bizonyára nem sikerült magamat jól kifejeznem. Sôt még most sem találom azt a módszert, amivel kellô pontossággal tudnám érzékeltetni azt, hogy miért csaknem lehetetlen elmagyarázni ezt olyannak, aki ennek az ismeretanyagnak még az alapjait sem tanulta. Ez az én ügyetlenségem, bocsássatok meg.
Más kérdés, hogy nem is akarom az asztrológia igazságát (vagy igaztalan voltát) bizonyítgatni, nekem ez a kérdés nem presztízs, nekem ez nem ambícióm.
Nem vagyok asztrológus és nem készítek horoszkópokat. De - egy egyetemi disszertációhoz - megtanultam az asztrológiát. Mint - jobb szó híján - történész. El tudok igazodni a középkori irodalom asztrológiai utalásaiban, le tudok olvasni egy horoszkópot a szakma szabályai szerint, stb. (Hasonlóan asztrológiaismerô-nemasztrológus például Jankovics Marcell, a rajzfilmrendezô és kultúrtörténész vagy Pap Gábor művészettörténész. Horoszkópokat ôk sem készítenek.)
Mivel alaposan és elfogulatlanul tanulmányoztam az asztrológiát, tudom hogy milyen bonyolult rendszer.
Éppenezért dühítenek fel a Kiskegyed-magazin szintű "asztrológusok", akik gyalázatosan alacsony szakmai ismeretekkel hihetetlenül magabiztos kijelentéseket tesznek és - ráadásul - megszállottan igyekeznek mindenkit megtéríteni, illetve gátlástanul szedik el krízisben levô vagy csak kíváncsi emberek pénzét valami dilettáns, lila-köd dumával.
Sokkal rokonszenvesebb nekem egy Pancho-féle kemény szkeptikus, mint egy ájtatosképű széplélek aki "hisz".
Több mint 25 éve tanulmányozom az asztrológiát (ami persze - önmagában -semmit nem jelent) de csak azt tudom mondani: nem tudom mennyire hiszek benne (nem is hit kérdése), de tudom csinálni.
Éppenezért érdekelne annyira ez a kísérlet. És ezért igyekszem annyira, hogy a szakma szigorú szabályai be legyenek tartva.
Szóval, ne keverjetek a fanatikus "asztrológusok" közé. Azt hiszem, elfogulatlan vagyok mindkét oldalra, abban az értelemben, hogy nem azért veszek részt a topic munkájában hogy az asztrológia "igazolódjon", sem azért hogy "megbukjon".
Igazán sajnálom, hogy nem tudom röviden, érthetôen felvázolni az asztrológia lényegét. Nem is nagyon éreztem ennek a szükségét: sose akartam senkit meggyôzni. A többi asztrológia-topicban nem is találhattok meg (még olvasóként se), merthogy úgy önmagában nem érdekel az asztrológia.
Csak ez a kísérlet.
Szóval, jó feladatot adtatok: tényleg, hogyan lehet az asztrológia alapjait elmagyarázni (e tárgyban) laikusnak. Nem agitatív és ködös kijelentésekkel, szakzsargon-hadarással, ismeretlen nevű tekintélyekre való hivatkozással; hanem követhetô logikai lépésekkel és modellekkel. Megpróbálom végiggondolni.
(Ahogy felidézem, magam is ugyanezzel a problémával küszködtem kezdetben, elég sok idô eltelt míg a nehezen vagy sehogyse értelmezhetô alapfogalmak egyszercsak összeálltak egy konzisztens rendszerré.)
Köszönöm.
Karma Ranjung Lhamo
sajnálom, hogy kitérsz a Janák Lajos azonosítási kísérlet elôl. Rendben, utánanézek magam. Majd jelentkezem, ha eredményre jutottam.
Orulok, hogy elojott, ugyis le akartam alazni a horoszkopokat es a joslast is.:)))) Senki ne vegye rossz neven, nem ellene szol, egyszeruen termeszettudomanyos jellegu a felfogasom, en elhiszem amit mondtak nekem az egyetemen, es aszerint gondolkodom. Nos:
A horoszkop:
1. Joslat. Ez baj, erre visszaterek.
2. Persze lehet, hogy te komolyabb dolgokra gondolsz, es azt fogod mondani, hogy amirol en beszelek, az tenyleg kamu, es stb.... DE: fogj 3 olyan ujsagot, amiben van horoszkop... Total mast fognak irni.
