Én Izraelben élek, ahol önkéntesként mentőzöm, teljesen más munkám mellett. Jelenleg BLS vizsgám van, úton az ALS felé.
Itt nagyon-nagyon más a sűrgősségi ellátás, a first responder szerezése, mint Magyarországon, ezért nagyon érdekes olvasgatnom a topicot.
Itt a mentők és first responderek jelentős része önkéntes, aki társadalmi munkaként, hobbiból, vagy felelősségtudatból csinálja - mint én is. Míg az országos mentőszolgálatnak körübelül 2000 dolgozója van, addig több, mint 25000 önkéntes segíti a sűrgősségi ellátást. A 25000 önkéntes azt jelenti, hogy a response time, azaz a telefonhívástól az első BLS (including AED), vagy ALS megérkezéséig 3 perc átlagban. Nagyárosokban, pl Jeruzsálemben ez 2 perc alatt van.
Épp írok egy hosszabb cikket erről, amit majd itt is megosztok.
Nagyon sokat tanulok abból, amit itt írtok és nagyon érdekes.
Igazad van! Legyen így! Csak a kétszeri, profinak mondott mentőegység után mellbevágó volt a különbség!
Végül is az ápolóval sem volt semmi gond, miután félrehívtam és megbeszéltem vele a tényállást!
Onnantól ő is profi volt a maga módján. De úgy látom, ez a taxi üzemmód egyből beugrott nála, egyből ráharapott... pedig indokolatlan volt. (Itt is mesélték már h van aki taxinak képzeli a mentőt.)
A mégfiatalabb gépész pedig végig nagyon udvarias volt!
Gondolom azt akarod mondani, hogy mekkora különbség van az adott "szállítós" kolléga, és a többi udvariasan, lelkiismeretesen dolgozó mentő közt. (Függetlenül attól, hogy eseten, szállítón stb. dolgozik.)
Korábban megírtam a velünk kapcsolatos történetet. Édesanyám még akkoriban meghalt, azaz 2017. 10. 09-én.
Három alkalommal vettük igénybe a mentőket. Kétszer volt nála a 17. kerületi esetkocsi, mindkét alkalommal profi módon látták el. A Bajcsyban is rendesen kezelték, nem mondhatok semmi rosszat a kezeléssel kapcsolatban. (Sok fiatal orvos van ott, akik nagyon lelkiismeretesen állhat hozzá.)
Október 7-én szombat délután -több hetes otthoni ápolás mellett- ismét nehéz légzésre panaszkodott. Most nem a mentőket, hanem az orvosi ügyeletet hívtam, éreztem, hogy itt már "csak" fájdalom csillapításról lehet szó. Vagyis nem ragaszkodtam a kórházhoz, amennyiben otthon is biztosítható a fájdalommentes néhány nap, ami még a kezelő orvosai szerint hátra volt neki...
Az orvosi ügyelet azonban hívta a mentőt, hogy ismét visszakerüljön a Bajcsyba, mert a mellkasi folyadékot el kellett távolítani, az okozta a nehéz légzést.
Mondta az ügyeletes orvos a telefonba, hogy akár ülve is lehet szállítani, ha úgy fájdalommentesebb neki. A mentőt 3 órán belülre kérte.
A mentő szállító kocsi 20 perc múlva ott volt. (Korábban a Pestlőrinci rohamkocsi volt, ezt a sofőrtől tudom, de ennek nincs nagy jelentősége.)
Amit viszont sérelmeztem, és még most is nehezen emésztem meg, hogy a mentőápoló nem értette, mi a probléma. Alaposan el kellett mondanom mindent, hogy miről van szó, miközben azt is megemlítettem amit az orvostól hallottam, hogy akár ülve is szállítható az édesanyám, ha így kisebb a fájdalma. Erre a mentőápoló egyből rávágta, hogy azt taxinak hívják...
Az eszem megáll! Ott állunk a 96 éves, fulladozó édesanyám ágya mellett, ő meg érthetetlenkedik, és ízléstelen megjegyzést tesz a haldokló beteg füle hallatára...
Ekkor kihívtam a szobából, hogy anyukám ne hallja amit mondok, és két mondatban elmondtam neki, hogy értse meg, hogy fulladozik, (amit amúgy lehetett látni) és be kell vinni a Bajcsyba, mert már kétszer volt ott és ismerik a problémáját.
Ekkor végre megértette a helyzetet. Hordágyon betették a mentőbe anyukámat, ott tett rá oxigénmaszkot, és így kerültünk ismét be a Bajcsyba, ahol végül is két napra rá leállt a szíve.
