Keresés

Részletes keresés

S.Zola Creative Commons License 2005.12.09 0 0 215
Nem bírtam ki, vettem 20500-on..
S.Zola Creative Commons License 2005.12.09 0 0 214
A lényeg, hogy 100 pont neked 10e ft-ot jelent.
Előzmény: Dignity (211)
S.Zola Creative Commons License 2005.12.09 0 0 213
Hát azt gyakorolni kell, igazából nem vagyok híve a napi ki-be ugrálásoknak.
Én most 20540-ről shortoltam(nap elején 800 is volt..), utána felment 590-ig, majd elindult le. Beraktam a vételt 20470-re, teljesült. Utána 400-ig is lement, most meg megint 520. Gondoltam longra, de nem mertem megjátszani, már megégettem magam ezekkel az ugrálásokkal, és megfogadtam, hogy soha, de nem mindig bírom ki:) Idegek kellenek meg tapasztalat.
Előzmény: Dignity (211)
Dignity Creative Commons License 2005.12.09 0 0 212

Köszi az infókat!  Ez tök bíztatótan hangzik, tekintve, h mindenki el szokott tanácsolni a tőzsdétől, általában.

 

Most még Yaq-ra is kíváncsi lennék, hasonló infókra a külföldi tőzsdéről.

Előzmény: S.Zola (209)
Dignity Creative Commons License 2005.12.09 0 0 211

Érdekelnének infók, persze!

Pláne, hogy most, amikor nagyon oldalazgat a BUX, mit lehet produkálni a határidőzéssel? Eléggé összevissza mozog napközben... Vagy csak nekem tűnik így?  :)  

Jöhet info emilben is, ha úgy kényelmesebb.  :)

Köszi!

Előzmény: S.Zola (210)
S.Zola Creative Commons License 2005.12.09 0 0 210
Ha érdekel a határidőzés, akkor a quaestor.hu-n lehet demoprogrammal csinálni, virtuális pénzzel:) Én is ott kezdtem. Amúgy élesben is a Quaestornál csinálom.
Regisztrálj be, én mindent elmagyarázok majd, ha tudok :)
Előzmény: Dignity (208)
S.Zola Creative Commons License 2005.12.09 0 0 209
Idén márciusban kezdtem a promt piacon, ott vesztettem is rendesen, pont a nagy márciusi korrekció előtt kezdtem. A határidőzést májusban kezdtem, alapvetően azért, hogy esésre is tudjak játszani. Sikerült elég gyorsan ledolgozni a veszteséget. Nyáron nagyon ment a tőzsde. A "csúcspontomon" a számlámon több mint 500e ft plusz volt, 4 hónap alatt:) Most per pillanat 170e van. 1 milla alatti összeggel csinálom. Spórolt pénz. Az utolsó nagyobb fogásaim, a már említett 172e ft 1 hét alatt, meg volt szeptemberben hogy 2 nap alatt 100e ft. Augusztus hónapban 200e körül kerestem :)
Olvastam könyveket, tőzsdés fórumokat stb. A tőzsde iránt idén januárban kezdtem érdeklődni, amikor is véletlenül felfigyeltem egy induló tőzsdejátékra, amire be is neveztem. Persze buktam. De láttam, hogy egyesek elég nagy összegeket tudtak csinálni, ez vonzott. 2004-ben azt sem tudtam, eszik-e vagy isszák a tőzsdét:)
Az egész úgy indult, hogy valami befektetésfélét kerestem a spórolt pénzemnek, mert nem állhat ott csak úgy a folyószámlán béna kamatra, gondoltam. AKkor még csak bankbetétekben gondolkodtam, le is kötöttem. Még bef. alapokról sem tudtam. Év vége felé kezdtem nézelődni. Aztán januárban két OTP-s alapba raktam a pénzt, kötvény és vegyes. Ezekkel 3.8%-ot értem el 2.5 hónap alatt. A tőzsde persze szárnyalt. Én meg azon agyaltam, hogy át kéne rakni a pénzt részvényalapba, számolgattam, mennyit kerestem volna, ha eleve abba rakom:) Nem mertem. Utána el kezdtem azon gondolkodni, hogy miért bízzam alapra, miért ne csináljam saját magam? Úgy nagyobb hasznot(és veszteséget is) tudok elérni.
Előzmény: Dignity (207)
Dignity Creative Commons License 2005.12.09 0 0 208
Melyik brókercégnél regisztáltál?
Előzmény: S.Zola (206)
Dignity Creative Commons License 2005.12.09 0 0 207

Megkérdezhetem, hogy mióta tőzsdézel aktívan?

Mennyi idő alatt lehet ezt kitanulni és kb milyen összegeket csinálsz rajta?

Tudom, h ez relatív, meg minden, de mégis, az utsó három nagyobb összeggel, amit tőzsdén megkerestél, léci sokkolj.  :)   Köszi!

