mert azt megelőzően pontos, tartós, megbízható és OLCSÓórát senki sem tudott gyártani, valamelyik mindenképpen hibádzott a képletből - viszont utána már tudott...
mostanában meg mintha a mondat vége azzal egészülne ki, hogy bárki tud.
Kb 10-11 éve vettem az első automata órámat, egy Seikot, nem kis részben az itteni, meg a japán órás topic tanácsai alapján.
Akkoriban a presztízs márkák, vagy a középkategóriás gyártók (ezek ugye nagyrészt a japánok voltak) jöhettek szóba, senki nem ajánlotta az alső kategóriát a kínai darabokkal, sőt, kifejezetten intették az embert, hogy ne tegye.
Most meg ott tartunk, hogy 10 évvel később, olyan áron ami már akkor is versenyképes lett volna azt mondod, hogy bátran be lehet vállalni az Ali középső, vagy talán alsó polcáról származó automatát.
Azért ez elég komoly változás, még akkor is, ha nem csak az óraiparban történt hasonló.
A luxustermékeket és a presztízsértéket ne is akarjuk objektív módon értékelni és magyarázni - mert nem lehet. Ez nem erről szól... És mindenkiben van irracionalitás valamennyi (csak ne legyen túl sok, és tudja kontrollálni) - ergo önmagában számomra semmi gondot sem jelent az, ha valaki vágyik például egy ilyen órára vagy hasonló dologra, akkor is, ha szigorúan véve "nincs rá szüksége". Hiszen a saját gyűjteményem is ilyen gyökerű...
Csak pusztán arról van szó, hogy amikor a Rolex SUB, a Blancpain 50f és hasonlók megjelentek, akkor nem volt vetélytársuk, tényleg egy új kategóriát jelentettek, valódi, komolyabb merülésre is alkalmas strapaórák voltak. Viszont nagyon fontos-érdemes tudni azt is, hogy anno ezek nem is voltak ilyen megfizethetetlen, agyrém drága luxusórák. Egy Rolex SUB 1960 körül az USA-ban cca. 100 dollárba került, és ezt annak a tükrében érdemes nézni, hogy akkor a havi átlagjövedelem 450 dollár körül volt. Vagyis egy heti ÁTLAGFIZETÉSBŐL meg lehetett venni egy Rolex SUB-ot - ma meg ugyanott nagyjából KÉT HAVI átlagbérből jön ki...
Még a legendás korabeli Seiko 5-ről is érdemes megjegyezni, hogy 1970 körül 30 dollárba került egy jobb modell belőle, míg egy Rolex Oyster akkor a négyszeresébe került. Nomármost az az Aliexpresses óra, amit tegnap linkeltem, megfelel kategóriában a korabeli Seiko 5-nek (a werk is ugye Seiko NH35), van zafír, acél, kerámia lünetta, valódi vízállóság - de, ha az arányok most is ilyenek lennének, akkor egy Submarinernek 150-200 ezerbe kellene kerülnie - de nem ennyibe kerül...
Ahogy a cikkeimben-előadásaimban szoktam ezt fejtegetni, a 70-es évek nagy kvarcválságának voltaképpen a legfőbb oka nem is önmagában a kvarcóra, hanem egyfelől a mikroelektronika árának exponenciális csökkenése, másfelől a korszerű szerszámgépipar a számítástechnika fejlődésének köszönhető robbanásszerű felfutása volt - mert azt megelőzően pontos, tartós, megbízható és OLCSÓórát senki sem tudott gyártani, valamelyik mindenképpen hibádzott a képletből - viszont utána már tudott...
Ezért mondtam az Orientet példának, de lehetett volna Seiko/Citizen is.
Kb 3x áron az Alishoz képest kapsz egy elismert márkát, egy stabil szerkezetet, egy valamennyire egyedi design-t (legalábbis nem lehet ráfogni, hogy csak egy koppintás), és még mindig 30x olcsóbb, mint a Sub
De a luxus termékek sosem arról szólnak, hogy mennyi a használati értékük... Őszintén megvallva én is mindig azon kapom magam, hogy egy JLC, Rolex, vagy akár egy Cartier-t, hogy csak kellene egy olyan, az Orient meg maximum valahol Indiában számít álom órának, az Alis meg talán ott sem... Csak azt hiszem túl racionális vagyok ahhoz, hogy egy teljes éves bónuszból 1db órát vegyek, így mindig marad az álmodozás.