3. Es ha csak 1-et fogsz, az meg olyan szepen van megfogalmazva, hogy abbol egy ertelmes ember akarmit kihimez-hamoz. Mint a regi nagy joslatok. Erdemes belemelyedni, total kamuzas az egesz. Torikonyv aprobetu: vannak jo sztorik :))
4. Tudom, hogy ezt nem mondtad, de a joslas a masik kedvencem. A joslas is nagy-nagy kodosites. Miert nem mondanak/irnak BARMI konkretat? Mondjuk, hogy 20 perc mulva elut egy kamion? Nem megyek le az utcara, es kesz.... Hoppa....
KISFERÓÓÓÓÓÓÓ!
Megfogadtam, hogy végig nyugodt, figyelmes, udvarias és semleges leszek. De most mingyá üvölteni kezdek (Ááááááááááá). Kicsit jobb.
Egyszer a tévében volt egy öregedő szakállas fazon riporter (öszfr) a Grandpierre Attilát (Csillagász, és VHK énekes) interjúvolta, épp a holddal kapcsolatban. Öszfr kifejtette, hogy neki ugyan bölcsészdiplomája van, de mivel az emberi test 70%-a víz (jé, pont mint a földfelszínnek) nyilván ránk is hat a hold által okozott árapály jelenség. Feltételezem erre a tévé nézők 70%-a, debiltől felfelé, - testükben ugyanennyi vízzel :) – gurulva röhögött ekkora faszság hallatán. Az ár-apály jelenséget a tömegvonzás okozza. A tömegvonzás (gravitáció mindenre hat, aminek tömege van, nem csak a vízre). Dagály vonul végig – amúgy - a holdhoz legközelebbi ponton a légkörön is, de a talajmozgások is történhetnek, földrengések pattanhatnak ki, stb.. A gravitáció változásának hatását élőszervezetekre már rég vizsgálják, súlytalanságban, de az más. A tömegvonzást képzeld el vektorként, így két jellemzője van iránya, és erőssége. Ha megfigyeled, olyan minimális mértékű a földfelszínen a vektor változása, hogy az elhanyagolható. A tömegvonzás erőssége a távolsággal négyzetesen csökken. Képzeld el, mekkora hatása lehet itt a földön a legközelebbi bolygónak, nem is beszélve a legközelebbi csillagról. Ha nem tudod elképzelni, segítek: 0. Valami ilyes. Ja, de ajánlok egy otthon kivitelezhető kísérletet, amikoris előidézed, a földön előidézhető legnagyobb tömegvonzás változást a szervezeted viszonylatában, és lemérheted a hatásait. Készülj fel lélekben, majd menj oda az ágyikódhoz. Feküdj le, hanyatt. Csukd be a szemed, és gondol végig milyennek érzed magad. Most fordulj hasra. Ezzel tökéletesen megváltozott a rád ható tömegvonzás, ez a változás, több milliószorosa (azért ezt ki kéne számolni pontosan, elég egyszerű), amit a legnagyobb tömegvonzás változást előidéző holdunk képes csinálni. Hasalva más embernek érzed magad? :)
(A fizikához, és a csillagászathoz sajnos nem értek, javítsatok ki ha valami nem stimmel.)
Na alljon meg a menet!
NEM az asztrologiat kezeltem le, es azert amikrol szo volt azokhoz igenis van kozom. Ne haragudj de en tanultam fizikat, biologiat, stb. Ha most nekem valaki elkezdene asztrologiat "tanitani", hogy "ertsek hozza", akkor vagy azt mondana, hogy tenyleg butasag az egesz, vagy pedig azt, hogy felejtsem el, amit eddig tanultan az iskolakban.
Amugy az en egyetemeim sem "uli-bulik", hidd el. Honnet gondolod, hogy azok?
Mar bocs, de amit tudok IGAZI termeszettudomanyokbol, azok nem egyeztethetok ossze az asztrologiaval, legalabbis, ha az asztrologia az, amirol itt irtok.
