Keresés

Részletes keresés

azfix Creative Commons License 1999.03.30 0 0 119
Kedves Dekóder,
amit feszegetsz az a negyedik pont hatóköre (részben keverve az első ponttal). Akkor kérem a Te újabb verziódat a 4. pontra, vagy térjünk vissza Jaccuse lényegében hasonló tartalmú változatához?

Tényleg: a másik három ponttal nem értessz egyet?

Kedves alfalfa58!
Ha kész lesz, indul a Kódex. HA a T. asztaltársak segítenek elkészíteni, kellőképpen konstruktívan. Többek között az a bajom a túlzott átfogalmazással, hogy hol a határ, amivel az eredeti aláírók már nem tudnának azonosulni?
De nem adom fel, és lesz kódex. Aki csütörtökön az aláírók közül jön, és ha egyezségre jutunk addig, megkapja a példányát a Kódexből, és a Kódex nick pw-jét. Utána azoknak, akiket ismer és tudja emiljét, elküldheti, illetve maga is idézheti. Bizalmi alapon, hiszen erről szól az egész.
Április 1-től így működhet, ha egyetértésre jutunk.
azfix

dekóder Creative Commons License 1999.03.30 0 0 118
Segítek. Nem lehet negatív, elítélő vélemény alapja az, hogy valaki nő/férfi, roma, homoszexuális, magyar/zsidó/arab/indián/fekete/fehér stb. Vagyis: igyekezzünk a tettei alapján megítélni a másikat.
Előzmény: Pásztörperc (116)
GLászló Creative Commons License 1999.03.30 0 0 117
Pontosítsd, ha érted, hogy mit szeretne dekóder kifejezni.
Előzmény: Pásztörperc (116)
Pásztörperc Creative Commons License 1999.03.30 0 0 116
Kedves GLászló, korábban Te voltál, aki masszívan küzdött a megfogalmazások pontosságáért...

dekóder 2. pontját nemcsak elfogadni, de értelmezni sem tudom. Az egészből annyi stimmel számomra, hogy mi, emberek, valamennyien ugyanahhoz a fajhoz (homo sapiens) tartozunk. No de
színünk, nyelvünk, vallásunk, nemzeti vagy társadalmi származásunk, vagyoni helyzetünk stb.) igencsak eltérő, és nemünk is van legalább 2 (ha most szegény hermafroditákat nem veszem külön). Szükségképpen e különbségeknek a hozzászólásokban is meg kell jelenniük. Hogyan írjak a cigányok integrációs/asszimilációs problémáiról/útjairól, ha nem tehetek különbséget a romák és az ún. "magyarok" között (még csak azt se írhatnám, hogy "szoláriumbarna", mert akkor ugye a szín szerint tettem különbséget)??

Előzmény: GLászló (114)
alfalfa58 Creative Commons License 1999.03.30 0 0 115
Kedves Kódex!

Akkor - beszállás, Kódex indul?

Ha lehet, kérek egy demót!

Előzmény: Kódex (112)
GLászló Creative Commons License 1999.03.30 0 0 114
Dekóder javaslatát elfogadom. Igaz, a dologgal leginkább a lelkiismeretünk könnyebbedik, de

1. a megfogalmazás nem akar többet, mint a rosszízű hozzászólások elutasítását
2. mindenki maga dönti el, hogy tiltakozik-e és milyen formában, ezáltal csak a saját ízléséért felel..

Támogatom.

Kódex Creative Commons License 1999.03.30 0 0 113
Kedves Olvasó!

Elnézést dekódert még nem olvastam.

Kódex

Előzmény: alfalfa58 (106)
Kódex Creative Commons License 1999.03.30 0 0 112
Kedves Olvasó!

Örömmel jelentem, hogy bakunyin és desider is aláírt e-mail-ben, csak azt nem tudom lassan, mit is. Mulant tiszteletbeli aláírónak tekintve, és az eddigi javaslatok közül az összeset figyelembe véve a Kódex körülbelül az alábbi négy pontot tartalmazza:

1. Egy adott személy, különösképpen a T. Asztal tagjai véleményéről, stílusáról, személyiségéről szóló topic nyitása ellenkezik az Aláírók által elfogadott Etikai Kódex elveivel, az Aláírók a topic-ban nem nyílvánítanak véleményt, csak ezt a bejegyzést helyezik el, de ezt kitartóan.