A szégyen-gyalázat az az, hogy 40-50e körül kapsz az Aliexpressen NH35 szerkezettel (ami persze nem egy Rolex, de még csak nem is egy ETA - ellenben egy elfogadható pontosságú és amúgy végtelenül tartós és igénytelen, nagyon megbízható, és szükség esetén - akár szerviz helyett is - gombokért pótolható szerkezet) tényleg korrekt acél tokos, zafír üveges, kerámia lünettás, kényelmes és normális acél csatos, három méterről már kiköpött "akármicsoda" kinézetű Submariner klónt (nem hamisítványt), ami napi nyúzásra teljesen jól megteszi, és ha vigyázol rá, szó szerint kiszolgál...
No most még csak nem is vitás, hogy azért egy eredeti Rolex SUB nem ezt a minőséget képviseli - de ez, amit itt fent is linkeltem, ez akkor sem hulladék, hanem igenis egy óra, ami napi használatban 20-30 évet ki fog szolgálni, és tényleg bírja a vizet is, nyúzást is. És a SUB gyakorlatilag pont százszor ennyibe kerül.
Még adott esetben szakemberként is nagyon nehéz dolgom lenne, ha meg kellene magyaráznom, miért ér százszor annyit... Mert, hogy többet ér, az nem vitás, de mennyivel? Nem ennyivel...
A tizede ár meglepett, amennyire felmentek a Longines órák árai, azt hittem, hogy sokkal kisebb lesz a differencia, és valahol 800-1m között lesz, de így tényleg beférhet a Tudor alá kényelmesen.
Mondjuk használati értékben egy Orient Kamatsu is hozza egy Sub képességeit, szóval szerintem valaki nem azért vesz Rolexet :D
Mert van rá kereslet. És mert a Longines is rászorul most már mindenre, bár még mindig egyértelműen stabil és jelentős középkategóriás márka, évről-évre csökken az eladott darabszáma, nem is kis mértékben. Ez a búvár szegmens meg elég jól pörgő, és azért a HQ ára a tizede nagyjából egy Rolex Subnak... Miközben megkockáztatom, a használati értéke nagyjából azonos...
És ez a bevételeken is látszik, mert miközben a Longines és a Rolex nagyságrendileg hasonló mennyiségű órát gyárt egy évben (kb: 800e vs. 1m), a Rolex bevétele a tízszerese. Amúgy konkrétan a Rolex-Tudor a teljes svájci óraipar bevételének a harmadát tudhatja magáénak, és a közelében sincs senki..
Én úgy látom a Longines alapvetően arra törekszik , hogy sok órát eladjon, viszonylag jó ár-érték arányban. Nagyon sok stílusban gyártanak órát, és ehhez muszáj egy diver modell is, mert jelenleg nagyon népszerűek a forgatható lünettás modellek. Köszönhető a Subnak, GMT-Master II-nak, Seamaster 300m és társainak.
Egyébként az első forgatható lünettás óra a Longines Weeems és a Longines Lindbergh Hour Angle volt 1929-ből. (US Patent 2008734).
Azt tudom, hogy az előző HQ sokaknak nem tetszett, mert túl karikatúra volt a nagy számokkal, lehet, hogy üzletileg sem volt nagy durranás, de szerintem a potenciális vásárlók 90%-a ehelyett fog venni egy Tudort.
Lehet, hogy a master collection vagy a heritage széria sem az egyedi design magasiskolája, de nem nagyon hallottam embert még azon morogni, hogy ne lennének szép és egyedi órák, pedig részleteiben ott is mindent megtalálni másoknál (nyilván amiatt, amit mondasz, hogy sok újdonságot már nem lehet kitalálni)
Ez a búvár viszont most nem jött össze szerintem (mondom ezt úgy, hogy van 3 japán búvárórám, és azok sem az őrületes designról híresek, de legalább van bennük valami). Ez a háromféle index + dátum ablak eleve valahogy egy nagy katyvasz.