Előzmény: Yag.. (201)
S.Zola Creative Commons License 2005.12.09 0 0 206
Ma sikerült keresni egy kis pézt :)
5700 ft-ot :) Lezárhattam volna 40 ponttal lejjebb is, de sebaj. De betartottam a szabályt! Nem paráztam be, amikor ellenkező irányba indult, illetve kicsit beparáztam, de nem zártam le veszteséggel.
S.Zola Creative Commons License 2005.12.09 0 0 205
Én hozzászoktam az alacsony jövedelemhez, havi 50-60-ból kijövök, úgy hogy kocsim is van. De, nem járok moziba, nem vásárolok sűrűn, szinte csak amit muszáj. Tehát havi 100-200 már jó lenne nekem, ha tudnám hozni stabilan.
Másrészt, nem kell feltétlenül abbahagyni a melót. De az ember magabiztosabb a munkahelyén, ha tudja, hogy nincs gond, ha kirúgják, vagy egyszerűen úgy alakulnak a dolgok, hogy lépni kell. Nekem adott egy kis magabiztosságot, jobb kedvet ez :) Bár ez úgy változik, ahogy a pénzem a tőzsdén :)
Én egyébként szeretném otthagyni a munkahelyem 1-2 éven belül. AZtán egy darabig pihi, utána talán valami nekem tetsző melót nézni. A mostaniért nem vagyok oda.
Persze ennek feltétele, hogy ne menjek tönkre.
Előzmény: Yag.. (204)
Yag.. Creative Commons License 2005.12.09 0 0 204
A terveimhez képest még nem , de másokhoz képest már igen. Ha az érdekel, hogy kell e dolgoznom hogy a mindennapokban megéljek és fizesem rezsi, kaja, ház, életvitel stb, akkor mondhatom hogy megtehetem hogy ne doglozzam sehol és senkinek.
Ha azt nézzük, hogy mennyi pénz kell a következő 5 évben a terveim megvalósításához akkor nem árt ha én is tolom a szekeret még egy kicsit akár még hagyomásnyos módon is, pusztán a hatékonyság növelése és az idő lerövidítése érdekében.
Sokan tévedésbe esnek attól - szerintem - ha anyagi függetlenségről beszélünk, hogy ha már az az ember Ő nem dolgozik csak van. Hallgatva az emberek beszélgetéseit és véleményeit nem egy és kettő esetben hallottam olyan kijelentéseket, hogy nem akar gazdag lenni, vagy anyagilag független, mert unatkozna, nem tudna mit csinálni stb. Szerintem az ilyen ember még csak nem is álmodozik. Ha a terveimhez szükséges többszörös pénzmennyiség is már meglesz, és már anyagi függetlenségben gazdagon is élek egy biztos, unatkozni nem fogok. Annyi minden van az életben amit ki akarok próbálni, hogy képtelen lennék saját magam és a környezetem unni.

Mellesleg az anyagi függetlenségnek is vannak fokozatai.
Ha valaki havi 80.000 Ft ból simán és bőven kijön mert nem költ többet akkor ha keres fél passzívan 100.000-et már anyagi független. Míg egy nagycsalád esetében akik felsőkategóriában elkölthetnek akár 500-900.E Ft. havonta már 1 millát kell havonta félpasszívkodni hogy megmaradjon az anyagi függetlenség. Tehát nem midnegy honnan nézzük és mihez képest. :)
Az egyik haverom jut mindig eszembe avval a mindásával, hogy:
"- Mindenki a maga szintjén nyomorog."
Van akinek kijön havi 100.000 ból van aki 500.000 ból sem.
Előzmény: S.Zola (203)
S.Zola Creative Commons License 2005.12.09 0 0 203
Te már anyagilag független vagy?
Előzmény: Yag.. (201)
S.Zola Creative Commons License 2005.12.09 0 0 202
Én egyenlőre maradok itthon. Túl nagy falat lenne nekem a nemzetközi piac. A tőkém is nagyon kicsi, arra mondjuk elég, hogy ezzel a határidős ügyletekkel tűrhető(nekem) pénzt keressek.
Végülis az ember csak annyi pénzt kockáztat, amennyire belőtte a stop-losst. Míg a nyereséget nem kell korlátozni :) Most a BUX nagyon jó határidőzés szempontjából, többszáz, ezer pontos mozgások vannak napokon, heteken belül. Csak el kell őket kapni :) Akár csak 1%-os elmozdulás is az indexben most 200 pont körül van, az már 20e ft, 2 kontival 40e, egy napra nem rossz pénz, nekem legalábbis.
Előzmény: Yag.. (201)
Yag.. Creative Commons License 2005.12.09 0 0 201
Szép. Sőt, derék! :)
Nem ismerem a határidős ügyleteket mélységében, még nem kereskedtem ilyen formában. A magyar piacot helyben lekerülöm. Alacsony választék, (4-5 BlueChip) kis likviditás, alacsony forgalom, biztosítás hiánya(opcio) ... mondhatnám nekem olyan mint bizotnsági öv vagy pneumatikus korlát nélkül hullámvasútra ülni. De pont a nemzetközi opciós stratégiákhoz közelít hatékonyságát tekintve. Legalábbis ahogy olvasom :)