2. Az 1-es pont alól kivételt képez minden olyan konkrét, hivatkozott esemény vizsgálata, amely levélváltáshoz, illetve nyilatkozat(ok) kibocsájtásához vezetett.

3. A topic indítónak az érdemi vita kialakulása érdekében a topic-nyitó véleményét is indokolt tartalmaznia. Amenyiben a topic indító konkrét eseményre (jelenségre) hivatkozik, egy arra vonatkozó hiteles forrást is fűzzön hozzászólásához, vagy ha ezt nem tudná megtenni, jelezze egyértelműen.

4. A Kódex Aláírói elutasítanak minden becsületsértő, rasszista, illeve egy nemzet vagy egyes csoportok érzéseit sértő hozzászólást, amely az Aláírók megítélése szerint nem a vitát, hanem a bicskanyitogatást segíti elő. Arra kérünk: ne tedd, mi itt beszélgetni szeretnénk!

Várom véleményeteket, üdvözlettel
A Kódex

Előzmény: alfalfa58 (106)
Pásztörperc Creative Commons License 1999.03.30 0 0 111
Kedves Guga!

Inkább úgy mondanám, hogy nemigen leszek benne kezdeményező. Kérdésed nyomán tartottam egy kis önvizsgálatot, és be kellett vallanom magamnak (és így most Neked is), hogy a dolog kivitelezésével (mikor, hova kell kattintani) komoly technikai problémáim vannak — nézd el ezt egy egyszerű mérnökembernek, aki csak a statisztikai feldolgozó programok futtatásához ért.

Előzmény: Guga (103)
dekóder Creative Commons License 1999.03.30 0 0 110
Olvasva az eddigi véleményeket arra a meggyőződésre jutottam, hogy rossz módszert választottunk a viták kulturáltságának megőrzése érdekében. Az nyilvánvaló, hogy legtöbbünknek elege van az elmúlt hetekben eluralkodott agresszív (SZVSZ helyenként törvénybe ütköző) hozzászólásokból, s úgy éreztük, tennünk kell ez ellen.

A moderálás megreformálása (itt most nem részletezett, de más topicban olvasható) okok miatt) nem lehetséges. Az Etikai Kódex-ről szóló javaslat szerintem alapjaiban jó, de a szigorúan meghúzott határokban nem tudtunk egyezségre jutni.

Ezért azt javaslom, hogy azokat az alapelveket rögzítsük, amelyeket fontosnak tartunk ahhoz, hogy megőrizzük a viták kuluráltságát, de nem kényszerít bennünket arra, hogy folyton a normák betartására figyelmeztessünk másokat.

Elképzelésem szerint az Etikai Kódex állandóan és kiemelt helyen szerepelne az asztalon. Így minden újonnan érkező csatlakozhatna hozzá.

Etikai Kódex

Alulírottak úgy gondoljuk, hogy az Internetto Fóruma olyan hely, ahol a
kulturált vita követelményeinek megfelelve, mások véleményét, meggyőződését, hitét és vallását tiszteletben tartva mindenki kifejtheti véleményét az adott témakörökben.

Ennek alapján elfogadjuk és magunkra nézve kötelezőnek tekintjük az
alábbiakat:

1) Elutasítunk minden olyan hozzászólást, amely sérti mások meggyőződését.

2.) Elutasítunk minden olyan hozzászólást, amely bármilyen alapon (faj, szín, nem, nyelv, vallás, nemzeti vagy társadalmi származás, vagyoni, stb)
különbséget tesz az emberek között.

3.) Amennyiben az első két pontba ütköző üzenetek kerülnek a fórumba, azok
ellen kultúrált formában tiltakozunk.

Törölt nick Creative Commons License 1999.03.30 0 0 109
Minden lehet :-))))))
Előzmény: Guga (98)
Libego Creative Commons License 1999.03.30 0 0 108
Igen, ezzel igy egyetertek
Ezert van az, hogy a hetvegi koszovo es vasokol roham mostanra lecsillapodott. Miutan teleszortak sok topikot az oda nem illo uzeneteikkel es stilusukkal, de senki vagy nagyon kevesen reagaltak ra el is tuntek.

