Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.19 0 0 51
Valahol igazad van. Ki lehet egészíteni a kérdést azzal, hogy Uram... vagy Hölgyem... és máris elkerülhető a félreértés. De aki az általad feltett kérdésre visszakérdez annál két dolgot lehet feltételezni. Rosszabb esetben nagyon sötét és akkor egy Mr. Bean áll előttünk, vagy túl jó a humorézéke és éppen vicces kedvében van. Az utóbbival nincs gondom, mert mindig tudok ilyen tréfákra válaszolni.

McAl

Előzmény: Girafe (50)
Girafe Creative Commons License 1999.06.19 0 0 50
Igen, nem feltétlenul kell kitenni, hogy ön vagy maga, de mégis, ha belegondolnak kicsit furán fest, amikor megkérdjük : Megmondaná mennyi az idő? Erre a megszólított visszakérdezhet, én vagy ő mondja meg? A mondatban ugyanis magázódás esetén E/3 személyben ragozunk.
Előzmény: Törölt nick (49)
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.19 0 0 49
Az a véleményem, hogy az ÖN vagy MAGA nem kellene akkora gondot jelentsen. A magyar nyelv szabályai szerint a személyes névmásokat el lehet hagyni és az mondat értelme továbbra is megmarad. A személyes névmásokat csak akkor kell használni, ha a mondanivalónkat nyomatékosítani akarjuk.
Egy példa, amit szerintem mindenki követ: Meg tudja mondani az időt?
Ha azt kérdezzük, hogy: Ön/Maga meg tudja mondani az időt?, akkor azt vagy egy konkrét személynek intézzük és az Ön/Maga hangsúlyozása azért fontos, mert mi arra vagyunk kíváncsiak, hogy a tömegből az az ember meg tudja-e mondani az időt. A másik lehetőség, hogy mekérdőjelezzük, hogy az illető, akit kérdezünk meg tudja-e mondani az időt, ezért hangsúlyozzuk a személyes névmást.

Magam részéről gyakorlatilag soha nem használom az Ön/Maga szavakat, hiszen magázódva tudok úgy beszélni, hogy ezek nem használata ne jelentsen gondot. A magázódást nagyon nem szeretem, ezért ha szükséges, akkor úgy módosítom a beszédemet, hogy akihez beszélek, az ne érezze azt, hogy "letegezem", de mégse kelljen Ön/Maga/Tetszik (kedvencem az utolsó) használni, mert a falra mászok tőle. Ezt úgy hívják, hogy "elbeszélő kommunikáció", amit a magyar nyelv szintén támogat.

Egyébként ez nagyon praktikus, mert a beszélgetés menetét nagyon udvriasnak tartja a másik fél és nem fog azon kiakadni, hogy nem tegezik, de azon sem, hogy nem magázzák.

McAl

Planney Creative Commons License 1999.06.19 0 0 48
Uraim, Önök itt tegeződnek! Fel kell Önöket szólítanom, hogy a jövőben tartózkodjanak ilyesféle magatartástól. :-))))