Évi 20% ?
Szerintem az egyik kézenfekvő és talán a legegyszerübb stratégia még akkor is ha valaki nem vágja naprakészen a piacokat az, ha veszel egy részvényből x darabot - pénzednek megfelelően - és kötsz rá biztosítékként egy hosszútávú opciót mondjuk egy éveset. Fél évig rá se bagózik az ember majd megnézi és ha eleget mászott felfelé akkor eladja és vesz másik csomagot a haszonnal együtti összegből. Megint félév ... és így tovább. Egy gyerek is meg tudja csinálni ha tudja a szabályokat. Ha mégsem ment semmit a részvény vagy annyira mellényúl az ember hogy beszakad az árfolyam még mindig el lehet adni az egészet az eredeti áron. Egyedüli határidő az opció lejárata. Ha csak annyit tesz az ember hogy azt nem felejti el mikori a lejárat, akkor nem sok rizikója van. De ha valakinek az állampapírok a kedvencei infláció felett valamivel vagy annyival sem, ám legyen én nembeszélek le senkit róla. Az én tapasztalatom az, hogy egységnyi idő alatt a pénzem hatékonyabban dolgozik ha dollárban váltom át és spanként az amerikai de inkább az ausztrál piacon versenyeztetem a többi befektető "telivéreivel" együtt. :) Hogy hogynem, az itthol apránként megkeresett magyar forintocskáim ilyenkor úgy begerjed hogy bekerülnek a menők közé, hogy nekilódulván havi 25-35% ot is hoznak. (Nem a fent írt mechanizmussal természetesen) És csak heti eccer kéccer futtatom öket Ez kiszámolva egy millás tőke esetében laza 250-300E-s fizu. És még akkor nem is kereskedik nagyon bele az ember. Ha meg bírja állni az ember hogy nem veszi ki és tovább forgatja, akkor történnek még csak az izgis dolgok :) Kamatos kamat. Pl. Ha egy fiatal házaspárról lenne szó akik lakást vennének és10milla hitelt igényelnének alapból más lehetőségük nem lévén helyette evvel a módszerrel akár 2-3 év alatt megkeresik egy lakás árát és nem kell lefeküdni a bankank 15-20 évre , hanem kilóra meg vehetnék a kérót. Egyszerüen hangzik mi ? az a döbbenet hogy egyszerű is.

Úgyhogy én csak bátorítanám a jelen olvasókat hogy el lehet gondolkodni mi mindent lehet kezdeni a pénzel és mire lehet jutni egy kis józansággal.

látható S.Zola példáján is hogy még egy ilyen piacon is mint a magyar határidős kereskedés is lehet szép eredményeket elérni ... hátmég ha más biztosítottabb piacokra is eltéved majd egyszer ... felcsillannak a Dagobert bácsi dollárjelek a szemekben ... ! Ezért imádom a tőkepiacot.
Előzmény: S.Zola (200)
S.Zola Creative Commons License 2005.12.08 0 0 200
Én speciel a BUX hatival tudom most a legtöbb pénzt keresni. A legjobb eredményem 120% körül volt tőkére vetítve, most csak 40% körül vagyok. Én csak a havi fizetésemhez tudok viszonyítani, és ahhoz képest nagy lehetőségeket látok a bux hatiban. Pl volt hogy 1 nap megkerestem a havi bérem, sőt többet is egy kicsit. De fegyelmezetlen voltam, és apróbb adagokban visszabuktam.
Én úgy vagyok vele, ha havonta sikerül annyit csinálni, vagy akár csak közel annyit, mint a fizum, akkor már elégedett vagyok. Nemrég egy jól időzített kötéssel 172e ft-ot kerestem, kb. 1 hét alatt, 1 kontival, ami 260e ft befektetését jelenti. Viszonyításképp, a havi fizum novemberben 94e volt, előtte 87e..
Ezt kell tökéletesítenem, hogy minél kevesebbet bukjak, inkább ritkábban kereskedni, de akkor nagyobb elmozdulásokra menni. Vagy a másik elmélet, hogy naponta megfogni pl. 80-90 pontot(8-9e ft 1 kontival), úgy ,hogy kötés után mindjárt bevinni az eladási ajánlatot. Ehhez nagy fegyelem kell, legyőzni a telhetetlenséget, nem beparázni ha másfelé indul stb. HA teszem azt, a hónap 20 munkanapjából 8-ban sikerülne megfogni a 80 pontot, 2K-val 15e ft, szorozva 8-cal,120e ft :)
Ugye milyen szép elméletben? :)
Yag.. Creative Commons License 2005.12.08 0 0 199
"A tőzsdén én csak alapba teszek, mert nyúl vagyok. "
Szerintem nem vagy nyúl csak még nem tanultad, hogy hogyan kell a veszteséget minimalizálni és a profitit maximalizálni. A veszteslég elvágás rátáit, a be és kiszállási pontokat meghatározni stb. Ha látnád eccer a technikai részét folyamatában vagy gyakorlati példában, hamar rádöbbennél, hogy nem nagy kunszt a technikai elemzés segítségével meghatározni ezeket. Ha meg nem bonyolultabb mint más akkor onnantól kezdve nem bátorság gyávaság hanem elhatározás kérdése a tudatos befektetés. Szoktál elemezni trendeket pl ? Vagy eddig csak a magyar piacot nézted ?
Előzmény: gsmcoder (198)
gsmcoder Creative Commons License 2005.12.08 0 0 198

Egyetértek Yag, ha mindenki úgy gondolkodna mint te, biztos nem lenne ennyi pesszimista, kishotű ember ebben az országban.

