Keresés

Részletes keresés

HDO Creative Commons License 2023.10.20 -1 0 96228

Elsőre leszögezném, hogy sajnálom. Viszont minden ilyen tapasztalat után rácsodálkozom, hogy még mindig vannak, akik pénzt adnak a (szó szerint) drága Franz boraiért.

Előzmény: ex perlasca (96227)
ex perlasca Creative Commons License 2023.10.20 0 1 96227

Rendeltem egy viszonylag combos adag magyar bort, a felsö közep kategoriabol.

Az elsö ami kinyilt meglehetös csalodas sajnos:

 

Weninger Soproni Pinot Noir 2021.

Vilagos szin, illatban szokasos pinot jegyek, de kicsit egysiku.

Megkostolva az elsö ami feltünik, hogy szensavas. Masoderjedes?

Teljesen ihato: meggy, ribizli, paradicsom, szilva - de en ebben se kecsesseget, se eleganciat, se különösebb strukturat vagy komplexitast nem talaltam.

 

Ez egy egyszerü, "everyday" pinot, nekem 4p.

 

Es ezt a minöseget mar a nagy nemet szövetkezetek közül is jonehany hozza, 10-14 EUR közötti aron. 19 EUR-t fizettem erte, ami ar/ertek aranyban kifejezetten gyenge.

 

A nevesebb nemet Pinot-termelök (pl. Huber, Becker) Pinot-i ilyen arkategoriaban ennel legalabb egy kategoriaval jobbak (es azok nekik a Pinot termekpiramis legaljan vagy legjobb esetben a masodik fokozaton vannak).

kovitom Creative Commons License 2023.10.19 0 0 96226

Sziasztok! 

 

 

Ismét lesz butik borászatos kóstoló a volt Vino Piano borbárban, hol Nagy Péter (Vadászvölgy) és jómagamon kívül még négy, többnyire micro borászat mutat be kuriózum fajtákat. Akinek van kedve borkülönlegességeket kóstolni, ragadja meg az alkalmat.

 

https://www.facebook.com/events/1699803330503410/?ref=newsfeed

 

 

BEMUTATKOZÓ BORÁSZATOK

 

*Kovács Tamás (Heves & Abasár)

* Vadászvölgy-Birtok ∙ Nagy Péter (Vál)
* Lingó Pince ∙ Varga Attila (Tokaj & Királyhelmec, Felvidék)* T3 ∙ Tokaj Drei Borászat (Tállya)
* Daróczi családi kézműves borászat (Eger)
* Egy bolond hármat csinál bormanufaktúra (Pázmánd)


BOR∙SOR

 

∙ Daróczi családi borászat: Kékfrankos Pét-Nat 2022

 

∙ Vadászvölgy Birtok: Solaris 2022


∙ Lingó Pince: Hibernal 2022


∙ Kovács Tamás: Pozsonyi fehér 2021


∙ Kovács Tamás: Kövidinka 2021


∙ Vadászvölgy Birtok: Zenit 2022 (reduktív)


∙ Kovács Tamás: Zenit 2021 (oxidatív)

 

∙ Vadászvölgy Birtok: Malbec rosé 2022


∙ Daróczi családi borászat: Kékfrankos siller 2022


∙ Vadászvölgy Birtok: Néró siller 2022

 

∙ Egy bolond hármat csinál bormanufaktúra: Pinot noir ’777’ 2022


∙ Egy bolond hármat csinál bormanufaktúra: Kékbajor 2022


∙ Kovács Tamás: Purcsin 2021


∙ Vadászvölgy Birtok: Malbec 2021


∙ Kovács Tamás: Néró 2021

Hepci Creative Commons License 2023.10.18 -1 0 96225

Húha, alaposan megcsúszott a ceruza felfelé a pontozásnál. A Szent Donát a MűvAlkesz (JCs) kiemelt kedvencei közé tartozik, kb. a mai Ráspi.

Tavaly kóstoltunk a Szent Donátnál, az alapbor és az egyik kékfrankos (Aranyház) tetszett legjobban, pontosabban fogalmazva azokért fizetem ki szívesen az árát.

Előzmény: lazaridi (96224)
lazaridi Creative Commons License 2023.10.17 0 1 96224

St. Donát Márga Furmint 2021

 

 

https://muveltalkoholista.com/2023/09/nem-a-furmintban-van-a-hiba-st-donat-marga-furmint-valogatas-2021/

 

ja, válogatás ez is, mármint az én palackom. Ki válogatta és miből?

Egyáltalán nem tudok lelkesedni érte, egy napig csak savanyú volt aztán valóban kiszellőzött és kellemes 5 pontos borocska lett belőle.

