Keresés

Részletes keresés

kétkezi GAZ-da Creative Commons License 2013.09.29 0 0 20957

Hilduka Creative Commons License 2013.09.27 0 0 20956

Az eső meg lemaradt...

Hilduka Creative Commons License 2013.09.27 0 0 20955

Szép napot mindenkinek!

Péntek van, vége a hétnek.

Az időjárás is változó, de inkább hüvős. Habár tegnap elhatároztam, hogy piros faleveleket fogok keresni és fotózni. Végül más szinűek is jöttek... Ha egy üzlet beindul...

Mikor elindultam csodás napfény, meleg volt. Aztán délutánra eltünt a nap, jött a szél, beborult az ég, s bizony nyarat megcsufuló vihar, zápor kerekedett.

Erre nem számítottam... Hosszú percekig kellett ülni a kocsiban, mert különben bőrig áztam volna... Na, de minden rosszban van valami jó... legalább fotóztam az esőt...

Úgyanis esett, karikára...

Még nyilnak a kertben a virágok...

kétkezi GAZ-da Creative Commons License 2013.09.27 0 0 20954

Igen, ez speciel 74 dkg-os volt.

Bizony volt augusztusban egy 90 dkg(körüli), csak addig nyaralgattam, hogy közben leesett, de nem az élére, he érted, hogy mire gondolok..:-)

Most ebből fogtam magot, 2014-ben, ha engedi a Nagy Jó Isten cél a 1 kg-os.

30-60 dkg-os tömegével volt..., igen ízletes fajta.

-g-

Előzmény: Pannika127 (20953)
Pannika127 Creative Commons License 2013.09.26 0 0 20953

Ez igen, meg is mérted? :-)))

kétkezi GAZ-da Creative Commons License 2013.09.26 0 0 20952

Jó napot kívánok!

Hogy teccenek lenni?

Gyönyörű szép az indián nyár, nemugyebár?

Bemutatom egy paradicsom hasznosulásának 5 fázisát:

-g-

Hilduka Creative Commons License 2013.09.24 0 0 20951

Szép napot mindenkinek!

Ha már a tökökről van szó, én is hoztam fotót róluk!

Pannika127 Creative Commons License 2013.09.23 0 0 20950

Szervusz, jó napot!

Igen, a sütőtök nagyon egészséges és finom is... Sok féle, a szervezetnek szükséges ásványi anyag, vitamin található benne. Nagyon sok betegséget gyógyít...

Előzmény: kétkezi GAZ-da (20949)
kétkezi GAZ-da Creative Commons License 2013.09.23 0 0 20949

Adjon az Isten Jó napot!

Az én tökjeim ennivalók (sütve!), már jó egy hónapja esszük, de behordani, csak az első csípős éjszaka után fogom.

A kutyáim is szeretik, valóságos vitaminbombákat kapnak: sütőtök csirkefejes kásával, az egész paardicsompürével locsolva.

Látni kellene azt a boldog csámcsogást, amit produkálnak.

Pénteken egy kisebb láda diót már összeszedtem, ebből is bőségesebb a tzermés, mint az elmúlt évben volt.

Már nappal is kínoz az artrózisom, van valami ötletetek? Az orvoslásnak alig..:-)-g-

Előzmény: Pannika127 (20947)
Hilduka Creative Commons License 2013.09.22 0 0 20948

Szép, kellemes, őszies őszi vasárnapot kívánok!

Az ősz egy második tavasz, amikor minden levél virággá változik.
Albert Camus

Madárijesztőkkel...

Pannika127 Creative Commons License 2013.09.22 0 0 20947

Szia! Jó reggelt mindenkinek!

Gondoltam, hogy a tied különb... Ez csak a szántóföldről a házhoz behozott. Ott kint a földeken sorban állnak a tökök amerre a szem ellát... Rengeteg van, de nem akartam a gépemet telerakni tökökkel... :-)))

A dió is már megérett és vetközik...:-)

Előzmény: kétkezi GAZ-da (20946)
kétkezi GAZ-da Creative Commons License 2013.09.21 0 0 20946

Ez elég gyatra felhozatal..., látnád az én tökeimet! :-) íveltebbek és édesek...