OFF

Én próbáltam azt a 'szerencsejátékot' pont úgy ahogy modod és elég szép eredményeket hozott 3-4 hónapig (havi bérem dupláját), utána nagy szívás. Azóta közelébe se megyek a roulettnek. Pedig stratégiáim voltak, meg önfegyelem. Szerintem a gépnek volt baja azért tudtam "kifigyelni", mert akkor kezdtem el bukni, mikor bezárt a törzshelyem és át kellett mennem egy másik helyre. Na ott láttam milyen érzés veszíteni zsinórban, végeredmyény nagy minusz az év végére. Valszin a stratégiáim már ott nem jöttek be, arra hogy adaptáljak meg már nem volt tőkém és kedvem a sok kudarc után. 

ON

Tőzsdénél maradva: Laikusok, kisemberek hosszútávra a tőzsde a nyerő, nem a kötvény vagy a bankbetét. Ülni rajta a diverzált és traling stopp lossal (kb-30%-ra) hogy csak az éves trend megtörésénél vágjon ki(krahvédelem). Röviden ennyi. De ezzel a gyereknek lesz tőkéje (másik topic) nem nekünk. Tőzsdén én csak alapba teszek, mert nyúl vagyok. Habár izgat a deviza trade (aminél csak a spekizés jöhet szóba, mert úgy ott nincs bázistrend több évtizedre), de azt csak offline nyomom addig, amíg bukok mint állat, mert nem vágom még a technikai részeket.

Előzmény: Yag.. (197)
Yag.. Creative Commons License 2005.12.08 0 0 197
"A rouletten a nyerő a 'broki' azaz a tulaj. Hosszútávon minden szerencsejátékos veszít, ott nincs emelkedő bázistrend., vagy az u.n. nagyszámok törvénye sem igaz hogy 5 piros után nagyobb a fekete esélye, ugyan már még 515 nál is kevesebb (zöld0)."

Senkit nem fogok győzködni hogy a roulet miért lehet és hogyan nyerő. Ez nem az a topic , de a trükk pont ott van amit mondasz. "Hosszútávon minden szerencsejátékos veszít ... " Vagyis se terve se kiszállási pontja nincs a szerencsejátékosoknak. Ellenben azokkal akik nem kapzsik és meg tudják állni hogy napi 15-20.000 ft profit után felállnak és hazamennek kb egy óra elfoglaltság után az már nem nevezhető szerencsejátékosnak, annál inkább tudatos stratégának ( ami sokak szótárában a spekulánssal egyenlő) .... csak vegyük azt hogy napi 20*20 az egy hónapra vetítve 400 = 400.000 Ft havonta ... ami így elég irreálisnak tűnik leírva ... de ezt a gyakorlatba át lehet ültetni. De ehez is tanulni kell. :) Szóval a titok akár milyen hihetetlen a rövid távban van. Mint a tőzsdén (Opció kereskedés 1-3nap, daytrader 1nap) ennyi .. ez tény. Ha nem így lenne akkor sem én sem mások nem tudnának eredményeket elérni akik ezzel foglalkoznak mélységében.

Előzmény: gsmcoder (191)
Yag.. Creative Commons License 2005.12.08 0 0 196
Pont erről beszéltem pár mondattal korábban. Azzal, hogy két ellentétes infót kapnak az emberek jelen esetben a tőzsdéről mint befektetésről teljesen elbizonytalanodnak és az egyetlen - számára - biztonságos megoldást választja : bele se szagol.

Itt van ez a topic. Arról kellene szólnia hogy hogyan kell sok pénzt keresni ( - mint már írtam szeritnem ez egy magyar specialitás, hogy keressük a pénzt és alig-alig találunk, majd jön a görcs.) ehelyett minden második hozzászólás arról szól, mi miért nem működik és miért nem jó. Szerintem ez nem helyes.

A pénzt teremteni kell!! Elős sorban fejben. Ha nem vagyunk képesek elhinni és elfogadni magunkról, hogy a pénzünk legjobb helyen náluk van és képesek leszünk, vagyunk ennek a pénznek a menedzserlésére is, akkor kisebb az esély arra, hogy ez meg is valósuljon.
Ergó saját lehetőségeinket korlátozzuk le mi magunk, a másoktól kapott információk alapján.

Magyarul elveszik az ember kedvét attól hogy jó is élhessen.
Igaz hogy nem az egyetlen lehetőség a világon hogy jövedelmet,vagyont és félpasszív jövedelmet teremtsen magának az ember, de mivel más lehetősége és reális terv híjján nem sok választása van sok embernek, ezért nagyon sokaknak ez lenne az egyetlen mentsvára hogy egyről a kettőre jusson. Mégha nemzetközi viszonylatban tekintem is a képletet akkor az egyetlen és első lépés az anyagi függetlenség felé a tőzsde. Bárkit meg lehet nézni Bill Gates-től kezdve a forbs magazin ranglistásai-ig de még az ismert magyarok közül is sokan a tőzsdének köszönhetik a szabadságukat és "birodalmukat" ha nem lenne tőzsde, Bill Gates sem apríthatna ennyit a tejbe ... de más sem.

Tehát érdemes nagyon megfontolni saját anyagi jövőnk érdekében, hogy mikor milyen híreknek és infóknak adunk hitelt és hagyunk ki lehetőségeket.