Talán furcsán hangzik, de voltaképpen semmi csodálkozni való nincs ezen. A hagyományos "kerek óra" közel egy évezredes történelmében jóformán minden komolyabb variáció ki lett már próbálva. A karórák évszázados történelmében is meg lett futtatva a legtöbb geometriai formáció, formaterv, ilyesmi. És a nagyon karakteres, a "szokásostól erősen eltérő", úgymond rögtön messziről felismerhető formatervek, számlap- és mutató-kialakítások messze elsöprő többsége nem lett siker. Az emberek többsége, mint a hétköznapi élet minden területén, a "győzteshez húz", a megszokottól nagyon eltérővel szemben bizalmatlan.
Pláne akkor, ha az sokba kerül... Ezért nem lettek jellemzően sikeresek a szokásostól eltérő autók sem, házak sem, semmi sem...
A svájci óraipar mostanra egészen generálisan átcsúszott a luxus-szegmens irányába, nem is megy túl jól az üzlet sem, nagyon sokba kerül mostanság egy új modell bevezetése a piacra - nem kockáztatnak. És nem csak nem kockáztatnak, hanem nem is könnyű kitalálni olyan új markáns formatervet-megjelenést - ami ugyanakkor nem nyilvánvalóan kockázatos. Sőt, jóformán nem is lehet, nézzük meg, a Patek mekkora csinnadrattával hozta be a Nautilus ívesen nyolcszögletű-kocka-desigje helyett a "döbbenetes, forradalmi, mindent megváltoztató, soha nem látott elképesztó újdonságot", a Cubitus-designt ami kicsit jobban nyolcszögletű, aztán ennyi... Mint amikor egy autógyártó feltesz a kocsira egy új díszcsíkot és megváltoztatja a hűtőrácsot, aztán céges marketing meg forradalmat hirdet...
Annyira ki van már ez a SUB-design vesézve, és ha a funkcionalitást nem akarják feladni (leolvasható, jól használható órát akarnak), akkor olyan minimálisan lehet már ezen csak variálni, hogy nincs semmi csodálkozni való, ha az összes ilyen óra egy alomból származónak tűnik. És nem is hibáztatható érte olyan nagyon a gyártó - nem véletlen, hogy érdekes, jópofa, bohókás, tényleg rendhagyó kinézetű órákat egye inkább a kínaiaktól lehet venni, olcsón - ott meg merik kockáztatni ezt, nincs nagy tétje, eleve nem várnak gigantikus bevételt egyetlen modelltől...
Ez olyan mintha az AI tervezte volna. Rolex tokforma, Omega mesh szíj vagy modifikált Oyster szíj, Longines mutatók, kerámia lünetta a jól bevált színekben, legyen "Hulk" zöld azt már úgy sem gyártják, a világoskék a Seikotól, ne legyen karakteres, de a legnépszerűbb órákra valamennyire hasonlítson, de ne legyen teljes koppintás.
Ez szerintem kelendőbb lesz a mindenre is hasonlító, jellegtelen formájával. Sajnos a Longines jelenleg mindenkit ki akar szolgálni, mindenféle stílusban, rengetegféle termékkel, amolyan pláza "luxus" márka lett.
Az új HQ szerintem nem rolex koppintás szerintem, engem Omegákra jobban emlékeztet, de egy biztos, hogy elvesztette minden egyéniségét. A régi egy tipikus megosztó design volt, amit utáltak vagy szerettek az emberek, de ránéztél, és messziről láttad, hogy egy HQ-t látsz.
Ez az új olyan, hogyha nem olvasom le a márkajelzést, akkor Seikotól a Tudor BB-ig kb bármi lehet.
Ezzel megint a Rolexet népszerűsítik hosszútávon, persze lehet az eladásokat növelni, hogy népszerű és drága modellek "inspirálta" órákat adnak el milliószámra, de a márka hitelességét csökkentve.
