Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2007.02.23 0 0 3513
No, be kell valljam, hogy most előre elkértem a szerződést és életemben először (húú, de szégyen, mi?) el is olvasom a szoftver licenszszerződést.


1./ A szerződés tárgyát képező szoftverrel, mint szerzői alkotással kapcsolatos, - a szerzői jogról szóló törvényben biztosított - kizárólagos vagyoni jogok az Infotéka Kft-t illetik meg. E szerződés alapján az Infotéka Kft hozzájárul ahhoz, hogy Ön a szoftvert e szerződésben rögzítettek szerint használja.

(itt szerintem a használja szón van a hangsúly :(

5./ A szoftver bérbe, lízingbe, kölcsönbe, haszonkölcsönbe, szívességi használatba való adása tilos. A szoftvert tehát csak Ön, és Ön is csak a működési körén belül használhatja.
Előzmény: Jahno (3512)
Jahno Creative Commons License 2007.02.22 0 0 3512

Tessék elolvasni, meg kérdezni. Nem tudom mit lepődtök meg, mikor az alapvető körülöttetek lévő egyéb dolgokkal, mint pld. víz/gáz/tv/telefon/posta/bank/estébé működési feltételeivel, meg minden apró részletével tisztában vagytok?

 

Ezt meg a szoftvercég előre mondja, most egyik ügyfelemnek pld. elég durvát fejlesztünk, aztán kicsiben nézve ragaszkodik a forráskódhoz, mert csak. Bizonyos körülmények közt igaza is van, oda is adjuk, korlátozott feltételekkel, hogy csak magának használhatja, el nem adhatja. Szellemi jogdíjas termék.

 

Van ami így működik, van ami úgy működik, ha szeretnél szopni akkor beleírhatom, de jogászoknak azért szerintem lenne beleszólása.

Előzmény: bubus (3511)
bubus Creative Commons License 2007.02.22 0 0 3511

A szerzői magyarországon jog úgy van megalkotva, hogy abban bármit ki lehet kötni.

 

Igy aztán már azon sem kell csodálkoznunk, hogy megjelent a "suckware" licenszelés, a felhasználó gyanútlanul rákattint a elfogadom gombra és távollévők között kötött szerződés joga alapján máris köteles orális szolgáltatásokat nyújtani a jogtulajdonosok számára és erre akár birósági úton is kötelezhető.

 

PinaBubus

 

 

Előzmény: Jahno (3509)
Törölt nick Creative Commons License 2007.02.21 0 0 3510
Kérdeztem én, hogy eladás mehet-e, azt mondták, hogy a szoftverértékesítési jog a programozó cégé.
Előzmény: Qqberci (3508)
Jahno Creative Commons License 2007.02.21 0 0 3509

Nem biztos. Szoftverlicensz elég sokat megköthet, vele kell élni. számlázóm is olyan, hogy adószám bele van gyárilag hegesztve, ha jogutód van, akkor átírják, ha megszűnik és új céget veszek, akkor férjen már bele az új számlázó vásárlása is, vagy mittmoén.

 

Szoftverlicenszben szinte bármit ki lehet kötni, csak nem mindig foglalkoznak vele a júzerek.

Előzmény: Qqberci (3508)
Qqberci Creative Commons License 2007.02.21 0 0 3508
Ha a megszûnõ céged eladja neked 1 Ft eszmei értéken, akkor máris átirathatod.
Előzmény: Törölt nick (3507)
Törölt nick Creative Commons License 2007.02.21 0 0 3507
Nos, megküzdöttem a nyilvántartással a munkahelyemen, ezek után pedig úgy döntöttem, hogy a saját gépemet teszem rendbe.
Itt ütköztem elég nagy problémába, mivel van egy könyvelőprogramom, mely a cégemé, ami most épp megszűnés alatt van. Írtam a szoftvercégnek, hogy hogyan lehetne átiratni a nevemre. Azt mondták sehogy, mivel a szoftverhasználati jog a cégé, amit átiratni csak jogutódlás vagy cégnév-változás esetén lehet. A szoftverjog átruházási lehetőség pedig egyedül a szoftvercégé.
Így most elhullott a programom, meg kell vennem újra.
Létezik ilyen????
(minden valószínűség szerint nem olvastam el részletesen az a k. licenszet :()
Jahno Creative Commons License 2007.02.15 0 0 3506

Persze, az audit szoftver is szól, hogy AVGnek ugyanaz a serialja, de mellékattintod, hogy 250 kliensig ne szóljon, akkor legközelebb a 251. kliensnél ugat be.