Ez a masik topikban GLaszlo altal kimondott Index-szabaly fe'lese'g.

Előzmény: Guga (98)
alfalfa58 Creative Commons License 1999.03.30 0 0 107
azfiz = azfix
Előzmény: alfalfa58 (106)
alfalfa58 Creative Commons License 1999.03.30 0 0 106
Kedves azfiz!

A tett halála az okoskodás (vagy mi). Ne gatyázz már annyit, ha csak nem gatyázni akarsz (:-)). Szóval, katonásan, valamennyi aláíró nevében jelentsd ki: április elsején Kódex - az alábbi feltételekkel - indul...

Ha a dolog működik: nagyszerű!
Ha nem működne, csiszolgatni kell kicsit...

Előzmény: azfix (105)
azfix Creative Commons License 1999.03.30 0 0 105
Kedves Mulan, hajlok rá, hogy támogassam, mindenesetre egy
6) Ilyen témában már van topic, írj oda:...
jellegű pontot érdemes lenne belevenni.
Pontjaidból hiányolom a közös fellépés iránti igényt, magyarán szólva, hogy minden hasonló topic-ba tévedő, Kódexet aláíró vállalja, hog y(esetleg saját véleménye mellett) a Kódexet odaillő pontját is beszúrja, ha szükséges (aláírásokkal együtt).
azfix
Előzmény: Mulan (104)
Mulan Creative Commons License 1999.03.30 0 0 104
Egyszer már válaszoltam erre, de valahogy elszállt a válasz, és a reload-ra nem is ez a topic jött vissza, hanem a Fórum címlapja. Na akkor nocheinmal:

Először is a a két dolog, ami zavar:
a)az aktuálpolitikai-nem aktuálpolitikai, amin belül:
-ki mondja meg konkrétan, mi melyik?
-egy ilyen etikai kódex nem lehet olyan, ami megfogalmazásánál fogva csak a Politika fórumra lenne érvényes. (Már csak azért sem, mert a többi fórumban pont ezek a bajok dúlnak)

b) a konkrét forrás megjelölése: attól, hogy vagy nincs is forráshivatkozás, vagy van olyan, hogy a "tegnapi Szaunában", még lehet egy topicnyitó teljesen korrekt.

A fentiek alapján én így szabnám át a négy pontot:

1. Egy adott személy vagy csoport személyiségéről, véleményéről, stílusáról topicot nyitni ellenkezik a Kódex elveivel

2. A topicindítónak illik tartalmazni a topicnyitó saját véleményét is.

3. Amenyiben a topicindító konkrét eseményre (jelenségre) hivatkozik, nevezzen meg egy arra vonatkozó hiteles forrást is.

4. Ez itt egy becsületsértő, rasszista, illeve egy nemzet vagy egyes csoportok érzéseit sértő hozzászólás, amely megítélésünk szerint nem a vitát, hanem a bicskanyitogatást segíti elő. Arra kérünk: ne tedd, mi itt beszélgetni szeretnénk!

Ezt aláírnám - de persze nem a saját megfogalmazásomhoz ragaszkodom, csak az elveihez.

Előzmény: Kódex (96)
Guga Creative Commons License 1999.03.30 0 0 103
Kedves Pásztörperc,
Akkor a 4.-es pontot te nem fogod betartani?

Előzmény: Pásztörperc (100)
azfix Creative Commons License 1999.03.30 0 0 102
Tévedtem, aláírtad. Megjegyezném, hogy a jó szándék mellett a közöny, tehetetlenség és cselekvésképtelenség az, ami a magyar társadalom legnagyobb rákfenéje.
Azt mond meg, Te mit javasolsz, ami célra vezet?!
azfix
Előzmény: Pásztörperc (100)
azfix Creative Commons License 1999.03.30 0 0 101
Kedves Pásztörperc és úgy emléxem, hogy Te nem írtad alá. Tévednék?
azfix
Előzmény: Pásztörperc (100)
Pásztörperc Creative Commons License 1999.03.30 0 0 100
Kedves Guga!

