Keresés

Részletes keresés

kifli Creative Commons License 2019.05.30 0 0 68967

ő csak besúgó volt. a korabeli börtönviszonyok melett angolul (!) tanult a börtöben.

Előzmény: Jocó0423 (68966)
Jocó0423 Creative Commons License 2019.05.30 0 0 68966

Remélem nem Gönc Árpádra értetted.

Előzmény: Z-vitamin (68965)
Z-vitamin Creative Commons License 2019.05.30 0 0 68965

Ijesztő, ha valakinek az általad emlegetett ávós garnitúra szimpatikus.

Előzmény: BZoltan (68963)
joskabacsi Creative Commons License 2019.05.30 0 0 68964

az általad idézett trió mellett BÁRKI szimpatikusnak tűnhet...

:(

 

Előzmény: BZoltan (68963)
BZoltan Creative Commons License 2019.05.30 0 0 68963

Az idő megszépíti az emlékeket :) Amúgy az szdsz-ből nekem a Göncz, Kuncze és a Tölgyessy mindig is szimpatikusak voltak. De azért egy Németh Sziszi, Rogán, Szijjártó trió mellet nekem egy Pető Iván, Eörsi István, Hack Péter tényleg jobban néznek ki. És akkor a rénszarvasvadász Semjénről, Latorcairól Harrachról nem is beszélve... azok mellet a Szalacsi Sándor is egy akadémikus államférfi.

Előzmény: shiraz3 (68954)
BZoltan Creative Commons License 2019.05.30 0 0 68962

Bahh... bárcsak ez lenne az egyetlen logikai bukfenc a termékleírásunkban :)


Az oltványos nyilván megcsinál bármit, mert jó fej és szereti a szakmáját. De papírt neked nem fog adni egy olyan fajtáról amiről nincsen neki törzsültetvénye.

 

 

"Minek vinne bárki hitvány oltócsapot leoltatni, magán kívül kit verne vele át?"

 

A piacot.

Amúgy azért nem csinálja ezt senki, mert ennél sokkal kevésbé körülményes módon lehet bármilyen fajtájú szőlőt/mustot/bort egy másik fajtakánt forgalomba hozni.

De mondom, nem úgy megy, hogy te besétálsz a hónod alatt egy köteg oltócsappal az oltványoshoz, rámondod hogy ez Sárfehér és ő majd adja róla a származási igazolást. 

Leoltani leoltja neked, meg is kapod az oltványt. De mondom, származásid nem lesz. Szerinted mivel szopik éppen minden Szentesi Józsi féle megszállott akik a régi fajtákkal dolgoznának? Pont ezzel.  A sárfehér legalább annyival beljebb van, hogy benne van a fajtajegyzékben. De mivel törzsültetvény nincsen belőle ezért csak a fajtajegyzékben létezik a fajta. A valóságban törzskönyvvel rendelkező Sárfehér nem igazán van. Mondom, a Fehérvári Karcsi bácsi szőlője lehet bevezetve ami hegyközségünkben. De az nem törzsültetvény.

Előzmény: bajnár (68960)
BZoltan Creative Commons License 2019.05.30 0 0 68961

Szerintem a régi kárpát-medencei fajtákkal való munka ágazati stratégiai alapvetés kellene, hogy legyen. 

 

Ha van kitörési pontja a magyar borágazatnak akkor az a aromásabb, gyümölcsös, kevésbé rothadékony és autochton fajtákból készülő borok.  Lehet, hogy van más kitörési pont is, de ez biztosan az. Két hektárnyi területen már tíz ígéretes fajtát ki lehetne próbálni. Erre nem kellene több mint 6-8 év. A fajták amikről tudjuk, hogy érdemes lenne dolgozni azok a laska, tihanyi kék, mézesfehér, barna királyszőlő, sárfehér... de biztosan van még további öt fajta.