-g-

Pannika127 Creative Commons License 2013.09.21 0 0 20945

Ja és a tök is... Az Őrségben készülnek a Tökfesztiválra...:-)

Előzmény: Pannika127 (20944)
Pannika127 Creative Commons License 2013.09.21 0 0 20944

Megérett az alma...:-)

Előzmény: Pannika127 (20943)
Pannika127 Creative Commons License 2013.09.21 0 0 20943

Sziasztok, szép estét!

Háááát igen, mindent elárulnak... :-)

Előzmény: Hilduka (20941)
mustármaggombolyító Creative Commons License 2013.09.21 0 0 20942

Itt vagyunk, olvassuk és ha indokolt, még nevetünk is. :-)

Előzmény: Hilduka (20941)
Hilduka Creative Commons License 2013.09.21 0 0 20941

Merre vagytok?? Senki nem olvassa a szösszeneteket? Sajnálom...

Pedig most is egy megtörtént esetet hoztam.

Legalább 10 éve férjezett asszonyok egy csoportja tréningen vett részt, amelynek ez volt a témája:
"Mennyi még a szerelem AZ ön házasságában?".

Először mindegyikük azt a kérdést kapta, hogy szereti-e a férjét ?
Mindegyikük azt felelte, hogy "igen".

A következő kérdés AZ volt, hogy ezt mikor mondta a férjének legutoljára
Egyesek azt válaszolták, hogy "ma", mások azt hogy "tegnapelőtt", "múlt héten", "már nem is emlékszem"... Stb.

Ekkor azt a feladatot kapták, hogy küldjenek a férjeiknek egy sms-t ezzel a szöveggel: "Szeretlek, drágám!"

Itt vannak a férjek válaszai:

1. Ki vagy?
2. Az istenért, MI történt...?!
3. Én is Téged (ez csak egy eset volt).
4. Ez meg MI akar lenni? Megint összetörted AZ autót?!
5. Mi van ? Nem értem, MI akar ez megint lenni...
6. Nem tudom, mit vittél véghez, de ezt már nem bocsátom meg neked!
7. ????
8. Ne háríts rám semmit, nyíltan írd meg, mennyit akarsz már megint...!
9. Álmodom?
10. Ha megtudom, hogy valójában kinek szól ez AZ üzenet, garantálom, hogy agyoncsapom!

11. Már többször szépen kértelek, hogy NE igyál annyit. Ha nem hagyod abba, végleg elhagylak!

Hilduka Creative Commons License 2013.09.18 0 0 20940

No comment...

Hilduka Creative Commons License 2013.09.17 0 0 20939

Szép napot kívánok az esős, hüvős idő ellenére is...

Eszembe jutott ez a régi régi dal... Most talán időszerű is...

A domboldalon áll egy régi kunyhó,
Én még sokszor arról álmodom.
Senki nem jár mostanában arra,
Pókháló van már az ablakon.

A régi csókok íze most is ott él,
Hol százezerszer átölelt karom.
Elfeledted, régen messze mentél,

Álmaimban sok-sok éjjel újból ott vagyunk,
Köröttünk hallgat a csend, mi is hallgatunk.
Édes álmodás, de jô a pirkadás,
S eltűnik az éji látomás.

S a kunyhó ott áll egymagára hagyva,

Álmaimban sok-sok éjjel újból ott vagyunk,
Köröttünk hallgat a csend, mi is hallgatunk.
Édes álmodás, de jô a pirkadás,
S eltűnik az éji látomás.

S a kunyhó ott áll egymagára hagyva,

Hilduka Creative Commons License 2013.09.12 0 0 20938

Itt az ősz! Itt az ősz!
Szőlőhegyen jár a csősz
Vállán villog puskacső,
levegőbe belelő:
- Dirr-durr! Belelő.

Menekül a szarkahad.
Éhes seregély csapat
víg szüretből kimarad.

Megérett a körte, alma,
rád mosolyog piros halma.
Almahegy, körtehegy
kirándulni boltba megy.

Ni, a fecskék!  Ni, a fecskék
dróton ülő hangjegyecskék.
Őszi szelek megtanulták
ezt a kottát, s fújják, fújják.