Az utobbi levelem amugy ha jol tudom, nem bantotta az asztrologiat, szoval nincs miert kiakadni. Az a hozzaszolas KIZAROLAG kisfero-era volt a valasz. Irt cifra dolgokat.
Teged is megkerlek, CAFOLD MEG az erveimet, ne ilyennel kodosits, hogy jajj lekezelem meg jajj de undok vagyok.
Aki hisz a horoszkópnak, annak segítséget nyújt önmaga megismeréséhez, a fejlődéshez. Ha Te nem hiszel benne, azért szeretünk és tisztelünk, de nem tartjuk feladatunknak, hogy mindenáron meggyőzzünk.
Ilyen egyszerű a dolog.
Nekem meg az fáj, amilyen lekezelően írsz az egészről anélkül, hogy halovány közöd is lenne a témához. Azon túl menően, hogy szerinted ez a dolog ab ovo nem stimmel és hülyeség.
Érdekes nekem a két egyetem mellett belefért és most munka és gyerek mellett is belefér, hogy foglalkozzak vele. És nem uli-buli egyetemek.
Méghozzá azért, mert úgy hiszem arról alkothatok véleményt, amit ismerek.
Sokáig én sem voltam biztos az asztrológia létjogosultságában. Ezért kezdtem el megtanulni, és foglalkozni vele.
1. Tudod, hogy ertettem a NEM LEHET-et, de mindegy, mindjart kifejtem. OK, igy persze, hogy lehet hatasa, ha pl felnezel a holdra es kozben elut a villamos.
2. Ha jol tudom az apaly meg a tobbi amit irtal, UGYANUGY vonatkozik mindenkire, semmi kulonbseg nincs koztem es a mellettem ircelo tesom kozt, aki pedig nem ugyanakkor szuletett. De meg nem is ugyanott.
3.Hat valoban leteznek olyan elolenyek. De az egyes egyedekre ki merne barmit is rahuzni? Mert az asztrologia ugye nem globalisan allit dolgokat, hanem egy-egy emberre lebontva, es hidd el nekem, igy mar semmi ertelme a bolygok hatasanak.
4. Hat lehet hogy tusko vagyok, de nem tudtam ezt az oppozicios dolgot, persze attol meg lehet benne valami. Persze ez gondolom csak statisztika. Az jelenthet barmit. De ahogy nezem ez is globalis, ami nem egy nyero dolog a ti szemszogetekbol :))
5.Sejtjeink 90%-a szerencsere nem viz. Akkor meduzak lennenk.
6.Ezt miert hoztad kapcsolatba a sejtekkel es az apaly-dagallyal? Azt hiszem a gravitacio nem csak a vizre hat, javits ki ha tevednek.
7.A petesejt: Igen, logikatlan. Mert a "sejtben" nincs arapaly. A korulotte levo sejtekre is hat. Es nem a petesejt dont. A ferfi ebben az egy esetben semmikeppen sem papucs. Egyszer elmagyarazom neked, hogy lehet egy +10%-ot adni annak, hogy a kivant nemu legyen a gyerek... Szigoruan tudomanyos, nem ilyen marhasag, hogy ha a gyerek mar megfogant, akkor igyunk sok tejet (ilyet is hallottam mar sajna) vagy hogy bolygok igy-ugy.
8. Hihi... A molekulakra "persze" szerinted jobban hat a grav. mint az oceanokra. Ilyeneket honnet szedsz? Amugy nem csak a hold es a nap grav. kelti az arapalyt, hanem pl. a centripetalis ero is, stb, ne menjunk bele.
9.Hat hogy a hely hogyan befolyasolja a jellemet, azt tenyleg nehez megmagyarazni.... Ezetleg ha a hely alatt nem koordinatakat ertenenk, hanem azt, hogy utcan kuka mellett, vagy fenyuzo maganklinikan....
Szoval egy kicsit ijeszto volt ez a hozzaszolas....
Az, hogy sem a bolygók, sem a csillagok NEM LEHETNEK hatással egy ember életére, elég merész feltételezés. A NAP nélkül nem is létezhetnénk.