Hogy hányan fordultak a kutatóintézethez régi fajták ügyében azt nem tudom. De azt igen,  hogy a borágazat innovatív elitjének többsége foglalkozik ezekkel a fajtákkal. Szinte nem is ismerek olyan magára valamit adó borászt akinek ne lenne pár sor valamilyen régi fajtája. A sárfehér az én gumicicám, mert a Somlón a furmint és a juhfark mellett a harmadik legfontosabb fajta volt a filoxéra előtt.

 

A rezisztens fajták nemesítése szerintem is nagyon fontos. Sőt, én már évek óta képviselem azt az álláspontot, hogy a tömegtermelésű kékfrankos, olaszrizling és sok más közepes képességű fajtát jobb lenne egy rezi fajtára lecserélni. Olcsóbban és kisebb környezeti terheléssel lehet organikusan termelni tömegbornak való alapanyagot rezi fajtákból.

 

De ez a két ügynek el kellene férnie egymás mellett.

 

Abban sajnos nagyon igazad van, hogy botrányos helyzetben van a szaporítóanyag ellátás Magyarországon.

Előzmény: joskabacsi (68959)
bajnár Creative Commons License 2019.05.30 0 0 68960

Nem tudom, az itteni oltványos bárkinek bármit megcsinál. Az ő "törzsültetvénye" a kutatóintézet szőlőterületei, ezidáig senkinek és semmilyen szervnek nem akadt problémája ezzel a gyakorlattal.

Eleve logikai bukfenc lenne egy olyan fajtát bevenni a fajtajegyzékbe, termékleírásra, aminek nem létezik törzsültetvénye. Egyszer valamiből azt létre kell hozni... Ugyanígy bevezettek és forgalomba hoztak egy csomó tájidegen fajtát is.

Minek vinne bárki hitvány oltócsapot leoltatni, magán kívül kit verne vele át? Pont az az egyik fő probléma, hogy a hozzáférhető piaci fajtaváltozatok legjavát a régi időkből megörökölt mennyiségi szemlélet alapján szelektálták. Magam részéről nem védeném különösebben...

Előzmény: BZoltan (68951)
joskabacsi Creative Commons License 2019.05.30 0 0 68959

Anélkül, hogy a Kutatót védeném:

- vajon mekkora a tényleges, piaci igény, hogy a Kutató szőlészeti ágazata régi magyar fajtákkal kísérletezzen? 

Tudomásom szerint elsősorban az innovatív, rezisztens fajták nemesítésére fordítanak nagyobb figyelmet, azt keresik a borászok. Meg lehet kérdezni őket, hogy az utóbbi 5 évben (rajtad kívül :D ) hányan fordultak hozzájuk azzal a kéréssel, hogy sárfehér telepítése érdekelné ...

 

Nagyobb problémának érzem, hogy Magyarországon jelenleg nehéz minőségi oltványhoz jutni, klónokról, alanyokról pedig szinte mindenkinek hiányosak az ismeretei. 

 

 

Előzmény: BZoltan (68951)
Jocó0423 Creative Commons License 2019.05.30 0 0 68958

Igen, igazad van :) és csak fokozódik.

Előzmény: kifli (68956)
shiraz3 Creative Commons License 2019.05.30 0 0 68957

:)))

Előzmény: kifli (68956)
kifli Creative Commons License 2019.05.30 0 0 68956

no ez a vita messzire vezetne, ne nyissunk erről vitát

 

--pedig most a patkányhelyzet amúgy kurrens téma...

Előzmény: Jocó0423 (68955)
Jocó0423 Creative Commons License 2019.05.30 0 0 68955

Én Gönc papát annak tartottam, a maiak közelében sincsenek a tisztességének!

Előzmény: shiraz3 (68954)
shiraz3 Creative Commons License 2019.05.30 0 1 68954

"az akkori szdsz-esek kifogástalan úriemberek voltak"

:)))

azért példát erre szívesen hallanék tőled :)

Előzmény: BZoltan (68932)
shiraz3 Creative Commons License 2019.05.30 0 0 68953

pedig van

Előzmény: Hepci (68912)
Hepci Creative Commons License 2019.05.30 0 0 68952

Minden sarok = Bortársaság?