Meg kell tanulni és kész. De mással sincs ez másképp csak hajlamosak vagyunk túlbonyolítani.
Előzmény: milkthief (194)
pikdáma Creative Commons License 2005.12.08 0 0 195
Akkor tudsz felszabadultan tözsdézni, ha olyan pénzt fektetsz be, amit nyugodtan kockáztathatsz, és ha lelkileg alkalmas vagy az esetleges veszteségek elviselésére.

Emlékszel Zorbára, aki a megsemmisülő csille pálya látványára képes azt kimondani, hogy "láttatok már ilyen tökéletes összeomlást!?"

Előzmény: milkthief (194)
milkthief Creative Commons License 2005.12.08 0 0 194

Hello

Mostanában beleolvasgattam az ilyen és ehhez hasonló fórumokba és megmondom őszintén ha ezt azért tettem volna, hogy laikusként informálódjak a tőzsde működéséről, az emberek tapasztalatairól, a hozzászólások többségét olvasva biztos nem fektetnék be.

Sokan tájékozottnak tűntök a témában, tisztában vagytok a fogalmakkal, valószínűleg be is fektettetek már némi pénzt stb.

Viszont az egész, ami lejön a fórumból összeáll egyfajta túlzott óvatossággá és pesszimizmussá.

Igy nem lehet tőzsdézni. Illetve lehet, de nem érdemes mert így nem lehet vele pénzt csinálni.   Igaz bukni sem.

Az óvatosság kell, de ha az óvatosság  átmegy görcsbe akkor értelmetlenné teszi, hogy az ember tőzsdézzen.

 

Melleseg egyéb ötlet a tőzsdén kívül?  úgy értem arra a kérdésre, hogy Hogyan kell sok pénzt keresni:-)

gsmcoder Creative Commons License 2005.12.07 0 0 193
Ja a link1 et nem vágja be a stupid. link1=gsmcoder.com
Előzmény: gsmcoder (192)
gsmcoder Creative Commons License 2005.12.07 0 0 192
1) A befektetéshez szabad pénzkell, rendelkezni kell pénzzel. 2) Félre kell tenni és felhalmozni rendszeresen egy bizonyos összeget, minél hamarabb annál jobb. pl. 10%-30%-ot havonta. 3) A megtakarítás mértéke függ a költségeink/bevételeink alakulásától, ezt mérni kell! Hajlamosak vagyunk mindent megvenni amire van pénz. A megtakarítást kell előszőr félretenni. 4) A 3) pontban leírtak nyomonkövetéséhez egy mindíg kéznél lévő mini vagy mobil könyvelés az ideális. Nos, erre van megoldás [link1]. Megéri kipróbálni.
Előzmény: gsmcoder (191)
gsmcoder Creative Commons License 2005.12.07 0 0 191
Yag, Egyetértek veled. Kivéve a roulettes példádat:)))Látszik te vérbeli speki vagy. A rouletten a nyerő a 'broki' azaz a tulaj. Hosszútávon minden szerencsejátékos veszít, ott nincs emelkedő bázistrend., vagy az u.n. nagyszámok törvénye sem igaz hogy 5 piros után nagyobb a fekete esélye, ugyan már még 515 nál is kevesebb (zöld0). Témánál maradva a tőzsde a hétköznapi kisembernek is nyerő ha megfelelően diverz részvényekbe legalább 20 évre fektet. Ezen a távon a bázistrend adja magát, krach ide vagy oda. A bázistrendet pedig a munka képezi ami a tőzsdei vállalatok mögött van és órabérrel kalkulált alacsony hozamú de rövidtávon biztos (munkszerződés erejéig) hozamot ad a kisembernek (bár láttam már emberekt hónapokig hitegetve féléhbérért dolgozni a kohászat csődje előtt).Hosszútávon viszont stabil 8-14%-ot hoz a befektetőnek, mindenféle trükkök nélkül is. A tőzsde rövidtávon viszont életveszélyes az avatatlan embereknek (sokan úgy buktak, hogy nem ismerték a stoppot, opciót és diverzifikációt mint fogalmat sem). Ha valakinek van 10 millája akkor még a cégalapítás is alternatíva lehet ha megfelelő és tőkés társakat tud magamellett és beavatott a területen. Ezzel a nagyipari 10-15%-os margin (profit) felett is működhet jóval, csak nem így lesz prezentálva az adózásnál. Mert ugye a cégautotelefonebédvacsoraértkezlethawaiion az költség, de azért valljuk be egyfajta juttatás is.
Yag.. Creative Commons License 2005.12.07 0 0 190
Igaz, a lényeg mégis az marad, hoghy kevés a magyar befektető. Amig a személet nem változik addig ez az arány sem tud nővekedni. Mi döntjük el, hogy hosszútávon ez változzon e vagy sem. Én azt mondom ha sokkal reálísabban néznének az emberek a lehetőségeikre és nem csak a kifogásokkal törödnének mintha kötelező lenne találni mindenre egyet egyet, akkor lenne esélyünk felzárkózni befektetási kultúrában a tőkés nyugathoz, akiből az egyszerű magyar is láthatna hasznot. De amíg ez így van és a magyar csak alilg alig fektet be és jár utána a tényeknek addíg a nyugat fog belőlünk hasznot húzni ... erre mondtam, hogy lenne vásztásunk és eldőnthetnénk melyik térfélen játszunk amiből egyenesen következne az is hogy nem kell jobbágyként a tőkét kiszolgálva leélni az életet a saját hazánkban hanem a nyugati módszereket alkalmazva, megtanulva a mi saját hasznunkra fordítani a technikai lehetőségeket.
Ez nem kötelező csak lehetőség.

