Három négy levélig vágd vissza és ültesd el öntözd be és utánna naponta a leveleket vizel permetezd. Mivel nagyon kevés a gyökere igy a nagy levélzetet nem tudná elátni ezért kell levágni és permetezni. A jövő év augusztusát megéri akor már nyertél egy szép virágot.
Ahol a borostyán megkapaszkodott, az onnan magától nem fog leesni. Ha lejön, az vagy attól lesz, mert a vakolattal együtt jön, vagypedig valami külső hatás lerángatja a falról...
Segítséget kérek!!!Borostyánt szeretnék futtatni nemesvakolattal bevont falra. Szeretném tudni, hogy be kell-e rácsozni a falat ( a borostyán így is szépen kapaszkodik), leszakadhat-e a növény súlyától, mi a tapasztalatotok ebben a témában? Köszike!!!!!!
Sajnos, a szobában való fűszertermelésben nincs gyakorlatom, de remélem, lesz itt valaki, akinek van.
Ezek a fűszerek eredetileg szabadba való növények, de közvetlenül ablakban is el kellene tengődniük valahogy. Talán túlöntözhetted, azt nem szeretik a növények, ha állandóan nedves a földjük. Erkélyen ki fogják bírni. Főleg, ha átülteted őket nagyobb edénybe. Egynyáriaknak 1 liter, évelőknek 2 liter föld már elég lehet véxükség esetén, de legalább kétszer nagyobb edényben természetesen szebbek lesznek. Általános virágföld + kerti föld keverék szerintem mindennek jó. Időnként tápoldatozni is lehet, ettől még nyugodtan lehet fogyasztani őket.
Keleti erkélyen a legtöbb növénnyel próbálkozhatsz, amiket erkélyen látsz díszleni bármerre. A keleti nem olyan sötét, mint az északi, és nem olyan forró, mint a déli.
Először is köszi a választ!Konyha ablak-keleti fekvés.2-3 hét után feladják.Szorgalmasan öntözöm,néha lecsípek belőlük a főzéshez. Volt már hogy átültettem,de az sem segített.Hamarosan szép nagy erkélyem lesz,talán ott sikerül...
Át kell ültetni? Milyen földbe? Tápoldat?(eszünk belőle,ha tápozom, az nem árt nekünk?)
Gondolom a kérdésekből leszűrhető,hogy nagy kezdő vagyok.Szeretem a növényeket,de hely hiányában eddig a parkot kellett előnybe részesítenünk.Légyszi, ha van ötleted az erkélyre tehető, keleti fekvést kedvelő növényekre,azt is szívesen fogadom.
Először is új lévén üdvözlök Mindenkit!!!Szeretem a növényeket, ám vannak lehetetlennek tűnő ápolási feladatok.Ilyen számomra a fűszernövények gondozása.Hiába igyekszem, rövid időn belül tönkre mennek. Aki jártas az ügyben kérem segítsen!
Szerintem nem lehet csak ugy falu kozepere meheszetet rakni. Helyedben felhivnam a polgarmesteri hivatalt es a megyei allategeszsegugyi es elelmiszerellenorzo allomast, hogy mik a vonatkozo szabalyok, ki ad ki ilyen engedelyt mire; aztan utana lehet jarni hogy a csokaak van-e egyaltalan, ha netan van, hogy lehet megtamadni.
Szeretnék segítséget kérni tőletek:( A kerti tavamhoz átjárnak a 3 házzal alrébb lakó méhész méhei, de vmi óriási mennyiség; több száz vagy még annál is több (majd lefényképezem)... Nem tudjátok hogy lehetne őket elűzni. Bántani nem akarom őket mert (a méhész egy nagy tapló) nem a méhek tehetnek róla. A falu közepébe alakított ki méhtelepet, ráadásul amatőr. A telekszomszédok erősen támadják őt, mert nem lehet megmaradni a kertbe. Ahogy egyre melegebb lesz egyre több méh lesz, és még a kerti tóhoz sem lehet hozzájutni mert megcsípnek azok a fránya méhek. Állítólag rakott ki nekik vizet, de csak annyit lehet észrevenni, hogy egyre több méh van a kerti tónál. KÖNYÖRGÖM SEGÍTSETEK, MERT MÁR ALIG BIROM IDEGILEG:( JOGI FORMÁRA LEHETNE VINNI AZ ÜGYET, HA ÖSSZEFOGNÁK A SZOMSZÉDOKKAL? VAGY BÁRMELY ÖTLETET SZIVESEN FOGADOK:) KÖSZÖM SZÉPEN:D
válasz Cavenának. A férjem kertész, ő adta a tippet. Veszel gyomirtót, és lepermetezed vele a fát. Pár nap alatt látszik a hatás, a levelek leszáradnak. Utána szólni kell a tulajnak, hogy szegény kis fája kipusztult. Ha felajánlod, hogy segítesz neki kivágni, még örülni is fog. Mi tavaly vágtuk ki a kajszibarackot, három emberes munka volt. Sok sikert!
Tanácsot szeretnék kérni, hogy mivel lehetne egy barackfát megfertőzni, vagy megitatni, hogy levelei kihulljanak, vagy az egész fa tönkremenjen.
Kicsit durván hangzik de a magyarázat egyszerű: a kerti növényeim a szomszéd fájától, -ami már évek óta nem terem- szinte semmi napfényhez nem jutnak. Ezt szóvá is tettem neki, hogy ki kéne már vágni, ő helyeselte is, ám mivel a házat csupán bérli, így nem vághatja ki a tulaj beleegyezése nélkül.