A Hold egész óceánokat lötyögtet ide-oda, több méteres szintkülönbséggel (apály-dagály). Léteznek olyan élőlények, amelyek teljes életritmusukat ehhez (vagyis a Hold Földhöz viszonyított helyzetéhez) igazítják.
Az is közismert, hogy teliholdkor (vagyis, amikor a Nap és a Hold 180 fokos szöget zár be a Földdel = oppozícióban állnak) megnövekszik a bűncselekmények, vetélések, balesetek száma, tehát logikus következtetés, hogy az emberekre is hatással vannak ezek az égitestek.
A sejtjeink kb. 90%-a víz. Nyilván az apály-dagály jelenség hatással van minden egyes sejtünkre (bizonyítandó, de semmiképp sem logikátlan).
A születendő gyermek nemét az dönti el (mai tudás szerint), hogy a győztes hímivarsejt XX, vagy XY kromoszómát "szállít" a petesejtnek (kóros esetektől eltekintve). De melyik lesz a győztes? Logikátlan-e azt feltételezni, hogy a petesejt "döntési mechanizmusát" (vagyis, hogy melyik típusú kromoszómához mutat affinitást) éppen a benne lezajló árapály befolyásolja? Hiszen a molekuláris szint talán érzékenyebb az óceánoknál...
Hogy mi van a többi bolygóval és csillaggal? Hogyan befolyásolja a születési hely a jellemet? Ezt már nehezebb lenne megmagyarázni. Hogy van-e alapja, ennek eldöntésében segíthetne az Asztrológia-kísérlet.
Devnull ne haragudj, de ez nagyon nem volt ekvivalens az en problemammal.
Elmagyaraztam 3 olyan dolgot, ami szerintem cafolja az egesz dolog ertelmet.
Ezeket leszel szives megcafolni, aztan utana talan en mar el is kezdek erdeklodni, es "evek munkajaval" megtanulom ezt a borzasztoan osszetett es minden bizonnyal nagyon fontos es ertelmes stb. tudomanyt, mert ugysincs eleg baja szegeny fejemnek a 2 egyetemmel.....
Legyszives ne kodosits, hanem cafold meg a 3 problemamat. AKKOR atterhetunk arra, hogy milyen melysegak vannak, amiket en nem ertek.
Az érdekes lene, hogy mi köze a népi gyógyászatnak a mezőgazdasági munkákhoz. Az általad említett népi gyógyászatot ("csillagok állásához igazodva") nevezik kuruzslásnak. A mezőgazdasági munkákat meg nem a csillagok állása, hanem az időjárás szabta meg. Hiába álltak megfelelően a csillagok az aratáshoz, ha mondjuk 2 hétig zuhogott az eső (mint pl. az idén), akkor nem kezdték el. Ha meg jó volt az idő és beérett a gabona, csillagállástól függetlenül elkezdték, különben kiperegtek a szemek.
Ha kielemeztük a szülés misztériumának mozzanatait, előkerülhetne akár a topicgazda is. Már csak a topogó nyuszik összeterelése végett is.
Asszem' az világos, hogy így nehéz meggyőzni egymást.
Engem speciel ( mint triplán is Föld-jegyű) embert pontosan a gyakorlati alkalmazás győzött meg.
Azért tudok ajánlani népszerű irodalmat a bolygók hatásának igazolására ( Ptolemaiosz: Tetra Byblos, van Tromp: Sorsunk és a csillagok ). De a népi gyógyászatban is ezeréves hagyománya van a mezőgazdasági munkák, vagy az orvoslás terén a csillagok állásához való igazodásnak.
kedves devnull:
Annál többet télleg nem tudok írni, mint amennyit e témakörben már leírtam. Esetleg ha eljönnél az egyik előadására akkor el tudnád dönteni, egy személyről beszélünk-é ?
Akkor harmadszor/sokadszor is a felvetett kérdésekre (a Horoszkóp?? c. topicban is már kiveséztük kétszer):
"Pedig ugyanott szulettek, ugyanakkor"- hát, azért, gondolom, legalább tíz perc különbség volt a két születés között, tehát már _más_ a horoszkópjuk.