 

 

Hepci Creative Commons License 2023.10.15 -1 0 96223

Kancellár Prémium Juhfark 2020

Ezt a somlói márkát még nem próbáltuk, de pechemre kellemes áron kellette magát a gazdagréti CBA felső polcán.

Illatra semmi érdekes, kis termálvíz és egy kevés körömlakklemosó érződik. Ízben sajnos finoman fogalmazva is megosztó cucc, tehát kétfelé osztott minket Kamillával: ő kiöntötte volna, én meg úgy éreztem, meg bírjuk inni. Két deci elment főzésre, a többi lecsúszott, 2 nap alatt.

Csontszáraz és nem maróan savas, viszont igen kevéssé vonzó elegyét kínálja a savanyúságnak és a kesernyésségnek, a címke hátoldalán beígért trópusi gyümölcsök pedig elvesztek valahol. Azon töprengtem, hogy ha ilyen a prémium, milyen lehet Kancellárék alap juhfarkja...

3 pont, 2700 Ft (CBA)

Hepci Creative Commons License 2023.10.14 -1 0 96222

Akkor ebben hasonlítunk egymásra. :D

Előzmény: joskabacsi (96221)
joskabacsi Creative Commons License 2023.10.14 -1 0 96221

Ne tévesszen meg a látszat, a zord külső érző szívet takar :D 

 

Előzmény: Hepci (96220)
Hepci Creative Commons License 2023.10.14 -1 0 96220

Egyre ellenségesebb vagy, pedig éppen rendelni készütem tőled. :D

Vegyek inkább Cuvée Districtus Pontificatus Imperativus Augustus Impotentus Incontinentus Caligula Glorious 2018-at az egyik villányi nagy embertől?

Előzmény: joskabacsi (96219)
joskabacsi Creative Commons License 2023.10.14 -1 0 96219

ha nem törlöd ki akkor szaros marad a gatyád ...

;) 

 

Előzmény: Hepci (96217)
Hepci Creative Commons License 2023.10.13 0 2 96217

Éppen írtam a blogomon, hogy fasza a kékfrankosod. Kitörölhetem...

Előzmény: joskabacsi (96216)
joskabacsi Creative Commons License 2023.10.12 0 0 96216

így bízzon meg az ember benned ... 

:D

 

Előzmény: Hepci (96215)
Hepci Creative Commons License 2023.10.08 -1 0 96215

Elírtam az évjáratot: helyesen 2022.

Előzmény: Hepci (96214)
Hepci Creative Commons License 2023.10.08 -1 0 96214

Babarczi Rajnai Rizling 2021

Újabb vicces honi rajnai. Babarcziék 2019-es rajnaija még egészen méltányolható volt, valahol a primer szőlős-enyhén maradékcukros, kedves, de nem komoly vonalon, aminek talán a legjobb képviselője az Ikon.

Utána 2 évjárat nekem kimaradt, és mostantól a továbbiak is ki fognak maradni. Ennek a cuccnak a savai aránylag méltányolható minőségűek, akár osztrák viszonylatban is, nem is túlzóak, viszont a beltartalom valahol elveszett: némi kesernyén kívül szinte semmi íze nincs. Méltó társa a Tűzkő traminijének (meg lehet inni, de megvenni értelmetlen), csak kétszer annyiba kerül...

4- pont, 2700 Ft (Spar)

 

Hepci Creative Commons License 2023.10.08 -1 0 96213

Tűzkő Gewürztraminer 2022

Nemrég írtam a Tűzkő rajnaijáról (elég rossz). Ez annyiban különbözik tőle, hogy kevésbé rossz, tehát ez is egy híg, vizes érzetű borocska, az ízléshatáron táncoló pacsulissággal, de legalább nem kellemetlen.

Nem igazán értem, hogy miért németül címkézik fel ezeket az alsópolcos cuccokat - rendkívül erős fantáziára lenne szükségem, hogy német anyanyelvű fogyasztókat vizionáljak...

4- pont, 1300 Ft (Spar)

mbukovics Creative Commons License 2023.10.08 0 0 96212

Ja, a nagyvarosi, nagybanis termekeket arulo piacok (pl. a Porta Palazzo Torinoban) olcsok. A kistermelöi, Coldiretti-fele piacokon kb minden 1,5-2x annyi.

Előzmény: joskabacsi (96210)
joskabacsi Creative Commons License 2023.10.05 -1 0 96210

Ha jól emlékszem te is posztoltál valamit ahol gusztustalanul olcsón  vásároltál be jó minőségű élelmiszereket ... 

