még 3... Felvesznek 60 stewardesst, kiképzik őket...stb.
Az egészből van egy olyan érzésem, hogy talán a MALÉV helyébe fog lépni a végén... Ti nem éreztek ilyesmit?
Meg persze legfőképpen egyszerűen érdekel, hogy hol fog dolgozni a barátnőm:-) Ennyi.
És elnézést kérek mindenkitől, akit zavarok a túlzott érdeklődésemmel!
"Egy MA-hoz hasonlo feszitett menetrend nem latszodna meg a forgalomban, ha lenne a MA megfelelo szamu tartalek gepe"
Nagyon igazad van. Késtem már én is azért, mert "kiesett" egy gép és borult a menetrend.
Ami az európai un. "core area"-t illeti vagyis a nyugat-európai régiót, a rendre előforduló zsúfoltságot, hát az még egy darabig megmarad, hisz a légiforgalom folyamatosan növekszik.
A jövő január 24-én bevezetendő RVSM segít majd az ATCO-knak, de a késések jelentős része (ami az utazókat sújtja, nem az irányítókat) a repülőterek szűk keresztmetszetéből fakad. Az útvonalakon (valamivel) jobb a helyzet.
Dehát ez már inkább a Légiforgalmi irányítók topicba tartozna.
Iborli, csak egyeterteni tudok veled, egy repulogep repulve jo. :) A MA repulogep-kihasznalasi mutatoi (nem keverendo ossze a jarat-kihasznaltsaggal, azaz a load factor-ral) egyebkent europai viszonylatban eleg jonak tekinthetok, ezert is mondtam korabban, hogy a MA jol gazdalkodik abbol, amilye van.
Egy MA-hoz hasonlo feszitett menetrend nem latszodna meg a forgalomban, ha lenne a MA megfelelo szamu tartalek gepe, es igy meg ramboarpinak se lenne goze arrol, mennyire agyonhajszoltak ezek a gepek, de mivel a MA a tartalekot is sok esetben beveti a nagyobb menetrendszerinti v. charter forgalom elerese erdekeben, sokszor megszenvedi a menetrend es igy adodnak a kesesek is (felteve ha nem eppen az europai legter zsufolt).
Mit jelent az olvasatodban, hogy "agyonhajszolt" gép?
Én, mint egyszerű irányító úgy vélném, egy gép akkor hajt hasznot, ha a levegőben van amennyit csak lehet (persze nem üresen!).
Jól emlékezem, amikor Niki Lauda kezdte bér TAROM BAC-111-esekkel és azok rengeteget repültek. Ha megnézed a nagyobb légitársaságok menetrendjét, a hosszújáratú gépek a nap 24 órájából 16-18-at a levegőben töltenek.
En nem tudok uj utvonalakrol, de meglepne ha ujakat nyitnanak (talan az egyetlen kivetel BEG). Eloszor azokat fejlesszek, amelyek most vannak. A Linair pedig csak azt az egyetlen Yak 40-est uzemelteti, igy eleg nehez lenne code-sharinget uzemeltetni mas jaratokon is (es nem wet lease, mint ahogy asszem azt korabban irtam).
A charter uzleteg kerdese erdekes es elegge osszetett. En bizom ezekben a B737-esekben, uis ezekkel jova feszesebb menetrendet lehet bonyolitani (napi 10 ora repules, ellentetben a TU napi 4 orajaval), tovabba kb. feleannyit fogyasztanak. Nem mondom, hogy nem lenne idealis egy harmadik B737-es (ennyivel mar nem csak, hogy helyettesiteni lehetne a kikerulo hat db Tu-154-est, de meg plusz forgalmat is lehetne bonyolitani). Azonkivul mindenkeppen a magasabb fedezetu piacreszt fogjak kihasitani magunkak, akik egy kicsit is adnak ara, hogy ne Tu-154-essel repuljenek. A tobbiek meg repulhetnek az Atlanttal, majd a 2001-es magyar utazasi piaci eldonti, mik a magyar utazok preferenciai. Beutaztatas szempontjabol, ami egyre fontosabb, Tu-154-essel nem sok mindent lehet kezdeni, es tudom hogy ebben a szegmensben is kikezdtek mar a MA-ot: kulfoldi legitarsasagok. A PannonAir peldaja viszont tovabbra is ott kell lebegjen a tobbi piaci belepo elott, azaz tobbrol van szo, mint hogy beszerzunk egy gepet, szemelyzettel egyutt es utana minden menni fog, mint a karikacsapas - nem szabad ennyire egyoldaluan egyetlen tour operatort kiszolgalni, mint ahogy azt a Pannon Airlines tette. Most pedig valahogy elvegetalnak...