Planney

Mumu Creative Commons License 1999.06.19 0 0 47
En mint oreg ember termeszetesen jobban tisztelem a magazast mint ti a fiatal generacio.Nem tartom azonban erdememnek ezt csak eppen mint minden egy nyelvben ,reflektalja a mentalitast.A magazas a kezdeti idegenseg jele,Ebben van bizalmatlansag,de tisztelet is az ismeretlenel szemben valamint egy bizonyos elovigyazat nehogy tul hamar egyunk egy talbol cseresznyet.A modern idokben legtobbetek angolnyelv tudasal(de a zsidoknal,akarom mondania heberben is)a nyelv nem enged ilyen megkulonboztetest.De van ennek egy szamomra kevesbbe hizelgo magyarazata is: az azzonali tegezes magaval hordja bizonyos mertekben a nemetek kumpansagnak nevezo,osszekacsinto csinytarsagnak a jelet..A mindenaron egybehengerlo jellegzetesegel nem biro individualitast nem kedvelo szokast.
Valoszinuleg a legtobbetekre ez nem hat igy es furcsanak talaljatok hozzaszolasomat.A tegezodes terjed tehat tarsadalmilag helyenvalo ebben a momentumban,es mert az en fajta bolenyek kiveszobben vannak,a tegezodes lesz az elfogadott tarsadalmi forma.A tobbseg alakitja a szabalyt es igy mindig igaza van...
Arghonaut 2 Creative Commons License 1999.06.19 0 0 46
Mr Spock: Ez a magyarultanuló TEgeződés tényleg nagyon bájos tud lenni :)
Kiváncsi lennék még ilyen sztorikra.
De szerintem nem felesleges a MAGÁnzárkás sem, sokkal árnyaltabban kommunikálhatsz így emberTSiddal. Én pl. máig nem tegezem a középiskolai tanáraimat (kivéve akiket kezdettől), mert átaludtam az érettségi bankettet, s így kimaradtak pertuk - de ez nem zavar, még ha volt osztálytársaim mellettem tegezik is őket.
Általában aki fel akar vágni (előtted vagy téged), annak ebből a szempontból mindegy, hogy tegez v. magáz: ha magáz, csak +1 eszköz a kezében, hogy magasról ugasson (vauvau).
Előzmény: Mr Spock (45)
Mr Spock Creative Commons License 1999.06.19 0 0 45
Kedves Mindenki,

Angol nyelvteruleten elek 26 eve, ahol magazas nem is letezik. Vajon hogy alakulhatott ez ki a magyar nyelvben. Van mas nyelvekben is van ez? Erdekes.

Sok sok evvel ezelott, amikor meg Magyarorszagon eltem, Canadaban szuletett es nevelkedett feltestverem latogatott meg. A szuleitol valamennyi minimalisat tudott magyarul. Anyam lekuldott valamit venni a boltba, ocsem jott velem. Mondta, hogy o szeretne megprobalni a vasarlast, eppen a magyar nyelv gyakorlasa miatt. Bementunk egy trafikba. Ocsem azonnal letegezte az idos trafikosnenit, akinek kiguvadtak a szemei es horgott meglepeteseben, es amikor vegre feleszmelt sokkjabol, tett valami epes megjegyzest az ocsem neveltetesevel kapcsolatban. Ez az egesz tegezodes magazodas tenyleg az egyik legfeleslegesebb dolgok egyike.

Gabor

Rastaman Creative Commons License 1999.06.19 0 0 44
miert? es az milyen, h a noverem baratnoi magaznak a telefonba?
engem annyira nem zavar, de konyorgom, meg csak 18 vagyok!!!!!!!!!!!!
:))

kulonben szerintem sokkal jobb hangulat van igy a neten, h mindenkit tegezunk...ez igy kozelebb all egy kozosseghez...es ez igy jo

kulonben az is furcsa, amikor a 23 eves matek tanromat magazom...szegeny kicsit tavolsagtarto, dehat megertem: meg kell oriznie a tanari tavolsagot...

ugy kb. 2 eve az apam egyik regi ismerose, egy 70 ev koruli holgy kerdezte, h miert tegezem? nem tudom, nekem annyira termeszetes volt, h apam ismeroset, meg egy lelkileg olyan fitt embert amilyen o volt tegezzek...

na ennyi a tortenetekrol, bar lehet, h rossz topicba irtam...
:))))
mert hogy van egy a tegezodesrol is!!!!!!!!!
:-))

Banana In Drive Creative Commons License 1999.06.19 0 0 43
Draga Onok!

En nagyon szeretek onozodni meg magazodni, nem veletlen, hogy peldaul kedves Dr. Bubo baratommal az egyik topicban egyszeruen nem tudunk tegezodesre valtani, annak ellenere, hogy mashol ezt mar megtettuk. Onozve minden egyes mondatommal kifejezhetem a masik irant erzett tiszteletemet.

Engedjek meg, hogy elmeseljek egy gimnaziumi tortenetet, hiszen sok szo esett itt mar iskolarol, es Girafe is szakmabeli.