Mindezt azért meséltem el, hogy mekkora különbség van a szállító és az esetkocsi személyzete között...
Érdekelne, hogy a cikkíró honnan veszi, hogy egy 4-6 éves munkaviszonnyal rendelkező OKJ-s végzettségű ápoló bruttó keresete 2018 januártól 309.345 Ft???!!!
Összehasonlítás végett itt az én 2018 januári bérpapírom, 10 éves munkaviszonnyal, OKJ végzettséggel (D/4 kategória):
Csak az enyém marad el a hazug médiában nyomott bérektől?! Nem hinném....
Szerintem az sem megoldás, hogy a vezetékes telefonról érkező segélyhívást beazonosítják, ill. a mobilról érkező esetében a cellainfót vizsgálják.
Van olyan eset, amikor pl. egy gyerek otthonról felhívja a munkahelyen lévő apukáját, mert megrázta az áram, mi tévő legyen. Ekkor az apuka felhívja a 112-t hogy segítséget küldjön a gyerekéhez, de ez a hívás nem a baj helyszínéről fog történni. Ekkor megtagadják a segítséget??
Csak ez már nagyon nyúlik, mint a rétes... Közben emberek maradnak segítség nélkül ill. halnak meg a későn érkezett segítség miatt. (Persze, értem az iróniát.)
Tulajdon képpen maradt minden a régiben, csak közbe iktattak egy vízfejet, ami akadályozza a gyors intézkedést!
Biztonsági okokból két egyenrangú hívásfogadó központ az ország két túlsó végére telepítve
amely kiszűri a vaklármákat
beméri a hívás helyét
ha nem laikus operátorok; hanem mentők,tűzoltók, rendőrök ültek volna a hívásfogadó központokban és akár egyszerre lehetett volna riasztani az adott balesethez rendőrt-mentőt tűzoltót
Ehhez képest van az,ami van..Ajánlott olvasmány Leidinger István pomázi tű.pk. a facebookon. UI. Romániában vagy 2005 óta műxik a 112 rendszer. Ha 20 millió embernél egy dupla akkora területen működhet; nálunk is fog előb- utóbb .
Augusztus 20-án reggel a 96 éves édesanyám nem érezte jól magát. Gondoltam, hogy a nagy hőség miatt, majd az azt követő lehűlésnek tudható be. Még minket is megviselt, hát még az időseket...
Megmértem a vérnyomását, és magas volt a pulzusa; 160
Hívtam az orvosi ügyelet. Jöttek, és gyógyszerrel egészen jól sikerült rendbe hozni. Bár a doktornő javasolta a kórházi kivizsgálását, anyukám meg én úgy döntöttünk, várunk még ezzel, hiszen most szemlátomást jobban lett. A doktornő bele egyezett, de mondta, hogy kéne egy labor vizsgálat. Valamint kitöltött egy mentési "utalványt" ha mégis szükség volna mentőre.
Másnap, hétfőn, hívtam a házi orvosát, hogy kellene laborvizsgálat, de az anyukám nem tudja ezt végig járni. Az asszisztens kedden reggel ki is jött (?) vért venni. Este 7-re lett meg az eredmény, ami szerint minden rendben van.
Kb. 5 órával később -éjfél tájban- anyukám rosszabbul lett - se ülni, se feküdni nem tudott, nem ment végig a levegő a tüdejébe. Nulla óra 50 perckor hívtam a 104-et és segítséget kértem hozzá. Megemlítettem a hívást fogadó hölgynek, hogy van itt kiállítva mentési utalvány, amit vasárnap az ügyeletes orvos állított ki. Reakciója az volt, hogy "de hát már szerda van"...
Nem álltam neki elmagyarázni, hogy még csak 50 perce van szerda, mert éreztem, hogy akadékoskodni akar, de kihangsúlyoztam, hogy fullad, nem tud rendesen lélegezni és -megismételtem- hogy kérem a mentők segítségét. Erre kérte, hogy adjam oda a telefont az anyukámnak. Szerencsére mobilról hívtam, így visszamentem anyukám házába, és kértem, hogy próbálja elmondani, hogy mi baja van. Alig tudott megszólalni, de nagyjából elmondta, hogy fullad.
A hívást fogadó hölgy ezután mondta, hogy küldi a segítséget...
A mentők 8 perc múlva itt voltak, spray (nitrát?), infúzió (kanül a kézfejbe) és oxigén maszkkal felszerelve tették be a mentőbe. Látszott, hogy profik.