 

Vmware egygépes cucc, ott minden gépre más serial illik. Nem bonyás, de lehet nem leszek gépközelben, súgok szívesen, mert szerintem most olyan szopik vele, akinek nem a feladata, oszt hozzáértő négyzetesen rövidebb idő alatt végezne.

Előzmény: Törölt nick (3505)
Törölt nick Creative Commons License 2007.02.15 0 0 3505
Köszönöm szépen, már sejtem, milyen is lesz a nyilvántartásom.
Holnap bemegyek és onnan kérdezek.
Előre is köszönöm.
Előzmény: Jahno (3504)
Jahno Creative Commons License 2007.02.15 0 0 3504

Milyen licensz? Hozzáértő tudja szinte fejből, ha nincs olyan, akkor keresni kell. Nem sok extra van, 1-2-x gépes, éves, mennyiségi, oktatási, próbaverziós. Ilyenekre gondolnak. Vagy olyan sok cucc van a gépeken?

 

Inkább kérdezzél.

Előzmény: Törölt nick (3503)
Törölt nick Creative Commons License 2007.02.15 0 0 3503
A múltkori karbantartásnál elkezdtem külön dobozokba tenni a géphez tartozó telepítőlemezeket, papírokat, egész jól össze van rakva, csakhát az a bajom, hogy minden licenszet el kéne olvassak hozzá.
Előzmény: Jahno (3500)
Törölt nick Creative Commons License 2007.02.15 0 0 3502
Mint jellemzőjét a gépnek nem. Nem külön kartonon szeretném látni, de mivel sok gép van és sokféle konfig, ezért nem ártott volna egy olyan hivatkozás, hogy P4, 2,4 Northwood proc, + Windows Professional OEM, Microsoft Office OEM. Ez azért nem lett volna akkora hülyeség.
Előzmény: blr (3499)
Vlaszij Creative Commons License 2007.02.15 0 0 3501

HAmár BSA:)

 

Láttátok, hogy a BSA reklámoztatja magát?:)

 

NAgyon durvás reklám...:)

 

nem hittem a szememnek...:D

Jahno Creative Commons License 2007.02.15 0 0 3500

Körbemész, felírod az SWket, oszt nagyjából ennyi. Nekem mailban meg van minden licensz, meg úgyis használni kell, tehát nyomtatva is.

 

Címke van, serial ne érdekeljen, ha ott van, akkor legális. Majd ha ellenőrizni jönnek, akkor pillanat, semmi gond, rögtön elővesszük. Aztán megvárják, míg elővevődik, minek előre kapkodni?

 

Nekem mondjuk könnyű a duma, ezer vmware licensz, aminek itt van mailban a tranzakciója, meg mennyiségi MS cucc, amit Számalk igazol, szóval ide BSA nem sűrűn fog jönni.

Előzmény: Törölt nick (3498)
blr Creative Commons License 2007.02.15 0 0 3499
Hát éppen itt sántít a BSA számviteli tv-re való hivatkozása, ugyanis pl. egy OEM Win a gép - elválaszthatatlan - része, azt külön szerepeltetni az eszköznyilvántartásban törvénysértés.
Előzmény: Törölt nick (3498)
Törölt nick Creative Commons License 2007.02.15 0 0 3498
Köszönöm szépen. Nehéz dolgom lesz, elődeim a gépeket és a velük vásárolt OEM szoftvereket úgy aktiválták, hogy 1 db pc. És kész. Irgalmatlan iratanyagot kell átnyálaznom.
Előzmény: bubus (3497)
bubus Creative Commons License 2007.02.15 0 0 3497

Megpróbálom emlékezetből rekonstruálni a szoftver nyilvántartás oszlopait.

 

1. Leltárszerü felsorolásos megközelités / itt az kell felsorolni amit vásároltatok.

 

- Szoftver megnevezése

- Szoftver gyártója

- Viszonteladó

- Vásárlás dátuma

- Számlaszám

- Érték

- Szoftverhasználat jogcime, licenszelés módja

- licenszek száma

- szoftver azonositója / ha van / szerintem nem kell kiadnod.

 

  A BSA a számviteli tv.-re szokott hivatkozni, az alapján ez a leltárszerü nyilvántartás kell.