Amig azt gondoljuk és hagyjuk hogy az állítólag jobban hozzáértők azt mondják - példul a tőzsdéről - hogy veszélyes és annyira rizikós hogy csak na, és ha a közelébe is mész fogadd el hogy szinte halálra vagy ítélve addig nem nőhet a befektetési kúltúra a magyar emberek körében. Tudom hogy a most leírtakkal nem leszek a legnépszerűbb de bevállalom. Én továbbra is azt mondom hogy a tőzsde sem rizikósabb mint az autóvezetés, amit párszázezren nap mint nap művelnek , lésd Budapest utcáit. Ha ehhez van "tehetsége" és képessége az embereknek akkor a tőzsdéhez is lenne. Csak el van hitetve hogy nehéz, rizikós és veszélyes ... ami akkor igaz is ha nem tudja az ember hogy hogyan működik. pont mint az vezetés esetében.

Az a gáz, hogy nem véletlen hogy a bankok és más intézmények is azt kommunikálják az egyszerü embernek, hogy majd mi tudjuk és elintézzük helyetted, mert veszélyes és bonyolult ... add nekünk majd mi csináljuk, te meg kapálj, szerelj ... azért hogy még csak ne is próbálkozzon az ember.

Olvaslak benneteket és néha nem tudom eldönteni kinek is akartok jót azokkal a sorokkal amiket írtok. Az intézményeknek akik szinte elveszik az emberek pénzét a szinte semmi haszonért vagy az embereknek akiket megvédeni kéne a befektetésektől ?

A day-traderkedés tényleg egy nem könnyű folyamat de nem nehezebb mint operálni pl. lehet hogy hülye példa de ha eleget gyakorlolnám és tanulnám akkor simán meg tudnék tanulni vakbélműtétet csinálni.

Spekuláns: pénzpiaci játékos aki egy remélt trendet vagy árfolyamváltozást probál meglovagolni. Jellemzően nagy kockázatot vállal (pl tőkeáttételes ügyletek) extra nagy hozam reményében. Nagy stressztűrő képességű személyek előnyben.. Gyakori forgatókönyv: bár sok nyerő pozija is lehet, előbb-utóbb elbukja mindenét, vagy annál többet is... A kockázat csökkenthető modern pénzügyi eszközök alkalmazásával (pl. stopp-loss), de ez nem mindig válhat be.

"remélt trendet vagy árfolyamváltozást probál meglovagolni."

Ha egy remélt trendet lovagolhatnék meg akkor evvel pontosan ezt mondanánk, hogy Én most szeretném ha felfele menne ez a trend! És arra megy? Mindenki tudja hogy a Piacnak mindig igaza van! Vagyis tök mindegy mit szeretnék Én a piac mindig arra megy amerre kell. Fel vagy le. A különbség csak az, hogy ha ismerem és tudom milyen a piac akkor megállípíthatom hogy éppen felfele megy vagy le megy és beszállok vagy sem ,.. pont úgy mint a szörfölés a tengeren. Ott sem én mondom meg a hullámnbak hogy merre menjen. A hullám tök jól tudja merre kell mennie. Ha én is tudom amit Ő akkor már csak azt kell eldönteni, hogy akarok e vele menni vagy sem.
Ergó ha valaki jól tudja kikövetkeztetni a piac válotozásait akkor már spekuláns ? Lehet.

A stressz is igaz akkor amikor nem tudjuk mit teszünk és miért ...
Aki tudatosan fektet be már eleve tisztában van a kockázatokkal és felkészül, sőt terve is van a kivédésére. Nem csak stop lossal de opciókkal is részvények esetén. Még mielött beszállna egy trendbe már tudja mikor fog kiszállni és még sorolhatnám ... ami talán elég jól mutatja hogy ennek van a legkevésbé köze a szerencse játékhoz. Annál inkább a tudatossághoz.

" Day-trader: a spekuláns tőzsdei alfaja, aki napi mozgásokat játszik meg. Na ez aztán tényleg biztos bukó hosszútávon, mellesleg adrenalint izzad egész nap. A brokerek nagyon szeretni fogják, de az egyenleg tényleges tuti negatív (hacsak nem bennfentes kereskedő, vagy extra tehetség). "

A napi mozgások megjátszásában egyet értek de miért kellene ennek tutti bukónak lennie ? Ha látom hogy emelkedig egy részvény es nap elején veszek belőle és még zárás elött eladom attól miért kellene adrenalint izzadnom ? Értem én hogy az ár ingadozik közben .. .és ? ha valaki napon belül kereskedik és tudja mit vesz és mennyiért azt is tudja mikor kell eladnia ... mi ebben bonyolult és ördöngős ? Ja , hogyezt mondják mások ? lehet hogy igazuk van ... lehet hogy látták már.