Nem hiszem, hogy valaha is elkezdenék bárkit figyelmeztetgetni. Az aláírás számomra azt jelenti, hogy a jövőben én magam megpróbálom majd betartani a többé-kevésbé érthetően lefektetett alapelveket, és kudarc esetén szívesen veszem, ha valaki emiatt fejemre olvassa a kódex gyanítható értelmű passzusait. Olybá tűnik, nemcsak én értem így. Talán nem véletlen, hogy Kódexnek még egyik aláíró sem írt.

Előzmény: Guga (98)
azfix Creative Commons License 1999.03.30 0 0 99
Kedves Mulan,
Az 1-es pont szerint tévedsz,
Jelenlegi tartalom:
"1) A nem aktuál-politikai topic-ok természetesen létjogosultak, ez alól kivételt képeznek az egy adott Politikába író személy, illetve csoport személyiségéről, véleményéről, viselkedéséről szóló topic-ok. "
Valóban, merőben etikátlannak tartom bárkit megkritizálni véleménye miatt, talán tapasztaltad már. Azonban ez a topic a közösen elfogadható _viselkedési_ normákról szól, az etikáról, és nem egy meghatározott személy, vagy csoport viselkedéséről. SZVSZ nem lehet etikáról beszélni, amíg nincs közösségi alapon meghatározv, mi az etikus, mi nem.
Elgondolkoztam azon, ebből a szempontból mit is jelent a nagy számú ellenző: annyit, hogy a Kódex tekintélyét az aláírások adják, és az, ha az aláírók használják is. (nem én).
azfix
Előzmény: Mulan (95)
Guga Creative Commons License 1999.03.30 0 0 98
Nem az a lényeg,hogy rendben menjenek a dolgok.A káosz úgyis rulez. Mutassa meg csak mindenki az igazi arcát. Egyetlen dolgot kell betartani: ne válaszoljunk azoknak, akik el akarják rontani a beszélgetéseinket.

A többi,kódexben lefektetett érték relatív, ti is jól tudjátok, hogy pont azok nem fogadják el, akikre vonatkozna.
Némelyik ráadásul parlamenti képviselő:-))

Meg ugye,kezeket a szívetekre,ti is áthágjátok a kódex szellemét néha-néha. ...

Nem teccik ez a mivagyunka megmondókhogyitt mitszépmitnemszép csinálni. A hülyék ellen a közöny a legjobb ellenszer.Aki meg szervezett topikterrorizmusról beszél,az lehet,hogy polit.üld.mániában szenved:-))))

Előzmény: azfix (80)
Pásztörperc Creative Commons License 1999.03.30 0 0 97
Kedves Kódex!

Nevem eredetéről (mivel oly nyelvtörőre sikeredett, hogy mindenki elüti):

1.
— Miből áll egy pásztoróra?
— Hatvan pásztorpercből.

2. Hosszú évekkel ezelőtt csináltuk az Árnyékmagyarország c. könyvet (ez az Árnyvadász szerepjáték Magyarország 2053-ban kiegészítője). A könyv az itt élvezhető levelezőlistás formátumban készült; én egy törp fickó nevében írtam bele pár beszólást. Azt a nevemet tettem át ide.

Előzmény: Kódex (96)
Kódex Creative Commons License 1999.03.30 0 0 96
Kedves Olvasó!
Eddig két levelet kaptam címemre, sajnos nem az Aláírók közül.
Sajnálattal tapasztaltam, hogy körülöttem számos félreértés támadt. Szeretném, ha tisztáznátok, miről szóljak, milyen pontokat tartalmazzak, azután idézzetek bátran lelkiismeretek szerint.

Jelenlegi tartalmam:
1) A nem aktuál-politikai topic-ok természetesen létjogosultak, ez alól kivételt képeznek az egy adott Politikába író személy, illetve csoport személyiségéről, véleményéről, viselkedéséről szóló topic-ok.

2)
azfix változata: 2) Minden topic-indítónak forrást kell tartalmaznia, és a topic-nyitó saját véleményét
Trebitsch változata: 2) Minden topic-indítónak a topic-nyitó saját véleményét is tartalmaznia kell.