 

Ha azt akarod demonstrálni, hogy nálatok nagyon komolyan veszik a szerzői jogokat akkor prezentálsz mellé egy gépenkénti szoftvertelepitésekről álló listát, meg egy belső szabályzatot amelyben minden alkalmazott aláirja hogy nem használ szándékosan illegális szoftvereket.

 

Üdv PinaBubus

 

 

 

 

 

 

 

 

Törölt nick Creative Commons License 2007.02.15 0 0 3496
Affene :(
A számgépesünk nem csinálta meg :( én meg mint laikus felhasználó bogarásszam..
Előzmény: Jahno (3495)
Jahno Creative Commons License 2007.02.15 0 0 3495
Én beírtam mindent.
Előzmény: Törölt nick (3494)
Törölt nick Creative Commons License 2007.02.15 0 0 3494
BSA
Akkor nem kell könyvelőprogit, meg sok más hasonló programot beírni?
Láttam, hogy a tagcégek közül nekünk csak microsoft-termékeink vannak, meg az autocad, de azt már nem használjuk, nem frissítettünk, gépről leszedtük, külsőssel terveztetünk egy ideje.
Előzmény: Qqberci (3492)
bubus Creative Commons License 2007.02.15 0 0 3493

Precedens értékü itélet Oroszországban.

 

„Pezsgőt bontunk!” – adott hangot elégedettségének Alekszandr Ponoszov szoftverkalózkodással vádolt orosz iskolaigazgató, miután az ügyet tárgyaló bíróság, a permi kerület verescsaginói járásbírósága „jelentéktelennek” ítélve az okozott kárt felmentette őt. Az ügyet széles köz- és médiafigyelem övezte mind Oroszországban, mind külföldön, mivel általában úgy tartották, hogy az eljárást kezdeményező Microsoft igen szerencsétlenül választotta meg a precedensteremtés alanyát. A vád tíz napon belül fellebbezhet.

A Microsoft azért fordult az ügyészséghez, mert az Urál hegységben lévő permi körzet egy falujában tanító Alekszandr Ponoszov – amint állították – kalóz Windowsokat és Office-t futtatott az iskola számítógépein, amivel 266 000 rubelt – nagyjából 1 970 000 forintot – vett ki a vállalat zsebéből. A direktor azzal védekezik, hogy a 12 új számítógépre az operációs rendszer már a vásárláskor telepítve volt, és ő nem is sejtette, hogy illegális példányokról van szó. Az orosz törvények szerint Ponoszov – amellett, hogy a kárösszeg megtérítésére kötelezhetik – öt évig terjedő börtönt is kaphatott volna.

Amint arról lapunk is beszámolt, az esetet nem hagyta szó nélkül Vlagyimir Putyin elnök sem, Mihail Gorbacsov egykori szovjet pártfőtitkár pedig egészen odáig ment, hogy nyílt levélben kérte Bill Gates személyes közbeavatkozását a tanár meghurcolásának leállítása érdekében. Ponoszov mögé további támogatók is felsorakoztak: az állami sajtó- és tömegtájékoztatási hivatal, a Roszpecsaty vállalta, hogy kifizeti helyette a kártérítést, ha a bíróság azt megítéli a Microsoftnak, az őt képviselő ügyvédet pedig a körzet oktatási minisztériuma biztosította.

A vád végül a börtönbüntetés helyett csupán 3000 rubeles kártérítést követelt, ám a bíróság a kár elenyésző voltára hivatkozva felmentette az igazgatót. A bíró azzal érvelt, hogy a kár jelentőségének megállapításakor nem a puszta összeget tekintették, hanem azt, hogy a felperes számára az mit jelent, márpedig a Microsoft számára jelentéktelen összegről van szó – vonták le a következtetést.

Az egyes szoftvergyártó cégek érdekeit képviselő Business Software Alliance (BSA) adatai szerint Oroszországban a szoftverek 83 százaléka illegális, de ezért a felhasználók nagy része javarészt a rendkívül magas, nem a helyi fizetésekhez szabott árakat teszi felelőssé.

