Én sajna csak a virágmézet és az akácmézet ismerem, mert ahol felnőttem ott ezek voltak. Az akácmézet azért szeretem nagyon, mert tudom milyen finom az akácvirág, sokat legeltem belőle.:-)))))
Mostanában a bolti mézekről az a kósza hír járja, hogy különböző adalékanyagokat tartalmaznak és az a jó ami ikrás lesz , mert az eredeti vagy az ami nem ikrás, hol az egyik hol a másik változatot lehet olvasni. Most akkor mi a zigazság, ikrás vagy nem ikrás és mitől függ, hogy ikrás vagy nem ikrás. És ha ikrás, és felolvasztják akkor meddig lesz még jó?
Fenyőméz.
Ettem már fenyőméznek nevezett valamit, aminek tényleg rém finom fenyőíze volt, az anyósom csinálta valami recept alapján. Nem tudom mennyire volt köze a mézhez, az erdeifenyő-ágak végéről kellett hozzá leszedni azokat a szép kis világoszöld hajtásokat, szóval barbár egy mulatság a fenyőre nézve, és sokat nem lehetett csinálni, mert ahhoz le kell kopsztani egy fél csemetekertet. Majd megkérdezem tőle hogy csinálta.
Van egy svéd méhész ismerősöm, ő szokott mézet küldeni. Az ottani méz az pillanatok alatt megdermed, és krémszerű lesz, szerintem sokkal jobb, mint az a csurgós áttetsző, meg nem olyan édes.
Miciamedve!
A napraforgó méz összetételéről később írok, mert utánna kell érdeklődnöm apámnál. a legeltetésről csak a saját tapasztalatomat tudom leírni.
Mi több héten át szoktunk napraforgón maradni és ha jó az idő akkor kétszer is pergetünk. Nem minden napraforgó tábla mézel, apám mindig utánna szokott érdeklődni ,hogy milyen fajtát vetettek.A méheket lehet ,hogy kifárasztja, de utánna már jön a betelelésre való felkészülés , amit ezután hordanak azt már nem vesszük el tőlük, ilyenkor már pihenhetnek ha akarnak.
Szakerteni nem tudok, de mondok +1 felhasznalasi modot.
Novoszibirszk kornyeken volt szerencsem kiprobalni a 'russzkaja banyat' (= orosz nepi gozfurdo). Persze ruhatlan mulatsag. Na, neha a delikvens testet bekenik mezzel, mielott bemenne a belso, legmelegebb kamraba, ahol aztan friss, vizbe aztatott nyirfagallyakkal jo alaposan vegigvirgacsoljak... A nedu beleivodik a borbe, es azon tul, hogy megfiatalit, isteni finom illatuva is teszi azt.
p.s.: mezem es nyirfagallyam folos mennyisegben van.. : )
Létezik fenyőméz is, a németek szeretik.
Iszonyú drága. Ez nem virágból, hanem a fenyőkön élő rovarok nedvéből készül - de szintén a méhek gyűjtik össze.
igazi medveknek valo tema :-))
maris csorog a nyalam. Kedvencem a fenyomez, sofelhasznalo valoszinuleg errol nosztalgiazik. ezenkivul imadom a vaddohany-mezet es a szelidgesztenyet. ha faj a torkom, akkor harsmezet nyalok el, egy egesz csuporral ;-)).
nairub, az altalad emlitett napraforgo tiszta vagy mas osszetevoi is vannak? en ugy hallottam, hogy a napraforgoviragokon torteno "legeltetes" nagyon kimeriti a meheket mert nagyon ragacsos, ezert a meheszek egy-ket nap utan viragot valtanak.
az altalam benyalt legkulonlegesebb mez ausztral eucaliptus mez volt, kulonleges, frissito aromaval. sajnos nagyon draga volt, harom kosar erdei gombat kellett adnom egy pirinyo uvegert :-((
Pesten a Jászai Mari térnél van egy mézesbolt, ott is lehet sokféle mézet kapni, meg mézes sütiket is...
nyammmmm
NaNe, keresd meg a cikket, ha tudod plz!!
ribizli
Sziasztok édesszájúak!
Ugy kb. tíz évvel ezelőtt kezdett apám méhészkedni, addig nem számítottam nagy méz fogyasztónak, de ez azóta radikális fordulatot vett.
Én a teát már csak mézzel iszom meg.Kedvenc ízesítésem a sárga vagy sötétkék Lipton akáccal esetleg selyemfűvel attól függ , hogy gyengét vagy erőset akarok inni.A családommal kb egy litert fogyasztunk el hetente.Szerintem izlés válogatja ezt a kérdést is ,pl apám a vegyesvirágot favorizálja ha jól tudom ebben van a legtöbb vitamin /kb.20/.Sütéshez is a vegyesvirágot szoktuk használni, de jó a napraforgó is.Nálunk évente négy fajta méz van: akác, selyemfű, vegyesvirág, napraforgó.