3) Aktuál-politikai kérdésben nyitott topic minden esetben kell, hogy tartalmazzon esemény alapot, hiteles forrással. Csak különleges esetben nyithatók egyes politikusok személyes viselkedésével kapcsolatos topic-ok: amennyiben ez az esemény levélváltáshoz, illetve számos nyilatkozat kibocsájtásához vezetett.

4)
azfix változata: 4)A carthát aláírók állásfogalásuktól függetlenül minden becsületsértést tartalmazó, vagy előző hozzászóló jóhiszeműségét kétségbe vonó, népek, népcsoportok, pártok jelzőkkel ellátását tartalmazó, torzított neveket, megnevezéseket tartalmazó hozzászólás esetén a hozzászólót folyamatosan figyelmeztetik, mindaddig, amíg ezzel a tevékenységével fel nem hagy.

Jaccuse és dekóder változata: 4)pont: "...minden becsületsértést tartalmazó, vagy előző hozzászóló jóhiszeműségét kétségbe vonó, népek, népcsoportok, pártok jelzőkkel ellátását tartalmazó, torzított neveket, megnevezéseket tartalmazó hozzászólás esetén a hozzászólót folyamatosan figyelmeztetik..."
Támogatta: Jaccuse, dekóder, BaSand, Pászztörpec

Trebitsch változata: 4.) Úgy véljük, ez itt egy becsületsértő, rasszista, illeve egy nemzet érzéseit sértő hozzászólás, amely megítélésünk szerint nem a vitát, hanem a bicskanyitogatást segíti elő. Arra kérünk: ne tedd, mi itt beszélgetni szeretnénk, és nem egymást gyomrozni.

Azfix javaslata (de nem a kódex része, mivel attól független fórum dönthet róla): amennyiben a fenti lépések nem lennének kellőképpen hatásosak, javaslom a topic-nyitó kapjon levélben kulcsot és lehetőséget topic-ja "tisztábva tételéhez". Támogatta: Trebitsch, gombperec

Aláírta:
Jaccuse, alfalfa58, másképp, dekóder, BaSand, frett, DONCARLOS, Trenbitsch, Eddybuci, Pocak, Esik, Zénó, grószpapa, Wágner úr, Geo, Gábriel, moga, medve, szalonna, tata

Elutasította, nem támogatta, aktívan kételkedett:
libebols, rezső,kérdőjel,GLászló,libegő,Fóti,GLászló, Töfröcső, Guga

Szeretnék megkérni minden támogatót, hogy a verziókról szavazzatok, küldjetek új pontokat, javaslatokat, illetve gyertek el csütörtökön a Hádészba megvitatni Engem.

Üdvözlettel A Kódex

Mulan Creative Commons License 1999.03.30 0 0 95
Az általad megfogalmazott vonatkozó kódexpont - az itt leírt véleményeddel ellentétesen - etikátlannak minősítené azt a topicnyitót. (Egyébként jelen topic nyitóját is)
Előzmény: azfix (79)
Mulan Creative Commons License 1999.03.30 0 0 94
Az általad megfogalmazott vonatkozó kódexpont - az itt leírt véleményeddel ellentétesen - etikátlannak minősítené azt a topicnyitót. (Egyébként jelen topic nyitóját is)
Előzmény: azfix (79)
Törölt nick Creative Commons License 1999.03.30 0 0 93
:-)!

A poénokat értékelem.
Más is az enyéimet, csak maskep.

Előzmény: partizán (90)
GLászló Creative Commons License 1999.03.30 0 0 92
Azt meg csak hozzáteszem, hogy egyelőre Nyírő András véleménye egy szomszédos topicban végképp nem ad alapot a kódexelésre.
GLászló Creative Commons License 1999.03.30 0 0 91
Én csak annyit szeretnék kérdezni lányok és fiúk, hogy amíg aláírók között ilyen vita folyik, addig milyen alapon használja bárki - az egyébként szintje már minden pontjában vitatott - "kódexet" mások megregulázására?
:-((
partizán Creative Commons License 1999.03.29 0 0 90
Itt aztán tanulhat az ember jó kis új harci eszközöket. Kiváncsi vagyok, hogy működik ez a benyúlósdi. Képzeljétek el, milyen buli lenne, ha... Na ezt majd inkább akcióba.
Hurrrrááááááááááááá

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!