A Rolex pedig röhög a markában, hogy hát megint minket koppintanak és ez hosszútávon jó nekünk. Soha nem voltak ilyen népszerűek, mint az utóbbi 5-10 évben.
Az előző Hydroconquest még valamennyire egyedi volt, de ez egy "maxi case" Submariner koppintás más számlappal. Még "Hulk" változatot is csináltak.
Ez a maxi case tokforma már a sima Conquest szériánál megjelent ami egy Datejust alternatíva lenne.
És akkor ne is beszéljünk a Longines Dolce Vita- Cartier Tank koppintásról.
A másik Swatch group brand a Blancpain. :)
Az egész márka története tele hazugságokkal és próbálták beadni, hogy a Fifty Fathoms előbb volt mint a Submariner.
Perezcopenak köszönhetően kiderült, hogy nem igaz, mert pl. a szabadalom beadása 1954-es.
A "Submariner koppintás" jelzővel azért érdemes óvatosan bánni, mert maga a Rolex SUB is valójában nagyrészt más órákról összeszedett stíluselemekkel operált, bár kétségtelenül az összhatása egyedi lett. És ugye bármiféle iparjogvédelem réges-régen lejárt, ergo bárki szabadon gyárthat ilyen kinézetű órát - gyárt is. A nagyok is, nem csak a Longines, kb: mindenkinek van/volt efféle jellegű-stílusú órája.
Viszont ezek után tényleg nincs benne semmi izgalom, nem is értem, mi a fene a "Gamechanger" ezen a Longinesen a lelkendező bemutató szerint, akár műszaki, akár formatervezési szempontból zéró újdonságértéke van, abszolút tizenkettő egy tucat óra, és lehet, hogy egy SUB-hoz képest jó áron van, de így is drága a műszaki tartalmához képest.
Az enyémben ETA Peseux 7001 szerkezet van, ahogy olvastam ennél már tényleg csak a napóra egyszerűbb szerkezet, így bízom benne, hogy nem lesz vele semmi gond.
Mondjuk pont most volt 1 éves, mert tavaly februárban vettem, eddig nincs vele semmi gond, de igazából nem nagyon méregettem semmit, úgy "szemre" megfelel a járásidő és a pontosság is, de rá fogok alaposabban nézni.
Nekem amúgy pont tetszett, hogy nem automata, hanem egy egyszerű, hagyományos werk.
Erre már régebben szerettem volna reagálni, de voltak történések a saját Stowámmal. Remélem elfér itt, és nem zilálja szét a forgalmas svájci topikot ;-)
Szóval vettem egy Stowa Marine Classic 40 Arabic órát, kézihúzós kivitelben "top grade" szerkezettel, dátumkijelzés nélkül. Elég sokat nézelődtem-keresgéltem, mert nagyon sok óránál kényszeresen próbálnak előállni legalább egy dátummal, de én az egyszerűséget jobban kedvelem, ahol nem bomlik meg a számplap szimmetriája, nem kell semmi sallang. Szóval lett egy órám, Sellita SW210-1 szerkezettel, örömbódogság. Elég pontos volt volt sokáig, több mint egy évig. Aztán elkezdett értékelhetetlen járásáreltéréseket produkálni, ezért kapott egy szervizt. Természetesen a gari lejárta után méltóztatott neki belekezdeni a hisztibe, valószínüleg elég kevés olyan elmeroggyant van mint én, aki kézihúzós órát szeretne minden extra nélkül, ezért ez a példány valószínűleg egy kicsit sokat állt a polcon eladás előtt, majdnem egy szerviznyi időt.
Szerviz megvolt, ekkor gondoltam, hogy Mechanikus olvtárs hatására elkezdem feljegyezni a járáseltéréseket. Aki év(tized)ek óta követi a topikot, annak ismerősek ez említett topiktárs mérései, gondoltam, hogy akkor majd én is. Elkezdtem jegyezgetni a dolgokat, de a szerviz után két hónapra eltört a felhúzótengely. Esküszöm nem én vagyok a fakezű, van vagy 20-30 kézihúzós órám, tudom, hogy nem kell letépni a koronát felhúzáskor. Visszavittem, természetesen nem garis, kiesett egy hét a feljegyzésekből, segond. Az óra elég jól teljesített, egyszer lett +7 mp, addig a COSC -4/+6 tűrésen belül maradt, de még így is belefér a speckóba, mert ott a járáseltérések átlagát nézik.