Qqberci Creative Commons License 2007.02.15 0 0 3492
Kinek kell leadnod a SW-nyilvántartást? A BSA csak a BSA tagcégek SW-jeinek jogszerû felhasználását ellenõrizheti, hogy azokon kívül mid van, ahhoz semmi közük.
Előzmény: Törölt nick (3487)
Törölt nick Creative Commons License 2007.02.15 0 0 3491
Nincs főkönyv, egyedi kartonok vannak, egyéni cég ez, nem kettős könyvviteles vállalkozás.
Előzmény: bubus (3488)
Törölt nick Creative Commons License 2007.02.15 0 0 3490
Értemén, de mi a bánanot írjak a kockás füzetbe? Stimmt a kockás füzet, de mi a bánat kerüljön bele?
Szoft neve, licensz tipusa. És még?
Előzmény: Jahno (3489)
Jahno Creative Commons License 2007.02.15 0 0 3489
Gépenként 8 perc, kockásfüzet, csókolom.
Előzmény: Törölt nick (3487)
bubus Creative Commons License 2007.02.15 0 0 3488

Semilyen törvényi előirás nincs rá, a BSA-nak rá van ajánlása, de úgy látom a honlapjukon nem elérhető.

A törvényileg előirt minimum a főkönyvi könyvelésből kinyomtatható főkönyvi karton az immateriális javakról.

 

Ez viszont nem igen elégiti ki a BSA-t, és utána további zaklatásra számithatsz.

Legjobb lenne megkeresni az ajánlásukat és abból késziteni egy hasonlót, amihez megvannak az adataid.

 

Üdv PinaBubus

 

 

 

Törölt nick Creative Commons License 2007.02.15 0 0 3487
Sziasztok!
Sürgősen (mintha nem lenne ezen kívül is ma elég dolgom) le kell adjak egy szoftvernyilvántartást.
Nem nagyon van időm utánakeresni, mi az alapkövetelmény,minek kell benne lennie azon kívül, hogy név, licensz típus... Nincs valakinek valami formja?
bubus Creative Commons License 2007.02.07 0 0 3486

Traian Basescu román államelnök hasznosnak nevezte a szoftverkalózkodást, és közölte Bill Gates-el, hogy Romániát a jogtalan szoftverek segítették hozzá virágzó technológiai iparának kifejlődéséhez.

Basescu a román fővárosban, a Microsoft globális technikai központjának megnyitóján találkozott Bill Gates-el, és közölte vele: "A szoftverkalózkodás segített a fiatal generációnak a számítógépek felfedezésében, és alapot képezett a román számítástechnika fejlődésének. Segített a románoknak abban, hogy fejlesszék kreativitásukat a számítástechnikában, mely most már világszerte híres, és egyben megalapozta a Románia és a Microsoft (Bill Gates) közötti barátságot." Gates erre a kijelentésre nem reagált.

Az EU-hoz frissen csatlakozott, volt szocialista Románia tíz évvel ezelőtt vezette be a szoftverkalózkodás elleni törvényeket, de az országban a szerzői jogok megsértése a mai napig virágzik. Szakértők szerint Romániában a szoftverek 70 százaléka illegális, és Bukarestben a belvárosi irodaépületeket még most is rendszeresen felkeresik olyan "üzletkötők", akik másolt szoftvereket árulnak CD-n és DVD-n.

Külföldi befektetők szerint Románia IT szektora a gyorsan növekvő gazdaság miatt az egyik legígéretesebb befektetési lehetőség. Ez köszönhető a technikai oktatás magas színvonalának, az alacsony béreknek valamint a hackerek virágzó alvilágának.

 

No Comment.

 

forrás:http://www.sg.hu/cikkek/50210

 

Üdv PinaBubus

 

bubus Creative Commons License 2007.01.16 0 0 3485

 

   Találkozott már valaki "Suckware" tipusú EULÁ-val.

Előzmény: Takoca_ (3484)
Takoca_ Creative Commons License 2007.01.14 0 0 3484
"Milyen alapon akar a BSA szoftvernyilvántartást ellenőrizni?"

mint ahogy már korábban írtam:

amikor program telepítés közben rányomsz, hogy "I agree" akkor azt is elfogadod hogy a szoftver gyártója jogosult ellenőrizni a program jogszerű felhasználását
A BSA egy rakat szoftver gyártó megbízottja aki ellenőrizheti ezt a jogszerű felhasználást, mellesleg a rendőrségi munkában mint szakértő (na ez azért persze túlzás mert konkrét eseteknél sokszor hallani hogy töketlenek) vesz részt

ezen az alapon akar ellenőrizni


felesleg ezen anyázni.. ha akarnak valamit rendőrségi segítséggel, érvényes házkutatási paranccsal fognak érkezni

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!