Kedves Petya!
Vitriolos választ küldtem publicisztika helyett. Ebben hozzáértésedet, kompetenciádat és ép elmédet vitattam. Mondd mit akarsz még?
:-))
Bocs, csak vicc volt.
:-)
De már hogy a bánatba lehet értelmesen válaszolni valamire, ami maga is értelmetlen: megállapítottad, hogy a magyar publicisztikák mind csúsztatnak, hazudnak, meg mit tudom én még mit nem tesznek. Ez olyan állítás, amit cáfolni is ostobaság lenne. Én meg nem akarok annak látszani. :-)
Tata, miért ne lehetne Kossuth híd. Az ideigleneset úgyis lebontották, lehetne ez a végleges. Görgey híd is lehetne.
Egyébként valóban rossz, ha eleve meghatározott neveket írnak egy ilyen papírra. Színészotthon, színház, kisszínpad valóban viselhetné Gobbi Hilda vagy Latinovits Zoltán nevét, de egy híd? Ez azért inkább egy történelmi személy nevét kívánná szerintem, vagy tudósét.
A jelenlegi állás:
Antall József 350
Tamási Eszter 74
Kádár János 326
Alfonzó 69
Bohumil Hrabal 124
Déri János 43
Gobbi Hilda 1013
Latinovits Zoltán 41
Gábor Miklós 28
Szent-Györgyi Albert 344
Lady Diana 31
John Fitzgerald Kennedy jr. 70
Hiányolom, hogy nincs "egyébb" gomb. Mi van, ha valakinek egyik ajánlat sem tetszik? A kérdés egyébbként is beugratós, mert a legtöbbjének a halála óta még nem telt el 25 év, és jogszabály szerint csak ennyi idő eltelte után lehet inditványozni, hogy valakiről utcát nevezzenek el.
Hogy miért pont Gobbi Hilda kapta toronymagasan a legtöbb pontot? Gondolom mert ott épül fel (a dolgok jelen állása szerint) az a Nemzeti Színház, amely (ha felépül) igen sokta köszönhet majd neki.
Én egyébbként Latinovitsra szavaztam. Méltó rá, a halála óta azt hiszem már eltelt 25 év, és nem is hangzik olyan rosszul, hogy Latinovits híd.
Drága Barátaim!
1998-ban megjelent egy könyv: Szabó Ildikó - Örkény Antal: Tizenévesek állampolgári kultúrája
A könyv egy 1996-os felmérésen alapul. Ebben 2600 végzös középiskolásnak (gimnáziumi, szakközépiskolás és szakmunkásképzős)tettek fel kérdéseket. Többek közt az is megkérdezték tőlük, hogy kikről kellene utcát elnevezni. A középiskolások 17 név közül válaszhattak. Ebből 8 XX. századi politikus neve volt. A diákok természetesen elsősorban történelmünk nagyjairól neveznének el utcákat. XX. századi politikust alig választott valaki. Íme a rájuk vinatkozó válaszok százalékban:
Nagy Imre 12
Antall József (ifj) 9
Mindszenthy József 8
Bajcsy zsilinszky E. 7
Károlyi Mihály 7
Horthy Miklós 6
Kádár János 4
Kun Béla 4
A listából tulajdonképpen csak Bajcsy Zsilinszky Endre viszonylag gyenge szereplése a meglepő. Róla már régóta rengeteg utca van elnevezve, és ezen senki sem akart soha sem változtatni.
Rendben. Az igazat megvallva nem akarok túlságosan kekeckedni, mert általában egyetértek Veled, de most úgy veszem észre, hogy elbeszélünk egymás mellett (vagy készakarva hülyének nézel), pedig figyelmesen elolvastam amit írtál. Ezért csak két kérdésem van:
1. Ha egy nép valamilyen - demokratikus, fél-demokratikus, ál-demokratikus - választáson a "többségi szavazók" által hatalomba emel egy háborús bűnöst, akkor az balkáni?
2. Ha nem, akkor szerinted mitől tarozik egy ország vagy nép - átvitt értelemben - a Balkánhoz, és mitől nem?
Máskülönben Szlovéniáról meg Horvátország esetleges EU-s csatlakozásáról én egy fikarcnyi említést sem tettem. Az egész onnan indult, hogy meg mertem említeni: szvsz Horvátország nem "balkáni".
Kedves GLászló!
írja:"Nem kéne pillanatok alatt elfelejteni, hogy Tudjman Horvátországa az egyike az előző rendszer maradványainak, egy sorban Miloseviccsel és Meciarral."
Önálló szlovák állam, csak a háború alatt volt és most! (ala Tisso)
Szerbia létezett elöbb is. Több-kevesebb folytonossággal.
Horvátország, legalább 800 éve létezik folyamatosan - kivéve a jugoszláv állam idejét - , ezt azért tudhatná a történelem könyvekből.
A jelenlegi horvát állam, tehát egy igen régi államisággal bíró, mindig is európához - mellesleg a Magyar Királysággal perszonálunióban - tartozó ősi terület. A horvát államiság, régebbi mint európa legtöbb jelenlegi állama. (Olaszo. Franciao. Németo. Svájc stb..)
Az, hogy most ki az elnöke, semmit sem von le múltjából.
