Keresés

Részletes keresés

jégkirálynő Creative Commons License 2020.01.07 -1 0 98788

Amikor a "normál" lencsét szétfőztem hagyományos módon, akkor a sas, bocs, nem, a héja (ezt nem tudtam kihagyni) valahogy külön életet élt. A kuktában az úgymond szétfőzés után is valahogy egységet alkotott.

 

Sárgaborsóról nem beszélünk, mert csillagozni fogok, egyszerűen nem szeretjük.

 

A vörös lencse számomra új dolog, pár hónapja kezdtem el ismerkedni vele, és igaz, hogy egy picit "hajaz" a sárgaborsó felé, de normál módon főzve is hamar megvan, és finom

Előzmény: joy (98779)
Boszorka Creative Commons License 2020.01.07 0 0 98787

Tudtam, hogy nem rövid ideig, de most utána néztem. Az OTI 1928 okt. 1-től létezett, feltehetően a háboru utánig, illetve az államosításokig. Azért ez nem annyira rövid, kb. 20 év.

Előzmény: öreg_néne_b (98780)
dulci Creative Commons License 2020.01.07 0 0 98786

Köszi szépen! :)

Előzmény: joy (98777)
Re:barbara Creative Commons License 2020.01.07 0 0 98785

A Bikásnál azért elég sok a valódi termelő! Kb. két-három olyan kofa van, akik a rendes piacon is árulnak. A kisebbségi árusok nem tudom, honnan jönnek...

Előzmény: nagypapi51 (98770)
Re:barbara Creative Commons License 2020.01.07 0 0 98784

Az Aldliban szokott lenni olyan - nem bio - amire rá van írva, hogy a héja fogyasztható...

De sokkal hamarabb megpenészedik, ha nem használod fel otthon 1-2 héten belül.

 

 

Előzmény: beetee (98769)
Re:barbara Creative Commons License 2020.01.07 0 0 98783
Előzmény: homerx (98767)
joy Creative Commons License 2020.01.07 0 0 98782

Írtam bármit, amiből úgy tűnt, hogy igen, nem, nemigen?
:o)))

A 7végén sok süketelés után rámordoltam a kistini csürhére:
"Vége az estimesének, tűnés fogmosni, mint maci, oszt alvás, holnap reggel suli!" -Néztek, mint a moziban.
:o)
No, jó, ez nem konyhatrükk, de a törökméz annál inkább!
Sosem mertem nekifogni.

Előzmény: öreg_néne_b (98780)
dulci Creative Commons License 2020.01.07 0 0 98781

Köszike! :)

Előzmény: jégkirálynő (98775)
öreg_néne_b Creative Commons License 2020.01.07 0 0 98780

OTI csak néhány évig létezett, SZTK viszont 1950-től egészen a rendszerváltásig. Ugyan azóta már felnőtt egy generáció, de sokat ma is használják a kifejezést.
Ugyanígy a főbérlő-albérlő nem azonos  tulajdonos-bérlő kifejezésekkel.

Előzmény: joy (98778)
joy Creative Commons License 2020.01.07 0 0 98779

A "normál" lencse ilyen. A vöröslencse, sárga-zöld felesborsók viszont szétfőnek a túlfőzésnél.
(Én azt szeretem. Főként másnap, amikor már szelni lehet az előző napi sárgaborsó levest... pláne a főzeléket   :o)

Előzmény: jégkirálynő (98775)
joy Creative Commons License 2020.01.07 0 0 98778

Az SzTK az OTI volt...
:o)

Az albérlet akkor is albérlet volt, mikor magánytulajdonú házban-lakásban lakott akárki a bérlő albérlőjeként nem csak lakást, szobát is...
Igen, igaz, a tanácsi bérlakást bérbeadók akkor is léteztek... mint ma is!

Előzmény: öreg_néne_b (98774)
joy Creative Commons License 2020.01.07 0 0 98777

"Takarék lángon".
:o)
Ha kis lángon, nyomás alatt főzünk akármit, 1/2-1/3 idő alatt megpuhul.