Hát a gólyák merre járnak?
- Piramisok felé szállnak.
Árva fészkük várja őket,
míg tavasszal visszatérnek.

Vadlibák, vadlibák szárnya
búsan az egeket szántja.
Búcsúznak nádi világtól,
s kiúsznak lassan a tájból.

Álmos a kertben a hinta;
Karjait ölébe ejti.
Nem táncol véle Katinka.
Nem ül az ölébe senki.

Hol a homokvár büszke tornya?
Tatár dúlta fel vagy török?
Romja maradt csupán, egy bucka,
s fahídja, az is eltörött.

Hideg esők, hideg szelek...
Hullnak a fákról levelek.
Ködöt pipáló hajnalok
Fújnak a fákra harmatot.

Messziről int a napsugár:
- Elmúlt a nyár! Elmúlt a nyár!
Hazaballag hegyről a csősz,
s átveszi őrhelyét az ősz.

Hilduka Creative Commons License 2013.09.09 0 0 20937

Szép napot kívánok mindenkinek!

A hét végén kirándulásunk célpontjaként Jásd falucskába értünk családommal.

A község a Keleti-Bakony egyik völgyében fekszik, Veszprém megyében és a Veszprémi egyházmegyében.

Mi is részt vettünk a Mária születésnapi szent miséjén sokad magunkkal.

A kápolna és a közel három méteres hófehér szobor képében ábrázolt Mária csodálatos összhangban van a természet szépségeivel, az erdő rejtekében.

A környékbeli nép már a XVIII. században elzarándokolt a középkori, Szent Györgyről elnevezett bencés apátság romjai mellett felépített Szűz Mária-kápolnához, s a közelében lévő Szentkúthoz, a betegségből való felgyógyulás reményében.

Mi is ittunk a szent kút vizéből.

A XVIII. században gróf Zichy István telepítette be a községet Trencsén és Túróc megyei szlovákokkal. Ők a környező magyarsággal együtt felkarolták a Szentkút és Mária tiszteletét. Vizéből betegségek gyógyítására máig hordanak haza a búcsúsok.

Fő búcsúja Mária nevenapján (szeptember 12-én) van.

A Szentkúti kápolna - távolabb a falutól - 1804-ben épült a Zichy család adományából. Erre utal a bejárati ajtó fölötti családi címer, illetőleg a persely fölötti monogram: C. S. Z. (comes Stephanus Zichy). A kápolna előtt egy fogadalmi kereszt áll, szintén a múlt századból.

Feledhetetlen áhítattal  és csodálatos emlékkel tértünk haza.

Hilduka Creative Commons License 2013.09.05 0 0 20936

Szívesen tettem...

Szép álmokat kívánok!

Az élet, sose egyszerű. Bár néha annyira egyszerűnek tűnik, annyira egészségesnek látszik, annyira egyértelmű.Hogy megtudunk feledkezni olyan apróságokról, ami a rosszat jobbá, a szépet szebbé, a keserűt édessé formálja.Aztán ezen fogalmazásba nem kielégítő tények, visszájára tudják fordítani az egészet, mintha a természet lényege így akarná. Holott nem. A természet az sokkal több, minthogy maga ellen dolgozzék. A természet az adott, az nem formálható, nem kisajátítható. De elfojtható, megtagadható és eltakarható.Aki a természet érvényit figyelembe veszi, és aszerint adja át magát az életnek, azt nem érhetik csalódások, csak fájdalmak. Aki nem kíván a természetével élni, azt is érik fájdalmak, de az saját csalódásából ered, hogy nem természeténél fogva él.Bár kötöttek vagyunk sok döntésünkben, hogy mit tehetünk és mit nem, de a korlátozások feloldásában, csak mi magunk vagyunk a meghatározók. Az élet nem a hosszától lesz érdemes, hanem a benne töltött időtől....

Előzmény: Pannika127 (20935)
Pannika127 Creative Commons License 2013.09.05 0 0 20935

Köszi szépen a beszámolót, nagyon szép és érdekes volt.