Csak hogy konkretumokrol is szo essen, pontosan kikrol tudod a MA vezeteseben, hogy mar a kommunista idok ota ott vannak es csak azon dolgoznak, hogy modszeresen tonkreteve a legitarsasagot piszkosul meggyazdagodjanak. Szivesen vennem a peldakat. En ismerek jonehany MA-est (en magam nem vagyok az), de egyik sem ilyen. Sot azt mondom, hogy akik a MA-et vezetik igenis jo szakemberek, es mindent megprobalnak kihozni a cegbol, amit lehet. Az mas kerdes, hogy idonkent a rendelkezesukre allo forrasok meg az elegsegest szintet sem utik meg, de ez aligha az o hianyossaguk.
Nem ertem YYZ-et miert kellett belekeverni az uzenetedbe, tudomasom szerint az idaig sem volt code-sharing-en a DL-lel. Akkor pedig mi koze van a DL code-sharing megszuntetesehez???
Egyebkent megjegyeznem, hogy a DL-MA codesharing felbontasa tobb, mint valoszinu, hogy amiatt tortent, mert az OK resze lett a SkyTeam szovetsegnek es igy nagyobb forgalom lesz PRG fele.
Goszi, igazad van a MA-vel kapcsolatban, bar ervelesed kisebb-nagyobb ugrasokat tartalmaz. Mindenesetre a BA peldajat felhozni nagyon bator dolog. Alapvetoen mas a ket legitarsasag (tobbek kozott a meretebol fakadoan) es amig a MA csak sodrodik az esemenyekkel addig a BA azokat sajat maga okozza (lasd szovetsegi rendszerek kerdese). Azonkivul felhivnam a figyelmedet arra, hogy a BA mult evben rettento nagy veszteseget halmozott fel (ezert is kellett mennie a vezerigazgatojanak) es meg mindig nem tudta elrendezni mit akar (pl. mi lesz a oneworld szovetseggel, a transzatlanti kapcsolattal, ami az egesznek kulcskerdese, hany londoni repuloteren legyen jelen, milyen az optimalis utasmix szamara, stb. ). Attol, mert egy legitarsasag magantulajdonba kerul, es ez tortenhet tozsden keresztul is, portfolio-befektetok bevonasaval, meg egyaltalan nem garantalt, hogy jo uton is fog haladni. A MA-nek egy strategiai partnerre van szuksege (ami joval tobb, mint egy egyszeru szovetsegi partner), akitol tudasra tehet szert, tovabba hozzajarul ahhoz, hogy a tarsasag megfelelo vagyonnal gazdalkodhasson.
A masik dolog, a repulogep-berlesekkel kapcsolatban: mint sok minden dologban, itt is az arany kozeput a megfelelo: azaz meg kell talalni a sajat tulajdonu es berelt gepek idealis aranyat. A sajat gepek sok lekotott toket igenyelnek, viszont uzemeltetesi idejuk nagyon hosszu. A lizingelt gepek dragak, uis a lizingtarsasagnak is meg kell elni valamibol, es folyamatosan ki kell termelni a lizinfizeteshez szukseges penzt (ami viszont idonkent megintcsak nehez, foleg ha az uzemenyagarfolyamok olyan hirtelen valtoznak, mint az elmult idoben, es egyszeruen nem tudod atharitani a tobbletkoltsegeidet az utasokra). Tehat diverzifikalni kell a flottat, hogy kevesbe legyel kiteve a hirtelen valtozasoknak a piaci kornyezetben, es penzugyileg se legyel konnyen sebezheto.
A MA nem vesz sem ATR-eket, sem Bombardier-eket, ez biztosan tudom (bar teny, hogy egy idoben napirenden volt). Az LRI pedig ha jol tudom nem rendelkezik legifuvaroztatasi jogositvanyokkal, az o feladatuk a repuloter mukodtetese es a legiforgalom iranyitasa.