Ha a kezelési utasítás szerint használod, sok-mindenre jó, gyorsfőző, de akad, amit én sosem főzök benne.
A marhapörköltre még fedőt sem teszek, más lesz az íze, ha nem fojtják gőzbe...
:o)
(Vannak még heppjeim... :o)

Ha a tipusa megvan, próbáld megkeresni a NET-en a használati utasítását! A Gugli le is fordítja ha kéred, csak magyarítani kell.
/Szenzációsakat lehet közben nevetni:o)))

Előzmény: dulci (98754)
Boszorka Creative Commons License 2020.01.06 0 0 98776

Egész helyesen és eredetileg, a bérlő vagy tulaj, albérletbe adta a cselédszobát, tehát a lakás egy részét. Az egész lakást már bérbe adták nem albérletbe. Csak a fiatalabbak fejében nincsenek elrendeződve a fogalmak.

Előzmény: öreg_néne_b (98774)
jégkirálynő Creative Commons License 2020.01.06 -1 0 98775

Lövésem nem volt, ezért megkérdeztem a Lyányomat. Azért, hogy a kollagén teljesen ki tudjon gyöngyözve főni a (sertés/vagy marha)csontból, és a (tyúkláb) porcokból. Biztos ami biztos, a kuktában főtt vagy 3 órát, ami kb szerintem legalább 12 órát jelenthet normál edénnyel.

Kocsonyát még nem készítettem, mert nem szeretem az állagát, de megmelegítve húslevesként semmi gondom nincs vele.

 

Már nem tudom, hogy írtam-e (kicsit elmaradtam mindennel), hogy megpróbáltam a lencsefőzést a kuktában. Kicsit elgondoltam a főzési időt, túlfőtt a fél óra alatt, de ami számomra meglepetés volt, hogy az ízek egyben maradtak, és a lencse héja nem különült el.

Előzmény: dulci (98755)
öreg_néne_b Creative Commons License 2020.01.06 0 0 98774

Van egy csomó idejétmúlt kifejezés közhasználatban, az emberek nem is gondolnak bele, mit mondanak. Mikor volt már pl. az SzTK? Vagy ma is "albérletben" élnek sokan, pedig az akkor volt, amikor a tulajdonos a Tanács volt és a bérlő albérletbe adta tovább a bérlakást.

Előzmény: homerx (98771)
nagypapi51 Creative Commons License 2020.01.06 -1 0 98773

Rajta ragadt a név. Ma már köze nincs az eredeti elképzeléshez - ős- és kistermelők helypénz nélkül árulhatták

a portékáikat. Anno ez kizárólag élelmiszerről szólt, ma már nagyjából bolhapiaci szintre süllyedt.

 

 

Előzmény: homerx (98772)
homerx Creative Commons License 2020.01.06 0 0 98772

kb 15 eve szinte minden munkanap beugrok a bosnyakra, mar messzirol ismerem az osszes standot.

Előzmény: nagypapi51 (98770)
homerx Creative Commons License 2020.01.06 0 0 98771

sejtettem, hogy nem jol tettem fel a kerdest. akkor ok volt, azt ertem. de miert az meg most is? latszik, hogy a bosnyakon is anno a piac resze volt. de miert van most is levalasztva, kulon kerites mogott? ki tartja azt karban? ha a csapi, akkor miert mdf? amugy tenyleg csak ott lehet ostermelot latni. mondjuk kevesebbet mint a vaci piacon, de legalabb van 2-3.

Előzmény: öreg_néne_b (98768)
nagypapi51 Creative Commons License 2020.01.06 -1 0 98770

őstermelők=megbízott, odaállított eladók - az esetek nagy részében.

Az első MDF piac, ha jól emlékszem, a Csaszi előtt volt/van, utána a kelenföldi városközpontban (Bikás park)

Előzmény: homerx (98767)
beetee Creative Commons License 2020.01.06 0 0 98769

a héj állítólag nem alkalmas emberi fogyasztásra

 

...mint ahogy semelyik általánosan árusított citrusé sem, mert a szedés után rögtön jól megfürdetik gombaölős lében, hogy kibírja az utat a vásárlóig.

És ez a permet szeret beleszivárogni a héjba lemoshatatlanul.

Nem mintha nem tették volna ezt 30-40 éve is, és lehet akkor nem ilyen "gyenge" szerekkel, és csak manapság divatos erre felhívni a vevők figyelmét. És persze akkor csak ezeket lehetett kapni. Nem volt még bio és kezeletlen vállalású.