Közben EKG-t készítettek, szaturációt mértek, vérnyomást mértek, és még cukorszintet is hallottam közölni a mentőorvos felé.
Köszönet a rákoskeresztúri mentőknek!
(Anyukámnak amúgy max. 2 hete van hátra, annyira meszes a szívbillentyűje, hogy nem zár rendesen, és a koszorú erek is erősen be vannak szűkülve, sajnos.)
Így van, aki félrelépős, így is- úgy is félre fog. Ezért nem is értettem elsőre, a felvetésed a mentősfeleségek féltékenykedésével kapcsolatban. Nem ezen fog múlni a dolog, ha 1 háló lesz mindenkinek. :) (Bár kétlem, hogy így lesz.)
"A fenti jogszabály hatályon kívül van, helyette olyan jogszabály amely ilyen egzakt módon meghatározza a terheket nem került kiadásra, (..)"
Az utolsó bekezdéshez:
Mindenki tudja, hogy ez nem a külön hálón múlik... Ha valaki félre akar lépni, az félre fog, akár külön hálóban alszik, akár nem. Mi van a rohamok hálójával, amikor éjszaka doktornő van rajta? Vagy amikor az esetkocsin éjjel mentőtiszt nő van? Ugyanez a helyzet kiskocsin is szerintem.
"18 év feletti férfi: Legfeljebb 50 kg-ot emelhet és vihet sík terepen 90 méter,10 %-os emelkedés esetén 30 méter"
(Emlékszem, még tesztkérdés is volt a kiollózott rész.)
Az utolsó bekezdésed valóban érdekes része már a történetnek. :) Gondolom, ha sikerül is megoldani minden állomáson a külön női háló kérdését, még nem oldja meg a mentősfeleségek féltékenykedését. Bár, ha belegondolunk a legtöbb munkahelyen együtt dolgoznak nők-férfiak, nappalos-éjszakás műszakban, úgyhogy ez sem vet fel különösebb újdonságot.
Érdemes mindháromban rákeresni a "kg", "kilo", "kiló", "tömeg" kifejezésekre: nincs találat egyikre sem. Ezt nem itt szabályozzák; ahol én főállásban dolgozom, azon a területen az ilyenre ágazati előírás van, gyakorlatilag a piacot uraló legnagyobb cég leírta a frankót és mindenki más ahhoz tartja magát. Nem tudom, az egészségügyben hogyan megy.
Egyébként mit csinál a 20 éves, nyeszlett, pizzafutárból lett gépész és a hasonló korú, 55 kilós ápolója a 180 kilós obes beteggel? Gondolom ugyanazt csinálná két random nő is. És mit csinál az a nő, amelyik elbír 50 kilót? :D :D
Sokkal érdekesebb szerintem, hogy mit szól az asszony otthon, ha megtudja, hogy az ura egy nővel vonul éjszakánként és egy szobában alszanak. (Saját, de más területen szerzett tapasztalat alapján ez neccesebb kérdés tud lenni.)
Sajnálom nem esett le, hogy mire utalsz, mivel a sofőrködésről beszéltünk, gondoltam, hogy a vezetésre. Sajnos nincs 6. érzékem, hogy a gondolatokba lássak. :)
Szerintem az lesz, hogy megy majd segélykocsi (mentő, vagy tűzoltó). Nem 1, nem 2 országban működik ez már hosszú évek óta. Sőt, sok esetben mindkettő tag női személyzet!
(Nagyon zárójelben jegyzem meg, hogy a munkatörvénykönyv kimondja, hogy mennyi tömeget -férfi esetében 40, vagy 50 kg-ra emlékszem- emelhet egy ember maximum a munkája során. Szóval eddig is -klasszikus férfi gépész, férfi ápoló esetében- nagyon sok esetben segélykocsit kellett volna kérni a beteg tömege miatt, de inkább lecipeljük valahogy...)
A PAV 1 csak arra elég, hogy vezethessen. De ki fog lehozni egy 120 kg-os beteget a lift nélküli ház 3. emeletéről, ha az esetkocsin a gépész és a mentőtiszt nő és az ápoló férfi? Vagy majd megy a segélykocsi?
Ha elvégzik a PÁV 1-et, alkalmasak megkülönböztető jelzésű jármű vezetésére, ha nem, akkor nem. Ilyen egyszerű. Gondolj csak bele, a rendőrségnél milyen sok nő vezet esetjelzéssel alkalomadtán! Ez nem nem függő, hanem rátermettségfüggő. Aki nem alkalmas, már hamar kiötlik...