"Szerencsejátékos (ld. day-trader): nem csupán tőzsdén, egyéb -mellesleg kíváló- helyeken is lehet pénzt bukni (casino, tippmix, stb). Hosszútávú elszegényedéshez vezető út, az esélyek nem kiegyenlítettek.."

a tipp mixet még nem próbáltam de a casino eléggé hasonlít a tőzsdéhez. Ha jól határozod meg a trendet (roulett) és van be és kiszállási pontod és terved akkor nem kell ott sem veszteni. CSak nem szabad kapzsinak lenni és meg kell elégedni a napi 5-15.000 Ft al.

A Spekuláns meg persze hogy az árfolyam nyereségre törekszik és rövid időn belül minnél magasabbra hisz mi másért tenné? Akár napi 20-30-40% ra is.
Pusztán csak azért mert van rá lehetősége. És lehet is mert pontosan tudja mit miért tesz. Igaz hogy sokan nem tudják hogy hogyan és miként csinálja de nem egyszer volt már neke is olyan hogy hétfőn vettem, szerdán már 60% pluszban voltak az opcióim ... sőt olyan is volt hogy 1500% ra emelkedett az árolyamnyereségem másnapra (persze ez tényleg ritka, de továbbra sem csak szerencse kérdése) és akkor én most rossz ember vagyok ? vagy illegálisat csináltam ? Nem csak egyszerüen éltem a lehetőséggel hogy vegyek és eladjak valamit egy előre meghatározott áron egy előre meghatározott időn belül. És ez igen messze van a szerencsejátéktól és a szerencsétől .. szerencsére mert akkor nem is csinálmám én sem és rajtam kívül még másik párszáz-ezer ember a nagy világban.

A lényeg hogy a pénz dolgozzon és ne fordítva.

mindegy ... nem akarok senkivel jobban vitába szállni. ...
maradjunk annyiban hogy mindnki ossza le magában hogy mi a valódi rizikó az életében és a jövőjébe. Dolgozik amig engedik vagy amig tud, vagy tanul egy kis befektetési kultúrát végre és kezébe veszi az irányítást. Fittyet hányva az adókra és egyéb megszorításokra mert ha van miből akkor könnyebb kifizetni mint amikor nincs. És ha valaki csak dolgozik akkor egyre kevesebb marad neki.

A többit ti tudjátok.

Y.
Előzmény: gsmcoder (189)
gsmcoder Creative Commons License 2005.12.07 0 0 189

Yag és raber,

 

Kisarkítjátok nagyon. A 4% magyarországi befektető értsd és mond az akinek a bankbetéten kívül van alapban kötvényben is megtaskarítása, tehát nem csak az egyéni tőzsdéző!!!! Az egyéni tőzséző 1% alatti.

a német 30% is hasonlóan, nem csak egyéni tőzsdés, hanem többségében alapokba invesztálót jelent.

 

csekonicsbáró Creative Commons License 2005.12.07 0 0 188

 

Néhány gondolat kockázatvállalás és hozam kapcsolatáról:

 

Befektető: hosszabb időtávon ez a stratégia jár a legkevesebb idegeskedéssel (stressz) és viszonylag jo nyerőt tud hozni. Buy and hold stratégiával részvényalapba fektetve 10-12 % (a 20 csak különleges periodusokban jöhet össze). Nyugodt alvás és infláciot meghalado hozam -mivel a hosszutávu tőzsdei befektetés nem zéro összegű játék!

 

Spekuláns: pénzpiaci játékos aki egy remélt trendet vagy árfolyamváltozást probál meglovagolni. Jellemzően nagy kockázatot vállal (pl tőkeáttételes ügyletek) extra nagy hozam reményében. Nagy stressztűrő képességű személyek előnyben.. Gyakori forgatókönyv: bár sok nyerő pozija is lehet, előbb-utóbb elbukja mindenét, vagy annál többet is... A kockázat csökkenthető modern pénzügyi eszközök alkalmazásával (pl. stopp-loss), de ez nem mindig válhat be.

 

Day-trader: a spekuláns tőzsdei alfaja, aki napi mozgásokat játszik meg. Na ez aztán tényleg biztos bukó hosszútávon, mellesleg adrenalint izzad egész nap. A brokerek nagyon szeretni fogják, de az egyenleg tényleges tuti negatív (hacsak nem bennfentes kereskedő, vagy extra tehetség). 

 

Szerencsejátékos (ld. day-trader): nem csupán tőzsdén, egyéb -mellesleg kíváló- helyeken is lehet pénzt bukni (casino, tippmix, stb). Hosszútávú elszegényedéshez vezető út, az esélyek nem kiegyenlítettek..

 

Mindenkinek szabad a választás, hogy melyik stratégiát részesíti előnyben.

KOPPANYI Creative Commons License 2005.12.06 0 0 187
Azt hiszem, kicsit leegyszerűsíted a dolgot. A kisember rendszerint inkább a kockázat miatt nem fekteti pénzét részvényekbe, s válassza inkább a biztos banki kamatot. És ez nem mutogatás vagy kifogáskeresés. Lássuk be, a tőzsdén a legbiztonságosabb stratégia is magában hordozza a rizikót, hiszen nincs olyan risk-graph, melynek görbéje nem nyúlik át valahol a "loss" mezőbe (persze az idő múlásával lehet és kell is változtatni vagy részpozíciókat létrehozni egy adott stratégián belül, de ez egy másik témakör anyaga)
A trendeknek sem lehet tudni, mikor van vége, csak "valószínűsíteni" a kimenetelt az elemzések alapján, melyek vagy bejönnek vagy nem.