Szlovénia: nem létezett régebben, pontosabban az osztrák örökös tartományok közé tartozott. Önálló államisága, tehát új keletű.
"Nem is tervezi."
Hogy mit tervez és mit nem és hogy abból mi lesz, illetve mi nem ez talán egy másik topic témája lehetne!
Tisztelettel BBF
Jó.
A földrajzi határokat is ismerem. Tudom, hogy Horvátország Európában van. Ha ezek után mégi az "Európa befogadja" formulát használom, talán az Európai Unióra gondolok, nem? Hm?
Az is elképzelhető, hogy abban az összefüggésben, amiben írtam, helytálló a mondat: nem különbözik a szerb és a horvát nép történelme olyan mértékben, hogy az Európai Unió egy szemvillanás alatt befogadja. (Most ajánlom, hogy vitassuk meg, vajon mennyi idő az a szemvillanás. :-) )
Mondd meg egyenesen, mit szeretnél, hogy egyből a történelemkönyveket ajánlgatod. Eladni akarsz, vagy venni? :-)
Kedves Glászló!
Írja: "De a történelmük egyáltalán nem különbözik olyan mértékben, hogy Európa egy szemvillanás alatt befogadja."
Nem is kell befogadja, mert igen rég oda tartozik!
A szerb és a horvát történelem igen nagy mértékben különbözik!!!
(ha csak a XX. sz.-ira gondol, még az is!!!)
BBF
A cirádai csak hallgasson, aki a Kun Béla szobrot is megtartotta volna...
(A hülye rendeleteik meg csak addig élnek, amíg többségben vannak. Remélem nem örökké.)
Kedves urak, akik itten horvát-ügyben megszólítottatok!
Ha nem harargsztok én most mégsem vennék elő történelemkönyveket, hiszen nem állítottam többet, mint most:
"Nem kéne pillanatok alatt elfelejteni, hogy Tudjman Horvátországa az egyike az előző rendszer maradványainak, egy sorban Miloseviccsel és Meciarral (ő ugyan ment, de még hallunk róla, attól félek, hiszen az egész rendszere áll).
Horvátország nem keverendő össze Szlovéniával. Nem látok lényegi különbséget a horvátok és a szerbek között, első számú emberük háborús bűnös. De a történelmük egyáltalán nem különbözik olyan mértékben, hogy Európa egy szemvillanás alatt befogadja. Nem is tervezi."
Erre Ti jösztök vallással - képzeld, BBF tudtam, hogy ők nem ortodoxok! - meg napi politikával.
Nem állítottam, hogy nem különbözik a történelmük. Tessék figyelmesebben olvasni.
Azt nem tudom, hogy a lakok kérésére megváltoztatják-e az utcaneveket.
Azt olvastam, hogy Ráday Mihályt megkérdezték, hogy mikor lesz Budapesten Antall József utca amire is az volt a válasz, hogy az utóbbi évek tömeges utcanévváltoztatásiból okulva egy olyan rendelet született, hogy utcát valakiről csak a halála után 25 évvel nevezhetnek el. Ez talán elegendő idő ahhoz, hogy ne kelljen aztán táblákat cserélgetni...
Kedves Hozzászolók!
Amennyiben ismereteim nem csalnak, a hatályos törvények szerint, egy utca nevét, az ott lakók x %- nak kérésére kiírt szavazáson, az utca lakói megváltoztathatják.
A részletekre nem nagyon emlékszem. Tud valaki pontosabb infót?
BBF
"Budapest mindig Antall Jozsef ellen szavazott!" - állítottad.
Antall József nem indult Budapest egyik választókörzetében sem, tehát nem szavazhatott senki sem ellene. De ha az MDF-re, illetve MDF-es jelöltekre leadott szavazatokat Antall Józsefre szavazásnak is tekinted, akkor figyelmedbe ajánlanám a 90-es választások eredményét Budapesten:
Ugyanis akkor a Főváros 32 választókerületéből 23-ban MDF-es jelölt győzött, 9-ben pedig SZDSZ-es.
Nos?
én sose titkoltam, hogy műveletlen vagyok. Nagyságrendekkel műveletlenebb, különösen történelmi területen, mint szeretném, de hát ez van.
De hogy erre pont a Hikádé Aladár a bizonyíték... :)
Én nem kezdeném sorolni cikizve mindazon utcák nevét, akinek névadójáról nem tudok semmit, hátha maga,ról állítanék ki szegénységi bizonyítványt.
A "Papnevelde" utca helyesen "Papnövelde", nagyon régi,eredeti, patinás utcanév, amit a bolsik nem tűrtek, pedig akkor is, azóta is ott van a papnevelde, szeminárium. Eötvös Lórándról máshol is lehet, kellene elnevezni valamit. Javaslat pl. Belgrád rpt= Eötvös Lóránd rakpart.
Amiről Te beszélsz, az a napi politika, ami bármikor változhat. Én az általános európai kulturáltságról és környezetről beszélek. Szvsz Horvátország nem Macedonia, Albánia vagy Szerbia (bár ez utóbbi elég "érdekes" eset)...
Annak alapján amit Te mondasz, Szlovákia is "Balkán" volt Meciar alatt, pedig egyébként szvsz akkor sem volt az ...