Gimnaziumban a fizikatanarunk volt az osztalyfonok, es egy kicsit furcsa viszony alakult ki kozottunk (marmint az osztaly es o kozte) a negy ev vegere. Noha en fizikabol faktos voltam, ezert nem az o oraira jartam, de az osztalytarsaim meseltek, hogy egy idoben azzal probalkozott a megromlo viszony javitasa erdekeben, hogy elkezdte magazni a tanulokat. ("Tamas, mondja meg, legyen szives, mit csinal a pad alatt?", "Ivan, hozza ki az ellenorzojet azonnal!") Kicsit furcsa lehetett, de hat egy furcsa fazon volt. Igaz, hogy azt hiszem harom oraig birta, aztan azt mondta: "Engedjek meg, hogy visszaterjek a tegezodeshez, ez igy nem mukodik."

Arghonaut 2 Creative Commons License 1999.06.19 0 0 42
Én egy ÖNző MAGÁnzó vagyok, még MAGAmat is ÖNzöm - ami, tudom, nem túl vonzó: de mit tegyen az, aki gonzo. Néha csak az ŐZeknek MAGArázom a bizonyítványt, közben MAGÁban Örzöm a MAGÁnyt, ÖNként és DALolva - na, itt asszem elfáradtam...
Sehonnai Bitang Ember Creative Commons License 1999.06.19 0 0 41
Jómagam már általános koromban kiéltem ebbéli vágyaimat, mindazonáltal csak üdvözölni tudom az ötletet !

Nyolcadikban egy osztálytársnőmmel "játszottuk" az önözést/magázódást, szóban és írásban vagy fél évig. Már egészen ráállt a szánk a végére. Egészen érdekes dialógusokat folytattunk !

Maguknak kívánok eredményekben gazdag önözést, (a társaság többi tagjához fordulva) Önöknek pedig kellemetes magázódást !

Girafe Creative Commons License 1999.06.19 0 0 40
Most már lassan én is elkúszom aludni. Már kezdenek benőni a szemeim.Önömnek is jóéjszakát kívánok.
Előzmény: Újlaki (38)
Girafe Creative Commons License 1999.06.19 0 0 39
Szegény Mancika!
Persze végül nekem is a főnököm mondta, hogy esetleg tegeződjünk, mert így elég vacak kommunikálni. A másik főnököm meg csak simán elkezdett tegezni, gondolom a jogfolytonosságra való tekintettel. Persze azért azt hiszem, javítsanak ki ha nem így van, a férfiak is szeretik, ha egy fiatal nő tegezi őket.
Előzmény: Újlaki (38)
Újlaki Creative Commons License 1999.06.19 0 0 38
"Mancika, nem akarja megkérdezni, hogy tegezhet-e?"
Előzmény: joy (35)
Girafe Creative Commons License 1999.06.19 0 0 37
És milyen irányú kezdeményezésre gondol ön?
Előzmény: joy (35)
Girafe Creative Commons License 1999.06.19 0 0 36
Amióta tanítok én már semmin sem lepődöm meg, a gyerekek általában magáznak, de előfordul, hogy véletlenül letegeznek.
A hölgy valószínűleg örült volna, ha ön letegezi, mert azért ezt a nők jobban viselik mint a csókolomot.
Emlékszem amikor kezdő tanárként az utcán rámkiabáltak a gyerekek: csókolom
Megállt bennem az ütő, és körülnéztem ki hallotta még. Eleinte iszonyú érzés volt az öregedés jele. Bár azt is meg kell jegyeznem, hogy a porosz típusú oktatási rendszerben a tanuló nem tegezheti a tanárát, még akkor sem ha azt nem zavarná.
Előzmény: Újlaki (34)
joy Creative Commons License 1999.06.19 0 0 35
A főnö-beosztotti viszonyban a főnöknek meg kell találnia azt a helyzetet, hogy a beosztott hölgy kezdeményezhessen!
Előzmény: Girafe (30)
Újlaki Creative Commons License 1999.06.19 0 0 34
Még gimis voltam, amikor hazafelé a kisföldalattin egy nő a meglökött, aztán felháborodottan kiabálni kezdett. Csak tátogtam, az igazszág bajnokaként meglepett ez a durva letámadás. Csak hebegtem-habogtam, valami olyasmit, hogy hát maga volt az, nem én. A nő egy pillanatra megdermedt, majd megvető hangon kijelentette:

- Magának én nem vagyok maga!