Üdv. nairub
Na, ettől a topictól elkezdtem nosztalgiázni.
Öt évet Moszkvában éltem, és azóta se tudom igazán szeretni a hazai mézet: ott egészen más -igazi termelői mézeket lehetett kapni, többségük egészen barna volt, és isteni illatos. Persze egy jó erős csájához az igazi-de azóta is nagyon hiányolom.
:(
És van olyan is, hogy a mézbe eleve el van rejtve a rágcsa. Dióméz asszem. Na az jó, mert a dió jól felszívja magát mézzel, és nem a köldökben kell locsolgatni, vagy előtte gyertyafénynél pepecselni.
Szakértő Hölgyek és Urak: az, hogy milyen virágból van egy méz, az ízén-színén kívül mit befolyásol még? A javasolt felhasználás módját (pl. ezt teába, azt pedig süteménybe)?
Na ehhez hozzá kell szólnom, mivel én vagyok itt az egyetlen igazi szakértő. A méz mindíg jó, hogy egészen pontos legyek: ha jó akkor nagyon jó, ha nem jó azért akkor is jó. Az ikrás és nem ikrás, valamint az akác, repce, vegyes virág, stb. méz. Egyébként szerintem akkor jár mindenki a legjobban ha keres lakóhelye környéken egy igazi méhészt és tőle vesz frissen pergetett mézet. A méz egyébként abszolut bizalmi kérdés (legalábbis az én számomra). Csemegének ajánlom a diót mézzel, valamint bármely aszalt gyümölcsöt mézzel. Ha álmatlanságban szenvedsz, vagy zavarosakat álmodsz és nyugtalanul alszol, lefekvés előtt igyál egy pohár langyos mézes tejet. Úgy fogsz aludni mint a bunda.
Előre is bocsánat, hogy kicsit a másik oldalról szólok hozzá... Pár évvel ezelőtt egyszer egy pénteki napon elment a hangom; egy buli volt előző éjszaka, ráadásul lent a Balcsin, egy kerthelységben, hatalmas éneklésekkel, ismeritek... Hétfőn viszont mindenféleképpen kellett volna telefonálnom. Így hát három napig mást se etettek velem csak mézet, úgy natúr magában... ha teát ittam, abban is méz volt, a végére már úgy láttam, hogy az egész világ mézből áll... :) A hangom ugyan visszajött a harmadik napra, de a méz azóta sem tartozik a kedvenceim közé... :))
Kb 2-3 hónapja jelent meg egy cikk a Teszt Magazinban. Kb 20 féle mézet vizsgáltak be, ebből gyakorlatilag kettő volt, amit a a mérések alapján forgalomba lehet hozni. (Abból is az egyik íz szempontjából meglehetősen rossz volt)
Ha gondoljátok, holnap megkeresem az újságot - ha még megvan.
Kóstolt már valaki napraforgómézet? Hallottam róla és arra vágyom nagyon. Esetleg tudjátok, hol lehet kapni? A gesztenyeméz is nagyon piszkálja a fantáziámat. A legtöbb méz is-te-ni lépes kiszerelésben! Nyamm!
Pécsen van egy mézes bolt (a Széchenyi tértől nem messze) ott mindenféle veszettül izgalmas mézeket árulnak: selyemfű, gesztenye, különböző virágmézeket. Kár, hogy nem rajongok a mézért... :))
Augusztus 20-a körül a Budai Várban hosszú évek óta van Mesterségek ünnepe.
Ott szokott lenni egy pasi, aki különféle virágokról gyűjtött mézet árusít, és kóstolni is lehet. Tavaly megkóstoltam a repcemézet. Hihetetlenül finom! Egészen híg, majdnem átlátszó és már nem tudom, milyen ízű, de nagyon jó. Meg a gesztenyeméz! MMMMMM!
Ugye azt tanultuk az általánosban, hogy a méhek gyűjtik a virágok nektárját, a kaptárban az ún. sejtekbe töltik, és ott mézzé "érlelik", majd a méhészek kipergetik, mi meg elfogyasztjuk.
Tavaly a Mesterségek Ünnepén sajnos csak félfüllel hallottam, hogy sajátos tánccal kommunikálnak egymással a gyűjtögetô méhek, hol találtak jó mézelô helyeket. Elôször felderítôk mennek szét, és miután találtak jó helyet és elmondták a többieknek, mindenki oda repked gyűjteni, így biztosított az is, hogy azonos virágfajtáról gyűjtsék a nektárt. (Vagy nem.) Meg az is szokás, hogy a méhészek a kaptárakat virágzás idején elviszik olyan helyre, ahol sok van a kívánt virágból, pl. nagy akácos erdôkhöz.
ribizli