Keresés

Részletes keresés

nomira Creative Commons License 1999.03.30 0 0 23
Én sajna csak a virágmézet és az akácmézet ismerem, mert ahol felnőttem ott ezek voltak. Az akácmézet azért szeretem nagyon, mert tudom milyen finom az akácvirág, sokat legeltem belőle.:-)))))
Mostanában a bolti mézekről az a kósza hír járja, hogy különböző adalékanyagokat tartalmaznak és az a jó ami ikrás lesz , mert az eredeti vagy az ami nem ikrás, hol az egyik hol a másik változatot lehet olvasni. Most akkor mi a zigazság, ikrás vagy nem ikrás és mitől függ, hogy ikrás vagy nem ikrás. És ha ikrás, és felolvasztják akkor meddig lesz még jó?

Ezkicsitzagyvalett. :-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Lakki Creative Commons License 1999.03.30 0 0 22
Fenyőméz.
Ettem már fenyőméznek nevezett valamit, aminek tényleg rém finom fenyőíze volt, az anyósom csinálta valami recept alapján. Nem tudom mennyire volt köze a mézhez, az erdeifenyő-ágak végéről kellett hozzá leszedni azokat a szép kis világoszöld hajtásokat, szóval barbár egy mulatság a fenyőre nézve, és sokat nem lehetett csinálni, mert ahhoz le kell kopsztani egy fél csemetekertet. Majd megkérdezem tőle hogy csinálta.
Van egy svéd méhész ismerősöm, ő szokott mézet küldeni. Az ottani méz az pillanatok alatt megdermed, és krémszerű lesz, szerintem sokkal jobb, mint az a csurgós áttetsző, meg nem olyan édes.
Előzmény: NaNe (18)
nairub Creative Commons License 1999.03.30 0 0 21
Miciamedve!
A napraforgó méz összetételéről később írok, mert utánna kell érdeklődnöm apámnál. a legeltetésről csak a saját tapasztalatomat tudom leírni.
Mi több héten át szoktunk napraforgón maradni és ha jó az idő akkor kétszer is pergetünk. Nem minden napraforgó tábla mézel, apám mindig utánna szokott érdeklődni ,hogy milyen fajtát vetettek.A méheket lehet ,hogy kifárasztja, de utánna már jön a betelelésre való felkészülés , amit ezután hordanak azt már nem vesszük el tőlük, ilyenkor már pihenhetnek ha akarnak.

nairub.

Előzmény: miciamedve (17)
John Zero2 Creative Commons License 1999.03.30 0 0 20
hula:
MÉZ tényleg rulez, élőben is, sőt ;-)
Kb. havonta szoktak lenni az Almássy Téri Szkp-ban, érdemes elmenni, mert a hangulat mindig szuper...
Előzmény: hula (7)
Purusa Creative Commons License 1999.03.30 0 0 19
Mez ruley. : )

Szakerteni nem tudok, de mondok +1 felhasznalasi modot.
Novoszibirszk kornyeken volt szerencsem kiprobalni a 'russzkaja banyat' (= orosz nepi gozfurdo). Persze ruhatlan mulatsag. Na, neha a delikvens testet bekenik mezzel, mielott bemenne a belso, legmelegebb kamraba, ahol aztan friss, vizbe aztatott nyirfagallyakkal jo alaposan vegigvirgacsoljak... A nedu beleivodik a borbe, es azon tul, hogy megfiatalit, isteni finom illatuva is teszi azt.

p.s.: mezem es nyirfagallyam folos mennyisegben van.. : )

NaNe Creative Commons License 1999.03.30 0 0 18
Ribizli Méz, OK. :))

Létezik fenyőméz is, a németek szeretik.
Iszonyú drága. Ez nem virágból, hanem a fenyőkön élő rovarok nedvéből készül - de szintén a méhek gyűjtik össze.

Tud valaki bővebbet róla ?