(de lehet, hogy a Janó volt) 

 

Előzmény: mbukovics (96207)
Hepci Creative Commons License 2023.10.04 -1 1 96208

OFF

Bocs, hogy itt terhellek, de ha már írtál... nekem tök szimpatikus, hogy kilógtatok a magyar média-uniszonóból vírusügyben... de ez a Susánszky Iván-cikk meg már nagyon a ló túloldala... és ehhez nem köll tudósnak lenni, csak némi szubminimális természettudományos műveltséggel és józan ésszel rendelkezni...

OFF vége

Előzmény: mbukovics (96206)
mbukovics Creative Commons License 2023.10.04 -1 0 96207

Azert ez erösen regiofüggö. Firenzeben es altalaban Toszkanaban pl az ettermek atlagban 2x olyan dragak, mint lent Calabriaban. A toszkan olivaolaj 3x annyiba kerül, mint a calabriai vagy pugliai - ott folyik a tömegtermeles, nem fent. Majusban Torinoban voltam, az annak ellenere, hogy ipari es gazdasagi központ es eszakon van, sokkal olcsobb volt Firenzenel - nagyjabol a total periferiakent kezelt Trieszttel egy szinten, habar az kicsit olcsobb (minusz kave, ateren Ausztriaba kepzelik magukat, valamennyire jogosan is). Ez a piacokra es a borarakra is all - mindenhol a helyi arszint jelenik meg ezekben.

Előzmény: joskabacsi (96204)
mbukovics Creative Commons License 2023.10.04 -1 0 96206

Nyaralj Calabriaban FB-oldal. Majd Gemist is lesz, pontosabban valami izgalmas ujdonsag.

Előzmény: Hepci (96205)
Hepci Creative Commons License 2023.10.04 -1 0 96205

Hol ír Bajnár? A Gemist-en nem láttam mostanában.

Előzmény: joskabacsi (96204)
joskabacsi Creative Commons License 2023.10.04 0 1 96204

Bajnár utolsó calabriai posztjai (július - augusztus)a piacon nagyjából félárú helyi termékeket prezentáltak, mint az itthoniak

Az is igaz, hogy ott az árusok zömmel nem a nagybanin veszik 3 kézen keresztül a cuccost ... 

Előzmény: Hepci (96201)
ronin s8 Creative Commons License 2023.10.03 -1 0 96203

😅

Előzmény: Hepci (96201)
Hepci Creative Commons License 2023.10.03 -1 0 96202

Kecze-Hady Chard'O 2021

A fenti rejtelmes elnevezés megfejtése egy aszófői kispince szűretlen chardonnay-olaszrizling házasítása. Balázs barátomnak erősen tetszett Kecze-Hadyék olasza, annak kifogyása miatt ezt vettük tőlük pár hete Füreden.

Gondolom, az olasz nem ilyen lehetett, ha tetszett neki. Ez feltehetően elég jó anyag (lenne), magas alkohollal, ami belefulladt egy újhordóba: mindent elnyom a vanília, kókusz, kézkrém, stb. RIP

Nehéz lenne pontozni, talán 4- (pincénél, 4000 Ft)

Hepci Creative Commons License 2023.10.03 -1 1 96201

Az utóbbiakat nem érzem, a szállodámat az üzleti partnerek szokták fizetni, leszámítva, ha totál luxusban óhajtok lakni, ami nem szokott előfordulni, Bolzanót leszámítva.

A benzin meg mindig drágább volt a digóknál, mint a környező nyugati országokban.

EU: nem véletlen, hogy a szép seggű Meloni amint hatalomra került, azonnal elfelejtette az általad gömbcigányként emlegetett helyi vizionáriust, pedig az utóbbi szívesen üldögélne mellette most is, a tottyadt-izzadt valagával. :)

Előzmény: ronin s8 (96200)
ronin s8 Creative Commons License 2023.10.03 -1 0 96200

A boltokban kapható élelmiszerek ára, különösen a tészta, liszt, olaj, bor, és minden, ami olasz termék, azért olyan olcsó, mert EU-s támogatás van rajta. Olaszország mezőgazdasági lobbi ereje a francia mellett a legnagyobb. Ezért tudják otthon ilyen olcsón adni a termékeiket.

A nem Olaszországban vásárolt liszt, az ukrán (ami sokkal jobb, mint a magyar, bármit is hazudik a kormány, meg az LMP). Ha minden kelet-európai pizzéria Caputo liszttel dolgozna, akkor egész Nápoly egy nagy malom lenne. 😄Az olivaolaj líbiai, amit Földközi-tengeri tankerhajókon finomítanak, be se megy az országba. Kihajózik az olasz vámos, ráüti az olasz pecsétet, és megy a kelet-európai piacra. A paradicsom lengyel és kínai... 