:D

Előzmény: BZoltan (68949)
BZoltan Creative Commons License 2019.05.30 0 0 68951

Nem a viszamenőleges lepapírozás a kérdés. Bár ez most is pofonegyszerű feladat amúgy. Egyszerűen veszel származásit egy oltványostól és azt mondod, hogy átoltottad az ültetvényed felét ezt lejelented a hegybírónak majd jövőre a másik felét és azt is lejelented. Egy  ültetvénynek a felén lehet fajtacserélni.

 

De ez csak akkor megy ha a népszerű fajtákra akarsz váltani. Mert kékfrankos, olaszrizling, tramini, hérslevelű, furmint oltványa minden oltványosnak van rogyásig és simán tud neked akár kamu származásit is adni.

 

A régi magyar fajtákkal az a baj, hogy nincsen egyetlen oltványosnak sem törzsültetvénye és emiatt nem tud neked papírt adni. Ha viszel oltócsapot akkor svarcban megcsinálja neked az oltványos ha jóban vagy vele, de ha kap egy Nébih ellenőrzést akkor megsuhintját keményen. Hívjad fel az oltványosodat és kérdezzed meg erről. El fogja ugyanezt mondani.  Ez nem vicc, pont ugyanúgy védi a törvény a szőlőfajtákat mint a szarvasmarhafajtákat vagy a kutyákat. A törszkönyv az törzskönyv.

 

Ha nem lenne ilyen szigorú a rendszer akkor bevihetne bárki bármilyen hitvány oltócsapot egy oltványoshoz mondván, hogy az furmint és az oltványos leszaporítaná majd a gazda elülteti a hitvány fajtát furmint néven és meg is kapja a származásit furmintra. Pont ez ellen véd a rendszer... a fajták származási védelmének az origója a törzsültetvény.

 

Ha a pécsi kutató elkezdett végre szertifikált vírusmentes törzsültetvényeket csinálni akkor jó úton vannak. Nem tudom mióta csinálják ezt, de a fészbúkon irgalmatlan háddekéremezés és fikatenger volt amikor a narancsboros bohóckodásra azt írtam, hogy jobb lenne ha a régi magyar fajtákból csinálnának inkább törzsültetvényt. Mert frankó, hogy ott van a gyűjtemény, de ha nem lehet legálisan szaporítani és telepíteni akkor az csak skanzen. 

 

Ugyanis nem,  a kutatós igazolással nem készülhet abból hivatalos oltvány... pontosan azért amiért te is írod. Ugyanis nem szertifikált vírusmentes. De ha ezen a téren lesz fejlődés akkor minden elismerésem a kutatóintézetnek. 

Előzmény: bajnár (68950)
bajnár Creative Commons License 2019.05.30 0 0 68950

Visszamenőlegesen tuti bajos lepapírozni egy meglévő ültetvényt, de kétlem, hogy kutatós igazolással ne készülhetne abból hivatalos oltvány. Amúgy néhány éve a pécsi kutató nagyobb felületen telepített vírustesztelt certifikált törzsültetvényeket.

Előzmény: BZoltan (68945)
BZoltan Creative Commons License 2019.05.30 0 0 68949

Igazándiból azon én nem akadok ki, hogy egy hatezer forintos bort étteremben tizenegyezerért mérnek. Ennél sokkal nagyobb bakinak tartom, hogy egy igényes étteremben egy minden sarkon megvehető bort adnak.

A Sándor Zsolt már sokkal jobb választás, egyrészt mert a Bükk mégiscsak egy izgalmas, kevésbé ismert borvidék ahogy a Zsolt is egy kevésbé felkapott borász. Ráadásul ő tényleg organikus.

Előzmény: Hepci (68948)
Hepci Creative Commons License 2019.05.30 0 0 68948

A Bobo hasonló irányvonal, de ott már picit meg vannak variálva az egyszerű ételek.

Múltkor paprikás csirkét ettem speclivel - ebben a filézett combból roládot készítettek és mellből készített práddal (tejszínes húspép) töltötték meg. Ebből 3 db volt a tányéron, mellé kissé kevés specli.