Hilduka Creative Commons License 2013.09.05 0 0 20934

Szép napot kívánok mindenkinek!
Sajnos, minden szépnek és jónak egyszer vége... Én is igy voltam ezzel az erdélyi kirándulással! Utolsó helyen Segesvárra érkeztünk.
Úgy éreztem, hogy egy valahol a múltban, több száz évvel ezelőtti városba érkeztem. Elbűvölt a falak színessége, tarkasága, s zegzugos utcácskái...
A Világörökség részét képező segesvári vár falain belül találjuk Erdély legfestőibb középkori várnegyedét. Középkori utcákkal, régi házakkal borított várhegy minden oldaláról díszes tornyok és csipkézett bástyák néznek le a várhegy alatt elterülő városra. A vár egykor közel húsz tornyából és bástyájából kilenc a mai napig épen áll.

A várba a legtöbben az egykori főbejáraton, az óratorony kapuján át lépnek be. A színes mázas cseréppel fedett, kora barokk stílusú torony Segesvár szimbóluma, a várfal valamennyi tornya közül a legnagyobb. A toronyba a 17. században német városi szokás szerint órajáték került. A számlap melletti kis ablakban mindennap másik festett szoboralak jelenik meg, amelyek a hét napjait jelképezik. A figurák mindennap éjfélkor váltják egymást.

Az óratorony mellett áll a belül szépen felújított, 15. századi gótikus kolostortemplom. A szász evangélikus templomot domonkos szerzetesek alapították. A templombelsőt 16-17. századi csodaszép török szőnyegek díszítik, a szentély előtt látható 15. századi bronz keresztelőmedence pedig szintén értékes műemlék.

A hagyomány szerint a templom közelében levő, táblával megjelölt házban született 1431-ben Vlad Tepes havasalföldi vajda (Vlad Dracul fia), akit a turisztikai kiadványok csak Drakula grófként emlegetnek, ugyanis róla formázta meg 19. századi híres regényének hősét Bram Stoker: Drakula, a vámpírgróf. A ház ugyan feltehetően később épült, mint ahogy a "kis Drakula" megszületett, és sokak szerint családja sem lakott itt soha, sok turista számára mégis igazi zarándokhely lett a középkori épület.

Hilduka Creative Commons License 2013.09.04 0 0 20933

Szép napot kívánok!

Erdélyi utunkon ma Fehéregyházán jártunk. Hófehér templomáról nevezték el állítólag e kis falucskát.

Fehéregyháza Segesvártól 4 km-re keletre, azzal szinte összenőtt település a Nagy-Küküllő bal partján. Korai székely település volt, mely a Székelyföld és Szászföld közötti kis résben a vallonok, később a románok betelepülésével vegyes lakosságúvá vált. 1849 július 31-én a közelben zajlott az ún. Segesvári csata, Bem Apó seregei és az osztrákokat segítő intervenciós orosz cári csapatok között, melyeket Lüders tábornok vezetett. A csata az oroszok győzelmét hozta, itt és Héjjasfalván mintegy 700-700 magyar honvéd esett el. A honvédeket itt temették közös sírba, valószínűleg közöttük volt Petőfi Sándor is, akit a közelben láttak élve utoljára.

A falu szélén, a főúttól délre mintegy 3 km-re áll a csatában elesett honvédek turulmadaras obeliszkje és Petőfi Sándor szobra valamint Bem Apó domborműve. A kert bejárata melletti kis épület múzeum. A kegyeleti hely és a múzeum fenntartója a fehéregyházi Petőfi Művelődési Egyesület. Ha véletlenül nincs nyitva, az egyesület elnöke, Szabó József a közelben lakik, fel kell hívni, ill. csoportos látogatást be is lehet előre jelenteni.
József teljes átéléssel és odaadással tartott előadást nekünk a csata kimeneteléről. Köszönet érte!
Gondozott, rózsákkal teli kis kert méltó megemlékezés Petőfi Sándor költőnkről!

Hilduka Creative Commons License 2013.09.04 0 0 20932

Köszönjük a történetet Gazdi!

Ma reggel, mikor kimentem az erkélyre, és megéreztem a csípős, hűvös időt, rájöttem, hogy megint itt az ŐSZ !