Abban maradtunk tehát, hogy ilyen módon szabadulunk meg tőle.
Nincsenek gyümölcsfáim, pontatlanul tettem föl a kérdést. Az egy nyári növényeimet(petúnia,bohócvirág stb.), meg az évelőket is (mézbalzsam, menyecskeszem, rózsa) pusztítjí a lisztharmat. Meg a borsót, petrzselymet, meg egy pár bokrot (mahónia). Most már a lemosópermetezés késő, de inkább a virágzó növényeimet szeretném megvédeni.
Nem könyü. Koratavasszal lemosó permetezés Nevikénel két alkalomal 10l vizbe 400-500ml Mig nagyon kicsik a levelek adig kontakt szerekkel védekezz pl Thiovit jet Karathane (ezt sajna kivonták a forgalomból) vagy Kumulus Ha kb 1 vm nagyságuak akor már tegyél a kontakt szer melé fölszivódó szert pl Topaz 100 vagy Folicur solo vagy Systhanet Ezzel párhuzamossan tegyél a permetlébe lombtrágyát pl Wuxalt Ha ennek ellenére meglátsz az ágak végén lisztharmatos hajtásokat akkor azokat tördeljed le. Mikor már kezdenek a gyümölcsök érni és már a levelek is megerősödtek ujból térjél vissza csak a kontakt szerekhez.
Tud valaki valami jó trükköt, hogy lehet a lisztharmatot megelőzni? Nálam minden évben a növényeim felét elpusztítja a lisztharmat. Mikor megjelenik, akkor már "fújhatom", nem igen használ a kénes permetezés.
Sziasztok, tanácsot szeretnék kérni! Két éve vettem Ornithogalum arabicum (madártej) hagymákat, elültettem cserépbe, mivel nem télálló. Csak levelet hozott, virágot nem. Próbáltam szabadföldbe kiültetve is, de nyáron mindig behúzódik, és télen akar hajtani, most is zöldell a hideg szobában. Virágát még egyáltalán nem láttam. Mi lenne a megoldás?
Kedves Kertbarátok! Sajnos betegség miatt nekek kell(ene) átvenni az almafánk metszését. (A témával kapcsolatos videokat nem tudom megnézni, mivel modemes összeköttetésem van.) Így tanácsot, pár jó szót szeretnék kérni vagy infót hogy hol találhatok részletes leírást a metszéssel kapcsolatosan. Többször olvastam a "csüngõ" ágakról, de a mi fánkon vékony felfelé növõ ágak vannak. A segítséget elõre is köszönöm. Gábor
A déli fekvés az összes napfénykedvelő növénynek kedvez. Ha a terasz eléggé teherbíró, gyakorlatilag bármilyen növényt nevelhetsz dézsában, cserépben, ha gondoskodsz a megfelelő vízellátásáról, és a tápanyagutánpótlásról.
Segítséget szeretnék kérni.Nem rég költöztünk egy családiházba ahol van egy terasz.Ezt szeretném barátságosabbá tenni virágokkal de nem tudom hogy miket érdemes venni.A fő gondom az az hogy teljesen déli fekvésü a terasz igy egész nap éri a napsütés.
Az agroszövet(geotextilia) egy olyan sűrű szövésű, vagy perforált anyag, ami a vizet átengedi, de megakadályozza a növények gyökereit az áthatolásban.
Gyakorlatilag a növény csak a kavicsokból (amit fölé terítesz) illetve a lerakódó porból jut tápanyaghoz, viszont elég kevés vízhez jut mindezek mellett, mert a gyökere nem tud áthatolni a szöveten, így ha a víz elszivárog a fóli alá, a növény (csíra) el fog száradni. Ha elég poros helyen laksz, akkor van esély rá, hogy néhány év múlva annyi por fölhalmozódik a kavicsok közt, ami talán elegendő tápanyagot biztosítana a növénynek, de mindazonáltal a vízkészlete jelentősen elmarad a normális talajhoz képest, így nem valószínű az, hogy komoly gyomosodás forduljon elő.
Ami esetleg még gondot okozhat, ha olyan helyen laksz, aholsok a csapadék, mert akkor mohásodás indulhat meg az árnyékosabb részeken, és esetleg akkor egy-két szárazságtűrő gyom is megmaradhat időszakosan a kavicságyban.
Ha esetleg nagyon erősen tarackoló növényeid vannak, bambusz, akác, stb, ezek képesek átszakítani az agroszövetet, de amúgy sok évre jó megoldásnak tűnik.
Köszi, hogy ilyen gyorsak és rendesek vagytok! De mi az az agroszövet? Nem lehet, hogy idővel a por stb. arra is rárakódik és akkor újra megtelepszik rajta a gyom?
ha nem sajnálod a pénzt, akkor szedd fel a kavicsot, teríts el agroszövetet, és rakd vissza a kavicsot. Az agroszövet megakadályozza, hogy a gyökerek rajta keresztül nőjenek, így a gyomok nem kapnak tápanyagot, ami pedig alatta kelne ki, az nem fog tudni áthatolni rajta.
Sziasztok, szeretnék tanácsot kérni! Több képen láttam, hogy másnak is van olyan rész a kertben, ahova kavics (kulé) van elterítve. Ti hogyan tartjátok gyommentesen? Szívem szerint a totális gyomirtót kerülném, mert körülötte növények vannak. Viszont kicsit babra munka, amit eddig csináltam, hogy: kövek le, felkapál, kigyomlál, egyenget, kövek vissza. Tudna valaki segíteni? Köszönöm!