 

Gondolom ahogy én is, minden 2000 előtt született addig nyugodtan reszelgette a kajába, süteménybe a vegyszeres héjat. Többen túléltük. :-o

 

De vissza a Meyerre. A saját termésű, kezeletlen sem jóízű héjilag. Szóval az komposzt.

 

Igen, annyi az előnye, hogy a lékihozatala egységnyileg tényleg jó.

 

Egyébként spontán hibrid, úgy találták Kínában a természetben.

https://diningguide.hu/egy-gyumolcsceleb-nyomaban-a-meyer-citrom-es-a-kulonos-utazo/

 

Előzmény: Re:barbara (98766)
öreg_néne_b Creative Commons License 2020.01.06 0 0 98768

mitol mdf az mdf piac?

Hol éltél a rendszerváltás idején?

Előzmény: homerx (98767)
homerx Creative Commons License 2020.01.06 0 0 98767

mondjatok mar meg, hogy mitol mdf az mdf piac? a bosnyak is "kette" van osztva, hatul van kulon, keritesen kivul az mdf piac. ott szoktak lenni az ostermelok.

Előzmény: Re:barbara (98766)
Re:barbara Creative Commons License 2020.01.06 0 0 98766

Nem tudom, hol van rajta az extraprofit, a kelenföldi mdf-piacon 250-ért szokták adni kilóját... 

 

Én lemon curd-öt, meg lemon tart-ot szoktam belőle csinálni - szerintem elég aromás, és jellegzetes. 

(évi 1-2 alkalommal bőven belefér, hogy a héj állítólag nem alkalmas emberi fogyasztásra :D) 

Előzmény: beetee (98761)
Re:barbara Creative Commons License 2020.01.06 0 0 98765

Áááááá….! :-D  Tkp. mehetne a Gordon Blau-s topikba is. :-D 

Előzmény: nagypapi51 (98762)
nagypapi51 Creative Commons License 2020.01.06 0 0 98764

de jó, hogy ilyen problémáink vannak... :)

Az ötvenes évek végén, de még utána is évekig csak télen lehetett citromot kapni - á. 19 Ft/kg.

(Narancs és banán csak pult alól, egységesen 25 Ft/kg.)

persze, nem sírjuk vissza...

Előzmény: ketyo61 (98763)
ketyo61 Creative Commons License 2020.01.06 0 0 98763

Szerintem nagyon jo. Nem annyira savas mint a hagyomanyos citrom es nagyon finom. Ugy tudom mandarinnal kereszteztek citromot, igy szuletett, de persze nem biztos. Nalam most erik hatul a kertben. 

Előzmény: beetee (98761)
nagypapi51 Creative Commons License 2020.01.06 0 0 98762

A helyén azért ki van írva:

 

Előzmény: Re:barbara (98758)
beetee Creative Commons License 2020.01.06 0 1 98761

A Meyer egy túlsztárolt hibrid.

90-es évekbe jött divatba a fine dining valamelyik képviselője és az őket utánzó követők által.

 

A leve igaz hogy édesebb, mint egy jóféle citromnak, de kevesebb a markáns aromája. A héja sem jó reszelve, mert nincs meg az az igazi citromosság.

 

Persze most már a marketing pörgeti nevet és lehet ebből extraprofitot is kihozni...:-D

 

Sokkal több ízesebb citrom is van.

http://citruspages.free.fr/lemons.html

 

Tartok otthon egy Meyer citromot is. Most is van rajta termés, de nem a kedvenc...

 

 

nagypapi51 Creative Commons License 2020.01.06 0 0 98760

Találó név a lécitrom! A színe inkább narancsba hajló, sem mint citromsárga.

 

 

Előzmény: Boszorka (98759)
Boszorka Creative Commons License 2020.01.06 0 0 98759

Soha sehol nem találkoztam bármilyen elnevezésü citrommal. A citrom az citrom volt, mindenütt ahol jártam vagy éltem. Kiváncsiságból rákérdeztem a zöldségesnél, hogy mi az a meyer citrom. Lécitrom volt a a válasz és kiderült, hogy már a mult héten is azt vettem, név nélkül. :-)

Előzmény: nagypapi51 (98757)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!