Csak az az olasz, amit Olaszországban veszel.

 

Ezzel együtt van áremelkedés, ami főleg a szolgáltatások drágulása miatt van. Helyenként sok. A szállodák, Airbnb appartmanok, minden jelentősen emelkedett. A benzin 2-2,2,- €

Előzmény: Hepci (96199)
Hepci Creative Commons License 2023.10.03 -1 0 96199

Olaszországban azért nem drámai az áremelkedés - tavaly ősszel jókat röhögtem, amikor a 6ökör Bencsik András a nyugati határainkat ostromló, éhező-fázó európai tömegeket vizionált.

A coperto már jóval korábban 1,5-2,5 euróra emelkedett, a palackos borárak a belépő kategóriában úgy 1 eurót emelkedtek (boltokban). Tavaly novemberben számos termék centre pontosan annyiba került a bolzanói Desparban, mint a járvány előtti utolsó látogatásomkor. A tészta (Barilla, De Cecco) ára a fele volt a magyarországinak. Hasonló kategóriájú éttermekben a pizza/tészta jellemzően inkább olcsóbb, mint drágább volt, mint nálunk (fine dining helyen nem jártunk, azt nem tudom).

Marhára le voltak gatyásodva a dél-tiroliak, látszott is rajtuk...

Előzmény: ronin s8 (96198)
ronin s8 Creative Commons License 2023.10.02 -2 1 96198

Pár napja jöttem meg Olaszországból.

 

Előtte München, Tutzing. Németország ezen része mindig drága volt, de most elképesztő méreteket ölt a drágulás.

Egy tál étel 20 Euro-nál kezdődik, nem ritkák a 40-50 Euro-s ételek. A bor palack ára is 20-25 vagy több. A pincérek marokkóiak, románok, ki tudja mifélék... 

 

Az olaszoknál is jelentős emelkedés van. Eleve a coperto a korábbi 1,-€/fő helyett 2,5-3,-€/fő-re nőtt. 

A pincérek afrikaiak vagy a tulajdonos gyerekei. 

Trento, Bolzano, Saló, Cremona, mind nagyon drága lett. 

 

Külön szívfájdalmam, hogy leves szinte sehol nincs. Se minestrone, se húsleves, se paradicsomleves, semmi. 25-30 éve járok ugyanazokra a helyekre, és pl. a pizza is változik. Kelet-Európából vesznek fel szakácsokat, akiknek halvány gőzük sincs a pizzáról, a tulajokat csak a bevétel érdekli. A bor és a pizza a némethez képest azért sokkal olcsóbb, még mindig 10-12,-€ egy pizza, míg Tutzingan 25,-.

 

Persze voltunk első osztályú helyen is, ami perfekt. Ott nincs semmi gond. 

Óriási a munkanélküliség, az olasz zenészek Franciaországba, Ausztriába, Németországba járnak dolgozni... 

 

Az olaszoknál az általános borkínálat továbbra is kiváló. A vino bianco de la casa általában Lugana. 

 

Tutzingban előfordult, hogy a kirendelt 4,3-as palack bor után (korábban mutattam) rendelt két pohár "ugyanaz" már teljesen más (gyengébb) volt. A reklamációt elismerték, és felbontottak még egy üveget. 

 

 

Összességében az apró döccenések ellenére elképesztő magas színvonal. A piacok szenzációsak. 😎

 

 

Hepci Creative Commons License 2023.09.29 -1 1 96197

Rövid beszámoló a blogomon a balatonfüredi borfesztiválról:

 

https://gasztrojazz.blogspot.com/2023/09/balatonfuredi-borhetek-2023.html

Hepci Creative Commons License 2023.09.27 -1 1 96195

Frischengruber Grüner Veltliner 'Kreuzberg' Federspiel 2022 (Wachau)

Jobbparti wachaui termelő, nem nagyon híres, ezért az árai nincsenek még nagyon elszállva. A Kreuzberg a Duna jobb partjának egyik legjobb dűlője Rossatz mellett - ahogy néztem, G. Frischengruber inkább smaragdokat szokott onnan palackozni, a portfóliója csúcsára.

A 2022-es év borai ígéretesebbnek tűnnek az előző 3 évjáratnál, ezt az árak is jelzik sajnos. Ez a veltelini nagyon finom, nagyon élénk, erősen borsos, a savai csodásak, egyedül a komolyabb komplexitás hiányzik belőle.

6 pont, 14,2 euró (Fohringer GmbH)

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!