A dolog olyan groteszk volt, hogy az eégsz rosszkedvű, tömött kocsi nevetni kezdett. Egyil osztálytársam feltalálta magát, és javasolta, hogy a hölgyet kiskegyednek szólitsuk. Akkor még normális emberek éltek itt, ez a szó nem volt közhasználatban.

A nő megvetően elhallgatott, és a következőnél leszállt.

Máig sem tudom, mivel lehetett volna boldoggá tenni. Lehet, hogy tegezni kellett volna?

Előzmény: Girafe (21)
Girafe Creative Commons License 1999.06.19 0 0 33
A jövő kiszámíthatatlan, ezért kérem, ne vegyen rá mérget!))
Előzmény: Planney (32)
Planney Creative Commons License 1999.06.19 0 0 32
Köszönöm. Holnap (azaz még ma) folytatjuk!

Planney

Előzmény: Girafe (31)
Girafe Creative Commons License 1999.06.19 0 0 31
Planney
Szép álmokat!
Előzmény: Planney (29)
Girafe Creative Commons License 1999.06.19 0 0 30
Planney
Félek, hogy nem egyezik a véleményünk. A tegező topicban már megírtam, hogy a nőnek kellene kezdeményezni a tegeződést. Azért szívesen meghallgatnám az Önök véleményét is!
Előzmény: Planney (27)
Planney Creative Commons License 1999.06.19 0 0 29
Mostmár megyek alukálni. Mindannyiójuknak szép álmokat kívánok!

Planney

gedeonbacsi Creative Commons License 1999.06.19 0 0 28
A magázásnak is van előnye. Én egy volt főnökömmel aztán cégtársammal tíz éven át magázodtam. Hogy miért ? Mert magázódva nehezebb elküldeni a........ ba ! Hogy hanzik az, hogy " menjen maga a jó k..va anyjába! " ???

Ajánlanám nehezen kezelhető munkatársakhoz is !

tlettel ged

Planney Creative Commons License 1999.06.19 0 0 27
Girafe,

Mivel a felettese, ezért mindenképp a férfinek. Szerintem akkor is, ha egy szinten állnak, mivel idősebb. Ha jól emlékszem az etikettben az idősebbnek prioritása van még a nővel szemben is. Lehet, hogy tévedek, de így emlékszem.

Planney

Előzmény: Girafe (24)
Girafe Creative Commons License 1999.06.19 0 0 26
Hogy kielégítsem a kíváncsiságát el kell mondanom, hogy azért nem tudok olyan nagyon jól franciául, de ez nem akadályoz meg abban, hogy firkáljak. Egyébként a gimnáziumi tanulmányaim során kezdtem, és permanensen halad velem azóta is. Csak azt ne kérdezze meg, hogy mióta.)
Előzmény: Planney (23)
KisMedve Creative Commons License 1999.06.19 0 0 25
Na és a Kend? :-)))
Girafe Creative Commons License 1999.06.19 0 0 24
Planney
Nézzünk egy helyzetgyakorlatot:
Vegyünk egy fiatal nőt és egy középkorú férfit. Együtt dolgoznak, de a férfi felettese a nőnek. Mindketten szertnének tegeződni a másikkal. Kinek kell kezdeni? Várom véleményüket.
Előzmény: Planney (22)
Planney Creative Commons License 1999.06.19 0 0 23
Kedves Girafe,

Nem tartozik a témához, de megkérdezhetem, honnan tanult meg ilyen jól franciául? Nem tudom nem észrevenni, mennyit írkál a francia topicba. Csak kár, hogy egy szót sem értek belőle, így lemaradok mindenről. :-(
Persze csak ha utat enged kíváncsiságomnak... :-)

Planney

Planney Creative Commons License 1999.06.19 0 0 22
Na, ezt a formát speciel szeretem.
Tiszta étterem feeling. :-))))

Planney

Előzmény: Girafe (21)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!