Viszont a számos hasonlóság (ami nemcsak a szociális háttérből fakad) mutatja, hogy mégiscsak hasonló a képletük: sok ikerpár ugyanakkor házasodik, betegszik, hal meg.
A képletet a felsírás időpontjára állítják fel, hogy miért, azt a fent említett topicban részletesen megtárgyaltuk.
mennyi ideig és milyen mélyen foglalkoztál ezzel a kérdéssel, hogy véleményt mondasz róla?
Vegyünk egy példát.
Itt van ez a mondat: "Veda is vseobecná". Értesz belôle akár egy kukkot is? Ha nem, akkor valóban egy értelmetlen, hülye karakterhalmaznak tűnik.
De ha tudsz csehül, akkor egy mondatot olvasol el, aminek jelentése és értelme van.
Errôl van szó. Ha - jópár év kemény munkájával - megtanulsz csehül, akkor lehet véleményed mondjuk a cseh rendhagyó igék helytelen használatával kapcsolatosan.
De ha alapfokon sem tudsz csehül, ne várd el, hogy bárki is elmagyarázza neked a cseh rendhagyó igék használatát, egyszerűen azért, mert - a szükséges nyelvi alapok híján - nem is értenéd. Tehát nem azért mert buta vagy, hanem azért, mert (még) nem tanultad.
Avagy:
@echo off
prompt $p$g
aki még sosem látott PC-t, annak ez valóban "olyan kamu szoveg, hogy a hatam borsodzik" és tényleg "Rohej az egesz".
De attól még...
A halhatatlan istenekre mondom olyan rég születtem, hogy már az évre is alig emlékszem. Valaki egyszer azt mondta, hogy óvakodjam martius ídusától, de már nem tudom, hogy valóban a pszichológusom volt-e, vagy csak úgy képzelem. Igazi asztralógóst még nem ettem. Kipróbálnám.
Karma te ezt tenyleg komolyan tudod venni? Vagy barki mas? Nekem iker a baratnom, nem egypeteju, de allati nagy kulonbsegek vannak koztuk, stilus, kinezet, egeszseg, MINDEN-ben. Pedig ugyanott szulettek, ugyanakkor.
Hogyan lehetne pl. a szuletendo gyermek nemet megallapitani igy? (ezt is irtad). A biologia megcsufolasa.....
Komolyan, sem az hogy valaki hol szuletik, sem a bolygok, sem a csillagok NEM LEHETNEK hatassal egy ember eletere. Logikus. Ez nem hit kerdese. Ha valaki BEBIZONYITJA nekem, hogy mukodik, akkor elhiszem. De hogyan is lehet ezt komolyan venni?
Ez a 4 perc meg a bolygok meg olyan kamu szoveg, hogy a hatam borsodzik. Senki nem tudja 2-3 percre pontosan, hogy mikor szuletett. Es ha kesett a doki oraja? Es pontosan MI szamit szuletesnek? Azert ez nem egy pillanat, hanem sok perc. Vegyuk akkor a koldokzsinor elvagasat. De ez mar onkenyes. Az asztrologia ezt is tudja, hogy az emberek ezt valasztottak? Fura lenne.....
Pont olyan kamuzas, mint a josoknal.... Ha nem jott be, van mire hivatkozni....
Rohej az egesz
Juice
Ui: MINDNKEPPEN szeretnek en is kiserlei nyuszi lenni!!!!!
(Nem tanultam államigazgatást [se], de ha bemész pl. a Képzôművészeti Fôiskolára, akkor az iskola vezetôjének a szobájára az van kiírva: Rektor. Ugyanez a helyzet az Iparművészeti Fôiskolán is. Ezek tények, ezen nincs mit tovább beszélni [különösen offtopic])
Janák-téma (jó, nevezzük így). Nem arra kértem a választ hogy hol lakik, hanem arra, hogy az általam leírt külsônek megfelel-e a ti Fôigazgatótok külseje. Elkezdted a behasonlítást, de nem fejezted be. Én meg nem akarom csak egy-kát paraméter alapján beazonosítani. Kérlek, válaszolj pontosan. Fontos.