Hét hónap lement eseménytelenül, erre megint felhúzótengely-törés és csere. No, itt már APT topiktárs segítségét kértem, és úgy látszik, hogy révbe ér a történet, mert felfedezett egy hangyafülnyi hibát, ami miatt nem jól állt a felhúzótengely, és hosszas behatásra megadta magát.
A hét hónap eredménye a Sellita SW210-1-re: A járáseltérések átlaga 3,899 másodperc, szórás 1,104. Részemről itt a mérést befejeztem, már simán csak örülök, hogy megint jó az óra :-)
Ez nem egy olcsó vagy vacak óra, szép-jó állapotban milliós érték.
Mechanikus óra, tehát 5-8 évente akkor is kötelező volna leszervizelni, karban tartani, ha egyébként nincs vele semmi baj - és ha használni is akarod, akkor nyilván muszáj is lenne foglalkozni vele.
Ha nem akarod se használni, sem eladni, sem költeni most rá - akkor persze elteheted a fiókba, de bármiféle probléma vele valószínűleg jóval nagyobb mértékben csökkenti az értékét - mint amibe amúgy egy szervizelés kerülne. Persze jó kérdés, mit jelent a "rosszalkodás", mert, ha az elhanyagoltság miatt súlyosabb gondok, komoly kopások, törések vannak a szerkezetben - akkor a nem, vagy csak nagyon drágán fellelhető pótalkatrészek miatt a javíttatása is igen húzós lehet végül. De, ha simán azért "rosszalkodik", mert évtizedek óta nem foglalkoztak vele, és mostanra elakad már a kosztól, kenetlenségtől a szerkezet - akkor azért talán nincs olyan nagy baj.
Nagyon köszönöm. Mivel nincs semmilyen érzelmi kötődés az órához, így semmiképp sem érné meg számomra ilyen költségekkel a javítás. Ezt nagyjából sejtettem is.
Mint a tanult kolléga már észrevételezte - ez egy ETA 562.001 vagy 101 szerkezet. Be le lehet szerezni, az új ára 50-60 euró (+ szállítás meg mindenféle), az Ebay ezt dobja fel rá:
Ezen azt látom, hogy egyben lévő, működőnek mondott szerkezeteket szállítással együtt kb: 15eFt-tól tudsz beszerezni, vedd úgy, hogy garancia nélkül (sőt, azt a gyári nagykereskedőktől újonnan vettnél is vedd úgy, mert olyan drága kis hazánkból visszaküldeni bármit..) - de nem szokott gond lenni velük. A Ronda helyettesítő olcsóbb, de én nem foglalkoznék vele - mert nem stimmelnek a mutató tengely-méretek, így új mutatókat is keresni kellene hozzá - a "felhúzó-állító" tengely sem azonos, de a menetes vége azonos átmérőjű, és ha gyárilag elég hosszút küldenek hozzá, akkor a korona átrakható, viszont, ha röviddel jön, akkor még a toldásával is foglalkozni kell...
Át kell szerelni mindent, számlapot, mutatókat - számolj úgy, hogy leges-legjobb esetben is 25-30 ezres költség lesz a végére belőle - ez alapján döntsd el az óra sorsát.
Köszi szépen a véleményt és a javaslatot. Gondolom az elemből kifolyt anyag is okozhatott jóvátehetetlen károkat. A fotón az még talán látszik hogy az elem alatt az EXC 2A felirat van. Az viszont nem látszik de nagyon nehezen el tudtam olvasni, hogy a tekercs felett a zöld műanyag részben két sorban ez áll:
562.001
562.101 és mindkét számsor előtt van egy-egy kör benne két mutató azaz mint egy óra számlap.
A hátlapon kívülről csak annyi van hogy 0,925 ami 925 finomságú ezüstöt jelenthet.