NaNe

Előzmény: ribizli (16)
miciamedve Creative Commons License 1999.03.29 0 0 17
igazi medveknek valo tema :-))
maris csorog a nyalam. Kedvencem a fenyomez, sofelhasznalo valoszinuleg errol nosztalgiazik. ezenkivul imadom a vaddohany-mezet es a szelidgesztenyet. ha faj a torkom, akkor harsmezet nyalok el, egy egesz csuporral ;-)).
nairub, az altalad emlitett napraforgo tiszta vagy mas osszetevoi is vannak? en ugy hallottam, hogy a napraforgoviragokon torteno "legeltetes" nagyon kimeriti a meheket mert nagyon ragacsos, ezert a meheszek egy-ket nap utan viragot valtanak.

az altalam benyalt legkulonlegesebb mez ausztral eucaliptus mez volt, kulonleges, frissito aromaval. sajnos nagyon draga volt, harom kosar erdei gombat kellett adnom egy pirinyo uvegert :-((

ribizli Creative Commons License 1999.03.29 0 0 16
Pesten a Jászai Mari térnél van egy mézesbolt, ott is lehet sokféle mézet kapni, meg mézes sütiket is...
nyammmmm
NaNe, keresd meg a cikket, ha tudod plz!!
ribizli
nairub Creative Commons License 1999.03.29 0 0 15
Sziasztok édesszájúak!
Ugy kb. tíz évvel ezelőtt kezdett apám méhészkedni, addig nem számítottam nagy méz fogyasztónak, de ez azóta radikális fordulatot vett.
Én a teát már csak mézzel iszom meg.Kedvenc ízesítésem a sárga vagy sötétkék Lipton akáccal esetleg selyemfűvel attól függ , hogy gyengét vagy erőset akarok inni.A családommal kb egy litert fogyasztunk el hetente.Szerintem izlés válogatja ezt a kérdést is ,pl apám a vegyesvirágot favorizálja ha jól tudom ebben van a legtöbb vitamin /kb.20/.Sütéshez is a vegyesvirágot szoktuk használni, de jó a napraforgó is.Nálunk évente négy fajta méz van: akác, selyemfű, vegyesvirág, napraforgó.
Üdv. nairub
sófelhasználó Creative Commons License 1999.03.29 0 0 14
Na, ettől a topictól elkezdtem nosztalgiázni.
Öt évet Moszkvában éltem, és azóta se tudom igazán szeretni a hazai mézet: ott egészen más -igazi termelői mézeket lehetett kapni, többségük egészen barna volt, és isteni illatos. Persze egy jó erős csájához az igazi-de azóta is nagyon hiányolom.
:(
jellem Creative Commons License 1999.03.29 0 0 13
És van olyan is, hogy a mézbe eleve el van rejtve a rágcsa. Dióméz asszem. Na az jó, mert a dió jól felszívja magát mézzel, és nem a köldökben kell locsolgatni, vagy előtte gyertyafénynél pepecselni.
CooCooFooZoo Creative Commons License 1999.03.29 0 0 12
Ez kezd jó lenni...:-))))

Szakértő Hölgyek és Urak: az, hogy milyen virágból van egy méz, az ízén-színén kívül mit befolyásol még? A javasolt felhasználás módját (pl. ezt teába, azt pedig süteménybe)?

Micimackó Creative Commons License 1999.03.29 0 0 11
Na ehhez hozzá kell szólnom, mivel én vagyok itt az egyetlen igazi szakértő. A méz mindíg jó, hogy egészen pontos legyek: ha jó akkor nagyon jó, ha nem jó azért akkor is jó. Az ikrás és nem ikrás, valamint az akác, repce, vegyes virág, stb. méz. Egyébként szerintem akkor jár mindenki a legjobban ha keres lakóhelye környéken egy igazi méhészt és tőle vesz frissen pergetett mézet. A méz egyébként abszolut bizalmi kérdés (legalábbis az én számomra). Csemegének ajánlom a diót mézzel, valamint bármely aszalt gyümölcsöt mézzel. Ha álmatlanságban szenvedsz, vagy zavarosakat álmodsz és nyugtalanul alszol, lefekvés előtt igyál egy pohár langyos mézes tejet. Úgy fogsz aludni mint a bunda.
Maminti Creative Commons License 1999.03.29 0 0 10
Előre is bocsánat, hogy kicsit a másik oldalról szólok hozzá... Pár évvel ezelőtt egyszer egy pénteki napon elment a hangom; egy buli volt előző éjszaka, ráadásul lent a Balcsin, egy kerthelységben, hatalmas éneklésekkel, ismeritek... Hétfőn viszont mindenféleképpen kellett volna telefonálnom. Így hát három napig mást se etettek velem csak mézet, úgy natúr magában... ha teát ittam, abban is méz volt, a végére már úgy láttam, hogy az egész világ mézből áll... :) A hangom ugyan visszajött a harmadik napra, de a méz azóta sem tartozik a kedvenceim közé... :))
jellem Creative Commons License 1999.03.29 0 0 9
Méz szilvával, dióval, nehéz testes borral. Köldökből.
NaNe Creative Commons License 1999.03.29 0 0 8
Sziasztok !