Nem mindegy ugyanis egy fôiskola erkölcsi hitelének, hogy a Fôigazgatója egy tanulatlan kókler e vagy sem.
Szóval, hívd csak fel. Aztán majd eldöntjük együtt, hogy mi a nevetséges.
Könyörgöm fogjuk fel már végre, hogy mi nem avval a szándékkal veselkedünk neki egy horoszkóp bepontosításának: no most annyi adatot csalunk ki a delikvensről, amennyit nem szégyellünk, hanem mert muszáj.
A kliensek nagy százaléka végigkérdezi a felmenőit és a mama este kilencet, a nagyi reggel tizet mond születési időnek. Most honnan tudjam, mellik a pontos? Vagy állítsak fel 4-5 horoszkópot, hátha eltalálom az igazit?
Elöljáróban annyit az igazgatós témáról, hogy az Államizgatás gyönyörűséges tárgyában azt tanultuk, hogy az egyetemeknek van dékánjuk és rektoruk, a főiskoláknak pedig ugyane' szerepkörben főigazgatójuk és igazgatójuk. Most már igazán izgatottá váltam, hol itt az elmélet és a gyakorlat összhangja???
Janák-téma: az általam említett dr.Janák a Szondi utcában lakik, itt az Egyesület központja is. Külleme leírása: alacsony és köpcös termetű ( 5 bolygója van a Bikában ), rekedtes hang, a Kalo mellé állítva meg kifejezetten impulzívnak tűnő fellépés. De ez a leírás akár a Takácsra is ráillhetne.
De nem hiszem, hogy ugyanarról a személyről beszélnénk. Ezért meg most nem hívom fel ( neharagudjjavítottálvalahatévétZuglóban?), ölég nevetséges lenne.
Annyit kéredeztem mindössze Janák Lajossal kapcsolatosan, hogy az általam adott leírás fedi e az ô külsejét, vagy pedig egy magas, vékony, szôke harmincas illetô a ti Janák fôigazgatótok. Erre a kérdésre várom még a választ.
Azt, hogy magánéletben ki milyen ember, az tôkéletesen lényegtelen és magánügy. Ebben egyetértünk. Ezzel nem kívánok foglalkozni.
De az nem magánügy, hogy valaki egyetemi végzettség nélkül, nyelvtudás nélkül, fôiskolai tanárrá kiáltja ki magát.
Az szélhámosság.
Ezért szeretném tudni, hogy ô az a Janák Lajos, vagy sem. Kérlek, válaszolj.
Ez a megállapítás - természetesen - semmiképpen nem vonatkozik rád.
Azt feltételezem rólad, hogy kifogástalan tudású, korrekt szak-asztrológus vagy. Csak ha ez a Janák az a Janák, akkor nem azért, mert nála tanultál, hanem annak ellenére.
(Ja, és például a művészeti fôiskoláknak igenis rektora van és nem fôigazgatója...de hát nem errôl beszélünk.)
Bocs, de ha nem elég a születési adat, akkor felejtsük el az asztrológiát.
Mert ha más kell, akkor az már nem asztrológia, hanem pszichológia, csak így jobban rá lehet szedni a jónépet...
Döbbenten olvasom, hogy nem értetted meg a példámat (a csecsemőket hasonlatként írtam, lehet hogy érthetetlenül?). Az az előtti hozzászólásomban fejtettem ki, hogy milyen alanyokra gondolok.
Mivel funkcionális, technikai részleteit nem ismerem az asztrológiának és egyenlőre nem is érzem szükségesnek (vagy csak lusta vagyok?) a megtanulását, ezért nem tudom megmondani hogy konkrétan milyen "spéci" megoldást lehet lakalmazni, de mivel úgy érzem ,lényegét tekintve értem az asztrológiát, nincs kétségem afelől, hogy kivitelezhető az a teszt módszer, amit javasoltam. Míg, az amit eredetileg (pszichológus stb) elképzeltetek, szerintem nem, vagy nagyon nehezen kivitelezhető és az esetleges eredmények elemzése sem hiszem, hogy szilárd, meggyőző érvényű lenne.
A főiskoláknak nincsen rektora, csak főigazgatója, ha akarod erről is mellékelek hiteles államigazgatási bizonyítékokat.