Goszi válasz erre | adatok | e-mail 2001-02-01 22:29:54 (431)
Tanacsolni tudnam az imadkozast!;-)
Szallunk...izeee..kesunk...ize...ha egyaltalan
elindulunk rendelkezesere!;-)
Na jol van, nem ugy tunik minden forum vannak "furcsa" emberek, nem csak az amerikaiakon.
Elso kerdesem, miert kene imadkozni? Van neked valami belso informaciod, amit itt rendelkezesre tudnal bocsatani? nem hinnem, szerintem csak imadod, hogy figyelmet kapsz, es szeretsz beszelni mindenfele baromsagot. Igazan ertekesen hozzajarultal a forumhoz a szinvonalas tanacsoddal<
"Belso informacio" nem lehetseges,mert meg ok sem
tudjak,hogy mi lesz holnap.3 db.(agyonhajszolt) geppel tengerentuli
kalandokba indulni rizikos.
Velemenyem szerint a BUD-JFK-YYZ jaratok 60%-os
kihasznalassal fognak kozlekedni (talan a nyari
honapok kivetelevel) a Malev jaratok megbizhatat-
lansaga miatt.Az "orulok,hogy figyelmet kapok,
es szeretek beszelni,stb." marhasagot keretik
mellozni.Egy vita-forum arra valo,hogy a velemenyeket
(megha ellentetesek is) kicsereljuk.
Az a velemenyem,hogy a Malevnal az osszes gore't
mar reg valagba kellett volna rugni.Ha a Maleves
olvtarsak ezert hulyet kapnak,ezzel onmagukat
minositik le,hogy a regi Szocializmusbol ottragadt
vezetogardat vedik onmagukkal szemben a sok
negativum ellenere.Ne felejtsuk el,hogy volt
egyszer egy DETERT (Duna Tengerhajozasi RT.)
A KB. 20 hajobol allo flottabol,ma egyetlen egy sem
maradt,mind idegen (fokent cipruszi es orosz
szemelyzettel)zaszlo alatt mukodik.Ellenben a
magyar gore'k piszkosul meggazdagodtak.
A jelek szerint a Malev is ebbe az iranyba halad.
Ha a Malevesek ezt nem latjak,akkor sajnalom oket.
Tanacsolni tudnam az imadkozast!;-)
Szallunk...izeee..kesunk...ize...ha egyaltalan
elindulunk rendelkezesere!;-)
Na jol van, nem ugy tunik minden forum vannak "furcsa" emberek, nem csak az amerikaiakon.
Elso kerdesem, miert kene imadkozni? Van neked valami belso informaciod, amit itt rendelkezesre tudnal bocsatani? nem hinnem, szerintem csak imadod, hogy figyelmet kapsz, es szeretsz beszelni mindenfele baromsagot. Igazan ertekesen hozzajarultal a forumhoz a szinvonalas tanacsoddal.
Ha egyaltalan elindulunk...... nos te lattal mar olyan gepet amelyik tokeletes, marmint sose romlik el? en nem, es addig nincs is gond mig a jaratokat torlik, nagyon helyes, hogy muszaki hibas geppel nem forszirozzak a szemelyzetet, hogy repuljenek. En ezt nyugati repulesi kulturanak neveznem. Szerintem menny ki az oroszokhoz, ulj fel egy belfoldi jaratra es tuti, hogy felszalltok, ott nem ismerik a muszaki okok miatti jaratorlest. Egy svajci ismerosom meselte, aki sokat repult ott, hogy egyszer szo szerint fustel telt meg a gep a kifuton es a pilota ahelyett,hogy visszafordult volna, gazt adott es felszallt. Muszaki kesesek/jarat torlesek, megelozesbol torteno visszaforulasok mindenhol
elofordulnak, meg olyan nagyneveu tarsasagoknal is mint a BA, UAL, Delta, LH, SIA es sorolhatnam.
A MALEV-nal azert okoz ez nagy zurzavart, mert keves a gep. Ha az American egyik MD80-asa bedoglik, nincs semmi gaz, eloveszik a masikat a maradek 259 MD80-asbol!!! Es ez csak egy tipus....
Erted mar?