Kb 2-3 hónapja jelent meg egy cikk a Teszt Magazinban. Kb 20 féle mézet vizsgáltak be, ebből gyakorlatilag kettő volt, amit a a mérések alapján forgalomba lehet hozni. (Abból is az egyik íz szempontjából meglehetősen rossz volt)
Ha gondoljátok, holnap megkeresem az újságot - ha még megvan.

NaNe

hula Creative Commons License 1999.03.28 0 0 7
M.É.Z Rulez! De sajna élőben még nem hallottam őket. csak cd-n. De óriási.
Thor Creative Commons License 1999.03.28 0 0 6
Kóstolt már valaki napraforgómézet? Hallottam róla és arra vágyom nagyon. Esetleg tudjátok, hol lehet kapni? A gesztenyeméz is nagyon piszkálja a fantáziámat. A legtöbb méz is-te-ni lépes kiszerelésben! Nyamm!
banya Creative Commons License 1999.03.28 0 0 5
Pécsen van egy mézes bolt (a Széchenyi tértől nem messze) ott mindenféle veszettül izgalmas mézeket árulnak: selyemfű, gesztenye, különböző virágmézeket. Kár, hogy nem rajongok a mézért... :))
ribizli Creative Commons License 1999.03.28 0 0 4
Szerintem beszorulhatott...
vagy egészen Nyuszi modern lakásába (ahol a kijáratokat szűkre építik), vagy a mancsa/ feje a csuporba. ;-)
ribizli
laca55 Creative Commons License 1999.03.28 0 0 3
Micimackó, hol vagy ilyenkor? Most éppen milyen csuporban van a mancsod?
ribizli Creative Commons License 1999.03.28 0 0 2
Augusztus 20-a körül a Budai Várban hosszú évek óta van Mesterségek ünnepe.
Ott szokott lenni egy pasi, aki különféle virágokról gyűjtött mézet árusít, és kóstolni is lehet. Tavaly megkóstoltam a repcemézet. Hihetetlenül finom! Egészen híg, majdnem átlátszó és már nem tudom, milyen ízű, de nagyon jó. Meg a gesztenyeméz! MMMMMM!
Ugye azt tanultuk az általánosban, hogy a méhek gyűjtik a virágok nektárját, a kaptárban az ún. sejtekbe töltik, és ott mézzé "érlelik", majd a méhészek kipergetik, mi meg elfogyasztjuk.
Tavaly a Mesterségek Ünnepén sajnos csak félfüllel hallottam, hogy sajátos tánccal kommunikálnak egymással a gyűjtögetô méhek, hol találtak jó mézelô helyeket. Elôször felderítôk mennek szét, és miután találtak jó helyet és elmondták a többieknek, mindenki oda repked gyűjteni, így biztosított az is, hogy azonos virágfajtáról gyűjtsék a nektárt. (Vagy nem.) Meg az is szokás, hogy a méhészek a kaptárakat virágzás idején elviszik olyan helyre, ahol sok van a kívánt virágból, pl. nagy akácos erdôkhöz.
ribizli
bnoplwk2 Creative Commons License 1999.03.28 0 0 1
Szija CCFZ nekem is van am MEZ! Meghozza ezustlemezen :)))
Előzmény: CooCooFooZoo (0)
CooCooFooZoo Creative Commons License 1999.03.28 0 0 0
Hehe, a miénk itt a MÉZ
CooCooFooZoo Creative Commons License 1999.03.28 0 0 topiknyitó
Lassan újra itt a nagy virágzás, és lesz sok-sok friss méz mindenhol.
Honnan? Kitől? Milyet? Mik a kedvenceitek?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!