A Janák-üggyel kapcsolatban nem tudok sem megerősíteni, sem pedig cáfolni. Én 2 éve ismerem behatóbban, most az Elixírben csinálja a horoszkóp-rovatot. Az, hogy milyen lehet mint magánember, engem különösebben nem érdekel ( Takács pl. focista és pincér volt), de számos általam is nagyra értékelt publikációval rendelkezik, igyekszik nemzetközi kongresszusokat szervezgetni és őt ismerik el a külföldi asztrológus kollegák is magyar képviselőként.
Tanárok tekintetében szerintem az számít, hogy okosítson engemet. Sok olyan előadóhoz is eljárkálok áthallgatni, akik kifejezetten nem rokonszenvesek nekem, de ha hasznosat mond, akkor szívesen meghallgatom.
Robzon:
ahhh! Csak nem bírok leszállni a piedesz-tálkáról ( pedig istenuccse mindent megtesznek értem ezügyben...) :-)))
kisferó:
Ezaz! Már látom ahogy az örjöngő alanyok ( nyuszik ), döntőbírók ezerfelé tépnek, asztrológus-vértől iszamos fogakkal. Csak csődítsetek annyi embört, hogy a következő reinkarnációmban is eme nemes kísérletet folytathassuk.
Mi meg a szipológussal együtt világgá szaladunk.
big4:
Mijjen spécit???
A felhívásba akkor azt is iktassuk be, hogy az alanyokat mindenkinek magának kell kiprodukálnia magából. És várunk, amíg felnő, hogy igazolhassuk állításainkat.
Vagy álljon valaki stopperórával a szülészeti klinikán, aztán majd a kicsi egész életén át.
Szerintem egy csecsemőnek is lehet horoszkópot gyártani, amiben a jövőjére és életútjára vonatkozó hatásokat, erőket és hajlamokat szépen fel lehet vázolni. És a kicsi nem mondhat el még semmilyen életeseményt.
Tehát én megoldhatónak látom az alanyok múltjának elemzését. Egyszerűen csak nem szokványos horoszkópot kell csinálni, hanem valami spécit. Persze könnyen beszélek mert abszolút nem értek a konkrét asztrológiai eljárásokhoz, technikákhoz.
Nagyon örülök, hogy ilyen komolyan akarod lefuttatni a dolgot, így biztosan valamiféle értékelhetô eredmény jön ki. Hogy milyen, azt majd meglátjuk.
Mint ötlet- és topicgazda. természetesen azt választasz ki pszichológusnak iletve asztrológusnak akit akarsz; a vizsgálati módszereiket pedig, azt gondolom, válasszák ki ôk maguk, amivel a legjobb, leggyorsabb eredményt lehet elérni az adott szakmában.
kisferó
szvsz csupa jó ötleted van, remélem a topicgazda rámozdul valamelyikre
Karma Ranjung Lhamo
Janák Lajos? Ismerem! Pár évvel ezelôtt dolgozott nekem. Zuglóban lakik (lakott akkor) valahol a Kassai téren, kint is van (volt akkor) egy nagy tábla az utcán: "Janák Lajos rádió és TV-szerelô". Monitorokat javított nekem, amíg ott nem hagytam, mert rosszul dolgozott és nagyon drágán.
Egy olyan 45 év körüli kis alacsony, tömzsi fickó volt, kicsit gnómos, kurta lábakkal, kacsázó járással;, fekete haj, olyan kreolos bôr, sötét, fekete mélyenülô szemek. Kellemetlen, éles hang, elég hangos beszéd. Erôltetett és durva viccelôdés. Agresszív anyagiasság. Szóval ritka egy bunkó.
Szakmáját tekintve szakmunkásképzôt végzett elektroműszerész. Nyelveket nem tudott egyáltalán, nekem kellett a monitorok gépkönyveibôl ezt-azt lefordítanom neki.
[Csak egy apróság róla: az ház elôtt álló kukatartályra rá volt festve nagy betűkkel: "Janáktól loptam" (már ugye, ha valaki elvinné...), szóval, ez a színvonal.]
A ti fôiskolai rektorotok nyilván egy másik Janák Lajos. Ugye?