Sándor Zsolt zweigeltet ittam hozzá, nem a Bott hárslevelűt, az utóbbi csak kiakasztott az árával.

Előzmény: BZoltan (68947)
BZoltan Creative Commons License 2019.05.30 0 0 68947

A Mezzo kimondottan frankó hely. Nyilván inkább bisztró kategória pontosan azért mert ilyen házias, hagyományos ételeket csinálnak... és azokat egyébként piszok jól. Kimondottan tetszik, hogy semmi "újragondolva" meg "máshogy" ... egyszerűen frankón egyszerű ételek kiváló minőségben.

 

Amúgy a Gyuriék közismerten nem kormánypártiak :)

Előzmény: Hepci (68940)
BZoltan Creative Commons License 2019.05.30 0 0 68946

Az egyetlen kiskapu az, hogy a Fehérvári Karcsi bácsitól vesz az ember papíron párszáz kg sárfehért származásival és azzal a papírral küldi be forgalomba-hozatali engedélyeztetésre a saját borát.

 

Azt nem tudom, hogy Fehérvári féle sárfehért mikor telepítették, de biztos, hogy még az előző évezredben. Akkoriban még más volt a rendszer.

 

A sárfehér fajta úgy nem létezik, hogy nincsen törvényes szaporítóanyaga. Hivatalosan ma, senki nem tud telepíteni sárfehér fajtát.

 

Én az adott termelővel nem foglalkozom. Szerintem már az sem sportszerű, hogy a palackon szerepel a "Somló" szó, de a bor maga OFJ/FN kategóriában van engedélyeztetve.

Előzmény: Károly Szántana (68943)
BZoltan Creative Commons License 2019.05.30 0 0 68945

Bár úgy lenne ahogy mondod. De sajnos nem így van.

Az oltványos csak olyan fajtáról adhat származási igazolást amilyen fajtából neki törzsültetvénye van. Sárfehér törzsültetvénye senkinek nincsen az országban.

Pont ezen dünnyögtem legutóbb, hogy szerintem frankóság lenne ha a kutatóintézetek néhány termelővel együttműködve törzsültetvényeket csinálnának és így lehetővé tennék az eredet igazolt régi fajták szaporítását.

 

Amire te gondolsz az szerintem az, hogy volt idő amikor hegybíró, ha akarta akkor átírt bármilyen fajtát bármilyen másik fajtára. De ez a rendszer egy ideje (nem emlékszem melyik évben) megszűnt, mert mindenről származási igazolás kell már.

 

Sajnos konkrétan saját tapasztalatból mondom mindezt. Nekem van cirka párezer tőke régi fajtám amiket oltványossal csináltattunk még évekkel ezelőtt, azokat próbáljuk most kísérleti ültetvényként elfogadtatni. Mert amikor a hivatalos (de nem pályázatos) telepítés utolsó lépéseként a hegybíró megpróbálta lepapírozni akkor bizony úgy pattant vissza a központból mint a gumilabda, hogy leszünk szívesek az oltványos származási igazolását csatolni. Azt viszont a régi fajtákra az oltványos nem tud adni... törzsültetvény hiányában.

 

Ez van... hívjad fel a Szentesi Józsit nyugodtan el fogja mesélni ő is ezt a történetet. Agyrém. De most van kilátás arra, hogy megoldjuk a problémát, de több éves meló lesz.

 

 

Előzmény: bajnár (68935)
Jocó0423 Creative Commons License 2019.05.30 0 0 68944

Mondjuk Bali meg a lányok se rossz opció de igazad van :)

Előzmény: Hepci (68940)
Károly Szántana Creative Commons License 2019.05.30 0 0 68943

Külön kell választani azt a kérdést, hogy tudsz-e jelenleg sárfehért telepíteni(pontosabban: van-e oltványos, akinél legálisan tudsz sárfehér szaporítóanyagot venni), illetve azt, hogy hozhatsz-e forgalomba sárfehér fajtanévvel Nagy-Somlói bort.

