Lehetőség még ezen kívűl is van... Eibach rugószett, ki tudja milyen gátlóval, van egy pár darab már. El kéne gondolkoznom egy hidraulikus rugóösszehúzón, annyit szerelem már ezeket össze és szét :D
Marea 2.4 TD váltóharang a mechanikus sebességjeladó meghajtás megléte érdekében, Alfa GT JTD váltóház a 6 fokozatú tengelyek befogadására és Thesis 2.4 benzines váltóbelső.
A kék Mareámba szánom, a mindennapi használósba. Kappa egytömegű lendkerékkel, nyomókuplunggal, csak emiatt vettem egy komplett autót anno...mert csak a 98-as modellévben és csak a Kappában volt ilyen kuplung. Aztán Coupé 20Vt váltótartó konzolok, bakok és Lybra JTD kulissza bowdenekkel.
Nem tudom, talán egy végső próba a lelkem megnyugtatására. Hátha máshol van a rugótányér, más a hossza a csillapitó szárának. Bár ezeknek ellentmond, hogy a Spidan rugóval és cserélt Kayaba gátlóval még jól állt, a gyári rugó berakása rontott el mindent. De ettől még bármi lehet, hátha a Spidan rugóval nem stimmelt valami, és akkor amúgy is ki tudja milyen gátló volt benne.
De még előtte be kéne próbálni a Magnum/Hart cuccot, jövő héten ha úgy áll az időjárás, megpróbálom.
Marea 2.4 TD váltóharang a mechanikus sebességjeladó meghajtás megléte érdekében, Alfa GT JTD váltóház a 6 fokozatú tengelyek befogadására és Thesis 2.4 benzines váltóbelső.
A kék Mareámba szánom, a mindennapi használósba. Kappa egytömegű lendkerékkel, nyomókuplunggal, csak emiatt vettem egy komplett autót anno...mert csak a 98-as modellévben és csak a Kappában volt ilyen kuplung. Aztán Coupé 20Vt váltótartó konzolok, bakok és Lybra JTD kulissza bowdenekkel. De a féltengelyeket még nem tudom...
Mivel vagy két hetes fagyos időszak következik, gondoltam ma még összecsavarozom ezt a váltót.
Karácsony után a diffit már felraktam, szóval így indult:
Na és ezeket így együtt összefogva kell behelyezni, meg 4 helyre beigazgatni. Nem könnyű, mert csak 17 kiló...
Két paplanba becsomagoltam, majd ha megenyhül, még lehet a kapcsolómechanikát szétszedni, átnézni és beépíteni. Szereznem kell még 2 O-gyűrűt meg egy rugó nélküli szimeringet. Aztán már csak bronzperselyeket kell esztergáltatnom a kinyomóvilla tengelynek.
Tökéletes lenne a gyári rugóimmal... Vagy nem. Nem értem én már ezt az egészet. Mennyivel jobb volt az Alfetta még a 75 a torziós rugóival. Oda tekertem őket, ahová akartam és annak megfelelően állt az autó.
Majd ha jobb idő lesz, bepróbálom, de én többet ezzel nem foglalkozom, elment az egésztől a kedvem. Csak szarabb lesz, kár hogy a régi törött rugó nincs meg a régi gátló, csak oda kellett volna pöttyölni a csonkálvány tartóját, mert annyi volt abaja, hogy ott elengedett egy hegesztés.
Mivel a Stilo hajlamos a rugótörésre, ezért az utángyártók egy része ilyen megnövelt méretű rugótányért rakott be, a gyári odahefttölt rugóvédő helyett. A Kayabán nekem is van.
De az tuti, hogy én egy negyedik fajta gátlót már nem vagyok hajlandó venni...
Az a mókás, hogy az egyiknél tényleg odébb van egy negyed fordulattal, de az az aminél kevésbé áll el. Ott volt amúgy, csak mikor ráhúztam a golyaláb tetejére, elfordult egy negyed fordulatot.