Pallagi József: Hisz szép az ősz

Hullik szép hajuk a fáknak,
s dér marta vörös, barna, sárga,
lengő levelek sokasága
vet nekik meleg, puha ágyat.

Tudjátok-e, hogy miért van ősz,
miért fázik, miért reszket ő,
s ha néha-néha rákacsint a nap,
miért aranylik boldog-remegőn ?

Tudjátok-e ?!...
Tudom-e ?!...
Hogy itt az ősz,
hogy gazdag ő,
hogy életért remegő
dermedt ájultában,
csodává szépül ő !

Előzmény: kétkezi GAZ-da (20931)
kétkezi GAZ-da Creative Commons License 2013.09.03 0 0 20931

Kedves Pannika és Hilduka!

Köszönöm szépen a jó kívánságokat!

Morzsolgatom az éveket, oszt egyszer csak a csuta marad...:-)

Szépek a korondi cserepek.

Erről jut eszembe, hogy kis gyermek kromban a vásárokon a fazekasok, lovas szekereken hozták szalmába ügyesen bugyolálva a

cserép edényeket eladásra. Hozták a sérült hibásakat is. Ezek egyikét egy földbe karcolt kör közepén levert rövid karóra húzták és a

bámész nézők egyike, ha jelentkezett, kevés pénzért 5-öt, vagy 10-et üthetett bekötött szemmel (előtte megforgatva) a nézők által

szóban irányított helyre a kezébe adott furkós bottal. Ha sikerült összetörni, akkor "Cseréptörés"-t kiáltottak a nézők ujjongva és a "versenyző"

kapott egy ajándék ép edényt (gondolom, amiből nem annyira fogyott, mint árú). A kör közepén egész kis domb emelkedett az összetört cserepekből.

Igy azután hasznosult a seljt cserép is, nagy volt a tolongás a cserepes standja körül, ami jót tett az üzletmernetnek is..:-)

Gazda

Előzmény: Pannika127 (20929)
Hilduka Creative Commons License 2013.09.02 0 0 20930

Szép estét kívánok!
Korond nevét minden ember ismeri Erdélyben. Korond hírnevét elsősorban népművészetének, és ezen belül a népi kerámiának köszönheti. Ezért gyakran a népművészet „paradicsomának” is szokták nevezni.
A település arculatát is a népművészeti áruk sokasága, kirakodóvásár – szerű kiállítása határozza meg. Ezek között találunk kerámiatárgyakat, sokszínű választékát (különböző alak, méret, díszítés), szőttes, varrottas, és hímzéses terítőket, faragott tárgyakat, és taplóból készült tárgyakat is. Ezeken a helyi készítésű árukon kívül a korondi standokon találunk még számtalan eladásra felkínált árut, a közhasználati cikkektől a dísztárgyakig.
Korond értékét, azonban mindenekelőtt a népművészeti áruk sokasága, változatossága, és az előállítására törekvő hagyományos népi mesterségek adják. Ezek közül a legjelentősebb a népi fazekasság, mely a falunak hírnevet szerzett, úgy belföldön, mint külföldön.

Most egy párat be is mutatok nektek e szépségekből. Természetesen én sem jöttem haza üres kézzel...

Pannika127 Creative Commons License 2013.09.02 0 0 20929

Szép napot, Hilduka és Gazda!

Hilduka, nagyon szép a képes beszámolód  az útról, köszönöm!

Gazda, nagyon boldog születésnapokat és jó egészséget kívánok még nagyon sokáig!

Persze az év többi napja is hozzon sok örömet és boldogságot! :-)

Hilduka Creative Commons License 2013.09.02 0 0 20928

Szép napot kívánok Gazda!

Látom, letelt a nyaralás, s újra itt vagy körünkben.

Ma van a születésnapod!Isten éltessen sokáig, erőben, egészségben és családod körében boldogságban.

Nem az a lényeg, hogy múlnak az évek,
Hanem, hogy szeretve szép az élet.
Vannak álmaink, hittel telt az élet,
S mondhatom Neked,
Isten éltessen Téged!

Előzmény: kétkezi GAZ-da (20927)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!