Szóval... Kicsit úgy hangzott az alábbi hsz-od a tőzsdéről, mintha a biorobot szemléletet csak az különböztetné meg a befektetői szemlélettől, hogy a befektető a megtakarítását részvényekbe fekteti és nézni, hogyan áramlik a pénz a családi kasszába, míg a szerencsétlen jobbágy inkább fogyasztásra költi jövedelmét, mert ő kizárólag a mának él... Persze ilyen is van, sőt ezek képviselik a többséget, de ne essünk az általánosítás csapdájába.

Nekem, mint alkalmazottnak is az a célom, hogy rövid időn belül a befektetéseimből éljek meg, de gyakran elfog a bizonytalanság a jövőt illetően - különösen akkor, mikor veszteségbe hajlik a pozícióm -; miből tartom fent magam egy olyan hónapban, mikor nem érem el a kitűzött 2-3%-os profitot. Erre lehet ugyan válasz, hogy ez a profitráta csak egy átlagos, éves értékből származtatható, mely alalpján az sem kizárható, hogy előző hónapban éppen ennek dupláját értük el, és ugye a nyereséget sem kell felélni adott hónapban.

A másik tényező a fent említett bizonytalanságból adódó stressz, mivel nem tudni, mit hoz a jövő. Bár manapság a munkahelyeket sem tekinthetjük állandó, fix bevételt hozó forrásnak, viszonylag hosszú távon (pár éves) fedezheti mindennapi kiadásainkat, ezért biztonságosnak tekinthető. A konzervatív szemléletmód így ezt és a banki kamatot előnyben részesíti, a spekulációt pedig szerencsejátéknak. A szerencsejátékos pedig - ha nagy a tét - stresszel a játékasztalnál. Vajon mennyivel jobb ez a fajta félelemérzet, mint az amit az alkalmazott érez a főnökével vagy a többi kollégájával szemben?

És itt különböztessük meg a befektetőt és a spekulánst. A befektető jutalékot vagy opciós prémiumot remél, mikor részvényt vásárol, a spekuláns egy remélt árfolyamváltozásra játszik, melyeket az általa végzett elemzésekre alapoz. A daytrader pedig a spekulánsok királya, akit nyugodtan nevezhetünk szerencsejátékosnak is, hosszútávon nem lehet nyereséges, legfeljebb nullszaldós, ha mázlija van. Akár roulettezhetne is egy kaszinóban, kb ott is annyi esélye volna munkavállalás nélkül megélni a holnapot a "keresményéből".

Szóval, nem mindegy, ki hogyan játszik az asztalon és az sem, milyen hangulatban. Így nem feltétlenül jobb a spekuláns szemlélet, csak mert "nem akar biorobot és jobbágy maradni a saját hazájában".
Előzmény: Yag.. (185)
raber robert Creative Commons License 2005.12.06 0 0 186

 Yag.. A kisemberek nem kereskednek a tőzsdén az általad felsorolt országokban sem, hanem alapokba, nyugdíjpénztárakba, biztosítókhoz teszik a pénzüket. Onnan megy egyebek mellett a tőzsdére is az összerakott zsé. A kismeber csinálja a civil foglalkozását. Ha nem így tenne bajba kerülne ő is, meg az egész emberiségnek nevezett képződmény.

 

Számoljunk együtt, ha megengeded.

 

1. típus: Van egy magyar kismebernek 10 millió forintja. Ezzel elkezd kereskedni a tőzsdén, ahol csinál évi 20%-ot. Ezért ám alaposan meg kell dolgozni, figyelni a tőzsde minden rezdülését. Felismerni és kihasználni a trendeket, range-ket. Nyitni zárni a pozikat megfelelő ütemezéssel. Ehhez sok munka kell, nem jut idő a civil foglalkozásra, tehát a tőzsdéből kell megélni. Vagyis abból a 2 millióból, amit megkeresett az intenzív kereskedéssel. Nem egy nagy élet. A következő évben megint csinál 2 milliót, amiből már egy kicsit alacsonyabb szinten tud megélni, mert az infláció elvisz belőle pár %-ot. Esetleg születik egy gyereke, akire költeni kell, és hozzá kell nyúlni a tőkéhez is. Szóval nem szaporodik az a fránya pénz, hanem fogy, pedig a 20 % hozam ám nem semmi.

 

2. típus: A másik kisember nem tőzsdézik, hanem bevágja a 10 milláját egy alapba, vagy odaadja egy biztosítónak, esetleg befizeti a nyugdíjpénztárába. Azok ott összehoznak  évi 10 %-ot. A kisember nem foglalkozik a pénze sorsával, hanem csinálja a szakmáját. Eleinte keres évi netto 2 milliót. Jól csinálja és egyre emelkedik a bére. Egyre jobban él a család. A tőke meg csendesen szaporodik anélkül, hogy ránézne.

 

Szerencsére az emberek többsége a 2. típusba tartozik, nem akar a tőzsdén kereskedni. Mást is el kell intézni ebben a társadalomban, nem csak a tőzsdét. Ki sütne kenyeret, ha mindenki menne tőzsdézni. Ha Te ebben látod az életed értelmét, akkor rajta csináld. Rád is szükség van.

Előzmény: Yag.. (185)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!