Korábban a FOREX nagyon nyomult az Akkumulátor Szulfátlanító feliratú töltőjükkel. Megoszló vélemények vannak. Most is hozzá lehet férni, Battery Reconditioner néven fut, úgy 130e Ft. Nekünk nincs.
Mi a véleményed az repair funkciós akksitöltőkkel kapcsolatban? Lehet a pulzáló töltéssel a belső szerkezetükben kedvező változást előidézni, vagy visszafordítani valamelyest ezeket a kedvezőtlen folyamatokat?
Nekem a Fiamm lenne egy nagy kedvencem, ha egyáltalán lenne aki forgalmazza Magyarországon...
Igen, a covid csak a kezdet volt. Azóta jó sok össszesküvés elmélet vált valóra. Ezért tehát a magam részéről két dolgot igyekeztem a világképemből törölni, a "biztos"-t meg a "biztos nem"-et. Mármint ha a meggyőződésről van szó.
Édesapám mondta régen mindig (ezzel is foglalkozott), hogy egy ólom savas akkumulátor élettertama 2 év, utána minden nap ajándék.
Másik fele pedig ennek az élettartam dolognak az, hogy az elsőszerelésű akkumulátorok általában azért bírják eddig, mert az új autónak még majdhogynem tökéletes az elektromos rendszere, tökéletesek a kontaktusok, jó a generátor, és az önindító sincs szétkopva. Aztán 10 év múlva már persze jönnek a dolgok...
A spirálcellés akkumulátor egy elég érdekes állatfajta. Nagyon jó, csak kicsit alamuszi. Mivel a cellák felülete a feltekert építés miatt nagyon nagy, nagyon jó az indítóáramuk, és nagyon stabilan hozzák is ezt az életük során, aztán minden előjel nélkül egyszercsak nyekk.
Még régesrég hifihez használtuk őket, a nagyon kis belső ellenállásuk miatt. Mindanzonálltak szerintem átlag használathoz az árát tekintve teljesen felesleges.
Urak, a savas, ólom akku elvárt élettartam tárgyilagosan, átlagos felhasználás mellett 3-4 év. Kedvező körülmények, jó minőségű termék esetén bejöhet esetleg 6-7 év is.
A "ciklusállóság" arra vonatkozik, hogy hány teljes töltés / kisütés ciklust visel el az akku, amíg a kapacitása egy határérték alá (általában 75-80%) nem csökken. A gyakori indítások lerövidítik az akku élettartamát. Egy közepes, 2 literes dízel indítóárama rövid ideig 750A körül van.
Csodák holnaptól. Megkerülhetetlen okok miatt nincs extrém hosszú élettartamú savas indítóakkumulátor. Az öregedéssel, szulfátosodással megnő az akkuk belső ellenállása, ami új aksinál 0,005....0,008 Ohm, egy 5-6 évesnél akár ennek a tízszerese. Meg az akku lemezek bomlása.
Persze, ha valaki az 50%-ra lecsökkent kapacitást még elfogadja, akkor hosszabb élettartamot fog leírni.
Más. Akkumulátor és Szárazelemgyár, Váci út, 1970 környéke. A főmérnök egy Szenzenstein Antal nevű nagytudású elméleti szakember, csodát tenni mégsem tudott. Iszonyatos primitív körülmények voltak, pl. a lemezek zászlóit kézzel, drótkefével oxid mentesítették, elvileg maszkban, kb. húszan, már délelőtt is vastag ólompor volt az arcukon, szinte garantálva a súlyos későbbi bajokat. Aztán volt egy újítás, a "Lemezzászlók gépi kefélése", később már csak alig 2-3 emberre volt szükség ehhez.
1etèrtve, azzal, amit ìrtàl: ukràn / orosz, kàtràny!!!!tetejű akkumlàtor.
Kb.10 èvig volt meg -kiiszolgàlt jòpàr autòt ès làtott sok èrdekeset-....majd, amikor el lett adva 1 kocsival ( vèletlenûl bennemaradt )...nèhàny èv mulba jött a visszajelzès, hogy döglődik.