 

Utóbbit akkor tudsz, ha vagy a te ültetvényedben, vagy annál a nagy-somlói termelőnél, akitől felvásárolsz, van sárfehérként nyilvántartott terület. Ha erre igen a válasz, akkor a hegybíró sárfehérre és csakis sárfehérre adhat ki az arról a területről származó szőlőre/borra származásit, akkor is, ha azon az ültetvényen valójában kékfrankos terem. Az már a te felelősséged, hogy a bora megfelel-e a fajta (érzékszervi és analitikai) követelményeinek, ill. miért van kékfrankos a sárfehérként nyilvántartott területen.

 

Természetesen ha te konkrétan tudod, hogy az általad említett beszállító sem saját maga, sem az, akitől esetlegesen vásárolt, nem rendelkezik a Nagy-Somlói borvidéken sárfehér ültetvénnyel, akkor ő valóban nem hozhatna forgalomba sárfehérként bort, de attól még nem igaz az az állításod, hogy márpedig a sárfehér fajta nem létezik, az sem igaz, hogy belőle (elméletileg és jogilag) nem lehet legálisan nagy-Somlói OEM bort készíteni. Természetesen, ha és amennyiben pontosan tudod, hogy a Nagy-Somlói borvidéken nincs senkinek akár csak 25 tőkéje se, ami sárfehérként van nyilvántartva, akkor könnyű dolgod van, de akkor se azért, mert a sárfehér nem létező fajta volna.

 

De pl. a  régi somlói fajták közül  a budai zöld, a furmint, a sárfehér, a juhfark, a kadarka, a kéknyelű, a sárgamuskotály, a pozsonyi fehér államilag elismert, se a gohér, se a lisztes, se a bakator, se a járdovány nem, így utóbbi 4 nem telepíthető.

 

De, belekötöttek abba, hogy mekkora volt a "magyar termék" felirat, az más kérdés, hogy az ellenőr keverte az OEM és az FN előírásait, ugyanis az FN-re vonatkozóan van előírás a származási ország megjelölésének a méretére (127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 51/B. §).

Előzmény: BZoltan (68931)
Hepci Creative Commons License 2019.05.30 0 0 68942

Kifejezetten szeretem, és ez a Bobo is jónak tűnik, eggyel magasabb árszinttel.

Előzmény: kifli (68941)
kifli Creative Commons License 2019.05.30 0 0 68941

a Mezzo, nem rossz étterem

Előzmény: Hepci (68940)
Hepci Creative Commons License 2019.05.30 0 0 68940

Haris SZDSZ-közeli vállalkozó (volt), gondolom, kitenne egy Ejrópa-plakettet, ha támogatást kapott...

A másik éttermét pár éve úgy emlegették a Magyar Nemzetben, mint "budai luxusétterem", ahol éppen valamiféle setét machinációra gyűltek össze a balliberális politikusok és üzleti holdudvaruk. Ebből az a legszórakoztatóbb (az éjsötét faszságon kívül, mert az mindig szórakozató), hogy a meg nem nevezett luxusétteremben (Mezzo) jellemzően ilyen ételek vannak, mint rántott csirkecomb burgonyasalátával és borjúbécsi, egyébként meg akkor 3 fogás simán kijött 5-6000 forintból.

No mindegy is, én azért jobban örülök neki, ha ilyesmit csinál bármilyen pénzből, mintha Lamborghiniket gyűjtene és ismert magyar escortlányokkal utazna Balira.

Előzmény: Jocó0423 (68939)
Jocó0423 Creative Commons License 2019.05.30 0 0 68939

Amikor 2010-ben nyertünk egy pályázaton, akkor azonnal kikellet tenni a táblákat és 5 évig mozdíthatatlanok voltak.

Ma nem ismerem a szabályokat (mostanában valahogy nem ránk szabják a pályázatokat )de gondolom most nem annyira menő az EU-val dicsekedni.

Előzmény: Hepci (68938)
Hepci Creative Commons License 2019.05.30 0 0 68938

Nem láttam bent emléktáblát, hogy ilyen és ilyen EU-pénzből kaptak rá X 100 milliót...

Előzmény: Hepci (68937)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!